[Obrisana poruka] (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (21.6.2011 15:14:45)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Aiša -> RE: Fondant (23.6.2011 0:33:58)

Upomoć [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Očito sam tokmak za ovo, evo sada pravila fondan za tortu po receptu sa Minjine kuhinjice i kao da sam pravila domaći tarhanu - raspada se [sm=zmeden.gif]

U čemu sam pogriješila - ne znam?

Je li ide 10 g želatine, jer tamo ne piše koliko ( u receptu piše kesica), ja koristim goveđu, pa kako sam kupila veliku kesicu od 20 g, samo sam stavila pola, je li to dovoljno? Pošto je to ovo instant želatina, je li je direktno stavljate u smjesu fruktoze i glicerina ili je ipak prelijete prethodno vodom da nabubri? Ovo me je zbunilo, jer na uputstvu na vrećici piše da se ne miješa s vodom.

Koliko tačno ide glicerina, je li samo jedna kašika, meni se čini malo [sm=jezicek.gif]

Razočarana sam stvarno, a voljela bih da mi ovo uspije nekako[sm=smiley13.gif]




Hanady RR -> RE: Fondant (23.6.2011 0:37:42)

Aiša...želatine ide pola te koju si kupila ali i nju sa vodom ja mješam da nabubri pa satavaljma sa otopljenom fruktorzom...

glicerina ide jedna supena kašika i ro jedovoljno...

a sad zašto s erspada...
onako iz iskustav svih dosadašnjih malih i velikih neuspjeha na forumu zaključila sma d aje moguće sljedeče:
1. razlog šećer u prahu...jesi ga kupila ili sama mljela...
2. koji je u pitanju d anije neki krupniji
3. stavila si ga previše odjednom...naime u receptu piše 900 gr...ali u prvom stadiju staviš 400-500 grama pa dodaš ovo zamješano i dok dobro umjesiš postepeno dodaješ ostatakj šećera do 900 gr....meni bude i 800 dovoljno a ovih ostalih 100 potporšim dok boju odama da ga opet umjesim.




Niobe -> RE: Fondant (23.6.2011 2:07:21)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Aiša...želatine ide pola te koju si kupila ali i nju sa vodom ja mješam da nabubri pa satavaljma sa otopljenom fruktorzom...

glicerina ide jedna supena kašika i ro jedovoljno...

a sad zašto s erspada...
onako iz iskustav svih dosadašnjih malih i velikih neuspjeha na forumu zaključila sma d aje moguće sljedeče:
1. razlog šećer u prahu...jesi ga kupila ili sama mljela...
2. koji je u pitanju d anije neki krupniji
3. stavila si ga previše odjednom...naime u receptu piše 900 gr...ali u prvom stadiju staviš 400-500 grama pa dodaš ovo zamješano i dok dobro umjesiš postepeno dodaješ ostatakj šećera do 900 gr....meni bude i 800 dovoljno a ovih ostalih 100 potporšim dok boju odama da ga opet umjesim.



dodala bih također da je moguće i da sirup od fruktoze nije dovoljno istopljen, tj nije sirupast. jednom mi se to desilo, pa su kokoši imale fondant za ručak.

evo nekih par mojih za krizmu:
[image]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/263619_10150203761175426_632765425_7533961_81276_n.jpg[/image]

i pričest
[image]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/264709_10150203761370426_632765425_7533966_1720738_n.jpg[/image]




Hanady RR -> RE: Fondant (23.6.2011 20:31:03)

u nekim čitanjima sinoć naletila sma da niste mogli naći crnu boju u Merkatoru...smao da vam javim da je ima u meraktoru u alti na M.Dvoru.[sm=smiley1.gif]




Aiša -> RE: Fondant (24.6.2011 2:00:44)

Hanady, Niobe, hvala na sugestijama, napravila sam nekoliko grešaka koje ste navele.

Nadam se da će ova smjesa sada bolja biti.

Stavila sam ga u kesu na sobnoj temperaturi, tako sam shvatila da treba po onom receptu. Mogu li ujutro da prekrijem tortu, ili se mora čekati duže? Treba li se fondan prethodno zagrijavati ako nije u frižideru?

Kupila sam boje u prahu, kako ću ga bojiti: istresem prah iz kesice, dodam par kapi vode i onda pomalo dodajem u masu i miješam?

Trebam li ono što budem napravila kao "figurice" prvo ohladiti u frižideru, pa ih onda lijepiti na fondan, ili mogu odmah, ako budem npr.napravila neku mašnu ili cvijet?




Hanady RR -> RE: Fondant (24.6.2011 2:26:18)


IZVORNA PORUKA: Aiša

Hanady, Niobe, hvala na sugestijama, napravila sam nekoliko grešaka koje ste navele.

Nadam se da će ova smjesa sada bolja biti.

Stavila sam ga u kesu na sobnoj temperaturi, tako sam shvatila da treba po onom receptu. Mogu li ujutro da prekrijem tortu, ili se mora čekati duže? Treba li se fondan prethodno zagrijavati ako nije u frižideru?
Možeš tortu ujutro prekriti nema frke...smao je birno d aje na sobnoj temperaturii u kesi da do njega zrak ne dolazi
Vidjet ćeš ujutro dlai treba d aga malo opustiš...ali u principu trebalo bi moći odmah d aga razvučeš jer nije u frižideru bio.

Kupila sam boje u prahu, kako ću ga bojiti: istresem prah iz kesice, dodam par kapi vode i onda pomalo dodajem u masu i miješam? Upravo tako kako si opisala

Trebam li ono što budem napravila kao "figurice" prvo ohladiti u frižideru, pa ih onda lijepiti na fondan, ili mogu odmah, ako budem npr.napravila neku mašnu ili cvijet?
Zavisi koje su i kakve figurice...ako je mašna ili cijet nešto što ne mora posebno usparvno da stoji možeš odmah...[sm=smiley1.gif]





Hanady RR -> RE: Fondant (24.6.2011 2:44:16)

Eh ja i moja kćerka smo napravile sve detalje potrebne za njenu torticu...milion detalja ta je napravila...[sm=smiley36.gif] valjda će nam torta podnijeti toliko didža[sm=smiley36.gif] al imama pitanje...na koje mi garant nema ko odgovoriti u ovo doba[sm=smiley36.gif]

dal da ove figure sušim preko noću na soboj temperaturi ili frižideru...šta je bolje[sm=zmeden.gif]

evo malo našega početka[sm=smiley36.gif]
http://imageshack.us/photo/my-images/703/sl730510.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/155/sl730513.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/830/sl730515.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/841/sl730516.jpg/




Visnja RR -> RE: Fondant (24.6.2011 2:47:50)

frizder... toplo je rastopice se...




Hanady RR -> RE: Fondant (24.6.2011 2:50:47)

e dobro si...odoh ugurat sve [sm=smiley36.gif]




Visnja RR -> RE: Fondant (24.6.2011 2:59:44)

frizider ko akvarij [sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif]




Hanady RR -> RE: Fondant (24.6.2011 3:00:18)


IZVORNA PORUKA: Visnja RR

frizider ko akvarij [sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif]

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
e dobro si...ja šta morskih detalja sad u njemu ima[sm=smiley36.gif]




tweety -> RE: Fondant (24.6.2011 9:13:21)

Žene potrebna je pomoć mojoj prijateljici koja je već 2 puta do sad pravila fondant po Minjinom receptu.Sve je super,razvalja ga i tu nastaju problemi.Kad treba da ga prenese na tortu počne da se topi [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kod nas je inače jako vruće ovih dana,vanjska temperatura sad je 28°C.Stavljala je fondant i u frižider ali opet isto.Kako vi pravite,da li imate problema?Molim vas da mi što prije odgovorite.




Hanady RR -> RE: Fondant (24.6.2011 9:20:49)

1. Treba ga dobro umjesiti dodavajući šećer u prahu da bude što tvrđi al podatan za razvijanje d ane puca
2. neka razvioja posipajući podlogu gustinom vodeći računa da razvije iste debljine
3. na tortu obavezno neka premaže butter cream ili kremu koja će odmah za sebe zaljepiti fondant inače će on početi padati na mjestima gdje se nije zaljepio i kidati

i vjerujem d avelika vrućina pomaže topljenju fondanta ali opet ako ne razvlači puno tu aktivnost trebalo bi da uspije...mada nekada se dešava i u sred zime da se topi kao meni nedavno sa spidermanom...mada sma ja to sebi objasnila greškom što nisma dovoljno buttre crema namazala po torti a komad fondanta bio veliki i počelo padati sa strana i topiti se[sm=zmeden.gif]




Aiša -> RE: Fondant (24.6.2011 11:48:07)

Evo mene opet [sm=jezicek.gif]

I druga smjesa je u kanti [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Sve je sinoć izgledalo super, a jutros se pri razvlačenju kidao i dodavala sam šećer u prahu i kao bude bolje, a kada ga pokušam dignuti popuca. Ukrasila sam tortu šlag kremom koju sam obojila ovim bojama (da ne propadaju [sm=smiley36.gif])

Fondan će čekati neka bolja vremena.

Vama svaka čast kada uspijete, tek sam vidjela koji je to posao, i hvala na savjetima [sm=smiley1.gif]




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (24.6.2011 11:56:09)

[Sadržaj poruke je obrisan]




vila_7 -> RE: Fondant (24.6.2011 12:14:52)

ma i meni se puno ljepio kad sam pravila, a razvijala sam na seceru a ne na gustinu.Jel bolje na gustinu?

P.S. Hanady...super figurice!




Hanady RR -> RE: Fondant (24.6.2011 12:16:21)


IZVORNA PORUKA: helena_7

ma i meni se puno ljepio kad sam pravila, a razvijala sam na seceru a ne na gustinu.Jel bolje na gustinu?


meni je bolje na gustinu razvijati...nekako ne kupi ga toliko sa radne površine[sm=zmeden.gif]
vakljda se šećer topi brže i zaustavlja na fondantu koji je već od šećera....

Bar je meni tako...a savjetovala me jedna iskudna fondantašica čije su torte više nego savršene ...naša mya[sm=smiley1.gif]




vila_7 -> RE: Fondant (24.6.2011 12:18:40)

IZVORNA PORUKA: Niobe



evo nekih par mojih za krizmu:
[image]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/263619_10150203761175426_632765425_7533961_81276_n.jpg[/image]

i pričest
[image]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/264709_10150203761370426_632765425_7533966_1720738_n.jpg[/image]


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




MicoTico -> RE: Fondant (24.6.2011 13:42:12)

[img]http://www.dodaj.rs/f/9/Q2/1kW7JQeV/fotografija0270.jpg[/img]

Evo i nase tortice,  ( i nemojte se smijati mom avioncicu, vec sam pisala da sam ja pravi "fizikaner", a ne "umjetnicka dusica" [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley14.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/wink.gif[/image])




ena23 -> RE: Fondant (24.6.2011 15:26:14)

micotico, ovo je prelijepo, boje su tako sjajne i vau.
Evo oje PRVE fondant tortice, u cast toe sto se mm danas vraca s puta. Molim da se niko ne smije [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

[img]http://img43.imageshack.us/img43/1260/078ey.jpg[/img]

zuta je jedina boja skojom sam zadovoljna. inace am htjela tamno plavu i crvenu a dobila sam ove neke patelne boje  ko za curice [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ma ima da mu se svidi, inace ce je u glavu dobiti[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




megi -> RE: Fondant (24.6.2011 15:33:08)

ena torta je prekrasna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
ja vjerujem da ce biti odusevljen

moracu i ja nekad u pohode zvane fondant




ena23 -> RE: Fondant (24.6.2011 15:36:50)

hvala mila.

kad krenes drzi pored sebe uisivac, ja sam od kuhinje napravila sinoc bojno polje od secera u prahu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] a radna ploca, plocice podne i trpezarijski stol su mi boje cokolade. e mozes onda zamisliti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Amani12 -> RE: Fondant (24.6.2011 15:39:48)

Enaaaa prekrasna je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (24.6.2011 17:34:33)

[Sadržaj poruke je obrisan]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  187 188 [189] 190 191   Sljedeća stranica >   >>