Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.4.2010 22:04:45
pocahontas
IZVORNA PORUKA: pingpong
IZVORNA PORUKA: pocahontas ja jos uvijek trazim tetu, sada mi vec HITNO treba neko... molim vas da mi javite na pp ako znate neku finu i pouzdanu tetu (lokacija Sarajevo)...
Meni se jedna javljala na oglas koji sam daaavno postavila. Imam samo njen mail, pa ću ti ga poslati preko PP-a.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.4.2010 22:54:25
Anoniman
pocahontas sretno draga!!! tajra, ja bi ih odmah napustila trenutni posao i rado 'pomagala' "onom" tati
Salu na stranu, vise mi se dize kosa na glavi od svih mogucih teta, sve su tu negdje, u 5 gr. Nego kad vi mislite djecu slati u vrtic? Znam da ovo nije tema predvidjena za ovo pitanje ali imam osjecaj da ce vas vecina ovdje odgovoriti Je li previse rano sa 15 mj.??
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.4.2010 22:57:55
škorpija
enisa baš sam danas srela prijatelje , oboje ljekari po zanimanju i dalis u curicu od 13 mjeseci u vrtić, kažu da je to nabolje za zdravlje bebe , pa eto valjda ljudi znaju šta pričaju. kako tvoja teta, sluša li il je bilo
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 18.4.2010 23:05:20
Anoniman
IZVORNA PORUKA: škorpija
kažu da je to nabolje za zdravlje bebe ,
A mene je bas ovoga strah!!! Znam cim jedno zaslini da se prosiri na citavu grupu Ja stvarno ozbiljno razmisljam da krenemo u vrtic u septembru.... ili da prolongiram (zbog zime) do aprila ali se bojim da do tada ne padne mrtva glava Ma dobra je, ne smije da zucne sada Pozitivno joj je sto ona, sama od sebe, ne smije nista da da mimo onoga sto joj ostavim mada sam joj rekla da smije ako vidi da mu nije dovoljno dati mu neku vocku. Vidim tvoja pocela sa smokijem , sasjeci to odmah u startu, ne dozvoli da te vuce kao mene moja! Odmah joj objavi roditeljski sastanak
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 29.4.2010 13:19:12
aazra
Ne znam sta da radim....MM je na bolovanju noga mu u gipsu ona dolazi regularno (cak sam joj rekla da dođe i sat poslije nego inace) i nema nikakvih problema.
međutim, ona je bez da nas obavijset_i spremila se da ide na put za 1. maj i neće biti tu 3. jer je čula na televiziji da je treći maj neradni
MM i ja pjenimo od bijesa, on će danas s njom razgovarati ne zelim donositi radikalne odluke ali ovako baš ne moze. baš sam tužna ne znam šta da radim ni kako da se postavim?
Inače ja radim u pravo zajebanoj privatnoj firmi (zna skorpija ) a ona radi za nas skoro pet mjeseci i mogla je skontati da ovdje važe druga pravila (radila je i za 1. mart)
Inače kad mm radi ona ima svaki drugi ponedeljak slobodan tako da joj mi to nadoknadimo u svakom slučaju a i sutra je kod nas neradni dan ali ona je rekla da joj to sto je petak neradni plus vikend "nista ne znaci"
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 29.4.2010 14:26:40
mamana
Ma tete su pravo čudo. Ja sam neki dan sa svojom imala "mali razgovor", gdje ona iznijela par stvari koje njoj smetaju, npr. ona neće da joj u sudoperu ostaje išta prljavo, što se vrlo rijetko desi i ako se desi to je nešto od djetetove večere, neka posudica, da neko ne pomisli da je to hrpa posuđa. Pri tome moram napomenuti da djete ujutru spava do deset-pola jedanaest, a ona sjeli i zjeva okolo, pa joj je veliki problem da sapere tu jednu stvar. Bili je tu još neki nebuloza, ali vas neću sad zamarati sa detaljima. Ja sam je fino saslušala i rekla joj da neće određivati pravila u mojoj kući za moje pare, ako joj je problem oprati tu jednu stvar nek ostavi meni kad dođem s posla, takođe sam joj rekla da ako joj se ne sviđa kod nas može uvijek negdje drugo potražiti posao, baš mi je sa tim glupostima živce izvukla. Roman bi se mogao o njima napisati.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 29.4.2010 14:58:39
aazra
Pa šta da radim sad pošto je mm kuci on ce danas razgovarati sa njom niti joj mogu reci da odgađa put niiti mogu dpoustiti da ona sebi određuje slobodne dane prema onom što čuje na televiziji bez da bilo šta provjeri sa mnom!!!!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 29.4.2010 16:00:49
Aki Sa
Reci joj, draga moja teta cuvalice/dadilja/siterice ili kako god
Vas godisnji odmor je placen i mozete ga koristiti samo kada mi koristimo isti. Ukoliko mi radimo jasno je da morate i vi. Dalje, cuj nece da opere par sudica pa to je minimum koji ti treba uraditi, samo ne dozvolite da one misle da vladaju vama vec da su one zamjenjljive ukoliko vi imate neki problem. Postovanja obostranog mora biti pa ako mi postujemo njih ( plata uvijek tacna, samoposluzivanje iz frizidera isl) naravno da moraju i one nas. Uh sto me raspuca ta tvoja
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 6.5.2010 12:09:18
aya
Tete cuvalice su cudo! Kad si ti krme, ona je dobra, je si li ti popustio ona fursati! Ja sam s svojom bila u dobroj fazi poslije svadje o kojoj sam pisala na istoj temi. Bile smo dobre dok sam ja rezala na nju i pisala kako ce se ponasati. E posto sam ja opet malo popustila, ona se vratila na staro. Ponovo jadnu uspavljuje u 10, a spavala 9 sati (s kratim budjenjima)!!! Ukratko za praznike je s nama bila sveki, i je spavala jednom do dva puta dnevno, ali je zato spavala citavu noc. I nakon popravnog, cuvalica ponovo pala; definitivno: TRAZIM NOVU!!! A i napala me sto sam sad razbudila dijete i odlazak na spavanje produzila za 2h - zena ljuta, uhvatilo je u krstima jer je sjedila pored djeteta na podu dok je ona puzala i okretala se na podu. Sad je demonstrativno izasla na dvoriste da se ispuse od mene vjestice i da pripali jednu, a ako mi i danas (kao i svaki dan) ostavi prljavu pepeljaru spremna sam joj je spakovati u tasnu da je kuci ponese da je opere!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 6.5.2010 14:20:13
mamana
aya neću da te plašim, ali ja sam promjenila tri tete i sve je to tu negdje. Moj savjet ti je da ako budeš tražila novu tetu napravi joj u pismenoj formi zaduženja i ovaštenja i da to potpiše, da ti ne bi kasnije rekla nismo se to dogovorile, kao što sam ja imala slučaj, što god joj nije odgovaralo, nismo se tako dogovorile.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 6.5.2010 21:35:53
Anoniman
Moja teta i dalje po starom... daje Esmi ono što sam striktno zabranila da joj daje: smoki, keks i čokoladu. Njih tri tete se okupe u parku sa dječicom koju čuvaju i tako... jedan dan jedna dijeli smoki, drugi dan druga nešto ponese! A ona mi to sve priča kao kroz šalu i kaže mi kako tim ženam govori da ja branim Esmi da to jede, ali da joj ona mora barem malo dati. Jučer sam joj nekoliko puta ponovila da joj ne smije davati ni zalogaj, a ona me ni ne sluša nego govori da Esmi neće ništa biti od zalogaja i da je ne može gledati kako ona čezne dok druga djeca jedu! Počela se prema Emsi ponašati kao njena nana, kojoj je cilj da Esma ima "popusta" kod nje! Muž i ja smo pravo iznervirani zbog toga... ne znamo šta da radimo. Ne bih da kvarim odnose, jer ona veoma pozitivno utiče na Esmu (Esma je živnula uz ovu tetu i naučila mnogo novih stvari), ali me opet nervira to njeno ignorisanje mojih pravila!
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 6.5.2010 21:51:59
Hanady RR
mislim da je još jednom vrloo zbiljno trebaš zamoliti da poštuje tvoju želju da pazi na ishranu TVOGA djeteta. to nebi trebalo pokvariti odnose, koji u skladu sa mojim mišljnjem i nisu u redu ako se nepoštuju TVOJA pravila za TVOJE djete.
ja zaista ne shavatm kako neko može znati šta je dobro za moje djete osim mene same, ja nemogu reći da možda nekad i ne pogriješim ali to je moje djete i sama ću svoju grešku okajati.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 6.5.2010 23:53:46
Anoniman
Joj ma sve su one iste!!!! Moja stvarno poštuje sve što se ishrane tiče i pravo sam zadovoljna kako ga pazi, jako je odgovorna što se toga tiče. I dalje ima svojih "momenata" (opere iza sebe suđe - pa ja naletim na fleke po tom istom suđu i još raznih stvari....) ali sam nekako sama sa sobom prelomila - da teta neće biti tu do vijeka (još max. godinu), da meni neće ništa biti da sklonim neke stvari iza nje, da "saslušam" njenu priču, njene probleme (istu tu priču ne registrujem niti se plaho zamaram)...... a sve to za dobrobit mog . Sve dok ona njega DOBRO pazi ja ću "progutati" sve usputne NJENE negativnosti (do granice tolerancije naravno). Sve dok nisam počela ovako razmišljati imala sam haos u glavi, grč u stomaku i bila sam na rubu da se slomim - napustim posao i ostanem kući! Samo lagano, ništa nije strašno, sve je stvar kako sami sa sobom rasčistimo.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 8:44:24
ena23
enisa, cim sam te vidjela odmah sam te spazila odmah pomislih evo opet kod nje neki problem, ali vidim status quo i dalje traje. sve dok je Mr.B zadovoljan ti poravni i ne sikiraj se, nama ce uvjek, na svkoj teti nesto smetati, a sve dok su bebe zadovoljne trebamo biti i mi ljuuuuuuuuubim
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 10:06:32
aazra
Ja sam svojoj dala OTKAZ!!!
Gospođa je pocela sama sebi postavljati uslove, određivati slobodne dane, odlučivati do kad i gdje će ga čuvati..
Usput ona je sve nakon 16 sati računala prekovremenim rado pa čak i u danima kad joj je radno vrijeme počinjalo u 11, od 9 do 17 što je osam sati ona je računala kao prekovremeni rad...
Ma da vam ne duzim kad sam joj rekla da ne moze preko televizije određivati sama sebi kad ima slobodne dane vec to planirati u dogovoru sa mnom kazala je "znam ja kad su mi slobodni dani i bez televizije"
Jos se cudim njenom bezobrazluku i kako sam je trpila a da stvar bude gora cuvala je dijete vise u svojoj kuci jedino sto je dolazila ujutro po njega. sad se bas zaj...
usput bila je mi poslala sms koji glasi ovako citiram "Dođi sutra kod mene da razgovaramo i dovedei Bilala" , kao da ja ne moram ici na posao...Jos sto je najgore muz mi je na bolovanju slomljena mu noga umjesto da nam sta pomogne ona trazi da ja napustam posao da bi s njom razgovarala, ma kakav sefica kako se ona postavila prema meni...
Ne znam kako sam to dopustila...
Inace danas kupujem oglase bar se nadam da tamo ima neka zena koja bi cuvala dijete za 350 KM i koja zna prije svega postovati ljude koji je placaju. Ova nikad nigdje nije radila sto se i vidjelo po njenom ponasanju.
Sreca u nesreci sto mi j mm na bolovanju pa moze ostajati s malenim a on kaze da ce rado zvati iz oglasa jednu po jednu Kako god ali ovaj bezobrazluk je presao sve granice a kriterij kod dogovaranja s drugom tetom bit ce i taj da je nekad negdje radila i da se normalno ponasa
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 10:52:20
aya
Aazra, ja takodje razmisljam o oglasima, ili o prijedlogu Aki Sa, mislim da su to zaista ljudi kojima treba posao. Meni moja kaze: "cuj nisam ja ovdje da zaradim, ja ovdje ubijam dosadu" (zena je u penziji), a meni na vrh usta da kazem: pa meni jest do para, hajde molim te dolazi, a da te ne placam, ali mi odgoj i pristojnost nisu dozvolili. Mislim da je bitno naci osobu koja zaista zeli da radi i kojoj novac treba. Mozda bih se i ja na svom poslu ponasala neodgovorno, bezobrazno, drsko i bahato da mi ne treba moja placa, ko zna
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 10:57:59
mamana
aya meni je moja teta neki dan rekla da ona ne bi došla subotaom da pripazi djete par sati ni za 50 KM, na što sam joj ja odgovorila da bi ja bez razmišljanja otišla na posao subotom za taj iznos, iako puno više zarađujem od nje. Eto do koje mjere ide taj bezobrazluk, a ja sam zaključila iz njene priče da žive prilično skromno.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 11:02:32
malena sharena
Cuj dodji da razgovaramo i dovedi Bilala, ko da je njeno dijete i ko da je ona tebi shef. Ma nek si joj dala otkaz, kutarisala si se belaja. E svasta u Bozijoj basti.
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 11:06:42
aya
mamana, ne znam sta da ti kazem, ja cujem i dosta pozitivnih primjera, recimo teta mojoj susjedi za 500,00KM cuva dvoje djece (jedno odvodi i dovodi iz skole, a jedno ima 3 god.) kuha joj, pegla, kada ona i suprug idu na put spava sa djecom, a dolazi s kraja na kraj grada (s ilidze u stari grad). Ponekad i subotom dodje da pegla kad ne stigne radnim danom. (naravno za subotu je ponekad dodatno nagrade, i da teta ima svoju porodicu, ali joj novac treba) Ja zaista nisam za to da mi neko radi za dzaba ili sitan novac, ne zelim da me ta osoba mrzi, zelim da mom djetetu pruzi adekvatnu njegu i brigu u trenutcima kad ja ne mogu, a da je zadovoljna onim sto dobije za uzvrat, i ja se zaista trudim da ispostujem sve praznike, godisnje odmore....cak i ja cesto sa bebom otputujem pa teta skoro svaki mjesec ili 1 u 2 mjeseca ima po 1 sedmicu slobodnu, placenu naravno, ali nikad se nije ponudila doci jednu subotu za uzvrat ili ostati 2 sata duze da to nadoknadi.
I naravno platu uvijek dobije prije 1. u mjesecu
< Poruku je uredio aya -- 7.5.2010 11:07:16 >
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 12:24:11
hanabanana
IZVORNA PORUKA: pingpong
Moja teta i dalje po starom... daje Esmi ono što sam striktno zabranila da joj daje: smoki, keks i čokoladu. Njih tri tete se okupe u parku sa dječicom koju čuvaju i tako... jedan dan jedna dijeli smoki, drugi dan druga nešto ponese! A ona mi to sve priča kao kroz šalu i kaže mi kako tim ženam govori da ja branim Esmi da to jede, ali da joj ona mora barem malo dati. Jučer sam joj nekoliko puta ponovila da joj ne smije davati ni zalogaj, a ona me ni ne sluša nego govori da Esmi neće ništa biti od zalogaja i da je ne može gledati kako ona čezne dok druga djeca jedu! Počela se prema Emsi ponašati kao njena nana, kojoj je cilj da Esma ima "popusta" kod nje! Muž i ja smo pravo iznervirani zbog toga... ne znamo šta da radimo. Ne bih da kvarim odnose, jer ona veoma pozitivno utiče na Esmu (Esma je živnula uz ovu tetu i naučila mnogo novih stvari), ali me opet nervira to njeno ignorisanje mojih pravila!
Ja ne bih rekla da ih ona ignoriše, jer da ih ignoriše ne bi ti rekla da dijete na igralištu jede od drugih čips, smoki ili šta već. Krila bi to od tebe. Ako nastaviš toliko inzistirati na tome, vjerujem da će se upravo to i desiti - a to ne želiš.
Zamisli sebe ( meni se lično to često dogadjalo! ), šetaš i dodješ do parka sa svojim dijetetom. Tamo je 10-tero djece koja se igraju. Neki piju sok, neka jedu keks, neka čokoladu, neka smoki....možeš se zakleti da ni jedno ne gricka mrkvicu. Moje dijete se igra sa tom djecom - ako bude počašćeno, ili krene za vrečicom smokija, šta da radiš....ja sam znala reći: ona to ne jede! Ali zato što te žene i tu djecu vidim tada i nikada više. A kad su bili stariji, pustila sam. Iz ove vremenske distance vidim da sam nekada pretjerivala: šta im može biti od par keksića ili par smokija!? Bitno je da toga nema kući, i da se to ne jede kući. Drugi put bih ja ponjela nešto. Štapiće ili integralne kekse, pa bi i ja dala svojoj djeci da počaste drugu djecu na igralištu.
Moje lično mišljenje je da ti i tvoj muž trebate obratiti pažnju na ovo boldirano iz tvog posta. Jer to je najbitnije, a da li je tvoja Esma pri tom pojela smoki - manje je bitno. ( da ne kažem nebitno u ovoj cijeloj priči. )
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 13:05:03
Mirkica
nemojte mi zamjeriti a ja kako vidim ovdje ima i mama kojim nije lako ni ugoditi , i puno mama koje su po mom misljenju vala prestroge prema svojoj dijeci ne znam kakva cu biti ali sigurno necu dati da mi o svega dijete bude zeljno svega nevalja pretjerivati ni u cemu .
RE: Mali problemčić sa tetom čuvalicom! 7.5.2010 14:05:19
shpagica
Mirkice, ovdje je samo u pitanju strah, jer se moze ne daj Boze desiti uzasna alergijska reakcija na kikiriki kojeg ima u smokiju, pa da se dijete pocne gusiti. Kikiriki je jak alergen kao i neki drugi prehrambeni artikli i ne uvode se u prehranu prije navrsene 2-ge godine zivota. Malo koja od zena koje cuvaju djecu razmislja o tome i pitanje je kako bi uopste reagovala da joj se tako nesto desi dok cuva dijete, a haman se sve i jedna oglusi o upozorenje mama.
Ne mislim da ijedna od mama ovdje misli na zabranu konzumiranja slatkisa ili nesto slicno, nego samo vode racuna da se ta hrana jede u malim kolicinama, da ne zasiti bebu prije obroka, odnosno da se djeca ne sopaju secerima jer je to uzasno nezdravo. A naravno da djeca nisu zeljna tih stvrai. Poenta je samo da ih ne jedu previse.
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
Da li su vam menstruacije bolne? пеперутка16
U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.