Skvo RR -> RE: Porod u vodi - Sarajevo (12.7.2010 11:03:20)
|
Prenos postova [quote]IZVORNA PORUKA: drasan Ne znam da li se negdje već pojavljivala ova tema, al ja sam tek danas u Državnoj bolnici ( A. Nakaš) vidjela da imamo mogućnost poroda u vodi i na stočiću (šta god da je to). Pa molim vas ako neko ima neka iskustva o tome da mi pošete, ja vidim u drugim zemljama pozitivna iskustva...pošto kod nas to sve nekako traljavo ide...malo sam skeptična! Hvala! IZVORNA PORUKA: /MMK/ Ja sam recimo zainteresovana aBd za taj na stočiću, samo da sve bude ok. Za kadu ti ne znam ništa reći iz prve ruke, mislim da je kod nas narod pomalo skeptičan, pa broj ovakvih poroda nije preveliki. Ako imaš želju, zdrava si, položaj bebice ok. i brisevi i nalazi koje trebaš uraditi oko 36-37 sedmice budu ok. zašto da ne. IZVORNA PORUKA: drasan ja tek ulazim u 17. nedjelju. I sa prvom bebom sam se porodila u Državnoj i bilo sve super, prirodno samo je to bilo prije skoro 6 god. nisam imala pojma da ovo može kod nas...nisam čula niko da je to već radio. moram reći da sam se prijatno iznenadila kada sam to juče pročitala. Mislim da ću već sljedeći pregled pitati doktora Nakaša ( on mi izgleda normalno i opušteno). Do sada sam bila na Otoci kod Vesne Bralo, al mjesec čekaš na narudžbu, ovoga prvi put vidim i izgleda super. što je najvasžnije mužic može samnom sve da gleda na UZ. Valjda neko i kod nas ima iskustva sa ovom kadom...fino bi bilo znati kako to izgleda. Stočić mi ne zvuči primamljivo.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] IZVORNA PORUKA: Srculence Ja ne bih da nekog odgovaram od poroda u vodi ali imam potrebu da napišem iskustvo jedne moje prijateljice koja je željela da se porodi u vodi.Porodila se u Državnoj bolnici. Ona mi je ispričala da je kad je došla da se porodi pitala babicu da li može da se porodi u vodi i babica je rekla da nema problema.Odveli su je u sobu sa tom kadom za porođaje i pošto je muž bio s njom a porod još nije bio ni blizu znači žena se tek otvarala,ostavili su ih tu..a one otišle svojim poslom.Nakon nekog vremena ...kako mi je ona ispričala voda se ohladila i njoj je postalo hladno,uhvatila je groznica....zvali su sestricu i kad je ona došla...pomogli su joj da izađe iz kade...kaže da su se valjda krvni sudovi skupili i onda se porađala na stolu....kaže da je na kraju stojećki rodila....ja sam samo napisala ono što je ona meni rekla...znači nisam bila tu. Međuim čula sam isto tako i za dobra iskustva prilikom poroda u vodi....jedne prilike je gostovala na nekoj radio stanici žena koja se porodila u vodi isto u Državnoj bolnici ali drugorodka i rekla je da je sve proteklo super i da je ona zadovoljna. IZVORNA PORUKA: /MMK/ Srculence nije isključeno da se porod dovrši van kade. Porod u kadi mora biti unaprijed dogovoren ( porodilja se mora testirati na hepatitis, klamidiju itd, trudnoća treba biti uredna, jednoplodna, beba u položaju glavicom. U kadu se ulazi kada je porodilja otvorena cca.8 cm.nikako ranije i u kadi se može ostati max 2 sata. Znači ako porod potraje duže porodilja izlazi van, gdje može izaći i prije ako želi ili se ne osjeća prijatno. IZVORNA PORUKA: drasan O Bože! Užas! I ja sam shvatila MMK da se u vodu ulazi tek kada si skoro potpuno otvorena i skoro spremna za porod. Nikako nisam mislila da se leži 2-3 sata u vodi dok se sva ne smežuraš. Ako Bd i moj muž će biti samnom na porodu (kao i prvi put), al sva se naježih od pomisli da se žena smrzla, ostavljena u toj sobi. Kod nas uvijek neke takve gluposti. Imam osjećaja da se to samo kod nas može desiti, toliko nemar![image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] IZVORNA PORUKA: Pretty mamma Drage moje, ja sam rodila u kadi, prošle godine i ponovit ću to sa narednom trudnoćom. Ne samo da je ambijent opuštajući, sami ste u sobi, možeš donijeti svoj cd, zidovi su veseliji nego u rađaoni, a vodu su mi mijenjali tako da se nije ohladila. Istina je da su me pustili u kadu kad sam bila 8 cm otvorena, ali muž je bio sa mnom i masirao mi leđa, polijevao vodom tako da je puuuno ugodnije i lakše nego otvaranje u sobi. Položaje možeš mijenjati, a ne kao na stolu kad si u buba položaju[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . Ako imate kakvih pitanja, slobodno mi pošaljite na pp. Rado ću odgovoriti.
|
|
|
|