leli§ -> RE: Kako brzo nadoknaditi željezo... (6.8.2009 23:13:55)
|
ja bih preporucila ponovno vadjenje nalaza... meni se jendom desilo da mi je zeljezo bilo oko 42[sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif] a nema sanse ja haman pa anemicna... prepala se bila reko ode sve u djavola...odem ponovno na samoinicijativu i to u vrazevu (a prvi put sam vadila na vojnickom u DZ)...zeljezo malte ne normala 21.8 cini mi se da je bilo...eh sad da li je bilo do aparata ili do mene en znam... drugo...nije samo zeljezo vratiti brzo nego i adekvatno...treba ga odrzati znaci na tom nivou koji dosegnes. pored Ferum-sirupa koji se moze naci u apotekama najvaznija je ishrana... dzigerica, cvekla, sardine, puretina, leca, kospice (suhe kospice tikve), zobne pahuljice,skampe, blitva... ono sto pomaze absorpciju zeljeza je: narandza, sok od narandze, dinja, grejfrut, jagode, paradaiz. sok od paradaiza, brokoli, zelene i crvene paprike i bijelo vino. ono sto sprijecava absorpciju zeljeza : crveno vino, kafa, caj, slatki krompir, SPINAT (iako u spinatu ima puno zeljeza u njemu se jos sastoji veliki procenat oxalic kiseline koja se veze sa zeljezom i tako ga inhibiira odnosno ne dospusta organizmu da ga preuzme od spinata),sojini produkti. UPOZORENJE: TRUDNICE NE BI TREBALE JESTI DZIGERICU ZBOG VELIKOG PROCENTA VITAMINA A. Velike kolicine vitamina A mogu biti stetne za bebicu.
|
|
|
|