koka i po
|
IZVORNA PORUKA: BBubica Drage mame, moj djecak ima nesto vise od 4 godine, AD mu se pojavio sa nekih 5-6 mjeseci. Naisli smo na kremu koja ga je drzala pod kontrolom, da bi se oko druge godine poslije virusne upale pluca pojavio u najgorem mogucem obliku. Od tad do proslog ljeta , dakle skoro dvije godine je bio potpuno u ranama, cijelo tijelo-osim dlanova, tabana i dijela ispod kose! Krema za koju sam smatrala da je na biljnoj bazi i koja je pomagala (bioeliksir dermio) ispostavilo se da sadrzi kortikosteroide sto sam primjetila na njegovoj kozi-dakle ona vise nije pomagala. Onda je pocelo eksperimentisanje. Vjerujem da sam kupila skoro sve dostupne, kreme , meleme, sampone..sve sto se moze naci na prostorima bivse Jug. Nista nije pomoglo. Sve sto bi pomoglo nekom drugom djetetu -njemu nista. Radili testove intolerancije, alergijske, sve te potencijalne namirnice uzrocnike izbacili-opet nista. U Hrvatskoj su rekli da je to neurodermatitis-sto mogu i primjetiti sad jer postoje dijelovi tijela koje cese samo kad je nervozan tj kad mu nesto smeta ili je ljut. Doktori u Sarajevu nikad nisu bili zainteresirani da vise pomognu. Lezali smo u bolnici na moje insistiranje kod sefa klinike! Al ni od tog nista-opet sam ja bila ta koja ga cistila, mazala, previjala, zamotavala i izmisljala sta mu namazati da mu olaksam! Njihov maximum je bio dati afloderm i injekcije kortikosteroida koje mom djetetu uopste ne pomazu, on ne reaguje na njih. Toliko spominjana Dr Knor-fula totalna, mogla sam joj vise reci na temu ADa nego ona meni. Tu malo ko zna za vlazne povoje, za posebna odjelca (koja smo takodje nabavili), za tretmane UV zrakama (uz nadzor doktora), posebne tuba zavoje.. Tako smo proslo ljeto otisli u Svedsku da pokusamo naci lijek, uzor-nismo ga nasli, al smo dobili korisne savjete i sirup sa sedativom koji nam je dao par sati spavanja tokom noci-do tad vec mjesecima nismo spavali duze od 15min u komadu...tesko povjerovati da se moze dok nazalost ne dozivite. Oni su nam savjetovali da kozu izlazemo sve vise na sunce -sto je bilo jako komplikovano s obzirom da se on cesao non stop.. Otisli smo na more, kombinovali sunce i morsku vodu i situacija se jako poboljsala. Al je bilo potrebno tri sedmice da koza dodje u kako tako dobro stanje, no ne i potpuno cisto. S obzirom da sam isprobala zaista svasta, od krema pa nadalje, od privatnih doktora ...do travara, bioenergicara, homeopata..mogu reci da je za mene krema samo preventiva zdravoj kozi , da je nahrani i sprijeci mozda pojavu ekscema.. Krema koja pomogne preko noci ili za 3-4 dana u sebi sigurno sadrzi neki postotak kortikosteroida, ovo ne kazem tek tako vec iz vlastitog iskustva i eksperimentisanja sa svacim. Osjecam se jako iskoristeno od strane farmacije , sve te kreme za AD su jako jako skupe a rezultati-rijetko ih ima! Cim neko cuje da dijete ima AD eto ga sa ovim ili onim..a mi naravno daj da probam mozda je bas to sto ce pomoci..Navescu Hilandar apoteku koji su mi samo poslali proizvode (105 KM) i bez da su rekli cijenu i..i haj ti sad ne uzmi sve to - jer mozda je bas to lijek za moje dijete! Ocajnim roditeljima je najlakse uvaliti neki proizvod. Nazalost vjerujem da nisam jedina koja se ovako osjeca :( Da rezimiram na kraju-ono sto nam je pomoglo za ove dvije godine je: sunce, morska voda,planina, sedativ i homeopatija (homeopatski pripravci su nam "skinuli" rane s vecine tijela, al ne i u cjelosti nazalost jer smo prekinuli sa tretmanom) Kao i smireno okruzenje bez stresa... Drago mi je da je ova tema opet otvorena, na predhodnoj je zaista mnogo postova i sad se tesko snaci. Nekim od nas AD je izvrnuo zivot naopacke. Meni za sigurno, ostavila sam posao jer je neko morao biti uz njega ne svaki minut vec svaki sekund inace bi svojim prsticima izrovao sve sto je dohvatio..i kozu i.. a kako sam samohrana majka-to je ispao jos veci problem. Moj sin-prestao je da se igra, da pjeva, da plese, cio zivot nam se sveo na cesanje i zavoje..onda kad treba da bude sa vrsnjacima-prestao je ici jer kako zivimo gdje zivimo, pritisak okoline je poprilican-sta mu je to, je l zarazno, bjezi od njega, vidi kakav je crven, zguljen..strasni komentari su nas znali zatvoriti u kucu danima.. Sto se tice Cortinat kreme-zanima me na koji nacin i kojom supstancom ona smiruje cesanje? I ko garantuje da u sebi ne sadrzi kortice? (sorry, pomalo sam skepticna i vec luda od laznih krema na prirodnoj bazi) Pozdrav od sveg srca malom djecaku zelim sto brze ozdravljenje a tebi mama puno sabura i snage...