snijeg -> RE: Slova, brojevi, boje (7.6.2011 13:13:54)
|
Ma meni je inaÄe ova fraza "uÄenje kroz igru" bezveze...borimo se da nam djeca Å¡to kasnije kreću u Å¡kolu, da imaju djetinjstvo, da nemaju obaveza, da uživaju i budu djeca u pravom smislu te rijeÄi, a onda s druge strane ih uÄimo slovima, raÄunanju, pisanju i pravimo od kuće Å¡kolu - a kao igramo se?! Ovo Å¡to je Blue rose navela u zadnjem postu, to mi je super i po meni je najvažnije provoditi vrijeme sa djetetom i to kvalitetno. Na kraju krajeva naÅ¡ obrazovni sistem je takav da dijete koje zna sva slova, boje, brojeve sjedi u razredu ili klupi s onim koje to ne zna i Äeka njega da nauÄi sve to Å¡to je ono uÄilo sa tri i možda bilo forsirano od strane roditelja da to isto nauÄi (ima i takvih, možda viÅ¡e nego ovih opuÅ¡tenih :) ). Možda se varam, ali nisam Äula da je neko dijete prebaÄeno u drugi razred zato Å¡to je znalo sve ono Å¡to se uÄi u prvom ili??? Pretjerujemo li malo u ovom uÄenju kroz igru??? Gdje je tu djetinjstvo, sloboda, nesputanost, bezuvjetnost i pitam ove roditelje koji se igraju sa djecom na ovaj naÄin (ali pitam savjetodavno, ne osuÄ‘ujem i ne kritikujem) jeste li sebe uhvatili u momentima da vas djete iznervira kad ne zna napisati slovo, da se naljutite na njega, da ga osudite, uskratite mu nagradu, natjerate ga da piÅ¡e - iako taj dan nema volje za tim??? Važna su mi vaÅ¡a iskustva, Äisto da ne upadnem u klopke "uÄenja kroz igru", molim iskrenost :)
|
|
|
|