Gigana -> RE: desert za malisane (10.9.2009 10:21:03)
|
Drage moje, evo recept za banana bread (bila sam vrijedna, pa sam ga i prevela): Banana Bread Recipe Ingredients (sastojci) * 3 or 4 ripe bananas, smashed (3 ili 4 zrele banane - izgnječene) * 1/3 cup melted butter (1/3 šolje istopljenog putera) * 1 cup sugar (can easily reduce to 3/4 cup) (1 šolja šećera) * 1 egg, beaten (1 jaje, istučeno) * 1 teaspoon vanilla (1 srednja kašika vanilije, a može i cimet) * 1 teaspoon baking soda (1 srednja kašika sode bikarbone) * Pinch of salt (malo soli) * 1 1/2 cups of all-purpose flour (1,5 šolja višenamjenskog brašna) Method No need for a mixer for this recipe. Preheat the oven to 350°F (175°C). With a wooden spoon, mix butter into the mashed bananas in a large mixing bowl. Mix in the sugar, egg, and vanilla. Sprinkle the baking soda and salt over the mixture and mix in. Add the flour last, mix. Pour mixture into a buttered 4x8 inch loaf pan. Bake for 1 hour. Cool on a rack. Remove from pan and slice to serve. Za ovaj recept vam ne treba mikser. Zagrijete pećnicu na 175 stepeni C. Drvenom kašikom izmiješate puter sa bananama u velikoj posudi za miješanje. Umiješate u to šećer, jaje i vanilu, odnosno cimet. Dodate sodu i sol u smjesu. Brašno dodajete zadnje u tu smjesu i dobro izmiješate. Izlijte smjesu u pleh za pečenje hljeba (onaj uzdužni pleh) kojeg ste prethodno premazali puterom. Pecite sat vremena. Pustite kolač da se ohladi, izvadite ga iz pleha i režete na kriške. Ja sam ovo uglavnom radila odokativno. Umjesto obicnog secera puno je bolje koristiti smedji jer je ukus bogatiji. Takodjer sam umjesto vanile stavila cimet koje je dao divan miris kolacu. I jos jedna stvar, ja nisam umutila jaje odvojeno nego sam sve zajedno smjesala ali sam pratila raspored kao u orginalom receptu. Pekla sam na temp. od 180C prvih 20 minuta onda sam smanjila na 100 i na kraju na 80 da se kolac fino ististi. Eto dame moje, to je to....Uzivajte......
|
|
|
|