hanabanana -> RE: Pasos za bebe (8.6.2010 9:39:24)
|
IZVORNA PORUKA: esmicak Hitno potreban odgovor!Ja i mm. rodjeni u Republici srpskoj (dugo godina zivimo u Sa), kada smo vadili rodni list rekli da postoji citava procedura oko vadjenja uvjerenja o drzavljanstvu za bebija jer smo mi rodjeni gdje jesmo.Ukratko, skroz druga procedura nego za bebe ciji su roditelji rodjeni u Sarajevu. Napominjem da je beba redovno prijavljena u Općini Centar, gdje je i rodjena. Od 1974 godine, i donošenjem tadašnjeg Ustava, dijete vadi uvjerenje o državljanstvu po mjestu svoga rodjenja, a ne po mjestu očeva rodjenja. ( ovo sve pod pretpostavkom da su oba roditelja BIH državljani i da je u pitanju standardna procedura a ne stranci ). Zašto to ne primjenjuju danas - trabalo bi pitati nadležne. Najveća glupost je da dijete rodjeno u Sarajevu mora po uvjerenje o državaljnstvu ići u Banja Luku, a Banja LUku vjerovatno vidi jednom godišnje, ali nažalost tamo mu uvjerenje o državljanstvu vadi otac. Ja sam mislila da je to promijenjeno. ja imam državljanstvo R Srpske, ali moje curice imaju državljanstvo Federacije. Da li je zato što muž ima državljanstvo Federacije, ne znam - vjerovatno ima neke veze. Raspitam se pa ti javim.
|
|
|
|