RE: Vodene ospice (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba

Poruka

Visnja RR -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 15:59:21)

I da Asja ih iam bezbroj ...i u kokici i kod cmara cega sam se plasila najvise ...ali ovaj gel bas pomaze da je nista ne svrbi... a svako vece se operemo blagim rastvorom hipermangana

Nedi -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 16:01:38)

Mi smo u ustiama imali na krajnicima...na usnama...na čmaru 8 komada sve jedna do druge. Kad kaže hocu kakit ja bi[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

Visnja RR -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 16:03:54)

dusa draga [sm=smiley13.gif] a ne mazete guzu ?

shpagica -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 16:10:15)

Visnja gdje ste kupili gel u kojoj apoteci?

Visnja RR -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 16:17:16)

Kupila sam u apoteci Stup (sarena zgrada)...zamolila sam vlasnicu da mi naruci...i stigla je za sat vremena... sumnjam da je ima u apotekama sarajevo...a u privatbnim ako ih vec nema onda zamolite da vam naruce od dobavljaca ...obicno u toku dana dostave... cjena (ovisno o marzi apoteke oko 30 km)

evo ovaj
http://www.mojaljekarna.hr/product_info.php/uriage-pruriced-gel-p-772

shpagica -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 16:18:17)

Hvala!

Lady26 -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 16:30:29)

Mene malo brinu te ospice, sejtih se da Lana nije primila mrp...
Nadam se da to nece naskoditi....

mamina princeza -> RE: Vodene ospice (28.11.2012 16:35:48)

lady meni rekose da ta vakcna nema veze. ospice su jedna bolest a pluskavice ili vodene kozice ova druga o kojoj se ovdje pise. mnoga djeca koja prime mrp obboljevaju od pljuski sto mi je idokaz

Visnja RR -> Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (28.11.2012 17:49:22)

MMR nema veze sa varicelama , ospicama, vodenim kozicama , ovcijim boginjama, pljuskavicama ... razliciti nazivi za istu bolest

Postoji efikasna i bezbjedna vakcina protiv varičele. Ona se preko deset____ godina uspješno primenjuje u SAD, ali se probija u skoro sve medicinski razvijene zemlje. U SAD se odnedavno daje zajedno sa vakcinom protiv malih boginja, rubeole i zaušaka (MMR) pa je aktuelna vakcina MMRV! Jedina prepreka za masovnu upotrebu je cjena, koja je i dalje prilično visoka.

Zablude o variceli

emi7908 -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (28.11.2012 17:59:38)

ja kad čitam sve ovo panika me uhvati...

Još ih nismo dobili, ali vidim da haraju pravo... kako god eto nadam se samo da neće biti tako strašno kao kod nekih ... Uh baš znaju biti gadne [sm=smiley13.gif]

koka i po -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (28.11.2012 18:01:17)

sto su djeca manja brze i lakse prebole...nemoj da se bojis[sm=smiley1.gif]

Visnja RR -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (28.11.2012 18:02:29)

emi kod djece nisu strasne ... a bolje dok su mali.....evo Asja bas dobro podnosi...ca i nije puno nervozna iako je 9. dan kako nije makla iz kuce... e sad to sto sve mora biti po njenom ...tako nam grah pao... [sm=smiley36.gif]

emi7908 -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (28.11.2012 18:07:30)

emi kod djece nisu strasne ... a bolje dok su mali.....evo Asja bas dobro podnosi...ca i nije puno nervozna iako je 9. dan kako nije makla iz kuce... e sad to sto sve mora biti po njenom ...tako nam grah pao...

Ma znam ali eto kad ovako čitaš zaprepastiš se koliko mogu biti dosadne .... Sjetila sam se A. milion put, još smo pričale o tome tri dana prije i eto izglda ih dozvale.
Voljela bi i ja da E. to sad pregrmi ali kako to kod nas hoće i to će se kasnije desiti... ali eto kako bude..

niki83 -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 10:34:22)

Velika je razlika kada varicele boluju djeca i odrasli. Mi smo nazalost imali priliku uvjeriti se. Moja N ih dobila 01.11. Pa 15 dana pposlije mm :-( iako smo bili sigurni da ih je bolovao kao beba od godinu dana. Zapravo je on tada bolovao morbili, a tek sad varicele. I kaze da u zivotu nikad nije bio toliko bolestan. 7 dana konstantne temperature. One su bile na svim mogucim i nemogucim mjestima, cak i u ocima :-( ali hvala Bogu i to prebrodismo. Od jucer je krenuo na posao. A zakljucak je da njihove varicele ni uporediti nisu mogle :-)

sheri -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 10:47:50)

IZVORNA PORUKA: niki83

Velika je razlika kada varicele boluju djeca i odrasli. Mi smo nazalost imali priliku uvjeriti se. Moja N ih dobila 01.11. Pa 15 dana pposlije mm :-( iako smo bili sigurni da ih je bolovao kao beba od godinu dana. Zapravo je on tada bolovao morbili, a tek sad varicele. I kaze da u zivotu nikad nije bio toliko bolestan. 7 dana konstantne temperature. One su bile na svim mogucim i nemogucim mjestima, cak i u ocima :-( ali hvala Bogu i to prebrodismo. Od jucer je krenuo na posao. A zakljucak je da njihove varicele ni uporediti nisu mogle :-)

ja sam ih ljetos prebolovala, dobilas ih od N. Ona je za 7 dana sve prosla, a kod mene je trajalo 15 dana, i kad se tad nisma ubila necu nikad! imala sam malo temperature, ali svrab, ma to je boljelo koliko je svrbilo. imala sam ih po jeziku[sm=smiley29.gif], majke mi uzas. zato sad svima kazem bolje da djeca odboluju dok su djeca [sm=smiley36.gif]

niki83 -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 11:01:12)

draga Sheri, kad smo mi u pretproslu nedjelju po treci put otisli u hitnu, i kad mu je dr. pogledala usta i grlo, ja kad nisam bez svijesti ostala, puna su mu usta bila, nepce, grlo, ma skroz u niz zdrijelo, strasno..i u ocima [sm=smiley13.gif]
A da ne spominjem opet temp. koja se kretala od 38 do 39,3, konacno sve se zavrsi nakon 15 dana, samo ostalo mu je puno jos ranica koje ga sad svrbe..I da, zaboravih reci, po licu mu je bila kombinacija ospica i herpesa, strasno..

Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (29.11.2012 11:10:32)

[Sadržaj poruke je obrisan]

raja_ringe -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 11:42:48)

Sinoć mi se sestrić osuo, vodene ospice. Mi smo se družili sa njim dva dana prije i dr. nam kaže da je tada bio najzarazniji. Eh sada pitanje. MOgu li ja išta preventivno uraditi kako bi moja beba dobila u nekom blažem obliku, a i mm ih nije bolovao i za njega se više brinem.

raja_ringe -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 11:45:12)

I još da pitam za sestrića, on ih ima dosta po kosi i tu su mu najveće. Da li da ih maže ili ne?

Visnja RR -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 11:58:36)

ovaj gel sto sam ja spomenula je odlican za po kosi... sumnjam da se mogu ublaziti...osim da se djete ne izloaze previse svjetlom prosotoru da se ne utopljava nego da bude skroz lagano obuceno iskljucivo pamuk...

niki83 -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 12:09:54)

IZVORNA PORUKA: raja_ringe

I još da pitam za sestrića, on ih ima dosta po kosi i tu su mu najveće. Da li da ih maže ili ne?

Moja N je imala puno u kosi, na tjemenu, i bile su tu najvece i sa najvise tecnoscu.
I njih smo mazali, samo 5-6 puta sve ukupno, jer su u kosi ne brise onaj tecni puder, pa se samo talozi.
Zato samo tanak sloj i nekih 5 dana tako.
Ne znam kolika ti je beba, ali znam da bebe imaju puno blazi oblik varicela.

sheri -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 12:15:05)

meni su ostala tri oziljka na licu, i bas su grozni [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]. a nisam ni dirala, mazala redovno, a kod N se skoro i ne vide nigdje osim jedne na nosicu[sm=smiley1.gif]

raja_ringe -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 12:26:25)

hvala vam na odgovoru, a beba ima 7 mjeseci. I ja se nadam da će ona to lakše preboljeti, ali eto čitajući ovu temu, ima raznih iskustava sa bebama.

shpagica -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 13:47:13)

IZVORNA PORUKA: niki83

draga Sheri, kad smo mi u pretproslu nedjelju po treci put otisli u hitnu, i kad mu je dr. pogledala usta i grlo, ja kad nisam bez svijesti ostala, puna su mu usta bila, nepce, grlo, ma skroz u niz zdrijelo, strasno..i u ocima [sm=smiley13.gif]
A da ne spominjem opet temp. koja se kretala od 38 do 39,3, konacno sve se zavrsi nakon 15 dana, samo ostalo mu je puno jos ranica koje ga sad svrbe..I da, zaboravih reci, po licu mu je bila kombinacija ospica i herpesa, strasno..

Niki, izvini ovo je vazno, dr nas je upozorila na ovo i rekla nam je da ako ih bude u ocima da se obavezno javimo ocnom ljekaru koji onda procijeni da li treba koristiti antivirotke (valjda mast) jer ne daj Boze oziljak na ocnoj jabucici moze ostetiti vid.

Eto da znas.

lely -> RE: Ospice, varicele, pljuskavice, vodene kozice, ovcije boginje (29.11.2012 14:05:19)

Nama je danas osmi dan i super se suše,primjetila sam da su 5 dana izlazile i to najviše na vratu.Po rukama i nogama nismo ni imali,a na ostalim mjestima umjereno za mene ništa strašno (poredeći sa onima koje sam ja imala).Ove kod A su razne,one prve koje su se pojavile i krupnije su,a ove ostale samo tačkice.
Puderom sam ga mazala prva dva dana i to je užas bio,djete ni spavalo nije koliko ga je svrbilo,pa smo prestali sa mazanjem.Tuširamo se 2x dnevno sa mlakom vodom i rastvorom hipermangana i to mu je super pomoglo,već nakon drugog kupanja prestalo ga je svrbiti.Temp. nije ni imao,a imao je i par njih u ustima i ispirali smo ih samo blago slanom vodom.
E pošto su sada krastice to je njemu očigledno bilo zanimljivo i zgulio je 2 sa vrata i to baš one prve i najveće,sad su ta mjesta crvena i plašim se da mu ožiljak ne ostane.Kupili smo Jomelop E melem i mazat ćemo ujutro i naveće,valjda neće ostati ta dva ožiljka.

I da i nama je dr naglasila da se odma dođemo ako se u oku pojave.
Želim svoj dječici brzo ozdravljenje i bez puno češkanja [sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>