Finepex
|
IZVORNA PORUKA: alman mene je poslao da radim torch i rekao je da ako nalaz ne bude uredu da idemo na prekid trudnoce, Zasto zbog torcha? To je ono sta mi je cudno, ni prva ni zadnja kojoj nalaz nije u redu pa dijete bude zdravo. Ni prva ni zadnja kod koje je pronadjena upala, infekcija ili sta ja znam sta pa dijete hvala Bogu zdravo. A vidi sama reakcija tog ginekologa, pa covjek kako ti je rekao "da idete" kao vi skupa na prekid trudnoce, isto kao da je rekao sta ja znam kao da je to pojesti saher tortu. Njima nije u interesu da budu optimisticni. Znas sta je jedna poznanica mi pricala, ona ima jedan sindrom, ne znam kako se zove, uglavnom ruke, prsti su joj u obliku slova r. krivi. Zena po zanimanju je frizerka, s krivim prstima. Znaci nije je omelo. I nejse, da sada ne letim na drugu temu, otisla ona ginekologu, ustanovili da je trudna, sve super, nuhalni nabor super, nalazi urendi, nema upala. medjutim kada joj je ginekolog vidio da ce dijete imati "iste" prste, njemu je to bio dovoljan razlog da se trudnoca prekine. Naravno nije prekinula trudnocu, dijete ima "normalne" ruke. Al hocu ti reci, na osnovu sindroma, necije mahane, za koju ni sami nisu strucni, dati ce dijagnoze cisti. Prekid trudnoce. Pa sta je s majkama koje imaju sindrom incontinentia pigmenti pa rode zdravo dijete. Nijedna nije prosla a da joj nije receno, "preporuceno" da ocisti dijete. IZVORNA PORUKA: alman finepex a zasto ne bih lagale, forumi su to nikad ne mozes biti siguran da neko pise istinu, nemoj ta misljenja uzimati za sigurno i njima se voditi Mozda bi mogla jedna slagati, mozda 10 ali toliko puno zena koje pisu o svom iskustvu, koji pisu podatke svojih nalaza. Pogotovo koje napisu gdje su radili koji test i sta je ovdje receno a sta onde. Hvala Bogu pa se moze nalaz ponoviti, sta bi da se ne moze. Iako sta s onima koje nemaju novca ponoviti nalaz kod privatnika? Hoceli ova drzavna ustanova dozvoliti da se "ponovi" nalaz? IZVORNA PORUKA: rose kako test bude razlicit...pa recimo neko ne ubiljezi pravu strost trudnoce...cak i greska od dva dana moze dati pogresan rezultat....eto i taj tvoj test koji si uradila i dobre rezultate dobila, moze biti pogresan...amnio ti da bolju sliku...ali te niko ne tjera da radis ista od toga I upravo ta greska ce dovesti do gore posljedice. Cinjenica je da zene kojima su rezultati losi, ne trce da abortiraju nego na drugim mjestima rade opet test, pa bude hvala Bogu bolji. Ali sta je s onima koji ne provjere? U tome i jeste bit. Posljedica greske, posljedica testa koji nije pouzdan. Shvatas. IZVORNA PORUKA: LieToMe Nisi ti vec neko drugi jest ali ne bi me vise nista cudilo. I ne prica se odvje o jednom te istom terstu nego o 3-4 totalno razlicita testa. NN i dable, pa triple pa tejk onda amnio. Mozda im je cilj isti ali u principu to su sve razlicite tehnike odredjivanja stepena mogucnosti za oboljevanje ploda od neke nasljedne/genetske bolesti ili poremecaja. Ja ti fino rekoh da dabl na dipu bude pouzdan, uradis triple bude nepouzad, sto da bude neka greska u formularu, sto u sedmici u kojoj se radi...sto da im reagensi ne valjaju...sto da aparat moze da pokaze neku gresku, odstupanje... znaci vezano je za dva razlicita testa koji se rade na istoj klinici gdje su se za jedan ocito izbirikali a za drugi jos nisu. S obzirom da je triple privatno skup (ja sam ga prije 3 godine platila oko 200 KM) trudnice nemaju para da ga rade privatno pa ga ipak urade na dipu i onda bude los. Mene je moj ginekolog prvi put upozorio na tu mogucnost ukoliko odem na dip da radim triple da budem svjesna da ce rezultat mozda biti los zbog svega nabrojanog, ja sam tad u tom trenutku odlucila da cu rahat dati tih 200Km kako bih sebe, muza, porodicu postedila tih "lazno negativnih nalaza". Znaci milion i jedan faktor utice na to sve. Niko nije rekao da su dabl i triple 100% pouzdani, nego se zna tacan postotak/procenat statisticke pouzdanosti. Ko imalo zna o statistici u sali ce reci da je to "tacan zbir netacnih podataka" o cemu sam upravo govorila, statistika nece pogrijesiti, dace konacnu cifru ali nacin na koji se doslo do te cifre moze biti aljkav sto zbog nestrucnosti ginekologa koji nije dobro izmjerio nuhalni nabor, sto zbog netacnosti sedmice u koj se radi NN i dabl test, pa opet reagensi, opet ljudski faktor... Amnio, za razliku od toga uvijek daje skoro pa 100% tacne rezultate (geneticari vole da kazu da je pouzdanost amnio oko 99%), ali nije ni amnio svetac, ne moze odrediti sve genetske poremecaje. Tako da ne vidim stvarno razlog da se upustamo u dalju raspravu zasto se neko odlucio na neki korak jer ti ne znas sta sve trudnice prolaze samim cinom saznanja da moraju na amnio. Ne preporucuje amnio doktor tek tako, eto njemu cejf pa ce te slat na amnio, nego ako je trudnica u nekim srednjim godinama, ako je muz stariji od 40 godina, ako skupa imaju zbir godina preko 70, ako u porodici vec ima nekih genetskih poremecaja ili bolesti, ako je trudnica vec imala trudnocu u kojoj je rodila dijete sa nekim od poremecaja... IZVORNA PORUKA: Finepex IZVORNA PORUKA: LieToMe Finipex stvarno se vidi da u neke stvari nisi upucena i da lupas na pamet i da ne citas forum dovoljno pazljivo (pa se ti sad ljuti do mile volje i nek opet bude prica vaka sam naka sam ) Amnio se ne ponavlja. Rose ju je radila dva puta jer je drugi put trudna (logicno). Radi se jednom u trudnoci i dovoljno je i to. Na siguran i bezbolan nacin analizira se sve sto se moze analizirati i 99% je tacna sto se tice statistike za sve vrste nasljednih i hromozomskih bolesti i poremecaja. Znaci ne ponavlja se nikakva procedura. Ono o cemu ti pricas da se ponavljalo ja sam vec stranicama dobrano ispred objasnila. Dabl se radi na DIP-u i bude dosta pouzdan (kad imaju reagensa), obicno doktor preporuci trudnicama i triple, koji se ne mora ako je dabl dobar medjutim, kod nas na DIP-u jos uvijek ne rade taj triple dobro i zna biti losiji nalaz da ne kazem katastrofalan u odnosu na dabl (triple bi fakticki trebao u neku ruku da "potvrdi" dabl) pa se onda trudnice istraumiraju pa idu opet raditi triple privatno a ove "malo starije" odu direkt na amnio jer nema potrebe da prolaze sve procedure jer ce ti testovi vrlo vjerovatno biti losiji zbog starosne dobi trudnice i zbira godina trudnice i partnera pa doktor odmah preporuci amnio da rijesi sve nedoumice. I moj ti je savjet ne guglaj dijagnoze i nalaze, imas svog doktora za to. Jos narocito ako su ti stranice poput wikipedije gdje svako moze nesto da ukuca, bas ces imati svasta za procitati Jutro zene, vidim aktivno bilo sinoc Ja na poslu ez juzul, jos danas juupppiiiiiiii i onda radna akcija Bas me zanima s kim sam ja to tebe gasulila pada bude "opet", kao sto rekoh, nisu price iz moje glave, zene su pisale svoja iskustva. zasto bi lagale? Nije mi jasno kako jedan te isti test moze imati toliko razlicite rezultate . Zar nam to ne govori da test nije pouzdan? Pa ja i govorim da nisu sigurni. Da je za mene to nesta sto ustvari, nije ni potrebno. Drugi put citaj sta pisem pa komentarisi, ako si vec napisala da niko nije rekao da 100% nisu sigurni, to ja govorim cijelo vrijeme. Ustvari sta si rekla? Potvrdila pricu. Ja nisam ni osudila niti sta. za ogovaranje bi trebala imati jos jednu osobu, a ovako.. bas me zanima koja bi ta druga osoba mogla biti.