sara123
|
IZVORNA PORUKA: mikili Moja beba je dobila dermatitis sa 3 mjeseca, sve je krenulo sa svrabom, ranama ispod koljena , pecatima oko usta i ranama na pregibima ruku, klasicni dermatitis, Obisli smo sve moguce dermatologe, i privatno i na klinici, niko nam nije pomogao. Samo preporuce Mustelu, Adermu, Eucerin i ostale. Mi smo prvo iz kuce izbacili omeksivac za ves, pa cilim, pa store, probali smo sve moguce prirodne lijekove od ulja nocurka do kupke od zobi, nista nije pomoglo. E onda smo uradili sa 6 mjeseci alergo test, i to na moje insistiranje kod pedijatra, jer nijedan pedijatar nije htio da da uputnicu, jer pobogu prerano je. Alergo test je pokazao da je moja beba alergicna na KUKURUZ, JAJE,KIKIRIKI, LJESNJAKE. On je bio dojena beba do svog 14 mjeseca, ali oko drugog mjeseca njegovog zivota, zbog male kolicine mlijeka uveli smo adaptirano mlijeko kao pojacanje u obliku dva dodatna obroka. Kad smo saznali na sta je alergican, sve smo izbacili iz ishrane, ja nisam jela ono sto on nije jeo, jer ga dojim, a od adaptiranog mlijeka jedino je mogao Aptamil 1 jer je to jedina formula koja nema kukuruzni skrob. Kukuruznog skroba ima svugdje od lijekova pa do pavlake, postala sam pravi detektiv za kukuruz , jaje kikiriki. Za jedno mjesec i po od prestanka konzumiranja tih alergena dijete se ocistilo, rane su zarasle i dijete je napokon moglo spavati normalno. Rane koje je imao su bile ocajne, plus na sve to uvijek je dolazila neka bakterija koja se nakalemi na tako ostecenu kozu tako da su to bile zive rane. Krema koja mi je pomogla mi zacjeljivanju rana, kao nijedna do tad (a vjerujte probali smo sve , znali smo po 300 Km dati mjesecno za kreme koje ne pomazu) zove se Revita i moze se kupiti samo u Zenici u jednoj apoteci i kosta 6,5 KM. Nema dana vec evo 4 godine da ja tu kremu nemam kod sebe po par komada cisto iz straha koji nam se uvukao pod kozu. Sada su nam 4 godiine, alergiju na kukuruz smo prerasli, ostalo je jos samo jaje i kikiriki. :) Hvala ti na podijeljenom iskustvu! Nijedan haman pedijatar ni dermatolog ne daju ni pricati o alergotestu, mala je, i tacka(moja ima skoro 11 mj), a meni su preporucili da izbacim iz ishrane sve sto bi potencijalno moglo da bude uzrok osipa, tako da sam fakticki na rizi i krompiru, jer jaja i mlijeka samo sto jos u vazduhu nema. Njoj ne dajem gluten, jaje naravno, mlijecne prozivode. a preksinoc jela bananu i ujutro, hop-crvena! Znaci moze biti alergicna na bilo sta a hajd ti znaj na sta !! Mazem joj Zagrebackim melemom, povlaci se, ali sad se koza ljusti(ono ispod mlada koza) pa ne znam cime da mazem jer dosad je melem sklonio upalno crvenilo ali ovo nece
|