chuci -> RE: Fondant (12.5.2011 9:53:38)
|
IZVORNA PORUKA: Bambi09 IZVORNA PORUKA: Bambi09 Pozdrav rajo, imam jednu molbicu ako vam to nije kakav problem?! Da li bi netko bio toliko ljubezan da napise detaljno i konkretno sta radi sa fondanom, nakon sto ga napravi? Mislim kad smjesate sastojke koji su potrebni za glicerinski fondan i isti izmjesite u odgovarajucu smjesu, sta onda radite s njim, da li ga ostavljate da odstoji, ili ga drzite u frizideru, ili ga odmah koristite? Da li jos nesto koristite prije presvlacenja torte i prije pravljenja oblika? I kako vam bude tako sjajan, mislim da se sjaji na kraju? Unaprijed veoma zahvalna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] citiram samu sebe jer niko nista ne reaguje i da dodam jos jedno pitanjce, koju kesicu zelatina koristite, malu ili veliku? Tacnije od koliko gr.? ja sam dosada pravila dva puta fondan. prvi put onaj sa mm bombonama drugi put sa glicerinom i taj drugi put dvije torte. ovo pišem da znaš da nisam neki stručnjak. ja sam fondan oba puta odmah isti dan koristila. nakom miješanja sam ga ostavljala malo da odstoji na radnoj površini dok ja pripremim tortu i ostalo, znači nekih 15 - 30 minuta. meni se onaj sa mm bobama nije nešto sjajio a glicerinski mi se pravo sjajio, a ne znam ni sama zašto. valjala sam ga na providnoj foliji pa sa folijom prebacivala na tortu, onda kad sam skinula foliju (taj dio sa folijom je išao vani) fondan mi se pravo sjajio. boje sam dodavala ove u prahu u tečnu smjesu pa tek onda dodavala šećer u prahu. stvarno ne znam što se sjajio. prije stavljanja fondanta na tortu sam je premazivala umućenim puterom sa šećerom u prahu pravo tanko. meni taj dio nije najbolje uspio kao što se vidi po slici. ne znam lijepo zagladiti tortu okolo, odozgo i nekako zagladim ali oko mi ne ide još. možeš tortu premazati i ostatkom fila. ja sam najljepše rezultate, odnosno najravniju tortu dobila kada sam ostatkom fila premazala tortu okolo, zagladila, stavila u frižider 15tak minuta, pa onda opet zagladila sa još malo fila. tu tortu nisam stavljala pod fondant i nemam sliku ali je bila baš glatka. takođe ima fazon da zadnju koru okreneš donjom stranom prema gore, jer je ona ravnija. ja sam koristila onu agar želatinu (biljnu) u maloj kesici. mm fondan [img]http://www4.slikomat.com/11/0512/79l-PIC-01.jpg[/img] glicerinski [img]http://www4.slikomat.com/11/0512/uqb-IMG-18.jpg[/img] [img]http://www4.slikomat.com/11/0512/jb9-IMG-19.jpg[/img] to je sve što sam ja pravila sa fondantom jesam li šta ispustila
|
|
|
|