Arminaa
|
Ne znam sta bih ti rekla, lezala sam u nekoliko navrata na patologiji i u 95% slucajeva gel nije djelovao na zene koje nisu nimalo otvorene, a grlic nije smeksan, samo ih napate bezveze, cak ima i doktora koji nisu za gel, na mom porodu doktor se derao i komentarisao zene koje mu sidju u salu i kojima je gel stavljen na ocuvan grlic, vecinom se te zene pate satima u sali, pa ih opet vrate u sobu, vjerovali ili ne! , tu im stave drugi gel i cekaju hoce li biti napretka. Znaci, za gel nije bitno jesi li otvorena, nego u kakvom je stanju grlic, ako je grlic ocuvan i nije smeksan, gel nema efekta (tako su meni pojasnili). E sad da kazem nesto pozitivno. Meni je bila prva beba, otvorena 4 prsta i termin mi bio krajem januara. Zbog problema sa protocima lezala sam na patologiji dok Nikulinu nije zatrebao krevet, pa je on odlucio da mene porodi provocirajuci mi porod, dvije sedmice prije termina, iako je na komisiji u ponedjeljak rekao da cu se ja sigurno poroditi do kraja te sedmice, grlic skroz omeksan, 4 prsta otvorena, beba se spustila...ali njemu zatreba krevet i u utorak on kaze u viziti sutra joj gel stavite, to u srijedu. Posvadjam se ja sa njim na mrtvo ime, ali sta da radim, moja doktorica na odmoru, da odem u vojnu, nece me primiti zbog rizicne trudnoce pa se pomirim s tim, posaljem mm da kupi gel i dr. Rovcanin mi u srijedu u 7 stavi gel i kaze ovim rijecima: ''Ti ces jako brzo reagovati na gel, jer ti i ne treba. I bez gela sigurno bi se porodila veceras ili sutra''. To je vidio dok me pregledao da stavi gel. Znaci gel mi stavljen u 7 ujutro, lezala dva sata u krevetu do 9, malo bolilo, kao kad trebam dobiti. U 9 odem na CTG koji je trajao nekih 10 minuta i kad sam ustajala sa kreveta pukne mi vodenjak. Odem na pregled u ambulantu, kaze doktor odmah je vodite u salu, porodice se ovdje, mene boli malo vise, nista prejako. U salu samo sto sam dosla i popela se na krevet, pregledao me doktor, kaze nista ne disi evo bebe samo guraj. I tako se ja porodim prije 10 sati, u 3 tiskanja, nisu stigli ni carape da mi skinu . Uzdaj se u dragog Boga, ne daj se preplasiti raznim pricama o porodu, sve je to individualno, neko super prodje sa indukcijom, poput mene, neko ne, sve je to Bozje odredjenje. Bila je sa mnom cura koja kaze da se sa prvim djetetom porodila za pola sata, stavili joj gel, a isto nije bila otvorena, ali je grlic bio smeksan, pa je rodila bebu od 4200 sa 4 koncica.
< Poruku je uredio Arminaa -- 16.3.2013 21:55:50 >
|