hanabanana -> RE: Da li opravdavete ovakav pristup? (31.3.2009 17:30:46)
|
IZVORNA PORUKA: Okarica To i jeste najveći problem. Nastavnku je oduzet autoritet i ljudsko dostojanstvo. Scarlett nemoj da gubiš nadu, bar zbog one dobre i vaspitane djece koja žele da uče i zbog kojih si, na kraju krajeva, odabrala taj poziv. Dostojanstvo nam niko ne može oduzeti, osim što ga mi sami možemo pogaziti. A autorit se isto tako ne oduzima, autorit gradite i imate, ili nemate. Nema dobre ni loše djece. Ima samo obeshrabrene ili ohrabrene djece… (M. Popkin) U potpunosti se slažem sa Popkinom. Uz vremena mog školovanja, sjećam se svega par profesora i nastavnika koji su imali autoritet, onaj koji su sami izgradili i stekli. I učenici koji su imali dvojku, sa zanimanjem su pratili čas. Ali su tu dvojku i zaslužili, nije im bila poklonjena. Puno više se sjećam nastavnika koji su mislili da su viša vrsta i da su njihove odluke neupitne, a znam da su bili nepravedni. Mnoga puta su pogledali kroz prste djeci ljekara, ta djeca nisu morala ni kupiti smeće, osim ako nisi bila naučena da pokupe otpatke iza sebe - kao što sam bila ja. Ja zaista ne znam s kakvim se izazovima susreću današnji nastavnici, vjerujem da im nije lako, demokracija jeste pravo pojedinca - ali sve dotle dokle ne osporava pravo drugog pojedinca. Zar više učenik ne može biti poslan u čošak, ili udaljen sa časa?? Koliko ja znam srednja škola nije obavezna, zašto tolerisati ponašanje pojedinca koji ometa normalan čas ostalim učenici. Zar je jedan bitniji od onih 25 ostalih pojedinaca, koji isto tako imaju svoja prava - pravo na znanje. Scarlet, svidja mi se tvoje vidjenje stvari. Mislim da roditelji u svemu igraju najveću ulogu. Ako pustite dijete da ga odgaja ulica, ulica će ga i odgojiti. Sve se svodi na to da dijete kopira ponašanje. Postoje djeca i koja negativnim ponašanjem skraću pažnju na sebe. Pažnja je pažnja pa bila i negativna. S druge strana M&A se dotakle još nečeg, odgovornosti zajednice. Svi mi naravno učimo djecu da ne kradu, ne lažu, ne ubiju... Ali nemojmo zatvarati oči pred činjenicama. Pa mi smo zemlja koja ima milionere, ali te možete pitati sve osim kako su došli do prvog miliona! I takvi hodaju gradom, dobiju 6. aprilsku nagradu grada Sarajeva, postaju počasni gradjani....... Onda imamo razne manijake, reketare, lihvare i zelenaše.....ako ih nekada i zatvore, vrlo brzo ih otvore, ili dobiju tako smiješnu kaznu da bi više dobili da su komšiji prozor razbili.... I onda vi učite dijete da bude pošten građanin u okruženju koje očito više cijeni nepoštenog građanina. Ovo dakako ne znači da mi svoju djecu ne trebamo učiti poštenju, usaditi im osnove postulate dobrog ponašanja. Ali i ovakvo okruženje dovodi do toga da od nas pravi kukavice, jer da nismo kukavice ne bi tri golobrada manijaka ubila dijete u punom tramvaju.
|
|
|
|