Farah 00 -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (19.10.2015 16:30:56)
|
IZVORNA PORUKA: blue moon IZVORNA PORUKA: ziel Joj ja nisam u toku nikako, jel ima neka naknada za porodilje koje su u radnom odnosu? Vidim neko vam trazi ugovor o radu, pa jel to kad ste ganjale tu naknadu ili? I ja sma u Federaciji... Koliko se para moze dobiti? [sm=hudicek1.gif] IZVORNA PORUKA: UmmuHamza2305 maya25 koliko je meni poznato imaju pravo na naknadu u iznosu od 180KM , godinu dana.. Mislim da je ninuska rekla napisati kako i šta ide.. Ja sam u Novom gradu, ako neka zna, bila bih zahvalna kada bi mi napisala šta će mi trebati od papira [sm=smiley1.gif] Evo iz mog ličnog iskustva zasad, na trudničkom bolovanju sam već treći mjesec, na doznakama je šifra uzroka bolovanja 05, a od firme dobijam 100% platu, bez toplog obroka i naknade za prevoz. E sad svaki kanton ima svoj zakon o porodiljskim naknadama. Porodiljska naknada se isplaćuje za vrijeme porodiljskog odsustva koje se otvara najranije 28. dana prije predviđenog termina poroda, može ali ne mora, najbolje je sa danom poroda pa onda imaš fore godinu dana sa bebom. Za to vrijeme porodiljskog odsustva općine isplaćuju porodiljsku naknadu koja se razllikuje od toga da li ste do poroda bili u radnom odnosu i koliko dugo, pa se zavisno od toga definiše iznos naknade. Da bi dobijali porodiljsku naknadu morate podnijeti zahtjev za ostvarivanje iste u opštini u kojoj imate prebivalište, uz taj zahtjev se prilaže kamara nekih papira od kojih je većinu spomenula Ltm, a koje manje više određuje svaka općina za sebe. Kad općina obradi vaš zahtjev dobijate rješenje o porodiljskom odsustvu i stičete pravo na porodiljsku naknadu. Rok za podnošenje zahtjeva je max 60 dana od dana poroda. Za to vrijeme od firme dobijate 70% ili 80% plate ili neki drugi iznos kako je interno određeno, a koliko vidim neke firme ne isplaćuju ništa za vrijeme porodiljskog odsustva tako da neke žene imaju samo porodiljsku naknadu od opštine. Kod moje firme se dobija naknada plate koja predstavlja razliku između pune plate i naknade koju bi trebala dobijati od opštine, tako da opet mjesečno imam punu platu s tim da dio dobijam od firme dio od opštine. Za one koji su u općini N.Sarajevo ovi zahtjevi u elektronskoj formi se mogu naći na ovom LINKU. One porodilje koje nisu u radnom odnosu a ispunjavaju neke uslove imaju pravo na neke druge jednokratne pomoći npr naknada za opremu za bebu, na mlijeko i dohranu, dječiji dodatak i slično. Blue Moon i meni je ista sifra bolovanja, i primam kao i ti punu platu od poslodavca, jer poslodavac ima pravo na refundaciju od ZZO, a bolovanje zbog komplikacija u trudnoci i zbog povrede na radu je 100% placeno. I ja sam skinula potrebnu dokumentaciju sa tog linka, jer pripadam opstini N.S. Ziel pravo na porodiljsku naknadu regulisano je kantonalnim propisima, tako da su razliciti iznosi u kantonima, a u nekima nema uopste prava na naknadu. Najbolje ti je da prvo provjeris da li imas pravo i onda uzmes zahtjev sa potrebnom dokumentacijom da znas sta ce ti trebati, a tm ti to moze poslije predati. I naravno vidi koji je rok da ne fulas😊
|
|
|
|