RE: Fondant (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Honey3 -> RE: Fondant (12.5.2011 0:57:03)

Dzenana torta je cista desetka[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Fondant (12.5.2011 1:01:58)


IZVORNA PORUKA: bebacha

http://www.coolinarika.com/recept/najbolji-kolac-sa-jagodama/


ova torta nije za fondant

naime ni kore ni krema nisu za nju...
ja ne vjerujem d aće uspjeti ali evo neka neka druag forumašica kaže ako ima iskustvo...
naime ja imam tzv. torta puslica iste kore od bjelanaca smao je krema s aorasima i puterom i žumacima na pari...
ne može pod fondant ja porbala za novu godinu i skonatm d aće mi ga sitopiti i da će pljuhnuti[sm=smiley36.gif]




mala86 -> RE: Fondant (12.5.2011 7:16:07)






Evo nase tortice [sm=smiley1.gif] Konacno gotova. Mislim da ce sad ove sto sam ih peglala odahnuti [sm=smiley36.gif]

[image]http://www4.slikomat.com/11/0511/e5d-227421.jpg[/image]

svaka cast [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]






Bambi09 -> RE: Fondant (12.5.2011 7:56:34)

bebacha, ja sinoc pravila onu tortu ali sa bananama... predobra je... preukusna... fantasticna... ali definitivno nije za fondana... mekana je previse i ne bi izdrzala fondan




bebacha -> RE: Fondant (12.5.2011 8:07:39)

necu onda ni pokusavat.napravit cu je nekom drugom prilikom jer ova sad prilika zahtjeva fondan[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




chuci -> RE: Fondant (12.5.2011 8:09:12)

doublemum priupita sinoć pa da napišem da sam ja pravila glicerinski fondant sa želatinom od algi, odnosno onom agar i nije bilo problema.
to je ova crveno crna torta od prije par stranica




Bambi09 -> RE: Fondant (12.5.2011 8:21:04)

IZVORNA PORUKA: Bambi09

Pozdrav rajo,
imam jednu molbicu ako vam to nije kakav problem?!
Da li bi netko bio toliko ljubezan da napise detaljno i konkretno sta radi sa fondanom, nakon sto ga napravi? Mislim kad smjesate sastojke koji su potrebni za glicerinski fondan i isti izmjesite u odgovarajucu smjesu, sta onda radite s njim, da li ga ostavljate da odstoji, ili ga drzite u frizideru, ili ga odmah koristite? Da li jos nesto koristite prije presvlacenja torte i prije pravljenja oblika? I kako vam bude tako sjajan, mislim da se sjaji na kraju?
Unaprijed veoma zahvalna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

 
citiram samu sebe jer niko nista ne reaguje i da dodam jos jedno pitanjce, koju kesicu zelatina koristite, malu ili veliku? Tacnije od koliko gr.?




najjda -> RE: Fondant (12.5.2011 8:35:03)

moze li neko da mi kaze gdje da kupim ove boje i ovu masu sada da netrezim jer ima puno stranica




dush -> RE: Fondant (12.5.2011 9:39:28)

IZVORNA PORUKA: Dzenana_G

Evo nase tortice [sm=smiley1.gif] Konacno gotova. Mislim da ce sad ove sto sam ih peglala odahnuti [sm=smiley36.gif]

[image]http://www4.slikomat.com/11/0511/e5d-227421.jpg[/image]



Svaka cast Dzenana [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Torta je prelijepa!!!!!


Mene zanima kada pravite ove torte na sprat, koje velicine kalupa koristite?




chuci -> RE: Fondant (12.5.2011 9:40:37)

najjda masu možeš gotovu kupiti u alperu u kasindolskoj ulici u sarajevu. boje imaš kupiti  bingu, merkatoru, interexu i to su one boje u prahu. masu većina žena ovdje sama pravi. imaš tri recepta.
jedan je sa marshmellow bombonama, drugi je sa glicerinom i treći sa medom. možeš recepte naći i na temi a ima i po internetu




chuci -> RE: Fondant (12.5.2011 9:53:38)

IZVORNA PORUKA: Bambi09

IZVORNA PORUKA: Bambi09

Pozdrav rajo,
imam jednu molbicu ako vam to nije kakav problem?!
Da li bi netko bio toliko ljubezan da napise detaljno i konkretno sta radi sa fondanom, nakon sto ga napravi? Mislim kad smjesate sastojke koji su potrebni za glicerinski fondan i isti izmjesite u odgovarajucu smjesu, sta onda radite s njim, da li ga ostavljate da odstoji, ili ga drzite u frizideru, ili ga odmah koristite? Da li jos nesto koristite prije presvlacenja torte i prije pravljenja oblika? I kako vam bude tako sjajan, mislim da se sjaji na kraju?
Unaprijed veoma zahvalna [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

 
citiram samu sebe jer niko nista ne reaguje i da dodam jos jedno pitanjce, koju kesicu zelatina koristite, malu ili veliku? Tacnije od koliko gr.?


ja sam dosada pravila dva puta fondan. prvi put onaj sa mm bombonama drugi put sa glicerinom i taj drugi put dvije torte. ovo pišem da znaš da nisam neki stručnjak.
ja sam fondan oba puta odmah isti dan koristila. nakom miješanja sam ga ostavljala malo da odstoji na radnoj površini dok ja pripremim tortu i ostalo, znači nekih 15 - 30 minuta.
meni se onaj sa mm bobama nije nešto sjajio a glicerinski mi se pravo sjajio, a ne znam ni sama zašto. valjala sam ga na providnoj foliji pa sa folijom prebacivala na tortu, onda kad sam skinula foliju (taj dio sa folijom je išao vani) fondan mi se pravo sjajio. boje sam dodavala ove u prahu u tečnu smjesu pa tek onda dodavala šećer u prahu. stvarno ne znam što se sjajio.
prije stavljanja fondanta na tortu sam je premazivala umućenim puterom sa šećerom u prahu pravo tanko. meni taj dio nije najbolje uspio kao što se vidi po slici. ne znam lijepo zagladiti tortu okolo, odozgo i nekako zagladim ali oko mi ne ide još. možeš tortu premazati i ostatkom fila. ja sam najljepše rezultate, odnosno najravniju tortu dobila kada sam ostatkom fila premazala tortu okolo, zagladila, stavila u frižider 15tak minuta, pa onda opet zagladila sa još malo fila. tu tortu nisam stavljala pod fondant i nemam sliku ali je bila baš glatka. takođe ima fazon da zadnju koru okreneš donjom stranom prema gore, jer je ona ravnija.

ja sam koristila onu agar želatinu (biljnu) u maloj kesici. 

mm fondan

[img]http://www4.slikomat.com/11/0512/79l-PIC-01.jpg[/img]

glicerinski

[img]http://www4.slikomat.com/11/0512/uqb-IMG-18.jpg[/img]
[img]http://www4.slikomat.com/11/0512/jb9-IMG-19.jpg[/img]

to je sve što sam ja pravila sa fondantom

jesam li šta ispustila





chuci -> RE: Fondant (12.5.2011 9:54:38)

glicerinski mi se malo istopio u autu jer je išao na vikendicu a bilo je toplo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




Bambi09 -> RE: Fondant (12.5.2011 10:00:48)

Hvala ti na iscrpnom objasnjenju. Torte su ti sve predivne. Svaka cast. Ma najvise sam pitala iz razloga sto skoro kad sam pravila tortu sa fondanom, prvi dio mi je pucao, ali drugi nije jer sam malo namastila ruke uljem i presla preko fondana rukama, pa sam kontala mozda da ne stavljate jos nesto osim onoga sto je navedeno u receptu, ili sam mozda pretvrdo zamjesila fondan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] A skontala sam da mi ljepsa boja bude kada prah dodam u fondan na nacin da malo prstom udubim smjesu pa u nju naspem praha onoliko koliko zelim jaku boju pa to fino izmjesim, nego kada prah rastapam s vodom pa dodajem u smjesu.




dush -> RE: Fondant (12.5.2011 10:22:51)

Zanimljivo da ti je uspjela boja kada dodas samo prah u fondan, da ga ne rastopis s vodom. Ja nisam probala tako, ja sam uvijek boju sa par kapljica vode razmutila i onda dodala.
A to sto ti ej bio pretvrd je previse secera. Po receptu je 900gr, ali to je previse. Ja stavim oko 700 kada ga mijesim i onda jos malo poslije kada ga razvlacim stavim na sto da mi se ne lijepi. A nisam probala da ga razvlacim po providnoj foliji. I meni se nikada ne sjaji fondan, mat mi je da ne moze biti matiji :D I uvijek sam se pitala sta radite sa njim pa da vam se tako fino sjaji :)

Jednom mi se samo sjajio kada sam ga stavila na tortu cija krema je imala u sebi slag pa se poceo polako topiti :D




chuci -> RE: Fondant (12.5.2011 10:26:20)

i ja sam mastila ruke puterom, tako sam vidjela na onim videima na internetu. a boje za žirafu sam i ja dodavala u gotov fondant i njih sam malo mijesila sa mehkim puterom pa u rupu u fondantu i mijesi mijesi... nisam sa vodom mutila.

rokoko je pisala da ona nekada gotov fondant već postavljen na tortu premazuje bojom rastopljemon u malo alkohola. dobije se jaka boja. to je ona radila i za zlatnu i za srebrenu boju. palachinken za crnu i baš budu intenzivne boje. da znaš i taj fazon ako nisi upratila na temi.




Bambi09 -> RE: Fondant (12.5.2011 10:49:28)

IZVORNA PORUKA: dush

Zanimljivo da ti je uspjela boja kada dodas samo prah u fondan, da ga ne rastopis s vodom. Ja nisam probala tako, ja sam uvijek boju sa par kapljica vode razmutila i onda dodala.
A to sto ti ej bio pretvrd je previse secera. Po receptu je 900gr, ali to je previse. Ja stavim oko 700 kada ga mijesim i onda jos malo poslije kada ga razvlacim stavim na sto da mi se ne lijepi. A nisam probala da ga razvlacim po providnoj foliji. I meni se nikada ne sjaji fondan, mat mi je da ne moze biti matiji :D I uvijek sam se pitala sta radite sa njim pa da vam se tako fino sjaji :)

Jednom mi se samo sjajio kada sam ga stavila na tortu cija krema je imala u sebi slag pa se poceo polako topiti :D


 
I ja sam iz pocetka sve tako rastapala sa par kapi vode, ali me huja bila uhvatila sto mi djeca diraju soljicu u kojoj sam rastapala i probam samo onako prah da ubacim u smjesu i vjeruj mi da je ljepsa boja ispala nego sa vodom. A sto se tice secera, ni ja nisam iskoristila ni 800 gr. secera, a sad nesto kontam mozda zavisi i od kvalitete secera [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ja kad mijesim fondan, prvo stavim u zdjelu 500 gr. secera i kad to umjesim sa ostalim sastojcima i prerucim iz posude na radnu povrsinu onda dodajem secera jos nekih 200-300 gr. ali sigurno ne vise [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
 
chuci znaci ipak i vi koristite dodatna pomagala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] eh super, reko da sta nisam zeznula... ma praksa je praksa, sigurno ce mi ovaj put biti puno bolji fondan...
 
p.s. i nekako se osjecam glupo, ali kako se ispravno kaze "fondaN" ili "fondanT", jer na netu gdje god sam sta gledala pise "fondaN" bez T [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Lady26 -> RE: Fondant (12.5.2011 10:51:03)

IZVORNA PORUKA: Bambi09

p.s. i nekako se osjecam glupo, ali kako se ispravno kaze "fondaN" ili "fondanT", jer na netu gdje god sam sta gledala pise "fondaN" bez T [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

meni vjecna nedoumica [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Niobe -> RE: Fondant (12.5.2011 10:53:43)

IZVORNA PORUKA: SelmydZanky

Prekrasna je, Dzenana. Svaka cast!


Slažem se, stvarno divna torta :)

Fondant se piše fondant, a izgovara fondan' jer se radi o francuskoj riječi. Ja, pak, izgovaram fondant, jer se na engleskom izgovara sa t, a ne bih da se pravim francuz.




Bambi09 -> RE: Fondant (12.5.2011 10:54:54)

Ma moj dragi talijan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] muchas ti gracijas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




najjda -> RE: Fondant (12.5.2011 11:10:00)

chuci hvala ti bas sam nesto zauzeta s poslom pa nema vremena da pretrazujem  a treba mi u skorije vrijeme hvala ti




najjda -> RE: Fondant (12.5.2011 11:12:41)

e vala svaka vam čast svima koje se potrude da naprave same , ja cu vjerovatno pokušati pa ceemo vidjeti kako ce izgledati
lp




Niobe -> RE: Fondant (12.5.2011 11:14:06)

IZVORNA PORUKA: Bambi09

Ma moj dragi talijan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]  muchas ti gracijas [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




najjda -> RE: Fondant (12.5.2011 11:17:31)

a gdje kupiti kod nas u sa marshmallow




Bambi09 -> RE: Fondant (12.5.2011 12:23:00)

najjda to su ti one bombone kao spuzve, mekane i imas u svakoj prodavnici kupiti

[image]http://www.detroitmommies.com/wp-content/uploads/2010/03/marshmallows.jpg[/image]




najjda -> RE: Fondant (12.5.2011 12:32:26)

hvala[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] ma vidim nesto mi poznato al nisam skontala aaaaaaaa haj hvala još jednom




Stranica: <<   < Prethodna stranica  167 168 [169] 170 171   Sljedeća stranica >   >>