RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Razgovori u očekivanju (djeteta)

Poruka

mom2B -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 13:51:41)

IZVORNA PORUKA: *pcelica*

IZVORNA PORUKA: mom2B

IZVORNA PORUKA: Leena

Mom2be, ima ih na Grbavici, ali ih ti ne smijes sada jesti[sm=smiley13.gif] ne smiju se u trudnoci, na zalost

A čuuuj, joj nisam to znala [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Hvala ti Leena, onda cu ih praviti nakon poroda [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Ja do sada nisam pazila sta smijem jesti ili ne. Jela sam sve sto mi padne na pamet. Samo pazim na one iranske datule da me ne ponese [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Zasto se ne smiju iranske?

Navodno do devetog mjeseca se ne treba pojesti vise od jedna dnevno jer izazvaju kontrakcije materice. Od devetog mjeseca moze se vise pojesti a pred sam porod redovno konzumiranje 7-11 tih datula dnevno pomaze da se zena lakse porodi. To sam ja cula [sm=smiley1.gif]

Farah 00 -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:02:13)

Mom2B Ja sam jela dagnje u trudnoci, bila sam skoro cijelo ljeto na moru i nisam mogla odoliti.... ako i ne valjaju u trudnoci, mogu skoditi tek neke velike kolicine... Suho meso, svjezi sir i sl. ne bi smjeli jesti zbog toga sto nije termicki obradjeno☺ Ja kradom uzmem koji komadic 😆😆

Na Grbavici u ribarnici mogu se kupiti, pretpostavljam i u drugim ribarnicama.... a mozes kupiti i ociscene i zamrznute Ledo u bilo kojem marketu 😊

mom2B -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:11:22)

IZVORNA PORUKA: Farah 00

Mom2B Ja sam jela dagnje u trudnoci, bila sam skoro cijelo ljeto na moru i nisam mogla odoliti.... ako i ne valjaju u trudnoci, mogu skoditi tek neke velike kolicine... Suho meso, svjezi sir i sl. ne bi smjeli jesti zbog toga sto nije termicki obradjeno☺ Ja kradom uzmem koji komadic 😆😆

Na Grbavici u ribarnici mogu se kupiti, pretpostavljam i u drugim ribarnicama.... a mozes kupiti i ociscene i zamrznute Ledo u bilo kojem marketu 😊

Suho meso uzmem ponekad, a od sira fetu jedino. Znam da postoji mogucnost bakterioloske infekcije ali do sad sam nesvjesno riskirala [sm=smiley13.gif]

*pcelica* -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:15:46)

Mom2be, ima ih na Grbavici, ali ih ti ne smijes sada jesti[sm=smiley13.gif] ne smiju se u trudnoci, na zalost

A čuuuj, joj nisam to znala [sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif] Hvala ti Leena, onda cu ih praviti nakon poroda [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Ja do sada nisam pazila sta smijem jesti ili ne. Jela sam sve sto mi padne na pamet. Samo pazim na one iranske datule da me ne ponese [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Zasto se ne smiju iranske?

Navodno do devetog mjeseca se ne treba pojesti vise od jedna dnevno jer izazvaju kontrakcije materice. Od devetog mjeseca moze se vise pojesti a pred sam porod redovno konzumiranje 7-11 tih datula dnevno pomaze da se zena lakse porodi. To sam ja cula [sm=smiley1.gif]

A znam to. Nego kontam ne smiju se bas samo iranske [sm=smiley36.gif] Ja neki dan usla u jedan slatki butik da kupim hurmi. I izadjem sa pola kile bananica pola kile minjon kocki.[sm=smiley36.gif]Ne volim hurme. Jucepetkrenulahajd reko natjerat cu se kad nema ovaj slatki butik se zatvara. Ali eto Leena mi rece moze i caj od malina.

mom2B -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:24:26)

A znam to. Nego kontam ne smiju se bas samo iranske [sm=smiley36.gif] Ja neki dan usla u jedan slatki butik da kupim hurmi. I izadjem sa pola kile bananica pola kile minjon kocki.[sm=smiley36.gif]Ne volim hurme. Jucepetkrenulahajd reko natjerat cu se kad nema ovaj slatki butik se zatvara. Ali eto Leena mi rece moze i caj od malina.

Nas dvije kao da je ista majka rodila [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Ista sam ti [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Kazu da u trudnoci se samo iranske preporucuju, valjda su hranjivije od ostalih... Ko ce im ga znati [sm=jezicek.gif]

*andjela* -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:29:03)

pozz zenice,kako ste sta ima novo?[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]
Meni pao sistem na laptopu pa pa dok smo to sredili par dana,i mojima bila slava pa nikako uhvatiti vremena da pisem...
Uglavnom trudnoca napreduje,stomo se vec poceo primjecivati....a i kilogrami pocinju polako..[sm=smiley13.gif]
cekamo kontrolu i ultrayvuk ya desetak dana sa nestrpljenjem,tad cemo valjda ynati hocemo dobiti batu il seku

*pcelica* -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:35:09)

Nas dvije kao da je ista majka rodila [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Ista sam ti [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

Kazu da u trudnoci se samo iranske preporucuju, valjda su hranjivije od ostalih... Ko ce im ga znati [sm=jezicek.gif]

Tako sam i na pocetku trudnoce,kad mi je krvna slika bila losa i dr mi rekla da prirodno pokusam da je podignem. Da jedem sto vise cvekle i da pijem sok od cvekle. I odem ja da kupim sok od cvekle. Hodala pola sata po prodavnicii kontala da li da kupim ili ne i vratim se kuci sa cedevitom [sm=smiley36.gif]Kad su me pitali kakve slicnosti ima cvekla s cedevitom moj odgovor je bio oboje pocinje sa c. Kupila kasnije salatu i svjezu cveklu i to jemm pojeo [sm=smiley36.gif]

blue moon -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:36:06)

Pozdrav zenice

Jedno pitanjce za iskusne trudnice koje idu na Gak...od dr u Skerlicevoj sam dobila uputnicu za Gak, nista posebno ne pise, mala je nije ona velika A4, e sad sta mi je ciniti, otici onako i predati knjizicu pa na pregled, iili se trebam naruciti? Sta mogu očekivati na prvom pregledu gore, hoce li biti ko me zapadne ili mogu birati doktora? I gdje se trebam javiti, na glavni ulaz ili dole gdje idu zene na ctg?

rose -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:41:26)

Suho meso uzmem ponekad, a od sira fetu jedino. Znam da postoji mogucnost bakterioloske infekcije ali do sad sam nesvjesno riskirala [sm=smiley13.gif]

feta je najopasnija i ovciji sirevi...mladi i slicno...ja sam u trudnoci se odrekla pure sa sirom na poslu jer nisam znala kakav je sir...bas mi je falilo [sm=smiley36.gif] pripazi...listerija je vrlo opasna a nalazi se u ovim sirevima i slicno...skoro sam citala jedno iskustvo...mama dobila jaku temperaturu a i beba u njoj se rodila s temperaturom...a planirali ostaviti maticne celije...beba u bolnici i zovu iz banke maticnih celija da jave da se uzorak ne moze sacuvati jer je zarazen listerijom i tek zahvaljujuci tome beba dobila pravu dijagnozu i terapiju...zene pazite sta jedete

rose -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:43:54)

IZVORNA PORUKA: blue moon

Pozdrav zenice

Jedno pitanjce za iskusne trudnice koje idu na Gak...od dr u Skerlicevoj sam dobila uputnicu za Gak, nista posebno ne pise, mala je nije ona velika A4, e sad sta mi je ciniti, otici onako i predati knjizicu pa na pregled, iili se trebam naruciti? Sta mogu očekivati na prvom pregledu gore, hoce li biti ko me zapadne ili mogu birati doktora? I gdje se trebam javiti, na glavni ulaz ili dole gdje idu zene na ctg?

ako si u 9-om mjesecu odes prvo na ctg...pripremi se da se to ceka...kad obavis ctg odes na kartoteku i ostavis knjizicu..e sad ako imas dr kojem zelis ici onda trazis pregled kod njega ako je tu a ako ne onda bilo kojem...i opet cekas da te prozovu...ja sam u prosjeku isla oko 12, na red dolazila oko 3-4 ...isla svom dr. i on me nakon prvog pregleda narucivao...ili u dezuru ili dnevno

blue moon -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 14:58:10)

IZVORNA PORUKA: rose

Pozdrav zenice

ako si u 9-om mjesecu odes prvo na ctg...pripremi se da se to ceka...kad obavis ctg odes na kartoteku i ostavis knjizicu..e sad ako imas dr kojem zelis ici onda trazis pregled kod njega ako je tu a ako ne onda bilo kojem...i opet cekas da te prozovu...ja sam u prosjeku isla oko 12, na red dolazila oko 3-4 ...isla svom dr. i on me nakon prvog pregleda narucivao...ili u dezuru ili dnevno

Od iduce sedmice sam u devetom, znaci mogu sa ovom uputnicom na ctg i prvi pregled, napunit bateriju od mobitela, ponijeti grickalice i vodu i provesti dan gore...
[sm=smiley36.gif]

rose -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 15:01:56)

Pozdrav zenice

Od iduce sedmice sam u devetom, znaci mogu sa ovom uputnicom na ctg i prvi pregled, napunit bateriju od mobitela, ponijeti grickalice i vodu i provesti dan gore...
[sm=smiley36.gif]

tako je [sm=smiley36.gif]va za slijedeci ctg ti opet treba uputnica ....zamoli da ti ih ispisu vise...meni dr u DZ ispisala 7 komada odmah a veliku sam cuvaa za porod..ja sam inace trudnocu vodila privatno a po uputnice isla u ambulantu gdje mi je karton za sve ....nemam "drzavnog" ginekologa [sm=smiley36.gif]...znaci nisam isla u skerlcevu uopste u ovoj trudnoci

blue moon -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 15:14:55)

Pozdrav zenice

[sm=smiley36.gif]

tako je [sm=smiley36.gif]va za slijedeci ctg ti opet treba uputnica ....zamoli da ti ih ispisu vise...meni dr u DZ ispisala 7 komada odmah a veliku sam cuvaa za porod..ja sam inace trudnocu vodila privatno a po uputnice isla u ambulantu gdje mi je karton za sve ....nemam "drzavnog" ginekologa [sm=smiley36.gif]...znaci nisam isla u skerlcevu uopste u ovoj trudnoci

Svakako moram nositi nalaz za bolovanje u porodicnu ambulantu pa cu traziti te dodatne uputnice, u utorak ce mi biti gotovi nalazi briseva tako da bi gore mogla otici srijedu ili četvrtak...i ja sam u početku isla privatno, poslije nastavila u Skerlicevoj, mnogi se zale na njih,al ja nisam imala problema.

Farah 00 -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 15:29:05)

Pozdrav zenice

A je li se inace ide od 12 na ctg ili je mozda bolje tako zbog guzvi[sm=zmeden.gif]

mom2B -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 15:41:18)

feta je najopasnija i ovciji sirevi...mladi i slicno...ja sam u trudnoci se odrekla pure sa sirom na poslu jer nisam znala kakav je sir...bas mi je falilo [sm=smiley36.gif] pripazi...listerija je vrlo opasna a nalazi se u ovim sirevima i slicno...skoro sam citala jedno iskustvo...mama dobila jaku temperaturu a i beba u njoj se rodila s temperaturom...a planirali ostaviti maticne celije...beba u bolnici i zovu iz banke maticnih celija da jave da se uzorak ne moze sacuvati jer je zarazen listerijom i tek zahvaljujuci tome beba dobila pravu dijagnozu i terapiju...zene pazite sta jedete

Ja sam se sad zabrinula [sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif] ali sto se mora nije tesko... rijesi se covjek svega kada mora [sm=smiley1.gif]

Hvala zenicama na savjetima [sm=smiley31.gif]

Leena -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 16:20:14)

Mom2be, ja prvi put cujem da ne smiju iranske hurme?! Ne smiju nikakve do devetog, a u devetom kakve hoces koliko znam[sm=smiley36.gif]
Ma ja imam jednu knjigu jos od E i drzim se tog spiska sta ne bi trebalo u trudnoci.... Ja bih inace mogla jesti morske plodove non stop, ali izbjegavam u trunoci i dojenju (jak su alergen), izbjegavam jetricu, a to je vec lakse, nisam ljubitelj, onda sireve neke... Zelenu salatu izbjegavam... Ali sve ovo ako ste vec jele i nije naskodilo taj put, nemate sada razloga za brigu, samo probajte izbjegavati do kraja trudnoce.

Andjela, neka kila, odu brzo, samo uzivaj u trudnoci

sara123 -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 16:28:49)

IZVORNA PORUKA: *andjela*

pozz zenice,kako ste sta ima novo?[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]
Meni pao sistem na laptopu pa pa dok smo to sredili par dana,i mojima bila slava pa nikako uhvatiti vremena da pisem...
Uglavnom trudnoca napreduje,stomo se vec poceo primjecivati....a i kilogrami pocinju polako..[sm=smiley13.gif]
cekamo kontrolu i ultrayvuk ya desetak dana sa nestrpljenjem,tad cemo valjda ynati hocemo dobiti batu il seku

Jao ti si ona zgodna trudnica iz BL koja se netom poslije poroda izgubila.Bas sam s epitala kako si..mozda se ne sjecas,zajedno smo cekale prvu bebaru..
pozdrav svim trudnicama

rose -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 17:33:58)

Pozdrav zenice

A je li se inace ide od 12 na ctg ili je mozda bolje tako zbog guzvi[sm=zmeden.gif]

ja sam isla u 12 jer su moji dr s pacijenticama radili od 1 ili kasnije....a na ctg se nekad jako dugo ceka

*nur* -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 17:43:24)

Nur, mazes li kozu necim?

Mazemm ali od neki dan bas osjetim da se nekako zategla i istanjala

*nur* -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 17:51:21)

Uf drage moje sto se ja patim sa wc-velikom nuzdom evo par dana.Maloprije jedva izasla,nemoze pa nemoze,i napinjala sam se i sada se brinem sto sam bebija stiskala[sm=smiley13.gif],al sta cu nisam mogla drugacije.

ziel -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 18:29:51)

Evo da se i ja javim sa izvjestajem.[sm=smiley1.gif]
Danas bila na kontroli, ponijela joj i nalaze od briseva i krvne slike i urina, svi su ok, ja se bila zabrinula za urin da nije ok, ali objasnila mi je nejasnocu i kaze uredni nalazi, pregledala me vag. grlic 1cm, zatvoren, po njenom necu se poroditi u iduce 2 sedmice, a dalje kako beba bude htjela.
Radila mi je CTG i to je uredno, pritisak ok, dobila sam jos 3 kg od zadnje kontrole......
Beba naprednija za 2 sedmice, tj. odgovara mjerama od 37 sedmica...
Stomacic i glavica su poveliki i pokazuje mi obraze bebele, kad ga uhvatim gnjaviti [sm=love.gif]
Pitala sam za kosu, dal se vidi, pokazala mi je i to i kaze ima malo vise kose [sm=smiley36.gif] a ono sto kazu za kiselinu u trudnoci mucila me je samo 7 veceri i to nije bilo strasno, ali eto opet cemo vidjeti kad se rodi bebeljko moj mali [sm=smiley1.gif] [sm=smiley27.gif]
Dalje kontrole idem na UKC, vec sam joj spomenula za dr. kojeg sam angazovala, rekla je za njega sve pozitivno, da nije panicar, da se ne nervira bespotrebno i eto tako [sm=bravo.gif]

Leptirica87 -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 19:57:08)

MasaAllah Ziel za kontrolicu,i kod mene je zadnji put grlic bio 1cm al vrh prsta otvorena.Samo ja kontrolu imam tek 27. pa cemo vidjet do kad cu dogurati.[sm=smiley1.gif]

Leena -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 21:08:29)

Nur, napravi sebi kompot od suhih sljiva, nemoj se patiti

Leena -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 21:09:43)

Ziel, [sm=bravo.gif] za kontrolu i obrascice drage

ziel -> RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar (16.10.2015 22:15:51)

Hvala drage moje[sm=smiley1.gif]

Leptirice izdrzaces ti jos ne brini, samo miruj jos malo dok beba malo ojaca... [sm=smiley1.gif]

Ja i mm citav dan u skitnji nekakvoj, sad u kucu usli i odmah sam legla, toliko sam pospana i umorna.... pisemo sutra

Stranica: <<   < Prethodna stranica  30 31 [32] 33 34   Sljedeća stranica >   >>