Jelena86 -> RE: Dr Sanja Sibinčić Banja Luka (2.2.2013 21:30:51)
|
Helga, dosta ti zavisiod posla koji obavljaš. moje je užasno stersan, ali nije fizički težak. prvi postupak sam otišla na bolovanje, čim sam krenula sa stimulacijom. izludjela sam. imala sam toliko vrem,ena, da nisam znala sta ću pod sebe. osim toga, pošto sam na bolovanju, a na poslu mi niko ne zna da sam na bolovanju, nisam mogla ni hodati, kafenisati, nego sam uglavnom bila na netu i ubijala se čitajući o vantjelesnoj i postotcima..ma užas. druga dva sam radila do punkcije, onda sam otišla na posao, i jedno dvije sedmice sam bila na boloanju, dok nisam skontala da nema ništa od tridnoće. neko je pitao za hiperstimulaciju, evo kopiranog kratkog teksta o tome.. "jedna od najozbiljnijih i najneugodnijih komplikacija u stimuliranom postupku izvantjelesne oplodnje svakako je pojava hiperstimulacijskog sindroma jajnika koji pogađa od oko 3 do 5 % žena. Gotovo je nemoguće unaprijed znati koja će žena na lijekove za stimulaciju ovulacije reagirati hiperstimulacijskim sindromom, no u rizičnoj skupini nalaze se uglavnom: mlađe žene žene s dijagnozom policističnih jajnika (PCOS) žene koje na stimulaciju reagiraju velikim brojem folikula i visokom razinom estrogena žene koje koriste injekcije hCG-a tzv. boostere kao podršku žutom tijelu u drugom dijelu ciklusa Simptomi OHSS-a javljaju se obično 4-5 dana nakon aspiracije jajnih stanica. Većina žena ima blago ili srednje izražene simptome koji, ako ne dođe do trudnoće, polako nestaju. Trudnoća pogoršava simptome hiperstimulacijskog sindroma jer dolazi do povećanja koncentracije hormona trudnoće u krvi (hCG-a). Najčešći simptomi OHSS-a su bol i nadutost u trbuhu. Kod nekih žena dolazi do pojave malih cista na jajnicima i tekućine u trbušnoj šupljini koja izaziva nelagodan osjećaj. No samo u 1 do 2 % slučajeva dolazi do ozbiljnih simptoma koji potencijalno ugrožavaju život žene."
|
|
|
|