M kao Mama
|
IZVORNA PORUKA: Blue rose RR Alma, ovako, ja iz revolta ove godine ne šaljem kiku na školu u prirodi neovisno gdje se održavala. A posebno ako bi bilo na Vlašiću. Naime, krenut ću tvojim redom: "znači dan im je bio totalno ispunjen, - jeste bi ispunjen, sve stoji, ali: djeca su ustajal ujutro u 6, jer ih je puno bio u sobama po 5-6, i logično da nema tu spavanja, lijegala su oko ponoći jer opet mnogo ih je u sobama, priča, spremanje i tako to. Nije bilo klasičnog gašenja svjetala, nego su djeca prepuštena svojim navikama. "..od škole" - ponijela je svesku, tako im je rečeno, bojice, kao radit će "školu u prirodu", jedino što su radili kad je u pitanju nastava jeste upoznavanje sa pravljenjem sira... Riječi o "školi, i nastavi" nije bilo. Zato što djecu nisu gore učitelji pratili, nego neki animatori/sportisti, do su učitelji i nastavni kadar šetali sami po okolini, išli na bazen i tako to. "...sportksih aktivnosti" - imali su fudbal, a djevojčice su navijale (logično za šta drugo i služe ženske glave i ručice), imali su nekih sportskih aktivnosti , ali iz više izvora sam čula da su nad djecom vršili vojnički režim sporta, sa puno vike i galame i naredbe. "... van nastavnih,..." - naravno imali su disko svako večer od poslije večere, znači dok jedu, dok odu da se spreme to je 21 sat, i tada im počinje disko. Ovo povlači onu prvu konstataciju da umorna od cjelodnevnih "aktivnosti" djeca liježu oko ponoći. ".. hrana ekstra" - hrana niđe veze, za novas koji su dali, to jede i moja kad nam je frka pa zbrljavimo šta-bilo. "...smještaj" - soba sa njih 5-6, uredna stoji, prozračna stoji, ali dovoljno čista da je jedno dijete pokupilo strašnu alergiju, a drugo šarlah. ".. doktor 24 sata na raspolaganju" - dobra stvar, da utvrdi dijagnozu koju može i učitelj ili majka preko skaypa. A svi smo morali poslati lijekove za svoje dijete , od temperaturnih lijekova do onih za koje smo smatrali da djeca treba da imaju uz sebe "..profesor sporta i sl. " njih mi je preko glave , ali hajde da ne kudimo, Bili su tu da ih "lijepo organizuju". ".. trpezarija u drugoj zgradi i ujutro djeca kad idu na doručak moraju preći iz jedne u drugu" - ovako je i na Vlašiću, posebno je objekat za ručavanje. Naši su po kiši trčali da prelete u drugu zgradu. Ja ću još dodati da je dijete došlo slomljeno kao nikad do sada, preumorno, nenaspavano, a vrh svega ovoga je da naredne dne (pričamo o maju i mjesec dana do kraja škole) su djecu toliko izmaltretiali sa novim gradivom (naravno jer su u zaostatku bili tu heftu), ocjenama, i pritiscima, da je to bilo strašno. Ja sam bila ogorčena prateći svoje dijete i njen boravak gore, koje me nazvalo jednom u tolikom plaču, grču, suzama i strahu zato što je neki debil (neka mi oproste njegovi roditelji) razglasio kako je neki zombi došao u njihov objekat i kako krade pare i djecu... To je bilo nešto strašno, za mene i za moje dijete. I drugi put me zvala da kaže da je toliko bolila glava od buke, umora i nespavanja Alma, nemoj da ti ovo moje bude vodilja, moje iskustvo je loše, nekome je možda dobro. Ja neću tvrditi da djeci nije bolje u smislu smještaja na Vlašiću, ali djeca gore samo su prespavala na krevetima, ostalo su bili vani, u sali i na objedima, ne radeći ništa što treba da predstavlja sjernice onoga što su nama prezentovali, što je prezentovano u Planu realizacije "Škole u prirodi", imaš na našoj web-stranici škole šta to treba da predstavlja. Ti se raspitaj još, ja da se pitam, djeca su mala za ovakav vid putovanja i boravka dalje od kuće, a škole nemaju ideju kako da to realizuju da djeca stvarno uživaju u tome, i da roditelji jedva čekaju narednu godinu da ih opet pošalju. evo ti smi mi rva iz naše skole koja ima ovakvo viđenje, koga god sam pitala, i iz škole u Hotonju svi prezadovoljni, e sad sam baš na ivici.
|