masna_ -> RE: Inzulinska rezistencija i siofor tablete (30.8.2016 16:39:06)
|
Nakon operacije teratom tumora na desnom jajniku i ciste na lijevom, radi PCOS i sve te slike, dr. N. Nakaš iz Vojne bolnice preporuči mi da uradim test inzulinske rezistencije prošle godine. Rezultat je da sam imam inzulinsku rezistenciju i da imam hyperinsulinemiju. Uradim i D vitamin, zbog manjka, preporuči se terapija kod dr. Zelije 3x dnevno Siofor i 1 x D vitamin iza ručka. Ovo su bili rezultati, ako nekome to pomaže (na Koševu urađeno): glukoza: 5,4 9,7 4,9 4,9 4,4 3,7 (ref.vrijednosti 3,33-6,10) inzulin: 217 1258 2725 1163 574 103 (ref.vrijednosti 16-164) Ostanem trudna nakon pola godine od te terapije, i to 'iz prve', nismo dugo pokušavali, iako sam mislila da zbog svega ovoga i godina mene i muža će to ići jako teško, ili nikako. Mislim da je pomogao Siofor i D vitamin. Doktorica mi je rekla zbog mojih nalaza inzulina da bih trebala sve vrijeme trudnoće biti na Sioforu. U međuvremenu se preselim u NL, tamo nije dozvoljen metformin u trudnoći. Ja sam rekla da u BiH stalno doktori to prepisuju, oni su rekli da politika bolnice to ne dozvoljava jer se još ne zna kako on utiče dugoročno, šta bude za 20 godina s djetetom, ženom, bla bla... Dali su mi aparatić za mjerenje šećera (5x dnevno, jednom u sedmici), i na osnovu toga će oni vidjeti da li je potrebno da se uključi inzulin (meni to sve nije bilo najlogičnije, i doktorici kad sam rekla i ona se čudila). Helem, trenutno sam u petom mjesecu trudnoće, na savjet doktorice i svoju ruku polako sam počela isključivati Siofor, a ne odmah kako su oni rekli. Trenutno pijem pola tablete dnevno, i za par dana skroz ga ukidam, pa ćemo vidjeti šta će biti... P.S. Bila sam kontaktirala i Berlin-Chemie koji proizvode Siofor prošle godine i pitala zašto je napisano da je zabranjen u trudnoći, odgovorili su zbog nedostatka istraživanja kako on djeluje tada... Da bi me prije mjesec dana oni kontaktriali i pitali da li mogu da prate šta se dešava sa mnom, kako se osjećam i sl. ako sam nastavila koristiti to i u trudnoći... Ja sam rekla da sam naravno spremna pomoći kako kog ja mogu ako će to doprinijeti poboljšanju lijeka i rješavanje te 'misterije' oko korištenja istog u trudnoći... Ako ima neka koja je spremna na isto, preporučujem da ih kontaktirate mailom... Nadam se da ikom ovo moje iskustvo pomaže...
|
|
|
|