snijeg -> RE: Slova, brojevi, boje (7.6.2011 13:13:54)
|
Ma meni je inače ova fraza "učenje kroz igru" bezveze...borimo se da nam djeca što kasnije kreću u školu, da imaju djetinjstvo, da nemaju obaveza, da uživaju i budu djeca u pravom smislu te riječi, a onda s druge strane ih učimo slovima, računanju, pisanju i pravimo od kuće školu - a kao igramo se?! Ovo što je Blue rose navela u zadnjem postu, to mi je super i po meni je najvažnije provoditi vrijeme sa djetetom i to kvalitetno. Na kraju krajeva naš obrazovni sistem je takav da dijete koje zna sva slova, boje, brojeve sjedi u razredu ili klupi s onim koje to ne zna i čeka njega da nauči sve to što je ono učilo sa tri i možda bilo forsirano od strane roditelja da to isto nauči (ima i takvih, možda više nego ovih opuštenih :) ). Možda se varam, ali nisam čula da je neko dijete prebačeno u drugi razred zato što je znalo sve ono što se uči u prvom ili??? Pretjerujemo li malo u ovom učenju kroz igru??? Gdje je tu djetinjstvo, sloboda, nesputanost, bezuvjetnost i pitam ove roditelje koji se igraju sa djecom na ovaj način (ali pitam savjetodavno, ne osuđujem i ne kritikujem) jeste li sebe uhvatili u momentima da vas djete iznervira kad ne zna napisati slovo, da se naljutite na njega, da ga osudite, uskratite mu nagradu, natjerate ga da piše - iako taj dan nema volje za tim??? Važna su mi vaša iskustva, čisto da ne upadnem u klopke "učenja kroz igru", molim iskrenost :)
|
|
|
|