Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 6.3.2015 16:26:12
mionab
Artist kolika je ta cista u odnosu na prošli put.Nije isto ako je manja.Ako se smanjila ne smeta za postupak. Navijam da na sledećem uz ne bude i da bude još folikula.Mijenja se.Ja kako idem kod ginekologa na sve sam spremna.Šta god mi više kažu ne nerviram se.Sledeći put nije to nego nešto drugo i tako to bude na pregledima.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 6.3.2015 17:19:47
nikitan
mionab imala sam 4 postupka,2 preko fonda,a 2 sami finansirali i sad bih jos jednom pokusala,a blizanke sam dobila iz drugog pokusaja,u beogradu,sve ukupno dosada 6 postupaka,hvala ti,
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 6.3.2015 17:51:52
tina15
Zene, ja sam pravim pauzu izmedju mikroginona. Sutra jos jednu popijem i onda su mi rekli pauza pet dana. E sad zanima me kada bih ja trebala dobiti krvarenje?
Mionab braga neznam jel se cista smanjila, kad mi rekose da ima cista mrak mi je pao na oči tako da i nisam pitala jel se smanjila a dr čini mi se nije ni rekla kolika je samo mi reče neznam sta su ti radili.Ma idem ja sutra opet njima pa ću pitati i molim boga da ovaj moj jedan folikul (jadničak ) dobije društvo.Vidjeću sutra sta šta planiraju samnom.Jedino što me jako nervira kod njih je što me uvijek primi druga doktorica,svaki puta je druga a čini mi se da nemaju isto mišljenje u vezi mog slučaja.Ali preostaje mi samo nadati se da će biti bolje.LJubim vas sve i želim puno puno sreće
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 12:23:46
harmonika
Artist,tačno znam kako se osjećaš. Isto mi se dešavalo u prošlom postupku. Ddoduše,ne sa takvim problemom,ali dr se mijenjaju (kod mene su ubacivali i treću) pa jedna kaže jedno a druga drugo. Pri tom je žurba pa nemaš vremena ni da nešto pitaš a i šokiraju te sa nekom viješću pa se zbuniš i ne znaš gdje se nalaziš. I kako onda čovjek da bude pozitivan i vjeruje u uspjeh? Ja nisam mogla. Ali zato sad znam šta me čeka pa ću probati da se ne nerviram. Ako bude jedna jć,moraš da joj se raduješ kao da će ti ona donijeti sreću. Šta ti sad može donijeti nerviranje,šta je tu je,guraj dalje,POKUŠAJ da se smiriš. pozdrav cure moje
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 12:47:16
mionab
Artis sretno da bude još koji foliku.Pitaj za veliinu ciste i neka ti napišu na nalazu ultrazvuka veličinu.Ginekolozi cistom zovu folikul koj preraste i stoji određeno vrijeme( može otići sa ciklusom a može ostati par mjeseci).Ja sam ok, sinoć i jutos me bolio stomak.Ko bi znao koji su to znaci.Kad čitam po forumima vidim da je uspjeh kad boli kao kad dobiješ a isto tako i neuspjeh.Nadati se a ako ne uspije opet ponovo.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 12:50:44
mionab
Meni je danas 10 dan od aspiracije a 7 dan od et dvodnevnih embriona.Ako bi posmatrali da je trodnevni embrion što najčešće u mediku vraćaju onda mi je 6.dan od et.Ne računajući dan transfera.Prošla 2 puta sam vraćala trodnevne embrione.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 13:06:39
harmonika
Mionab,kao da gledam sebe. stalno nešto preračunavamo i razbrajamo. Meni ta tvoja boluckanja slute na dobro.Na par mjesta sam našla da ako boli da se nešto dešava i da je sigurno bolje nego da se ništa ne osjeća. odmaraj,prošetaj,pročitaj nešto veselo,druži se sa pozitivnim ljudima. Još 7 dana do bete! kako su ostale čekalice-Nina i BraMar?
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 14:18:43
An Nur
Pozdrav zenice! Kako ste mi? Vidim ima čekalica Od srca vam želim veeeeliku betu. Ja čuvam moja dva veća i dva manja folikula, sutra mi aspiracija. Nie da sam odustala ali sam pod nekom rezervom. Ovo mi je drugi postupak i jako dobro znam da se može i ne uspjeti. Ne mislim negativno, ne mislim pozitivno, sjedim, mirujem šutim. Malo razmišljam i o doktorima i svim tim postupcima. Izgleda da se u svakom slijedećem pokušaju rade neke nove "dublje" pretrage. Jučer mi rekoše da sam pozitivna na trombofiliju. Ok, šta to znači. Radili mi inseminaciju, radili mi ivf i tek sad u trećem pokušaju, eto trombofilija... Ja sam žena koja apsolutno nema štitnu žlijezdu. Izvadjena cijela. Dvije godine se potucam po doktorima za mpo, jednom mi izvadili prolaktin, davno nekad. I bio malo povišen kad ne treba i ništa... Kažu, što više postupaka, veća šansa za uspjeh... Jest, dok se oni sjete za tih desetak, petnaest minuta pregleda "šta bi sve moglo smetati", nas prođu godine i istresemo hrpu para. I šta da se nadam!? Ćuti, lezi, serviraj se pa šta bude. Od 23.02 do 06.03 44 ampule menopura i 6 još nekih sa c... 4 folikula! Ipak, hvala Bogu, nekom i upali pa eto, dadamo se i mi da će i nama ali zaboga što nas čim se pojavimo u tako nekoj klinici ne pretresu skroz prije ikakvog postupka, pa da barataju činjenicama, a ne pretpostavkama "sve je u redu, sad ćemo mi to".
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 14:27:10
An Nur
I nije da ih ne poštujem ili da im ne vjerujem, jednostavno to je činjenica. Poslije svakog propalog postupka slijedi neka nova pretraga. Oprostite, možda sad malo smorih ali eto došlo mi da "naglas" razmišljam. Sve vas pozdravljam i želim da ostvarite svoj san. Jučer sam čula još jednu lijepu vijest. Radni kolega od moje prijateljice i njegova supruga su nakon 6 godina braka uspjeli. Trudni su. Meni srce zaigra od radosti kad čujem da se neko napokon riješio te tuge. Znam da će i vama.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 14:31:40
harmonika
Hm,ni meni nije jasno zašto se prije prvog pokušaja vto ne odrade sve moguće analize,jer do neuspjeha nekada dovede nekakva glupost. Oni to olako shvataju. Kao da imamo para za bacanje a o izgubljenom vremenu da nepričamo. An Nur tebi će sada da uključe injekcije protiv trombofilije od dana transfera. Vjerovatno da je trombofilija "kumovala" tome da ti ne uspije vto,pogotovo ako je beta bila pozitivna. I ja treba da odradim te trombofilije,pretpostavljam da će i kod mene biti da sam na nešto pozitivna,s obzirom da sam 2 puta imala pobačaja. ne brine me i ako budem pozitivna,samo da već jednom znam zbog čega mi se sve to desilo. Znam ženu iz moga grada koja je imala spontani pa vanmateričnu pa uspjelu vto (ali gubi bebu u 9 nedjelji) i tek tada se neko sjetio da odradi trombofilije. Naravno da je bila pozitivna. Toliko muke zbog nemara doktora. I da,ona je poslije ostala prirodno trudna i rodila curicu u 40.godini. Tebi srećno sutra na aspiraciji,neka ti uspije a sa brojem jć nemoj se opterećivati.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 15:33:58
An Nur
Rekli su mi da ću dobiti terapiju za trombofilije. Kako čitam po forumima, to i jeste većinom uzrok spontanih. Da li je kod mene uzrok propalog pokušaja i te slabe bete poslije inseminacije, ne mogu reći sigurno jer to samo dragi Bog znati može ali činjenica je da čim počnem sa ovim hormonskim terapijama mene ubiše noge, tj. vene mi se sve napnu kao da okoštavaju. Sve tri puta tako. Ako malo šetam poslije bocanja, ok sam ali ako mi se od doze pomuti u glavi i legnem, nadrapala sam sve do sutra popodne, jedva me popusti. Pijem aspirin ali šta je aspirin? Mislim da je to slabo. Sad na svoju ruku uzmem jedan ujutru, jedan navečer i bolje mi je. Žao mi tih žena sa tim silnim spontanima, a test na trombofiliju košta 400 KM. Jučer mi moj dr kaže da sad kod njih prije bilo kog pokušaja prvo rade taj test baš zato što ga je jedan muž poslije neuspjelog ivf i namjere da sad vide da nije trombofilija uzrok, pitao pa zašto je nisu odradili odmah. Dobro pitanje zlata vrijedi. Ja sam imala i male polipe u maternici pa su mi i to makli. Još samo da izvuku koju ćeliju i da se oplodi, pa da zabebim. Ako ne zabebim, tražiću da mi ponovo rade inseminaciju jer mi je jedino tad beta bila pozitivna, imala sam hrpu folikula koji su poslije one štoperice baš vatromet pucali. Možda su meni i ove silne inekcije previše. Nagađam, ne znam šta bi. Kad ti ideš u postupak?
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 16:03:42
harmonika
Upisali su me za maj ali imam dogovor sa doktoricom da ću možda i u junu u postupak. Tada ću biti na odmoru pa bi mi više odgovaralo. ali doktorice si od 4.-20. na kongresu pa sve zavisi od ciklusa. ako uspijemo uklopiti jun biće bolje. Ne mogu više svima da objašnjavam kako i zašto,balkanski primitivizam je čudo neviđeno. mene je jedna komšinica pitala da li se djeca iz vto radjaju normalna ( skontala je da ne idem na posao pa je ukapirala da se nešto dešava). i onda ja moram da se pravdam kojekakvim blesama.samo se nerviram. ali to je već druga tema. trebalo je da radim trombofilije prije par dana ali mi dr pogrešno napisao uputnicu pa ću raditi poslije. ako ti je više odgovarala terapija za IUI traži opet.(nadam se da ti neće trebati,da ćeš sada uspjeti) Ja nisam htjela na IUI,procenat uspješnosti je minimalan. Uz to imam jedan začepljen jajovod pa bi morali ganjati inseminaciju kada su jć na zdravom jajovodu a nikad se ne zna na kojem će biti,tako da nisam htjela da gubim vrijeme.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 16:16:42
artist
An Nur zelim ti svu sreću svijeta, možda se i vidimo sutra i ja idem suta na folikulometriju u pola deset pa ako vidiš ženu sa cvikama to sam ja .Nadam se da će mi se sutra pojaviti jos koji folikul da mi ovaj nije sam.Javim vam suta stanje idem sad imam nekih obaveza
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 16:49:06
mionab
Jesu trombofilije česte.Poslaće te kod hematologa i uključiti injekcije fragmina ili clexane.To sada dosta trudnica prima.Rijetko u kojoj klinici odmah traže trombofilije.Svi treže nalaze hormona, briseve , zarazne markere a trombofilije ne računaju.Opet zavisi i šta od trombofilija nije u redu.Kada sam bila na histeroskopiji u Vili klinici tražila sam šta od nalaza da uradim za vto ako bih kod njih, dr Radončić zaokružio šta treba i tu obavezno trombofilije.Kasnije čitala njegovu biografiju -piše da je pored mpo spec. za uticaj zgrušavanja krvi na trudnoću.Potrebno je mnogo stručnjaka da bi se kockice sklopile a ovako više postupaka dok ne upali. Ja odmaram.Stanje isto, boli me stomak.Vidjećemo kako će biti. Znam curu koja je pred 4.postupak uključila aspirin par mjeseci prije i uspjela je ali se plod nije održao , naravno trombofilije.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 19:08:08
esma1
Draga An Nur vidim da spominjete trombofilije i njihov uticaj trudnocu...ja sam imala dva postupka VTO jedan u bahceciju drugoi u klinici new life oba puta mi je bila ukljucena terapija u slucaju da imam te trombofilije- heparin ...a niko nije trazio taj nalaz nego svim pacijentima je tako oni te pokriju terapijom za svaki slucaj ...ovaj drugi postupak je bio uspjesan...ukljuce aspirin i heparin od transfera
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 19:36:16
okana
Esma 1 možeš li mi reći kad si radila postupak u Bahceciju? Ja sam radila u avgustu 2014.g. i pila sa, aspirin protect samo i to od pocetka ciklusa do dana bete, niko mi nije rekao za heparin niti je bilo na spisku lijekova?Jesi li ti tražila da ti uključe? I ja nisam radila nalaz na trombofiliju, nažalost niko mi to nije tražio? Svakako ću uraditi ovaj nalaz prije novog postupka, a pročitala sam na raznim forumima da treba još provjeriti antitiroidnaantitijela, antifosfolipidna antitijela kao i nk ćelije. An Nur slažem se apsolutno sa tvojim postom, što nam ne kažu prije bilo kojeg postupka, ipak nas svaki postupak košta i živaca i zdravlja i novca na kraju, a o izgubljenom vremenu stvarno ne znam šta reći
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 20:31:01
An Nur
Harmonika Naljuti me taj komentar tvoje komšinice. I mom mužu se, kad smo sve ovo počeli, desilo "porodično vijećanje", pa me pita kako on moze biti siguran da će to biti njegovo djete sklepano negdje tamo u epruveti. Kad sam se pribrala, lijepo sam mu rekla nek uradi analizu, pa ako ne bude, beba i ja se lijepo odselimo. Baš svakakve gluposti lupaju ovi naši primitivni balkanci. I ja sam svašta preživila, a hiperseznibilna sam po tom pitanju. Uradi draga te trombofilije obavezno. Koštaju 400 KM, a možda mogu puuuno da pomognu da napokon bude sve u redu. Ljubim
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 20:36:41
An Nur
Artist Ja sam isto imala samo jedan vodeći pa su mi na dva dana pojačali menopure i izvukli još jedan dobar, jedan srednji i jedan skroz mali. Poslije sam dobila još malo menopura da ih pogura i jutros rano štopericu. Ja sam kod Balića u postupku ali tipkam na ovoj temi jer sam već prije bila u medikosu, a i ovo je najživlja tema gdje mogu naći društvo koje me razumije. Razumijem kako ti je jer kad su mi u srijedu rekli da imam samo tako malo četvrtak sam preplakala od straha da neće uspjeti ništa. Sad navijam za tvoje loptice da izrone, pune i zrele
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 20:52:06
An Nur
Mionab Možda je sam aspirin slaba terapija taj malo dublji poremećaj. Kako god, sad znamo da nam je i to bilo smetnja. Kad sam poslije inseminacije imala onu pozitivnu betu, mene apsolutno ništa bolilo nije. Sjećam se momenta kad sam onako leškatila pred tv i odjednom kao da me nešto u maternici blago počeša par puta i iz toga da se unutra napravi nekakav tvrdi balončić, dva-tri puta tako i stade. Odmah sutradan na očima, koži, kosi, primjetila sam da sva nekako zračim iznutra. Bila sam sama sebi prelijepa, samo sam išla pred ogledalo i čudila se kako mi je koža odjednom glatka kao mlijeko, a oči ogromne i blistaju. Za dva dana grudi su mi izrasle iz grudnjaka ali me bolile nisu uopšte. Samo veeelike, tvrde i zategnute. Već najkasnije u 22h sam duboko spavala, a budila sam se prije 7h,spremna za sve moguće kućne akcije. U toku dana čim sam se spustila, odmah sam i zahrkala kao traktor, a jela sam redom sve, kao pirana. Na tri metra sam osjećala zadahe iz tuđih usta. Nažalost trajalo je samo desetak dana i onda je stalo. Pročitah danas da je još neko (čini mi se Leva) imala iste te simptome i rodila dvojke. Bilo je baš burno i preslatko biti trudan bar malo Tebi želim da ti brzo prođu ti dani i da se ne stresiraš zbog toga što moraš čekati.
RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka 7.3.2015 20:58:40
An Nur
esma1 Baš mi lijepo sjede to da si uspjela u drugom postupku Nadam se da si sad sretna čekelica bebice. Ipak, koliko je dobro uzimati ikakav lijek ako neznaš da je stvarno potreban? Da li su ti u tom drugom postupku radili još kakve pretrage ili samo heparin naslijepo? Hvala još jednom za popravak mog kritično krhkog raspoloženja.