Idina mama
|
Ocevi bi trebali da prisustvuju porodu, svakako. Ili bar neka druga bliska osoba, koju majka izabere. Ali na nesto drugaciji nacin. Govorim iz iskustva. Porodila sam se u inostranstvu. Tamo mama moze povesti cak i dvije osobe, muza i svoju majku, npr. I prisustvo porodu nije samo prisustvo u radjaonici u posljednjih sat dva. Ne, niposto. Mami je neko potreban zapravo u vrijeme trudova. Moj muz je bio sa mnom od prvog do posljednjeg trenutka u bolnici. Dok sam imala trudove, hodao je sa mnom, masirao me, dodavao mi vodu, isao sa mnom u klozet, zvao babicu, pitao,... Zajedno smo prosli pripremni kurs, pa me podsjecao kako se mogu kretati da beba bolje i brze zauzme pravilan polozaj. Pomagao mi da pravilno disem, a na kraju je drzao me za ruku, i govorio kad da guram i sta da radim. Bolje sam njega cula nego babicu ili doktoricu. Naravno, on je samo ponovljao sta su one govorile. Kad se bebica rodila, on je slikao. Bebu su odmah stavili na moja prsa. Onako golu. Ja sam podigla majicu da beba bude direktno na mojoj kozi. Onda bebu samo obrisu, ne kupaju je, jer tako je bolje, obuku je i stave je meni ponovo na prsa. Moj muz i ja smo zajedno radjali 30 sati. Primljena sam u 2 sata iza ponoci u bolnicu, odmah nas smjestili u radjaonicu, a porodila sam se sljedeci dan u ponoc. Moj muz se nije odvajao od mene. Pitao me je kad moze u klozet, pa je trcao do klozeta da bi se vratio na vrijeme prije sljedece kontrakcije. I nema govora da se beba odvaja od majke. Kako majka ne moze odmah sa bebom na pregled i ostalo, ocevi su tu, ili neka druga bliska osoba, da ide sa bebom. Beba nije ni sekundu izvan ociju roditelja ili te druge osobe koju majka povede, jer u nju ima povjerenje. Tako sam ja bila mirna da ce neko uvijek paziti sta rade sa bebom, a osoblje bolnice je sigurno da ih niko nece optuziti da su uardili nesto pogresno, jer za sve sto rade pitaju ili objasne zasto je neophodno. Zasto je kod nas drugacije? Zato sto to mi dozvoljavamo. Mi smo krivi... Treba javno govoriti sta ne valja i kako je bolje, pa ce kad tada biti bolje... Za sve promjene treba dosta napora i rada...
< Poruku je uredio Idina mama -- 9.4.2010 14:44:55 >
|