Mjeseceva Pratilja -> RE: Fondant (1.10.2011 0:58:50)
|
IZVORNA PORUKA: Ilhana RR IZVORNA PORUKA: Mjeseceva Pratilja Elma, jesi li tu? [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Pravim ovu tvoju tortu..I sve sam stavila i hocu da mjesim..Ali mi je suha jako..Je li treba mlijeka dodati? Da ne saltam nazad, koji je recept? Kore: 3 jajeta 12 kašika šećera 12 kašika brašna 1 prašak za pecivo 2 supene kašike kakaa 2 supene kašike ulja 1 vanilin šećer Sve sastojke pjenasto umutiti. U kalup staviti papir za pečenje, malo pomastiti i iztliti smjesu. Pćei 20 minuta na tempšeraturi od 180 stepeni. Kada je pečeno, potpuno ohlađeno tijesto izvaditi iz rerne i prerezati na dva dijela. Ponoviti postupak, tj. ispeći još jedanput tijesto i presjeći na dva dijela, tako da se ukupno dobiju 4 kore. Ukoliko želite u jedno tijesto ne morate staviti kakao, tako da bude crno bijela torta. Fil: 3 pudinga sa 8 kašika šećera skuhati u 1,3 l mlijeka i kada je puding kuhan, odmah u vreo dodati 100 grama čokolade za kuhanje. Sve dobro promiješati i staviti u frižider da se potpuno ohladi. U hladan puding dodati 150 istopljenog putera. Vratiti fil u frižider. U međuvremenu napraviti šlag od 6 bjelanaca, ali skroz čvrst i u miješati u fil. Ponovno vratiti u frižider. U drugoj šerpici zagrijati 250 ml vrhnja za kuhanje, te u njega dodati 6 žumanaca umućenioh sa 6 kašika šećera. Sve sjediniti i kada provri, dodati 100 grama čokolade za kuhanje, pa skinuti sa šporeta. Ostaviti da se ohladi. Prvu koru namazati filom od podinga pa preko nje kašikom u tankom sloju nanijeti smjesu od vrhnja, te postupak ponavljati do zadnje kore. Zadnju koru ne mazati filom, nego pred nanošenje fonant mase premazati bater kremom.
|
|
|
|