Blue rose RR
|
Prenos postova: IZVORNA PORUKA: minja_ Sastav vakcine je manje vise isti, bilo da se proizvodi u Sangaju ili Parizu, ne znam da li da kazem nazalost ili nasrecu. Tako da roditeljima jedino, uz uslov da se dijete zdravo vakcinise, ostaje da na svoju ruku preuzmu odgovornost za mogucu nuspojavu. Kako za vakcinu, tako i za svaki drugi lijek. Ni za jedno ni za drugo vam niko nikad nece reci da je 100% sigurno i bitno je da se roditelji transparentno upoznaju sa svim mogucim nuspojavama vakcina i lijekova i prije nego ih dijete dobije. A za zdravstveni status u trenutku vakcinisanja, to i ne bi bilo tako komplikovano, jer za kompletnu krvnu sliku (eritrociti, leukociti, trombociti) i CRP treba samo krv iz prsta. IZVORNA PORUKA: niki83 Hanady, upravu si potpuno. Slazem se s tobom.. Ja sam isto jedna od onih majki koja kasni sa vakcinacijom svog ceda.. Zasto? Zato jer sam najvise zbunjena. Mnogo toga smo do sad procitali, pro i con imunizacije.. Mm i ja se prosle godine potpisasmo da na svoju odgovornost odgadjamo vakcinu, ali samo odgadjamo, jer ocekujem da se nesto rijesi..da se neke stvari iskristalisu.. Za sada smo samo jos dva zbunjena roditelja.. IZVORNA PORUKA: taurus ne znam šta je pametno i sama sam prije svake vakcine imala ista pitanja, ali sam ipak redovno vakcinisala oboje djece jer se užasno bojim i bolesti...iskreno jedva sam čekala da kao tromjesečne bebe prime polio vakcinu, jer imam fobiju od virusa poliomijelitisa i posljedica koje nose infekcije istim....a s druge strane umirala sam od straha da se nešto nakon vakcinacije ne iskomplicira znamo svi da su prije bebe umirale od velikog kašlja, a danas djeca umiru nakon vakcine slažem se sa postom od Hanady, važno je dobiti odgovore na sva navedena pitanja i onda odlučiti ja sam jedino primijetila da sestre u DZ kada otvore ampulu drže je na sobnoj temperaturi, dok se ne potroši, jer iz jedne ampule se može vakcinisati više beba....e sad je pitanje koliko dugo ta ampula bude van frižidera, da li se potroši za sat-dva ili do kraja radnog vremena prije par godina sam u svojoj ambulanti primala injekcije i svaki dan kada bih ušla u sobu za intervencije vidjela bih na stolu 10-ak pakovanja vakcine protiv gripe (bila je sezona vakcinisanja).....pa sam jedan dan pitala sestru zašto ih ne drže u frižideru, odgovor je bio:"ma to mi pripremimo sebi, jer će se sve to danas potoršiti, a ostatak je u frižideru" znači one ujutro izvade vakcine i drže ih na sobnoj temperaturi cijeli dan mislim da treba dobro educirati osoblje koje rukuje sa vakcinama IZVORNA PORUKA: leona81 U srijedu, 25. aprila u 18 h u prostorijama CEI "Nahla" održat će se javna tribina "Vakcinacija djece - za i protiv". ja idem definitivno, ako ce neko jos ici, da se dogovorimo preko pp da idemo zajedno? IZVORNA PORUKA: Visnja RR dobro je da konacno ima majki koje zele biti na takvoj tebati... prije godinu dana kad se isto organizovalo Od strane Udruzenje DjeCa i Unicefa nije bilo vise od 3 pored mene i djevojaka iz Udruzeja Djeca... Uvjek se nalzaio neki izgovor da se ne dodje.. Bravo djevojke ...ko ce nam napisati izvjestaj sa tribine? IZVORNA PORUKA: scarlett Ja sam dosada nekako bježala od ove teme. Smatrala sam (glupo je, ali eto) mene su moji vakcinisali, koliko se sjećam svi su se vakcinisali, pa neću sad da se zbunjujem dodatnim istraživanjem na ovu temu. Razmišljanja sam bila da tamo negdje u nekim dalekim zemljama vjerovatno i svjesno djeci svašta ubrizgavaju, ali ne kod nas...pa mi smo u centru Evrope Sada ipak nakon svega što se desilo posljednjih mjeseci, ovo sa vakcinama mi je kao šamar, još uvijek nismo ništa odlučili jer nas more ista pitanja koja su gore navedena i svakako također ne znam dovoljno o ovoj temi. Sreća je što imamo još vremena do naše naredne vakcine da donesemo odluku koja će aBd biti ispravna. Sada me zaista strah šta odlučiti, a ne pogriješiti, jer ta se greška može samo jednom učiniti i ne može se ispraviti. Zahvaljujem Bogu što dosada nismo imali nikada nikakvih komplikacija, ali strah me jako da se to ipak može desiti i da sada snosimo odgovoronost za to - sada kada znamo šta se sve može desiti. Cure, vidimo se aBd u Nahli IZVORNA PORUKA: klemzi Ja ne znam da li sam dobila vakcinu za veliki kašalj ( dobija li se ta vakcina uopće)...ali sam u ratu, 1994.god. imala veliki kašalj...nahodala sam se dok su mi to dijagnosticirali. Uglavnom, patila sam se oko dva mjeseca, kašljala ko luda, tako jako da su me u susjednoj kući mogli čuti. Na kraju sam eto prebolovala, ali je trajalo jako duuugo. I mučno je bilo. Zanima me da li djeca sad dobijaju vakcinu protiv velikog kašlja. Baš me zanima da li sam ja dobila tu vakcinu, mama se ne sjeća IZVORNA PORUKA: leona81 @klemzi mislim da jesi, kao sto smo je svi primili a i danas se prima... DTP tj http://www.immunizationinfo.org/vaccines/pertussis-whooping-cough kao sto je moja prijateljica primila MPR pa dobila rubeolu i prebolovala je IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: Visnja RR dobro je da konacno ima majki koje zele biti na takvoj tebati... prije godinu dana kad se isto organizovalo Od strane Udruzenje DjeCa i Unicefa nije bilo vise od 3 pored mene i djevojaka iz Udruzeja Djeca... Uvjek se nalzaio neki izgovor da se ne dodje.. Bravo djevojke ...ko ce nam napisati izvjestaj sa tribine? vrlo rado, ako me ne izbace kad pocnem pricati:) leona... idemo zajedno i pišemo zajdeno... ako budu tjerali van ...nek probaju obe baš mislim neće im lahko za rukom poći:) šalu na stranu...mislim da trebamo ići... ili ću butu još zbunjenija ili ću biti smirenija... al svakako neću sebi da kažem da sma propustila nešto ovako bitno u datom momentu IZVORNA PORUKA: Dalil@ Nadam se da cu biti u mogucnosti pridruziti vam se u Nahli, aBd. Nesto kontam, na stranu sve stetne supstance vakcine, na stranu posljedice (bilo trenutne simptome ili dugorocne posljedice); koliko je i dobro "odlagati" djecje bolesti za adoltni period? Mislim, znamo da odrasli, npr. dooosta teze prebole ospice dok to djeca odrade na nogama...a vakcine "zastitu" pruzaju tek neki manji period Znaci, taman kada fino odrastemo, vakcine prestnu "djelovati"...mi smo izlozeni dobijanju neke djecije bolesti, koja za nas tada moze biti fatalna p.s. Podrzavam Hanadyn prijedlog o tacnijem definisanju nasih zahtjeva. Ako cemo ovo raditi onda ga treba raditi na najbolji moguci nacin. IZVORNA PORUKA: vjestica ne znači da prstanu djelovati ja sam vakcinisana redovno kad sam bila trudna, dr me poslao da izmuđu ostalog uradim antitijela na rubeolu, koja u pokazala da imam zaštitu od vakcine ili sam je prebolovala (s obzirom da je niam prebolovala, znači da je vakcina ubrzo jei bila epidemija rubeole u srednjim školama , među generacijom rođenom u ratu 92, 93 godište, vjerovatno nevakcinisanim tada IZVORNA PORUKA: klemzi Vještice ja sam skoro radila TORCH. Je li moguće da mi je taj nalaz pokazao da imam zaštitu od rubeole, je li ovo R u nazivu nalaza označava rubeolu. IZVORNA PORUKA: Dalil@ Aaaa. Znaci ipak nesto ostane. Znam da se revakcinacijama samo podize % imuniteta na odredjenu bolest i da za neke bolesti (tipa tetanus) savjetuju i kasniju vakcinaciju jer je djelovanje smanjeno. Ali to mozda jer se ne radi o djecijoj bolesti. Hvala vjestice IZVORNA PORUKA: klemzi Vještice ja sam skoro radila TORCH. Je li moguće da mi je taj nalaz pokazao da imam zaštitu od rubeole, je li ovo R u nazivu nalaza označava rubeolu. IZVORNA PORUKA: vjestica r jest rubeola esad sam zaboravila tačno koja je koja, uglavnom imaš oznake igb i igm, jedan znači aktivnu bolest, druga zaštitu tj prisustvo antitijela u svakom slučaju ako ti je jedno pozitivno, to je zaštita (jer nemaš rubeolu tj nisi je imala kad si radila nalaz) IZVORNA PORUKA: klemzi Hvala Vještice, dr je rekao da je nalaz ok, a da, pisalo je na jednom mjestu negativan, na jednom pozitivan. Hvala ti IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: Dalil@ Nadam se da cu biti u mogucnosti pridruziti vam se u Nahli, aBd. Nesto kontam, na stranu sve stetne supstance vakcine, na stranu posljedice (bilo trenutne simptome ili dugorocne posljedice); koliko je i dobro "odlagati" djecje bolesti za adoltni period? Mislim, znamo da odrasli, npr. dooosta teze prebole ospice dok to djeca odrade na nogama...a vakcine "zastitu" pruzaju tek neki manji period Znaci, taman kada fino odrastemo, vakcine prestnu "djelovati"...mi smo izlozeni dobijanju neke djecije bolesti, koja za nas tada moze biti fatalna p.s. Podrzavam Hanadyn prijedlog o tacnijem definisanju nasih zahtjeva. Ako cemo ovo raditi onda ga treba raditi na najbolji moguci nacin. ne znači da prstanu djelovati ja sam vakcinisana redovno kad sam bila trudna, dr me poslao da izmuđu ostalog uradim antitijela na rubeolu, koja u pokazala da imam zaštitu od vakcine ili sam je prebolovala (s obzirom da je niam prebolovala, znači da je vakcina ubrzo jei bila epidemija rubeole u srednjim školama , među generacijom rođenom u ratu 92, 93 godište, vjerovatno nevakcinisanim tada ovo nije dokaz jer ne znas tacne cinjenice, vakcinisani i vjerovatno vakcinisani nisu isto...procitaj malo naucne studije na koliko uzoraka se rade istrazivanja o vakcinama...to je toliko mali br ljudi i u tom malom broju ljudi nasli su se cak oni koji nakon vakcinisanja opet dobiju bolest...toliko je malo uzoraka da je smijesno reci da na osnovu takog malog broja mozemo doci do nekog znanstvenog zakljucka...da su uradili istrazivanja na 1000 ili 10000 uzoraka, onda bi sa sigurnoscu mogli reci da vakcine zaista pomazu... IZVORNA PORUKA: Emmy I ja aBd planiram uzeti učešće u debati u Nahli. Kod mog rođaka su također radili neke nalaze koji su pokazali antitijela određenih bolesti protiv kojih se vakciniše, upravo kako nije prebolovao niti jednu od tih bolesti, logičan zaključak je bio da su antitijela nastala uslijed vakcinisanja i pružaju mu zaštitu od oboljenja protiv kojih se vakcinisao. Isto tako, drugačije je kada neku od tih bolesti dobije maleno dijete, a drugačije kada je dobije odrasla osoba kod koje je imunitet već izgrađen. Pošto sam se u zadnjih par dana raspisala na temi vakcinacije, i pošto svi iznosimo i lična iskustva, sestra od moje mame je u 4. godini života preminula od pertusisa (velikog kašlja), nije bila vakcinisana (govorimo o 40-im godinama prošlog stoljeća), kaže mama da se sjeća (pošto je i ona bila mala) da je malena umrla u strašnim mukama, da su joj potekle "krvave suze". Ja nemam mira otkako mi je to ona ispričala, ali pored teza i statistika koje ukazuju na negativne reakcije na vakcinu, treba malo pričati i o posljedicama i strahotama koje bolesti protiv kojih se djeca vakcinišu nose sa sobom. IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: Dalil@ Nadam se da cu biti u mogucnosti pridruziti vam se u Nahli, aBd. Nesto kontam, na stranu sve stetne supstance vakcine, na stranu posljedice (bilo trenutne simptome ili dugorocne posljedice); koliko je i dobro "odlagati" djecje bolesti za adoltni period? Mislim, znamo da odrasli, npr. dooosta teze prebole ospice dok to djeca odrade na nogama...a vakcine "zastitu" pruzaju tek neki manji period Znaci, taman kada fino odrastemo, vakcine prestnu "djelovati"...mi smo izlozeni dobijanju neke djecije bolesti, koja za nas tada moze biti fatalna p.s. Podrzavam Hanadyn prijedlog o tacnijem definisanju nasih zahtjeva. Ako cemo ovo raditi onda ga treba raditi na najbolji moguci nacin. ne znači da prstanu djelovati ja sam vakcinisana redovno kad sam bila trudna, dr me poslao da izmuđu ostalog uradim antitijela na rubeolu, koja u pokazala da imam zaštitu od vakcine ili sam je prebolovala (s obzirom da je niam prebolovala, znači da je vakcina ubrzo jei bila epidemija rubeole u srednjim školama , među generacijom rođenom u ratu 92, 93 godište, vjerovatno nevakcinisanim tada ovo nije dokaz jer ne znas tacne cinjenice, vakcinisani i vjerovatno vakcinisani nisu isto...procitaj malo naucne studije na koliko uzoraka se rade istrazivanja o vakcinama...to je toliko mali br ljudi i u tom malom broju ljudi nasli su se cak oni koji nakon vakcinisanja opet dobiju bolest...toliko je malo uzoraka da je smijesno reci da na osnovu takog malog broja mozemo doci do nekog znanstvenog zakljucka...da su uradili istrazivanja na 1000 ili 10000 uzoraka, onda bi sa sigurnoscu mogli reci da vakcine zaista pomazu... nisam ja ni rekla da je tpo tačno ni da je dokaz, zato sma i napisala vjerovatno nevakcinisani ja sma tad već bila na bolovanju zbog čuvanja trudnoće i samo sam produžila bolovanje,a to da je su djeca nevakcinisana sam čula od kolega iz medicinske škole (pola profesora iz medicinske škole su zdravstveni radnici - ljekari i dipl. sestre) e sad dali su oni za svako dijete provjerirli jeli vakcinisano ili nije koje je obolilo, ali je saznanje da većina tog godišta nije primila vakcinu u ratu IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: Emmy I ja aBd planiram uzeti učešće u debati u Nahli. Kod mog rođaka su također radili neke nalaze koji su pokazali antitijela određenih bolesti protiv kojih se vakciniše, upravo kako nije prebolovao niti jednu od tih bolesti, logičan zaključak je bio da su antitijela nastala uslijed vakcinisanja i pružaju mu zaštitu od oboljenja protiv kojih se vakcinisao. Isto tako, drugačije je kada neku od tih bolesti dobije maleno dijete, a drugačije kada je dobije odrasla osoba kod koje je imunitet već izgrađen. Pošto sam se u zadnjih par dana raspisala na temi vakcinacije, i pošto svi iznosimo i lična iskustva, sestra od moje mame je u 4. godini života preminula od pertusisa (velikog kašlja), nije bila vakcinisana (govorimo o 40-im godinama prošlog stoljeća), kaže mama da se sjeća (pošto je i ona bila mala) da je malena umrla u strašnim mukama, da su joj potekle "krvave suze". Ja nemam mira otkako mi je to ona ispričala, ali pored teza i statistika koje ukazuju na negativne reakcije na vakcinu, treba malo pričati i o posljedicama i strahotama koje bolesti protiv kojih se djeca vakcinišu nose sa sobom. jako mi je zao sto je tvoja tetka umrla u strasnim mukama ali vrlo dobro znamo da su zene tada umirale i na porodjaju...dakle nije poenta u tome da li je bila ili nije bila vakcinisana vec kakvu je pomoc dobila i da li je dobila na vrijeme...da li je uopste odmah utvrdjena dijagnoza? danas se veliki kasalj veoma uspjesno lijeci homeopatskim pripravcima, izmedju ostalog... sto se tice vakcine In one of his papers Whooping cough vaccination—Prof Gordon Stewart he said the following about the whooping cough vaccine. “The contrary view, with which I am identified; is that vaccination has been at best only partially effective in controlling whooping cough and has never been proved to be adequate in protecting infants below one year of age who are in the United Kingdom at least, the only group of children whose health is seriously menaced by whooping cough. As I view the problem, the marginal advantages of the vaccine in children over one year of age have to be offset against adverse effects of the vaccine itself, which are very common indeed and may be followed occasionally by irreversible brain damage, paralysis and mental deficiency. Because of this danger, or for fear of it, many parents and doctors are reluctant to vaccinate their children.” The (4/18/97) The Tainted History of the DPT Vaccine says this about Professor Stewart research “By 1972, six major US pharmaceutical companies had developed a purified (acellular) form of the pertussis vaccine which was virtually reaction-free. Unfortunately, the purification process yielded less of the active component necessary to confer immunity increasing the cost of production from cents to dollars per dosage. Acellular vaccine production was abandoned. In 1977, British researcher Dr. Gordon T. Stewart, of the Department of Community Medicine at the University of Glasgow, documented adverse reactions to DPT vaccine and evaluated the benefit to risk ratio for children in the United Kingdom. His research demonstrated that 1 of every 54,000 children receiving the vaccine suffered encephalopathy (brain disfunction) with rare instances of mental retardation ensuing. Other symptoms included fits of screaming, unresponsiveness, shock, vomiting, localized paralysis, and convulsions.Of the 160 adverse cases he examined, 40 percent demonstrated hyperkinesis (increased muscle movements accompanying brain dysfunction), infantile spasms, flaccid paralysis, and partial or complete amentia (severe mental retardation). Sweden banned the pertussis vaccine from its vaccination program in 1979, related to concerns of safety and its questionable effectiveness. This country decided it would rather endure the disease as opposed to the vaccine. (Mr. Williamson correctly points out that the United Kingdom experienced outbreaks of pertussis during this time period, however, 100,000 cases with only 36 deaths was viewed by many as minor compared to the potential loss from mass immunizations of millions of citizens with a defective vaccine — do the math yourself — a potential for 900 deaths annually in this country alone from the vaccine.) In 1980, German researchers, Tonz and Bajc, compared incidences of seizures caused by the pertussis vaccine in Germany with those in America. German children suffered seizures at the rate of 1 per every 4800 infants immunized while American children demonstrated a rate of 1 seizure for every 600 infants immunized.” IZVORNA PORUKA: leona81 http://www.whale.to/vaccine/england_h.html IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: leona81 http://www.whale.to/vaccine/england_h.html Mozemo mi razmjenjivati linkove za i protiv do beskonacnosti, kada hoces da pronadjes tezu koju zastupas, vrlo lako se mozes pozvati na neki izvor u moru izvora koje internet nudi, kao i selektivno birati informacije. U prilog tome i ja dodajem izvor koji tvrdi da jedna od 200 beba umire od velikog kaslja ukoliko nije vakcinisana. http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Whooping_cough Svakako, treba imati na umu da je Internet sekundarni izvor informacija i kao takvog ga treba i tretirati. Ni ti ni ja ne znamo ko stoji iza tih informacija niti ko if finansira. Jedno je sigurno - lobiji postoje i za i protiv. Mislim da ce tribina u Nahli dati odgovore na mnoga pitanja. IZVORNA PORUKA: niki83 Jako je zanimljivo citati vase stavove, zalaganja i argumentovanje..bilo bi jos zanimljivije sve to uzivo vidjeti, no mnoge od nas nemaju priliku..Niste nam odgovorile da li ce neki mediji propratiti ovu tribinu, i koji? IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: leona81 http://www.whale.to/vaccine/england_h.html Mozemo mi razmjenjivati linkove za i protiv do beskonacnosti, kada hoces da pronadjes tezu koju zastupas, vrlo lako se mozes pozvati na neki izvor u moru izvora koje internet nudi, kao i selektivno birati informacije. U prilog tome i ja dodajem izvor koji tvrdi da jedna od 200 beba umire od velikog kaslja ukoliko nije vakcinisana. http://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Whooping_cough Svakako, treba imati na umu da je Internet sekundarni izvor informacija i kao takvog ga treba i tretirati. Ni ti ni ja ne znamo ko stoji iza tih informacija niti ko if finansira. Jedno je sigurno - lobiji postoje i za i protiv. Mislim da ce tribina u Nahli dati odgovore na mnoga pitanja. draga Emmy ja ne postavljam linkove bezveze, ja samo zelim da ljudi malo vise citaju i govore o ovome da bi mogli odluciti sta je najbolje za njihovo dijete...zato i idem na tribinu, zelim da znam odgovore na moja pitanja... zatim kada ja postavljam linkove, ne postavljam nikakav portal niti nepotpisane clanke, postavljam citate iz knjiga koje su potpisane imenom i prezimenom, da li je ovo rekla kazala ili znanstvena studija? navedene su samo sture informacije bez ikakvih dokaza, uzoraka...tako ja sutra mogu napisati clanak na portalu gdje govorim o epidemiji zausnjaka u Sarajevu bez ikakvih dokaza...i to neko stavi kao relevantan izvor...ja ne citam samo info s interneta, ja imam desetine knjiga o vakcinaciji, pro et contra... IZVORNA PORUKA: taurus ja nisam u mogućnosti da prisustvujem tribini, ali se nadam da ćete nam prenijeti najvažnije stvari samo da dodam par stvari vezanih za raspravu oko vakcina i ovoga što je leona navodila u jednom postu su navedeni tekstovi iz 70-ih godina, što je za medicinu i farmaciju jako staro...jer relevantna naučna literatura ne smije biti starija od 5 do10 godina nemoguće je da se neki lijek, a samim time i vakcina pusti u promet a da ne prođe sve faze kliničkih i predkliničkih istraživanja, što obuhvata ogroman broj pacijenata, a ovako male brojeve ispitanika koje navodi leona se odnose na neke druge vrste ispitivanja veliki kašalja koji se ovdje spominje nije baš tako bezazlen, ja imam primjer u porodici bebe koja je 1982. prebolovala veliki kašalj (znači 40 godina nakon priče iz posta od Emmy), nije bila vakcinisana, ljekari su joj davali male šanse...i eto hvala Bogu preživjela, a njena mama i dan danas to pamti kao najteže dane u životu opet ponavljam šta je sa virusom poliomijelitisa....posljedice su užasne, kako se zaštiti ako ne vakcinom ne znam....i ja se bojim vakcina....svaki put umirem od straha, ali ne smijem na sebe preuzeti odgovornost da ne vakcinišem djecu...jer ne daj Bože tih bolesti, ne bih sebi oprostila.....s druge strane ne daj Bože posljedica od vakcine IZVORNA PORUKA: leona81 @taurus http://preventdisease.com/news/10/102510_vaccines_did_not_save_us.shtml imas ovdje sva istrazivanja od pocetaka pa sve do danas...postotak, uzorci, studije, sa izvorima i potpisani imenom i prezimenom... niko nije rekao da te bolesti nisu strasne, ja samo zelim da mogu da biram - zelim li vakcinisati dijete ili ne, mozda zelim samo BSG, ili zelim sve vakcine ali ne MMR zbog porodicne anamneze, znaci ne zalazem se ja da mi sada svi prestanemo vakcinisati djecu vec za pravo izbora kao u drugim evropskim zemljama...za pravo na adekvatan pregled djeteta prije vakcinacije, za pravo da pogledamo rok vakcine, proizvodjaca, za pravo da radimo testove za poremecaj u mitohondrijima - koji bi mogao dovesti do kobnih posljedica ako vakcinisemo takvo dijete...za pravo na iskren odgovor, za pravo, u slucaju jake reakcije na istragu bez zataskivanja slucaja da bi se spasile necije guzice....meni moje dijete nije samo statistika, a njima jeste....kazu rijetko se desavaju reakcije, mali je postotak, zanemariv? moje dijete je meni najbitnije, bitnije od obaveze, bitnije od vakcine, bitnije od ''mozda ce dobiti bolest pa eto preventive radi'', bitnije od onoga ''svi vakcinisu djecu pa cu eto i ja''...i zbog tog djeteta ja, kao majka, imam pravo da postavljam pitanja i trazim jasne odgovore, bez skretanja pogleda, bez ponavljanja prica iz udzbenika...ne zelim da me neko gleda blijedo samo zato sto postavim pitanje. Ja, kao majka, koja je to dijete nosila 9 mjeseci i na vrijeme rodila zdravo dijete sa apgarom 10/10, dojila skoro 2 godine, bavila se samo njom svo ovo vrijeme da joj pruzim najbolje sto mogu zasluzujem mnogo vise od blijedog pogleda... Nije li slucajnost da su 2 bebe umrle nakon vakcinisanja sa DTP i HIB vakcinom(HiB je isti proizvodjac u oba entiteta) i ovaj zadnji slucaj, u kojem smo, nazalost svi svjedoci, djecak od nase drage forumasice...u pitanju je ISTA VAKCINA...ako pristajemo na to da su te 3 malene, neduzne, zdrave bebe, nakon vakcinisanja umrle a mi to zovemo zanemarivim brojem, onda ne zasluzujemo bolji tretman od ovoga koji imamo sada. IZVORNA PORUKA: Dalil@ IZVORNA PORUKA: leona81 @taurus http://preventdisease.com/news/10/102510_vaccines_did_not_save_us.shtml imas ovdje sva istrazivanja od pocetaka pa sve do danas...postotak, uzorci, studije, sa izvorima i potpisani imenom i prezimenom... niko nije rekao da te bolesti nisu strasne, ja samo zelim da mogu da biram - zelim li vakcinisati dijete ili ne, mozda zelim samo BSG, ili zelim sve vakcine ali ne MMR zbog porodicne anamneze, znaci ne zalazem se ja da mi sada svi prestanemo vakcinisati djecu vec za pravo izbora kao u drugim evropskim zemljama...za pravo na adekvatan pregled djeteta prije vakcinacije, za pravo da pogledamo rok vakcine, proizvodjaca, za pravo da radimo testove za poremecaj u mitohondrijima - koji bi mogao dovesti do kobnih posljedica ako vakcinisemo takvo dijete...za pravo na iskren odgovor, za pravo, u slucaju jake reakcije na istragu bez zataskivanja slucaja da bi se spasile necije guzice....meni moje dijete nije samo statistika, a njima jeste....kazu rijetko se desavaju reakcije, mali je postotak, zanemariv? moje dijete je meni najbitnije, bitnije od obaveze, bitnije od vakcine, bitnije od ''mozda ce dobiti bolest pa eto preventive radi'', bitnije od onoga ''svi vakcinisu djecu pa cu eto i ja''...i zbog tog djeteta ja, kao majka, imam pravo da postavljam pitanja i trazim jasne odgovore, bez skretanja pogleda, bez ponavljanja prica iz udzbenika...ne zelim da me neko gleda blijedo samo zato sto postavim pitanje. Ja, kao majka, koja je to dijete nosila 9 mjeseci i na vrijeme rodila zdravo dijete sa apgarom 10/10, dojila skoro 2 godine, bavila se samo njom svo ovo vrijeme da joj pruzim najbolje sto mogu zasluzujem mnogo vise od blijedog pogleda... Nije li slucajnost da su 2 bebe umrle nakon vakcinisanja sa DTP i HIB vakcinom(HiB je isti proizvodjac u oba entiteta) i ovaj zadnji slucaj, u kojem smo, nazalost svi svjedoci, djecak od nase drage forumasice...u pitanju je ISTA VAKCINA...ako pristajemo na to da su te 3 malene, neduzne, zdrave bebe, nakon vakcinisanja umrle a mi to zovemo zanemarivim brojem, onda ne zasluzujemo bolji tretman od ovoga koji imamo sada. Bravo za citav post a ovaj boldirani dio bi, po meni, komotno mogao biti sustina pokrenute peticije IZVORNA PORUKA: Dalil@ Evo s chata, par komentara: IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: tajra Molim te, leona, sta kazu na tvoje argumente? ne kazu nista, prvo predavanje je trajalo 2 sata pa onda pitanja, nakon tog ispiranja mozga nemas sta pitati a kad pitas opet ostajes uskracen za odgovor, tj daje ti se odgovor koji je napamet naucen kao da razgovaras sa robotima...smrti ovih beba su samo koincidencija, u prva 2 slucaja - doboj i lukavac - krivac je SIDS a u posljednjem je dijete vec imalo meningokok i svakako bi se desilo to sto se desilo??? malo je cudno da se to desila 2-3 dana nakon vakcinacije ali je odgovor da su vakcine do 6 mj u malim razmacima pa greskom krive vakcine za smrt djece iako nisu krive...i sl IZVORNA PORUKA: leona81 frapantan podatak je da imamo 27 pedijatara na 100 000 djece u Kantonu...da ne postizemo kolektivni imunitet osim u slucaju vakcina koje se primaju u porodilistu - dakle BSG i Hep B, da smo obavezni vakcinisati djecu zakonom ali o sankcijama se nije pricalo...uglavnom zeljeli smo postavljati jos pitanja ali nije bilo vremena...za sve je odgovor da nemamo novca, nemamo dovoljan br pedijatara, da je i ovo super sto jedan dio vakcina dobijemo kao donaciju jer je to strasno skupo...pitam se kamo odlazi onda novac koji placamo za zdravstveno osiguranje a trebamo biti zahvalni sto imamo vakcine...za zapadne zemlje koje su ukinule obaveznu imunizaciju - da se desavaju strasne epidemije, blah blah...uglavnom cilj je bio da ljude koji imaju dilemu razuvjerimo da vakcine nisu djelotvorne, da one zaista jesu doprinijele smanjenju bolesti i da se treba vakcinisati, nezeljenih reakcija je malo a za smrti nista nije DOKAZANO...mogucnost nije iskljucena ali nije DOKAZANO. za Hep B su isto bacali suplju iako su sami rekli da ne mogu raditi svim majkama test na Hep B pa da se zato drugi dan vec djeca vakcinisu, sto je totalna nebuloza...i kao imunitet postoji 10 god otprilike a moze se desiti zaraza kod stomatologa ili u kontaktu s krvi - a sta je sa Hep A i Hep C - nije u nasem obaveznom programu imunizacije jer kao nije cesto u nasoj drzavi...po meni isto suplja...nisam imala zivaca za daljnju diskusiju zalosno je da mi nemamo sve ove podatke ako su zaista tacni, ali kako cemo ih imati kad zaboga nemamo para za web stranice, ljude koje ce stavljati informacije na web stranice i uopste studije koje se ne rade kod nas nego u susjednim drzavama...al eto dobro je da imamo para za vakcine... takodjer saznali smo da Monte od Zotta, zbog svojih aditiva zna cesto da bude alergen i izazove alergijske reakcije, ako je vec provedeno istrazivanje zasto i za to nemamo podatke javne, vec ih znaju smo odabrani? IZVORNA PORUKA: Dalil@ IZVORNA PORUKA: leona81 takodjer saznali smo da Monte od Zotta, zbog svojih aditiva zna cesto da bude alergen i izazove alergijske reakcije, ako je vec provedeno istrazivanje zasto i za to nemamo podatke javne, vec ih znaju smo odabrani? Za ovo sam cula prije par mjeseci od jednog starog farmaceuta. Kaze da je dugo trazio uzrok povecanog broja alergija kod djece i da smatra da je zbog toga, jer se ti aditivi taloze u kostima i izazivaju alergije On je spomenuo jos nesto...ali sam zaboravila Btw, bila sam i ja u Nahli...ali kasno dosla a u 7.30 morala kuci tako da sam uhvatila samo dio. Jeste Leona, ovo je bila haman pa standardno prica pro-vakcinacija...ali je meni draga cinjenica i da se razgovara o tome. Kako drugacije mijenjati stanje nego ovako ovim tribinama, osvjestavanjem naroda, u prvom redu nas roditelja. Bitno je da se ne krije pod tepih. Dalje, jos me pozitivno iznenadilo par stavri - ona kada su priznali da su nase vakcine "slj" klase, da nose i negativno sa sobom kao i pozitivno (mada, po njima, ovo drugo daleko vise), te da imamo drzavu takvu kavu imamo, "briznu", koja bi najradije i ne kupila ni te "slj" vakcine da nije obavezana zakonom (ta mi je opcija vrrrlo moguca, nazalost). Jos jedna stvar, priznanje dr Prof. dr. Nade Koluder, infektologinj, da svojoj djevojcici nije dala vakcinu MPR (mada sam htjela pitati kakve veze ima asepticni meningitis sa ovom vakcinom? p.s.za one koji nisu bili,u njeno doba je nakon primanja MPR vakcine "5" djece oboljelo od ove bolesti pa par ljekara nije vakc. svoju djecu) te da sada dvoji oko toga sta uciniti..? Nije to morala reci, to samo sije sumnju...ali rekla je...kao roditelj.. Nazalost, nisam docekala vrijeme za post. pitanja a imala sam par I mislim da bismo, putem neke od udruga, trebali pod hitno organizovati jos tribina na ovu temu!!! To bi nam trebao biti imperativ. Stanje se nece promijeniti dok masa ne pocne razgovarati glasno o problemu i evo link pa trazi na chatu, ima kasnije jos koment :) http://www.ringeraja.ba/forum/m_1267503/mpage_266/key_/tm.htm IZVORNA PORUKA: Dalil@ Jos IZVORNA PORUKA: Aiša Dan žene. Bila sam i ja sinoć u Nahli, i ne mislim da je prosipanje iz šupljeg u prazno… Malo je vremena bilo za sva pitanja, nažalost, mislim da se ono izlaganje definitivno moglo skratiti i da nije trebalo dozvoliti da jedna osoba postavlja 4-5 pitanja odjednom. Lady26, prepoznala sam te sa avatara, pretpostavljam da je leona bila sa tvoje desne strane? Ja sam sjedila tačno iza tebe, pitala sam za prijenos imuniteta sa majke na dijete. Meni je drago što sam otišla, ako ništa sada znam da se paracetamol ne bi nikako trebao davati djetetu preventivno prije vakcinacije, jer može oslabiti efikasnost imunizacije (ne znam što nam nisu vjerovali da je ovo preporuka pedijatara) Interesantnan je i podatak da je za vrijeme rata bošnjački dio populacije vakcinisan samo za krzamak, a hrvatski dio populacije je primio cijelu vakcinu ( MRP) i da sada imamo epidemiju zaušnjaka, o kojoj usput niko ne govori, a kako kažu najbolji primjer za to je Mostar. Nisam ni očekivala drugačiji stav dr od onog što smo čule jučer. IZVORNA PORUKA: gvendolina hvala dalila IZVORNA PORUKA: medic slatki Evo i nas sa tribine Sve u svemu ja dilema nemam oko vakcinisanja, briga uvijek postoji u oba slucaja i ako vakcinisao i ako nevakcinisao. Mi redovno vakcinisani i vakcinisacemo se aBg. Gosti,dr, predavaci su bili odlicni nema tu sta. Druga je stavr sto niko nije konkretno pitao osim onoga sto znamo. Mama2009 je spomenula porijeklo vakcina, bas super pitanje, vakcina ne moze biti bolja ili losija, za sve su iste priznate od SZO. Pricali o tome kako se i pod kojim uslovima cuvaju, kolikom ih kompanija proizvodi, na nasem trzistu nema tih kineskih, bla, bla i sl. Niko konkretno nije postavio pitanje i dao odg zasto je protiv vakcina Svi su navodili rad pedijatara..... Helem, bolje vakcinisati nego nevakcinisati. Sto se tice krzmaka slucaj je bio ako se nisi vakcinisao, prebolio ga i sl, opeta nakon nekoliko godina se moze javiti Evo Dalila napisa i strucno ovo nesto ni ja ga ne upamtih...[sm=smiley36.gif ah da Emy cini mi se se fino oglasila im pitaa cini mi se o postotku primanja ili neprimanja vakcina, u svakom slucaju malo njih se vakcinise pa je samim tim gore po sve nas. Tako ja shvatih. IZVORNA PORUKA: gvendolina IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: felix leona , jel iko recimo rekao ja svoje djete necu il nisam vakcinisala ,šta je na to slijedio odg .jesul ga imali šta su rekli ako je neko pitao ? To niko nije pitao... Ja sam ocekivala od Leone nesto slicno al eto... nemam ja sta njima govoriti da necu vakcinisati dijete i da to ne zelim zato sto imam slucaj u uzoj porodici kad ce oni meni reci ali nije DOKAZANO da je to od vakcine...nemam se ja sta raspravljati s ljudima ciji je to posao i za sto dobivaju novac idu na seminare i sl...cujem epidemiologinja ide u Singapur:) kolektivnog imuniteta nema a to je najbitnije...dakle ako ga nema od rata ka ovamo znaci dosad bi svi pomrli od djecjih bolesti i posljedica al hajd... IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: Dalil@ Evo s chata, par komentara: IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: tajra Molim te, leona, sta kazu na tvoje argumente? ne kazu nista, prvo predavanje je trajalo 2 sata pa onda pitanja, nakon tog ispiranja mozga nemas sta pitati a kad pitas opet ostajes uskracen za odgovor, tj daje ti se odgovor koji je napamet naucen kao da razgovaras sa robotima...smrti ovih beba su samo koincidencija, u prva 2 slucaja - doboj i lukavac - krivac je SIDS a u posljednjem je dijete vec imalo meningokok i svakako bi se desilo to sto se desilo??? malo je cudno da se to desila 2-3 dana nakon vakcinacije ali je odgovor da su vakcine do 6 mj u malim razmacima pa greskom krive vakcine za smrt djece iako nisu krive...i sl IZVORNA PORUKA: leona81 frapantan podatak je da imamo 27 pedijatara na 100 000 djece u Kantonu...da ne postizemo kolektivni imunitet osim u slucaju vakcina koje se primaju u porodilistu - dakle BSG i Hep B, da smo obavezni vakcinisati djecu zakonom ali o sankcijama se nije pricalo...uglavnom zeljeli smo postavljati jos pitanja ali nije bilo vremena...za sve je odgovor da nemamo novca, nemamo dovoljan br pedijatara, da je i ovo super sto jedan dio vakcina dobijemo kao donaciju jer je to strasno skupo...pitam se kamo odlazi onda novac koji placamo za zdravstveno osiguranje a trebamo biti zahvalni sto imamo vakcine...za zapadne zemlje koje su ukinule obaveznu imunizaciju - da se desavaju strasne epidemije, blah blah...uglavnom cilj je bio da ljude koji imaju dilemu razuvjerimo da vakcine nisu djelotvorne, da one zaista jesu doprinijele smanjenju bolesti i da se treba vakcinisati, nezeljenih reakcija je malo a za smrti nista nije DOKAZANO...mogucnost nije iskljucena ali nije DOKAZANO. za Hep B su isto bacali suplju iako su sami rekli da ne mogu raditi svim majkama test na Hep B pa da se zato drugi dan vec djeca vakcinisu, sto je totalna nebuloza...i kao imunitet postoji 10 god otprilike a moze se desiti zaraza kod stomatologa ili u kontaktu s krvi - a sta je sa Hep A i Hep C - nije u nasem obaveznom programu imunizacije jer kao nije cesto u nasoj drzavi...po meni isto suplja...nisam imala zivaca za daljnju diskusiju zalosno je da mi nemamo sve ove podatke ako su zaista tacni, ali kako cemo ih imati kad zaboga nemamo para za web stranice, ljude koje ce stavljati informacije na web stranice i uopste studije koje se ne rade kod nas nego u susjednim drzavama...al eto dobro je da imamo para za vakcine... takodjer saznali smo da Monte od Zotta, zbog svojih aditiva zna cesto da bude alergen i izazove alergijske reakcije, ako je vec provedeno istrazivanje zasto i za to nemamo podatke javne, vec ih znaju smo odabrani? IZVORNA PORUKA: Dalil@ IZVORNA PORUKA: leona81 takodjer saznali smo da Monte od Zotta, zbog svojih aditiva zna cesto da bude alergen i izazove alergijske reakcije, ako je vec provedeno istrazivanje zasto i za to nemamo podatke javne, vec ih znaju smo odabrani? Za ovo sam cula prije par mjeseci od jednog starog farmaceuta. Kaze da je dugo trazio uzrok povecanog broja alergija kod djece i da smatra da je zbog toga, jer se ti aditivi taloze u kostima i izazivaju alergije On je spomenuo jos nesto...ali sam zaboravila Btw, bila sam i ja u Nahli...ali kasno dosla a u 7.30 morala kuci tako da sam uhvatila samo dio. Jeste Leona, ovo je bila haman pa standardno prica pro-vakcinacija...ali je meni draga cinjenica i da se razgovara o tome. Kako drugacije mijenjati stanje nego ovako ovim tribinama, osvjestavanjem naroda, u prvom redu nas roditelja. Bitno je da se ne krije pod tepih. Dalje, jos me pozitivno iznenadilo par stavri - ona kada su priznali da su nase vakcine "slj" klase, da nose i negativno sa sobom kao i pozitivno (mada, po njima, ovo drugo daleko vise), te da imamo drzavu takvu kavu imamo, "briznu", koja bi najradije i ne kupila ni te "slj" vakcine da nije obavezana zakonom (ta mi je opcija vrrrlo moguca, nazalost). Jos jedna stvar, priznanje dr Prof. dr. Nade Koluder, infektologinj, da svojoj djevojcici nije dala vakcinu MPR (mada sam htjela pitati kakve veze ima asepticni meningitis sa ovom vakcinom? p.s.za one koji nisu bili,u njeno doba je nakon primanja MPR vakcine "5" djece oboljelo od ove bolesti pa par ljekara nije vakc. svoju djecu) te da sada dvoji oko toga sta uciniti..? Nije to morala reci, to samo sije sumnju...ali rekla je...kao roditelj.. Nazalost, nisam docekala vrijeme za post. pitanja a imala sam par I mislim da bismo, putem neke od udruga, trebali pod hitno organizovati jos tribina na ovu temu!!! To bi nam trebao biti imperativ. Stanje se nece promijeniti dok masa ne pocne razgovarati glasno o problemu i evo link pa trazi na chatu, ima kasnije jos koment :) http://www.ringeraja.ba/forum/m_1267503/mpage_266/key_/tm.htm Oprosti Dalil sto tebe citiram, ali ne mogu a da ne dematujem ovu dezinformaciju od forumasice ajse cini mi se, jer niko sinoć nije rekao da su naše vakcine "slj" klase, naprotiv nego da su sve odobrene od strane WHO, te da ne postoji mogucnost da se vakcine proizvode na nekom crnom trzistu. A vezano za dijete prof. Nade Koluder, slučajevi aseptičnog meningitisa su bili kod ove vrste vakcine (odnosno tadašnjeg sastava) te 1985. godine, koja je kasnije zamijenjena novim cjepivom malo drugačijeg sastava i više nije imalo takve nuspojave. Nadalje, zašto iznosiš samo parcijalne izjave, kada si već fino podnijela izvještaj, također si trebala reći da je cijeli život muči to što je nije vakcinisala i da joj sada predlaže neku petovalentnu vakcinu koja bi je zaštitila od morbilla i rubeole, između ostalog, prije nego što počne planirati trudnoću. Dodatno, navodi primjer dvije trudnice koje nisu bile vakcinisane MMR vakcinom, a bile su u kontaktu sa djecom koja su bolovala od rubeole, pa su u velikoj dilemi, čupaju kosu da li zadržati trudnoću, jer se dobro zna kakve rubeola ostavlja posljedice po plod. Kao što dr. Zubčević sinoć reče: Najgore je imati polovične informacije. Ako može, najbolje bi bilo da neko od nas sumira cijeli tok tribine, ja mogu nešto napisati, a da zamolim Leonu, Lady i mamu2009 da mi pomognu ako se još nečega sjete. Opet se informacije iznose na način ovo mi se sviđa i to mi je dotaklo uho. Ako ćemo prenositi zaključke neka budu konkretni, a ne iznošenje paušalnih informacija. Na kraju krajeva, možemo kontaktirati i nekoga iz Nahle i zamoliti ih da nam daju ako imaju neki pisani trag i tok diskusije . Kad uhvatim vremena i nakon što iščitam komentare forumašica koje su također prisustvovale tribini napisat ću još možda par korisnih stvari koje možda ostali nisu spomenuli. IZVORNA PORUKA: Dalil@ Emmy, nije to aisa rekla, nego ja Pa zar nisu jedno vrijeme govorili o tome da mi kao drzava nemamo novca, da se jedva uzimaju i ove vakcine i da se uzimaju najjeftinije vakcine na trzistu...bez obzira na to sto su odobrene od strane WHO-a, one su ipak slabijeg kvaliteta, ocito, inace ne bi bilo cjenovnih razreda Nije isto kada, npr, vlada izdvoji sredstva za MMR (jer je jeftini ali i ima veci procenat mogucih i jacih nuspojava) ili kada kupe skuplji Priorix koji, prema istrazivanjima, nosi sa sobom manje rizike. Logicno, doradjenija vakcina pa shodno tome i skuplja. Dakle, nisam tvrdila ni na jednom mjestu da su cjepiva kineska nego da su najslabije klase jer novca za skuplja, haman, nemamo. Dalje, slucaj Dr Koluder sam spomenula kao pozitivan primjer, rekla sam da dvoji oko toga sta sada uciniti (nisam li?!) samo bez detalja jer sve detalje nisam zapamtila.. Etc..Ovo je vidjenje diskusije iz mog ugla A slazem se s tobom, sve detalje bi trebalo cim prije sacuvati/zapisati, dok su info jos svjeze. I to bi trebalo uraditi na ovoj temi umjesto na chatu jer ce tamo sigurno propasti u moru sadrzaja. Ja sam imala namjeru snimati ali obzirom da sam kratko bila, nisam nazalost Emmy, ako ima jos sta da si zapamtila, pisi ovdje, meni vec "blijedi" a vidim da je bilo korisnih stvari i nakon sto sam otisla IZVORNA PORUKA: medic slatki Ne mogu a da se ne nadovezem na ove sklj vakcine kako ih nazivaju. Upravo supotno rijec je bilo o tome da su vakcine svugdje iste, da ih samo nekoliko kompanija proizvodi, da nema sanse da se kod nas kao ni bilo gdje drugdje nadju te tzv sklj vakcine. Da nema potrebe da se roditelji brinu o tome dali su vakcine u redu. Rijec je bilo o tome kako su te vakcine svakako skupe a da ih pored toga nasa zemlja bez obzira na cjelokupnu situaciju ( materijalnu ) dobivaju i kupuju, da nam jedan dio vakcina donira UNICEF. Nigdje sinoc nije bilo spomena o tome kakop se kod nas dobivaju najeftinije vakcine, ja to stvarno nisam cula... IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: Dalil@ Emmy, nije to aisa rekla, nego ja Pa zar nisu jedno vrijeme govorili o tome da mi kao drzava nemamo novca, da se jedva uzimaju i ove vakcine i da se uzimaju najjeftinije vakcine na trzistu...bez obzira na to sto su odobrene od strane WHO-a, one su ipak slabijeg kvaliteta, ocito, inace ne bi bilo cjenovnih razreda Nije isto kada, npr, vlada izdvoji sredstva za MMR (jer je jeftini ali i ima veci procenat mogucih i jacih nuspojava) ili kada kupe skuplji Priorix koji, prema istrazivanjima, nosi sa sobom manje rizike. Logicno, doradjenija vakcina pa shodno tome i skuplja. Dakle, nisam tvrdila ni na jednom mjestu da su cjepiva kineska nego da su najslabije klase jer novca za skuplja, haman, nemamo. Ja nisam to ovako shvatila Ne sjecam se da su spomenuli da se uzimaju najjeftinije vakcine , a da su skupe jesu, i da su vise u upotrebi one visedozne jer su one jeftinije od vakcina za jedno vakcinisanje.... IZVORNA PORUKA: Dalil@ priznat cu malu mogucnost da sam cula ono sto sam zeljela cuti ali ipak mislim da sam u pravu i da je gpsppdja krace kose (do vrata) rekla da mi nemamo novca za skuplje vakc. ali da su.i ove ok, itd. Mene je iznenadilo ovo priznanje. IZVORNA PORUKA: Lady26 Ja sam samo zapamtila da je razlika u cijeni izmedju visedozne i jednodozne vakcine, samo to... Da je ova pojedinacna skuplja skoro 4x.... A da druge price oko cijene nije bilo... Mozda i ja grijesim ali.... IZVORNA PORUKA: Emmy Ma nisam ni skuzila, pogubila se u citatima, sorry aisa. Ja nisam shvatila da su vakcine najjeftinije, nego da nemamo dovoljno para, pa nam vakcine vecinom kupuje UNICEF (donacije), a vakcine se biraju tenderom. Kod nas su GlaxoSmithKline vakcine, a Priorix je njihova vakcina, zar ne? Evo za početak par savjetai konstatacija za mame koje sam uspjela zapamtiti, izvinite ako ponavljam nešto što je već neko rekao, nemam vremena iščitavati, svakako bitno za napomenuti: 1. Pošto vakcinacija predstavlja svojevrsni šok za dijete, prije vakcinacije u ambulanti ponuditi dijete da popije malo sokića, lakše će podnijeti vakcinu i manje će biti stresna vakcinacija za dijete (osim mame ili tate koji su poznati likovi, nudite mu dakle nešto što dobije u svom sigurnom okruženju - kući); 2. Zbog čestih slučajeva alergijske reakcije (osipa) kod djece nakon vakcinacije, zajednička crta tim slučajevima je da su roditelji poslije vakcinacije dijete "nagrađivali" poslasticom Monte, pa je preporučeno da se nakon vakcinacije Monte izbjegava, zbog toga što sadrži alergene, pa se reakcija prije ovog saznanja pripisivala vakcinaciji; 3. Nemojte preventivno davati djetetu Paracetamol nakon vakcinacije, jer time smanjujete efekat vakcine. Time također ne omogućavate da se mališani sami izbore. Blago povišena temperatura i kvržica na mjestu uboda nisu alarmantni. Preporučuju se hladne obloge na mjestu uboda; 4. Nakon primjene oralne Polio vakcine vodite računa o tome da u roku od mjesec dana nakon toga dijete ne smije primiti nikakvu vakcinu/injekciju intramuskularno, zbog mogućih štetnih posljedica; 5. Nemojte za svaku sitnicu voditi dijete doktoru, blago povišena temperatura nije znak za alarm, pokušati sve prirodne načine, raskomotiti dijete, tuširati, praviti čajeve. U pedijatrijskim ambulantama dijete može pokupiti nešto ozbiljnije. Potrebno je redovno pregledati dijete (kožu), pratiti da nema nekog osipa na tijelu itd (praćeno visokom temperaturom); 6. Trudite se da ne odgađate vakcinaciju (ako to nije opravdano), jer kalendar imunizacije je napravljen upravo prema potrebama djece u toj određenoj dobi, odnosno u tom periodu se smatra najpotrebnijom; 7. Tražite informacije od svojih pedijatara, sve što vas zanima pitajte, jer to je vaše pravo; 8.Pranje ruku i općenito lična higijena su svakako dobro došli u borbi protiv zaraznih bolesti, ali nažalost to neće spriječiti moguću zarazu, jer se neke bolesti prenose i drugim putevima; 9. Klice različitih zaraznih bolesti su za nekog benigne, a za nekog fatalne. Sve zavisi od "domaćina". Procjene su npr. za meningitis da je trenutno (jer je period zima/proljeće sezona meningitisa) 16% kliconoša u društvu, a da to uglavnom i ne znaju, a kada nije sezona ovaj procenat je čini mi se 9% (nisam sigurna); Otprilike sam nabrojala čega sam se sjetila, mnogi od vas će reći kao da to već nismo znali, ja sam se u dosta stvari prepoznala pa zato i pišem IZVORNA PORUKA: Dalil@ Mislim,zene,ja prva zelim vjerovati da moje dijete dpbija najkvalitetnije vakc. ali valjda vam je jasno da sve vakcine nisu istog kvaliteta bilo da je rijec o proozvodjacu ili samom sastavu iste. Pa Hrvatska je davno presla na poboljsane visevalentne (skuplje) vakcine dok kod nas jos nema ni govora o tome :-( A i kod tih "poboljsanih" postoje razlilke u cijeni,tj. nuspojavama. Pa,npr Pasteurove vakcine imaju jace nuspojave od Glaxo-Smithovih. Opet, razlika u cijeni :-( IZVORNA PORUKA: bebacha IZVORNA PORUKA: Emmy 4. Nakon primjene oralne Polio vakcine vodite računa o tome da u roku od mjesec dana nakon toga dijete ne smije primiti nikakvu vakcinu/injekciju intramuskularno, zbog mogućih štetnih posljedica; ovo mi je bio sok.jer ovo niko nikad nije spomenuo IZVORNA PORUKA: Dalil@ :-) Lady, pa sta mislis kako se tenderski odredjuje najbolja ponuda? S obzirom na to da nemamo novaca, prema najnizoj cijeni vakcine koja zadovoljava standarde.. IZVORNA PORUKA: Lady26 Ja zaista ne znam ko sta proizvodi, niti se razumijem u vakcine....znam ono sto cujem/procitam...tu zavrsava moje znanje i istrazivanje.... Otisla sam sinoc da bi me ohrabrili, da ne kazem "nagovorili" da vakcinisem dijete....tj posto sam bila neodlucna da mi pomognu da jedna strana prevagne... I odlucila sam, aBd odvest cu je, s tim, da cu uraditi bris grla i nosa, odvest je pedijatru na pregled i konsultovati se zbog vrtica....I uzdat se u Njega da ce sve biti u redu.... Jako se bojim....ali se vise bojim bolesti i posljedica istih.... IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: Dalil@ :-) Lady, pa sta mislis kako se tenderski odredjuje najbolja ponuda? S obzirom na to da nemamo novaca, prema najnizoj cijeni vakcine koja zadovoljava standarde.. Znam kako tenderi funkcionisu.... I ponavljam, moje znanje oko vakcina je jako ograniceno....ne bih se upustala u dublju raspravu IZVORNA PORUKA: medic slatki Jako mi se svidjelo i to sto je dr Zubcevic ( cini mi se ) rekao. I ja sam za to da fakcine ne budu obavezne ali samo iz razloga da roditelji sami shvate koliko je dobro uredno vakcinisati djecu, da sami shvate prednosti i nedostatke, da vode djecu ne zato sto im neko nalaze da dijete mora vakcinisati vec upravo zbog tih svih prednosti imunizacije. IZVORNA PORUKA: Dalil@ Lady, ni ja ne zelim raspravu :-) Ja sam otisla sa istim razlogom kao i ti i malo su me ucvrstili u stavu ZA, mada me jos uvijek pravo strah, tacnije premirem.. Ali sve to ne znaci da ja od svoje drzave ne zahtijevam najbolje jer i ja njoj dajem najvise sto mogu. Ista stvar s pedijatrima, zelim da me obavjeste i informisu o svemu a da ne spominjem preuzimanje odgovornosti.. IZVORNA PORUKA: Lady26 Koliko ce pomoci vadjenje briseva prije davanja vakcine? Uz pregled naravno.... IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Lady26 Koliko ce pomoci vadjenje briseva prije davanja vakcine? Uz pregled naravno.... sta mislis da ce ti bris pokazati Postojanje bakterije?! IZVORNA PORUKA: Hanady RR Meni je jako žao što sma poslovno bila sprječena doći na tribinu... no sad čitam i hvala vam ...dosta toga ste nam prneijele... mislim da pored PR teksta koji je leona obeća višnji dosta savjeta i pirče se u isti može ugraditi i iz vaših postva... neke su mi stavri nove zaista a neke sam znala...mada nikada nije loše da se ponovi ono što sma možda sigurna da je istnito i nisma bila sigurna u izvor informacije. IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Lady26 Koliko ce pomoci vadjenje briseva prije davanja vakcine? Uz pregled naravno.... sta mislis da ce ti bris pokazati Postojanje bakterije?! koje...koji bris... bris nos amože biti čista ada ti dijete ima bakteriju u uhu..a te briseve porijetko rade i kada dijete kaže d aga uho boli... mislim da bi CRP možda bio validniji i svsihodniji...skup je i on...al je jeftiniji u obradi od briseva. IZVORNA PORUKA: Dalil@ IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Lady26 Koliko ce pomoci vadjenje briseva prije davanja vakcine? Uz pregled naravno.... sta mislis da ce ti bris pokazati Postojanje bakterije?! Lady, postojanje bakterije nije kontraindikacija za vakc. Cesto bakt. ne prave nikakav problem organizmu.. IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Lady26 IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: Lady26 Koliko ce pomoci vadjenje briseva prije davanja vakcine? Uz pregled naravno.... sta mislis da ce ti bris pokazati Postojanje bakterije?! bris guse i nosa moze biti cist da dijete ima bakteriju u urinu.kod Igora je tako bilo.ako hoces 100 posto biti sigurna moras uraditi sve. a za CRP se ne slazem isto skroz jer kod virusne infekcije moze biti nizak a dijete ima neku virozu koja se jos nije ocitivala i sta si dobio??? IZVORNA PORUKA: Lady26 Pitam jer nemam veze sa medicinom, jednom smo u zivotu vadili bris, mozda 2x nalaze....ne razumijem se a pokusavam na neki nacin pored pregleda pedijatra provjeriti zdravstveno staje prije davanja vakcine.... IZVORNA PORUKA: MALA1994 a zdravstveno stanje mozes provjeriti tako sto ces izmjeriti djetetu temperaturu prije odlaska na vakcinu,dr ce pregledati grlo i poslusati pluca. i naravno opste stanje je jeako bitno ako je klonuli ili slicno znaces da nesto nije ok ili kenkava... IZVORNA PORUKA: leona81 IZVORNA PORUKA: Hanady RR Meni je jako žao što sma poslovno bila sprječena doći na tribinu... no sad čitam i hvala vam ...dosta toga ste nam prneijele... mislim da pored PR teksta koji je leona obeća višnji dosta savjeta i pirče se u isti može ugraditi i iz vaših postva... neke su mi stavri nove zaista a neke sam znala...mada nikada nije loše da se ponovi ono što sma možda sigurna da je istnito i nisma bila sigurna u izvor informacije. ja nisam nista zapisivala, cak nisam bila sigurna hocu li ili necu doci, ja sam napisala ono sto mislim i o cemu se govorilo, a vecinom je to bilo ispiranje mozga - to je moje licno misljenje, s obzirom da je ovo sedmica vakcinacije tribina se odrzala jer je to njihov posao, doslo ih je troje, pedijatrica se nije pojavila i nisu nam objasnili razlog zbog kojeg nije dosla, vecinu stvari u njihovom dvosatnom izlaganju vec znamo, tj mozemo te info naci bilo gdje u domovima zdravlja i na internetu - govorilo se o prednostima vakcinacije, o kalendaru vakcinacije, o bolestima - simptomima i sl..sve ostalo sto smo saznali - dakle ovo sto je Emmy nabrojala - do toga smo dosli postavljajuci pitanja...nekoliko puta mi je doslo da se dignem i odem ali sam iz pristojnosti prema organizatoru i izlagacima ipak ostala... nazalost nismo dobili tacne podatke, istrazivanja, naucne studije, brojke, nista sto bi me moglo uvjeriti u ispravnost njihovih rijeci i tacnost podataka...tako da ja ovu tribinu smatram potpuno pogresnim potezom...ako se neko zeli ubjediti u program obavezne imunizacije onda se mora pruziti vise podataka od rekla-kazala i od licnog iskustva... mislim da bi Emmy mogla da napise izvjestaj jer ja ipak sve ovo previse emotivno dozivljavam IZVORNA PORUKA: medic slatki Moradoh citirati draga Leona. Ne bih se slozila sa tobom da je ispiranje mozga bilo. Slazem se da se sve moze preko interneta naci. Mogli smo da ne idemo uopste, sjednemo, trazimo i nadjemo. Ipak svako ima svoje misljenje. Ja sam jednostavno otisla da potvrdim svoje stavove. Djelimicno su potvrdjeni. Sumnje i zabrinutosti uvijek ima. U slucaju da sam protiv vakcinacije bila, tada bih svakako nakon njihovog izlaganja iznijela svoj stav, pitala i disktovala o onome sto me zanima. Nema potrebe za sutnjom. IZVORNA PORUKA: leona81 da sam znala, kakva ce tribina biti, ne bih trosila 3 sata svoga vremena na ispiranje mozga...nema potrebe za komunikacijom kada je jednostrana - u smislu da mi nismo zavrsili medicinu a pobogu oni jesu, to se dalo vidjeti iz njihovog komentara o vakcinama iz 2002, donaciji Unicefa za koje je postavila pitanje jedna gospodja iz 1 reda a nije dobila odgovor? zasto? zato sto se spomenula gdja Jagoda Savic koja je pobogu samo socijalni radnik i zbog toga nema pravo da se bavi vakcinacijom i posljedicama? sta da ja pricam s takvim ljudima? i sta da ih pitam? a sta moze biti potvrdjeno nakon izlaganja 3 covjeka koji su placeni za to...pred mene nije iznijet nijedan dokaz na papiru, nijedna studija, nijedno ime i prezime...samo desilo se jednom u toj i toj zemlji? pitanje koje sam ja postavila a tice se trovanja zivom - odgovor koji mi je dat je da se zaista u SAD-u vise ne stavlja thimerosal u vakcine - a ne stavlja se ni u vakcine u Rusiji, Austriji, Japanu, UK, skandinavskim zemljama, Njemackoj...ali kod nas se jos uvijek koriste vakcine koje sadrze thimerosal jer nemamo novca...pitanje koje sam takodjer postavila je zar nije malo cudno da su se smrti 3 djece u posljednjih godinu dana poklopile sa vakcinom - odgovor ste culi - da je u toj dobi cesta vakcinacija pa se eto slucajno poklopilo???a zasto dijete nije onda umrlo mjesec dana nakon vakcine, nego dan, dva ili tri nakon vakcinacije? po svim posljednjim istrazivanjima u svijetu - SIDS se povezuje sa obaveznom imunizacijom...a za posljednji slucaj - ko nama zaista moze potvrditi da su dr dali pravu dijagnozu i da je to bila meningokokna sepsa? svjedoci smo zastaskavanja i pogresnih dijagnoza pa je mozda i ovdje taj slucaj...uostalom kod nas se cak i nalazi lumbalne punkcije rade u susjednim drzavama jer mi nemamo sredstva za to... ja sam pitala i diskutovala o onome sto me zanimalo, takodjer nekoliko ljudi me preteklo pa postavilo pitanja koja su i mene interesovala...neke odgovore i dalje nalazim smijesnim ali mi je jasno da ti ljudi, cak i da mogu reci nesto drugo, to naravno nece reci na tribini koja se odrzava tokom sedmice vakcinacije...nakon uvodnog izlaganja, sve mi je bilo jasno...ja i dalje cvrsto stojim pri svojim stavovima, i niko me ne moze uvjeriti u suprotno osim ako pred mene ne stavi bar neke dokaze koje govore u prilog vakcinaciji...a gospoda na tribini to nisu ucinila, cak se nisu ni potrudili da nam daju tacne brojke, postotke djece koja su oboljela a bila su vakcinisana, ili nisu bila vakcinisana, postotke javljanja odredjene bolesti, postotak prijavljene vakcinisane djece...da li uopste imaju te brojke? i ako ih imaju kako doci do njih? da zaista te brojke govore u prilog imunizaciji davno bi nama ti dokazi bili baceni pred nos...ali nisu? ZASTO? IZVORNA PORUKA: leona81 nadam se da nismo zaboravili i ovaj slucaj kod nasih susjeda...sta sada sa tom djecom koja su trajno ostecena? http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/34910/Ministar-Milinovi-zabranio-cjepivo-MoPaRu.aspx IZVORNA PORUKA: medic slatki Svako ima pravo na svoje misljenje i svoj stav o tome sta je nabolje uciniti za svoje dijete. Komentirat cu samo ono sto mi je zapalo za oko a vezano za SIDS. Gornja se granica učestalosti OVE POJAVE javlja između 2. i 4. mjeseca života, što se podudara s vremenom prvog cijepljenja. Neki se roditelji zbog toga boje da bi cijepljenje moglo biti uzrokom iznenadne dojenačke smrti. Medjutim mnogobrojna istrazivanja dokazuju da se kod vakcinisane djece smanjuje rizik od SIDS-a spram djece koja još nisu vakcinisana. IZVORNA PORUKA: leona81 naravno da CDC nece priznati da je SIDS povezan sa vakcinacijom, jer bi samim time priznali da su vakcine stetne...mislim da najbolje o tome mogu da svjedoce ljudi cija su djeca umrla a oni zavrsili u zatvoru jer su ih optuzili za Shaken baby syndrome a evo nekoliko istrazivanja http://www.consumerhealth.org/articles/display.cfm?ID=19990705002005 http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/19/us-government-concedes-hep-b-vaccine-causes-systemic-lupus-erythematosus.aspx "The National Vaccine Injury Compensation Program has even compensated 93 families whose infants' deaths were labeled SIDS because the parent had the evidence in the autopsy to prove the vaccine caused it. Yet, the cause of death listing as "SIDS" was never changed on the death certificates of these 93 babies." (Winkler 2000) ima jos mnogo naucnih studija koje dokazuju povezanost SIDS-a i Shaken Baby Syndrome...takodjer postoje slucajevi SIDS-a koji nisu povezani s vakcinacijom i naravno da to stoji, ali ih vecina jeste povezana s vakcinacijom i pitam se zasto ne odgoditi bar vakcinu za Hep B, i dati je kasnije...mala je vjerovatnoca da ce dijete doci u kontakt s krvlju u prvih godinu dana i dobiti Hep B. IZVORNA PORUKA: Emmy Još nešto što sam zaboravila dodati, a moglo bi biti korisno. Rečeno je da kod slučajeva kada roditelji kupuju vakcine u apotekama i odvedu dijete da iste prime u privatnoj praksi, bilo je slučajeva da roditelji stave vakcinu u džep sakoa, što se ne smije raditi. To je izuzetno visoka temperatura za vakcine (tjelesna temp.) i time vakcine gube svoje efekat. Dakle, prilikom kupovine u apotekama roditelji trebaju da vode računa o odgovarajućoj temperaturi kod rukovanja sa tom vakcinom, dakle da se ispoštuje potrebna temperatura, kao što je to slučaj kod "hladnog lanca". Inače je dr.Zubčević rekao da vakcine koje se ne drže na propisanoj temperaturi se ne "pokvare" nego jednostvano gube svoja svojstva i nemaju efekta. Ne bih se složila da je tribina bila ispiranje mozga, kao ni da smo sve informacije dobili isključivo postavljajući pitanja. Ispade sad umjesto vakcinacija za i protiv, za i protiv tribine o vakcinaciji IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: leona81 nadam se da nismo zaboravili i ovaj slucaj kod nasih susjeda...sta sada sa tom djecom koja su trajno ostecena? http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/34910/Ministar-Milinovi-zabranio-cjepivo-MoPaRu.aspx jeli to voa sto ide u 13 mjesecu U 13 mjesecu: MRP - Intramuskularno IZVORNA PORUKA: medic slatki Leona vjeruj mi da mozemo ovako sa navodjenjem istrazivanja do beskonacnosti [sm=smiley1.gif Emmy dobro si napomenula vezano za ovo kupovanje vakcina i njihovo cuvanje. Da ne bude zabluda vakcine se dovoze odredjenim vozilima i cuvaju pod odredjenim uslovima. Tako da oni koji kupuju vakcine u apotekama te vakcine treba cuvati na tem od +2-+8 stepeni. IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: MALA1994 IZVORNA PORUKA: leona81 nadam se da nismo zaboravili i ovaj slucaj kod nasih susjeda...sta sada sa tom djecom koja su trajno ostecena? http://www.slobodnadalmacija.hr/Novosti/Hrvatska/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/34910/Ministar-Milinovi-zabranio-cjepivo-MoPaRu.aspx jeli to voa sto ide u 13 mjesecu U 13 mjesecu: MRP - Intramuskularno Jeste, ali ako pročitate ovaj članak vidjet ćete da govorimo o 2008. godini i da ova vakcina nije bila sporna kod nas, nego u Hrvatskoj, radilo se o vakcini domaćeg hrvatskog proizvođača i da je zbog određenog soja u toj vakcini dolazilo do slučajeva meningitisa. Ta vakcina je ukinuta (tog proizvođača), ako pogledate kalendar vakcinacije u Hrvatskoj vidjet ćete da se djeca i dalje cijepe protiv tih oboljenja, ali su promijenili dobavljača. Vakcina MoPaRu je vakcina hrvatskog proizvođača (vakcina protiv krzamka, zaušnjaka i rubeole), dok je Priorix ista vakcina, samo je proizvođač GlaxoSmythKline. Nemojte molim vas paniku uvodititi paušalnim informacijama. Ako pišete i citirate članke iz 2008. godine, napravite analizu šta se desilo nakon toga, sada smo u 2012. godini! IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: Emmy Još nešto što sam zaboravila dodati, a moglo bi biti korisno. Rečeno je da kod slučajeva kada roditelji kupuju vakcine u apotekama i odvedu dijete da iste prime u privatnoj praksi, bilo je slučajeva da roditelji stave vakcinu u džep sakoa, što se ne smije raditi. To je izuzetno visoka temperatura za vakcine (tjelesna temp.) i time vakcine gube svoje efekat. Dakle, prilikom kupovine u apotekama roditelji trebaju da vode računa o odgovarajućoj temperaturi kod rukovanja sa tom vakcinom, dakle da se ispoštuje potrebna temperatura, kao što je to slučaj kod "hladnog lanca". Inače je dr.Zubčević rekao da vakcine koje se ne drže na propisanoj temperaturi se ne "pokvare" nego jednostvano gube svoja svojstva i nemaju efekta. Ne bih se složila da je tribina bila ispiranje mozga, kao ni da smo sve informacije dobili isključivo postavljajući pitanja. Ispade sad umjesto vakcinacija za i protiv, za i protiv tribine o vakcinaciji koliko znma u apoteci kad kupiš nešto što mora stajati u frižideru, to ti mr farmacije odmah naglasi ili bi bar trebalo da te prvo u apoteci upozore na to barem su mene uvijek u apoteci upozorili kad sam kupovala lijekove koji moraju stajati u frižideru do upotrebe ako se to ne dešava, to bi trebalo skrenuti pažnju ljudima koji rade u apotekama (ne rijetko ti tehničari izdaju lijekove, aoni to možćda ne znaju, mr farmacije zna) IZVORNA PORUKA: amiboj IZVORNA PORUKA: medic slatki Leona vjeruj mi da mozemo ovako sa navodjenjem istrazivanja do beskonacnosti [sm=smiley1.gif Emmy dobro si napomenula vezano za ovo kupovanje vakcina i njihovo cuvanje. Da ne bude zabluda vakcine se dovoze odredjenim vozilima i cuvaju pod odredjenim uslovima. Tako da oni koji kupuju vakcine u apotekama te vakcine treba cuvati na tem od +2-+8 stepeni. Mislim da svi koji kupuju sami vakcine znaju da treba ispostovati taj hladni lanac. A bas me zanima da li svi domovi zdravlja drze sve vakcine po PS-u? IZVORNA PORUKA: medic slatki IZVORNA PORUKA: amiboj IZVORNA PORUKA: medic slatki Leona vjeruj mi da mozemo ovako sa navodjenjem istrazivanja do beskonacnosti [sm=smiley1.gif Emmy dobro si napomenula vezano za ovo kupovanje vakcina i njihovo cuvanje. Da ne bude zabluda vakcine se dovoze odredjenim vozilima i cuvaju pod odredjenim uslovima. Tako da oni koji kupuju vakcine u apotekama te vakcine treba cuvati na tem od +2-+8 stepeni. Mislim da svi koji kupuju sami vakcine znaju da treba ispostovati taj hladni lanac. A bas me zanima da li svi domovi zdravlja drze sve vakcine po PS-u? Trebali bi, a da li se pridrzavaju toga mi ne znamo. Znaju oni koji rade tamo. IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: Emmy Još nešto što sam zaboravila dodati, a moglo bi biti korisno. Rečeno je da kod slučajeva kada roditelji kupuju vakcine u apotekama i odvedu dijete da iste prime u privatnoj praksi, bilo je slučajeva da roditelji stave vakcinu u džep sakoa, što se ne smije raditi. To je izuzetno visoka temperatura za vakcine (tjelesna temp.) i time vakcine gube svoje efekat. Dakle, prilikom kupovine u apotekama roditelji trebaju da vode računa o odgovarajućoj temperaturi kod rukovanja sa tom vakcinom, dakle da se ispoštuje potrebna temperatura, kao što je to slučaj kod "hladnog lanca". Inače je dr.Zubčević rekao da vakcine koje se ne drže na propisanoj temperaturi se ne "pokvare" nego jednostvano gube svoja svojstva i nemaju efekta. Ne bih se složila da je tribina bila ispiranje mozga, kao ni da smo sve informacije dobili isključivo postavljajući pitanja. Ispade sad umjesto vakcinacija za i protiv, za i protiv tribine o vakcinaciji koliko znma u apoteci kad kupiš nešto što mora stajati u frižideru, to ti mr farmacije odmah naglasi ili bi bar trebalo da te prvo u apoteci upozore na to barem su mene uvijek u apoteci upozorili kad sam kupovala lijekove koji moraju stajati u frižideru do upotrebe ako se to ne dešava, to bi trebalo skrenuti pažnju ljudima koji rade u apotekama (ne rijetko ti tehničari izdaju lijekove, aoni to možćda ne znaju, mr farmacije zna) Jeste, ali šta radiš sa lijekom dok ne dođe do frižidera, dakle ovdje se radi o "transportu" kupljene vakcine od apoteke do kuće/pedijatrijske ordinacije gdje se vakcina daje. IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: amiboj IZVORNA PORUKA: medic slatki Leona vjeruj mi da mozemo ovako sa navodjenjem istrazivanja do beskonacnosti [sm=smiley1.gif Emmy dobro si napomenula vezano za ovo kupovanje vakcina i njihovo cuvanje. Da ne bude zabluda vakcine se dovoze odredjenim vozilima i cuvaju pod odredjenim uslovima. Tako da oni koji kupuju vakcine u apotekama te vakcine treba cuvati na tem od +2-+8 stepeni. Mislim da svi koji kupuju sami vakcine znaju da treba ispostovati taj hladni lanac. A bas me zanima da li svi domovi zdravlja drze sve vakcine po PS-u? Doktori koji su izlagali na tribini su insistirali da je to slučaj i da su jako rigorozne kontrole i striktna pravila po tom pitanju. IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: amiboj IZVORNA PORUKA: medic slatki Leona vjeruj mi da mozemo ovako sa navodjenjem istrazivanja do beskonacnosti [sm=smiley1.gif Emmy dobro si napomenula vezano za ovo kupovanje vakcina i njihovo cuvanje. Da ne bude zabluda vakcine se dovoze odredjenim vozilima i cuvaju pod odredjenim uslovima. Tako da oni koji kupuju vakcine u apotekama te vakcine treba cuvati na tem od +2-+8 stepeni. Mislim da svi koji kupuju sami vakcine znaju da treba ispostovati taj hladni lanac. A bas me zanima da li svi domovi zdravlja drze sve vakcine po PS-u? to isto možeš se zapitati i za apoteke, dobavljače, veleprodaje i sl mislim svi oni znaju da treba isposštovati hladni lanac, i kupci, i dobavljači i zdravstvene usanove IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: amiboj IZVORNA PORUKA: medic slatki Leona vjeruj mi da mozemo ovako sa navodjenjem istrazivanja do beskonacnosti [sm=smiley1.gif Emmy dobro si napomenula vezano za ovo kupovanje vakcina i njihovo cuvanje. Da ne bude zabluda vakcine se dovoze odredjenim vozilima i cuvaju pod odredjenim uslovima. Tako da oni koji kupuju vakcine u apotekama te vakcine treba cuvati na tem od +2-+8 stepeni. Mislim da svi koji kupuju sami vakcine znaju da treba ispostovati taj hladni lanac. A bas me zanima da li svi domovi zdravlja drze sve vakcine po PS-u? to isto možeš se zapitati i za apoteke, dobavljače, veleprodaje i sl mislim svi oni znaju da treba isposštovati hladni lanac, i kupci, i dobavljači i zdravstvene usanove Mislim da ovdje mogu dati doprinos mame koje su za svoju djecu kupovale vakcine u apotekama, da li im je striktno u apoteci naglašeno kako rukovati sa vakcinom do mjesta njenog administriranja, odnosno način poštivanja "hladnog lanca". IZVORNA PORUKA: medic slatki IZVORNA PORUKA: vjestica IZVORNA PORUKA: amiboj IZVORNA PORUKA: medic slatki Leona vjeruj mi da mozemo ovako sa navodjenjem istrazivanja do beskonacnosti [sm=smiley1.gif Emmy dobro si napomenula vezano za ovo kupovanje vakcina i njihovo cuvanje. Da ne bude zabluda vakcine se dovoze odredjenim vozilima i cuvaju pod odredjenim uslovima. Tako da oni koji kupuju vakcine u apotekama te vakcine treba cuvati na tem od +2-+8 stepeni. Mislim da svi koji kupuju sami vakcine znaju da treba ispostovati taj hladni lanac. A bas me zanima da li svi domovi zdravlja drze sve vakcine po PS-u? to isto možeš se zapitati i za apoteke, dobavljače, veleprodaje i sl mislim svi oni znaju da treba isposštovati hladni lanac, i kupci, i dobavljači i zdravstvene usanove Naravano. Ovdje je bilo rijeci ukoliko roditelj ode i kupi vakcinu privatno u apoteci i drzi je negdje u dzepu ne znam ni ja koliko, prethodno mora znati kako se cuva. Svakako da mr farmacije ili oni koji rade trebaju skrenuti paznju kupcima za to. Da li ce reci sve zavisi od njehove strucnosti. Evo recimo ja to nisam znala na kojoj se temp one cuvaju, odem kupim, farmaceut mi na to ne skrene paznju, drzim je izvjesno vrijeme pod nepravilnim uvjetima i odnesem da mi vakcinisu dijete. Do sada nisam znala o tome, sada znam. Mnogi neznaju. Vakcina se nece pokvariti ali jednostavno nece imati dejstva. Zato sam i napisala ono sto sam na tribini cula. Svakako pitanja i potpitanja uvijek. IZVORNA PORUKA: amiboj Nesto vise vjerujem apoteci nego nasim povrsnim doktorima kod kojih otvorene vakcine stoje na stolu cijeli dan.... A ta nonsalantnost me izludjuje.... Bili mi za ili protiv vakcina....posljedice vakcina postoje i u svim zemljama se za njih zna i za dijagnoze nastale od njih, samo kod nas nikome nikada nije nista bilo od vakcine....eh, to me takodje izbacuje iz cipela, to stalno guranje pod tepih..... Njima su ti mali procenti beznacajni, meni nisu, niko od nas ne zna kome vakcina moze biti okidac za neku tesku bolest, zato se informisem maksimalno jer od nasih doktora to necu dobiti, mislim informacije. Sad za sad znam da MMR vakcinu preskacemo, ostalo cemo jos vidjeti..... IZVORNA PORUKA: vjestica a ja opet ne mpgu tek tako olako vjerovati apotekama, gdje nema uvijek u smjeni magistar, nego je samo tehničar i gdje uđe lik sumnjivog izgleda i kupi leksilium bez problema IZVORNA PORUKA: Emmy IZVORNA PORUKA: amiboj Nesto vise vjerujem apoteci nego nasim povrsnim doktorima kod kojih otvorene vakcine stoje na stolu cijeli dan.... A ta nonsalantnost me izludjuje.... Bili mi za ili protiv vakcina....posljedice vakcina postoje i u svim zemljama se za njih zna i za dijagnoze nastale od njih, samo kod nas nikome nikada nije nista bilo od vakcine....eh, to me takodje izbacuje iz cipela, to stalno guranje pod tepih..... Njima su ti mali procenti beznacajni, meni nisu, niko od nas ne zna kome vakcina moze biti okidac za neku tesku bolest, zato se informisem maksimalno jer od nasih doktora to necu dobiti, mislim informacije. Sad za sad znam da MMR vakcinu preskacemo, ostalo cemo jos vidjeti..... Amiboj te otvorene vakcine na stolu - i za to smo dobili objašnjejne - postoje neke vakcine koje se mogu držati na sobnoj temperaturi određeno vrijeme, zato treba prepustiti stručnim licima da se time bave, a ne da mi na osnovu našeg neznanja a priori osuđujemo. Nemojte mi reći da med.sestre i pedijatri svjesno idu da naštete našoj djeci, takve kvalifikacije me stvarno uporno i iznova u najmanju ruku razočaravaju.