RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba

Poruka

emči -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (12.3.2015 22:09:10)

a koliko je imao kada ste radili alergo test?

minie -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (13.3.2015 14:51:26)

Moj R je imao godinu kada je radio alergotest i ne znam sta da ti kazem. Prvi, iz krvi, pokazao da nema alergija ali je igE bio malo povisen. Kasnije smo mu radili skin pick tear i on je pokazao alergiju na mlijeko i jaja. Alergiju na mlijeko.prerasli sa 2, a na jaja ne jos u potpunosti, mada jede u keksima, kolacima, pecivima i ne smeta mu.

emči -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (16.3.2015 20:47:53)

mi smo neki dan bili na kontroli kod pedijatra i kada je vidio lice rekao je da probamo sa pantenol masti i afloderm.
i da promijenimo adaptirano mlijeko i da sada uzmemo neki novalac za alergije.
nisam sigurna da cu to uraditi.

BBubica -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (16.3.2015 21:39:32)

MI smo alergo test radili prvi put sa 11 mjeseci, zatim sa skoro dvije godine..mislim da je bio fula totalna...
Nasim doktorima dati kortikosteroid ko vitamin cccc
ne bjezim ni od toga kada je zaista neohodno pa kad od dva zla moramo birati..al kod nas se definitivno olako daju.

Mazemo CortinaT kremu nekoliko dana..svrbez koji nam je najgori nije umanjila, za kozu necu jos nista reci, prerano je.
Javim se opet

emči -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (16.3.2015 22:40:16)

ja sam citala o tim kortikosteroidima i znam da nisu dobri a obzirom da je u pitanju mala beba ne znam sta da radim.
ja moram joj namazati jer nemam vise sta drugo ali opet me strah, ili da joj mazem povremeno ali sta onda dobijam?
ma nisam pametna nikako...

BBubica -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (16.3.2015 22:49:10)

Na roditeljima je najteza odluka uvijek.
Ja sam izgbjegavala max mazanje korticima, na kraju ispostavilo se da on ne reaguje pozitivno na njih, pa ni na injekcije kortica... Cini se da te injekcije djeci daju samo na nasem podneblju ...
Ne znam koliko je lice upaljeno, da l je izgrebano-kortici ne smiju na otvorene rane-to ce vam malo ko od nasih doktora reci.
Ako su otvorene rane, ako curi limfa (jojjjj kako mrziiim toooo) onda namazite prvo tekucinom eosin 1-2%, to ce ih na neki nacin sasusiti i dezinfikovati..Pa tek poslije mazanje. Ovaj eosin je po preporuci doktora naravno i en steti, samo ruzno izgkleda onako krvavo crveni...

irenaSA -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (16.3.2015 23:04:02)

Bbubice da li vam je bolje...
Mi smo mazali Cortinu one sitne bubuljičice crvene i ona hrapavost nestaje..ne smijem još ništa reći...bebiju mažem prepone više se ne guli koža...[sm=smiley1.gif]

minie -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (16.3.2015 23:48:14)

IZVORNA PORUKA: irenaSA

Mi smo mazali Cortinu one sitne bubuljičice crvene i ona hrapavost nestaje..ne smijem još ništa reći...bebiju mažem prepone više se ne guli koža...[sm=smiley1.gif]

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
Beboni je premeden

irenaSA -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (16.3.2015 23:50:58)

IZVORNA PORUKA: minie

IZVORNA PORUKA: irenaSA

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
Beboni je premeden

Hvala i tvoj veliki dječak[sm=smiley1.gif]

Ringerajin doktor -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (17.3.2015 14:56:11)

IZVORNA PORUKA: emči

hvala vam na uputama [sm=smiley1.gif]
a pedijatar je preporucio A-dermu exomega kremu svakodnevno i po potrebi advantan mast.
Aderma nije nista pomogla iako sam mazala dva puta dnevno, a Advantan mast pomogne kratkotrajno, npr: namazem uvece i ujutro bude bolje ali do uvece je stanje isto [sm=smiley13.gif]

Draga mama,

AD može biti vrlo uporan pogotovo kod male dece.
Predložena terapija od strane lekara je uobičajena.
Prilikom upotrebe kortikosteroidnih lekova obavezno pratite uputstva proizvođača. To je posebno važno u svetlu činjenice da roditelji često primenjujeu predložene lekove u većoj količini, na vecim površinama I duže od poželjnog. Naročito treba obratiti pažnju na kategoriju primenjenog kortikosteroidnog leka jer se mogu koristiti lekovi iz te grupe koji pripadaju grupi ,, najslabijih,, a da pokažu rezultat.

U svakom slučaju kortikosteroidni lekovi se kod dece moraju upotrebljavati veoma obazrivo I obavezno uz uputstvo proizvođača.

Ja bih Vam predložila kombinaciju CORTINAT kreme I OMEGA JUNIOR KAPI uz predložen higijensko dijeteteski režim.
U slučaju da ste koristili kortikosteroidni lek onoliko dugo koliko bi bilo poželjno, ne bi bilo trebalo da nastavljate sa primenom. Duža primena kortikosteroidnih lekova može dovesti do ponavaljanja slike nakon prestanka upotrebe!!
Ako se mora primeniti lek predlaže se drugi medikament.

U slučaju da je AD u fazi smirivanja promena primenite CORTINAT KREMU više PUTA U TOKU Dana, komforno na pregibe I veće površine.
Uz kremu bih posavetovala I OMEGA JUNIOR KAPI za dete.

Ako je slika u fazi pogoršanja CORTINAT krema se može kombinovati sa lekom u sledecm tempu:
CORTINAT krema više puta u toku dana, lek uvece pred spavanje nekoliko dana do smirenja simptoma, I nastaviti CORTINAT kremu vise puta u toku dana bez pause!
Koji lek će se primeniti zavisi od toga koliko dugo je korišćen prethodni kortikosteroidni lek.

Predlažem I OMEGA junior kapi , Pharamalife, Italija u slučaju da se pedijatar slaže sa primenom.

Ako imate još pitanja slobodno pišite.

Dr. Mirjana Mišić

Ringerajin doktor -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (17.3.2015 14:57:43)

IZVORNA PORUKA: Vanne

Da se i mi prijavimo na temu...
Kad je beba imala tri mjeseca na vratu joj se pojavila crvena suha fleka...mazala sam joj bademovom kremom medjutim pocela se siriti...odvedem je dr i ona samo bacivsi pogled na tu fleku rece to je od znoja,ona je buca,morate je kupati svaki dan...ono sto sam primjetila je da se nakon svakog kupanja ta fleka jos vise zacrveni...
Ponovo smo je odveli i taj nam put rece kako je to lisaj i dala nam je elocom mast da mazemo sedam dana...ucinila sam tako i fleka je nestala...medjutim nakon dvije nedjelje ponovo se mjesto zacrvenilo,ovaj put i nove fleke i male tackice po vratu...ponovo joj mazem elocomom i nestanu fleke...
Kao i prije nakon dvije nedjelje ponovo bukne crvenilo,sad ima i fleke na ledjima,sire se na ramena,i ovaj put izgleda kao da je koza jako stanjena,skoro pa se rane otvaraju...vidim i da je svrbi...
Ovo mi vise ne izgleda kao lisaj...mazem joj bepanthenom,ali ne vidim poboljsanje...
Imate li ideju sta se moglo desiti? Imamo kontrolu za deset_ak dana u domu zdravlja a do tad cu poluditi,vise mi na vrh glave ovi osipi...
Mogu li sliku postaviti ako uspijem fino uslikatipa da mi kazete je li lisaj ili je to sve preslo u neki dermatitis?

Poštovana, pošto dolazi do pogoršanja I širenja promena najbolje bi bilo da odete na konsulatciju pre zakazane kontrole.
Mora se utvrditi dijagnoza direktnim pregledom kože što može učiniti vaš pedijatar ili dermatolog a sa ciljem određivanja prave terapije. U slučaju da niste u situaciji da poset_ite lekara možete pokušati primenom CORTINAT kreme.
Naravno bitno je da ne postoji sekundarna infekcija koja zahteva pristup tačno određenim medikamentom.

Dr. Mirjana Mišič

Vanne -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (17.3.2015 16:15:08)

IZVORNA PORUKA: Ringerajin doktor

IZVORNA PORUKA: Vanne

Da se i mi prijavimo na temu...
Kad je beba imala tri mjeseca na vratu joj se pojavila crvena suha fleka...mazala sam joj bademovom kremom medjutim pocela se siriti...odvedem je dr i ona samo bacivsi pogled na tu fleku rece to je od znoja,ona je buca,morate je kupati svaki dan...ono sto sam primjetila je da se nakon svakog kupanja ta fleka jos vise zacrveni...
Ponovo smo je odveli i taj nam put rece kako je to lisaj i dala nam je elocom mast da mazemo sedam dana...ucinila sam tako i fleka je nestala...medjutim nakon dvije nedjelje ponovo se mjesto zacrvenilo,ovaj put i nove fleke i male tackice po vratu...ponovo joj mazem elocomom i nestanu fleke...
Kao i prije nakon dvije nedjelje ponovo bukne crvenilo,sad ima i fleke na ledjima,sire se na ramena,i ovaj put izgleda kao da je koza jako stanjena,skoro pa se rane otvaraju...vidim i da je svrbi...
Ovo mi vise ne izgleda kao lisaj...mazem joj bepanthenom,ali ne vidim poboljsanje...
Imate li ideju sta se moglo desiti? Imamo kontrolu za deset_ak dana u domu zdravlja a do tad cu poluditi,vise mi na vrh glave ovi osipi...
Mogu li sliku postaviti ako uspijem fino uslikatipa da mi kazete je li lisaj ili je to sve preslo u neki dermatitis?

Poštovana, pošto dolazi do pogoršanja I širenja promena najbolje bi bilo da odete na konsulatciju pre zakazane kontrole.
Mora se utvrditi dijagnoza direktnim pregledom kože što može učiniti vaš pedijatar ili dermatolog a sa ciljem određivanja prave terapije. U slučaju da niste u situaciji da poset_ite lekara možete pokušati primenom CORTINAT kreme.
Naravno bitno je da ne postoji sekundarna infekcija koja zahteva pristup tačno određenim medikamentom.

Dr. Mirjana Mišič

Juce smo bili kod pedijatra...kaze da je u pitanju jako suha koza,te da se ne moze jos proglasiti atopijskim dermatitisom,mada kaze da ima naznaka da ce preci u atopijski...
Propisala nam je a-derma kremu i to samo kad idemo vani da je mazemo a ostalo vrijeme da je mazem nekom zastitnom kremom...nadam se da ce sto prije ovo proci...a i odahnula sam jer je upitanju sitnica kao sto je suha koza...

sara123 -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (19.3.2015 19:52:22)

Ima li koga?[sm=smiley13.gif]

Osip kod moje bebe je skoro uvijek isti,na obrazima i bradi, smanjuje se i povecava, crvenilo nestane,a ostane hrapava koza.
Nejse,
nego danas (veceras oko 16h) se pocrvenila tako sto nikad nije, krenulo je prema usima i ocima(oci zasad nisu otekle kako je jedanput bilo i tad smo isle dr)
Dala sam joj fenistil kapi jer vidim da se pocela cesati,a cekam da je usoavam pa da namazem bepanten+afloderm kako mi je i prosli put dr.rekla da uradim.

Biste li mi vi savetovale da idem na hitnu? Posto je noc,i bojim se da ne otekne dok bude spavala[sm=smiley19.gif]

Da napomenem,ona se fino ponasa,igra se,sve kao uobicajeno.

jutros sam joj dala malo fila iz sirnice,par [puta uzela,nije uopce nista puno,obzirom da jaja nije dosad probala,je li moguce da je od jaja? To je jela oko 10-11h,cudi me da onda osip nije odmah tada buknuo,nego tek nakon 5 sati[sm=zmeden.gif]

minie -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (19.3.2015 21:21:21)

IZVORNA PORUKA: sara123

Ima li koga?[sm=smiley13.gif]

Osip kod moje bebe je skoro uvijek isti,na obrazima i bradi, smanjuje se i povecava, crvenilo nestane,a ostane hrapava koza.
Nejse,
nego danas (veceras oko 16h) se pocrvenila tako sto nikad nije, krenulo je prema usima i ocima(oci zasad nisu otekle kako je jedanput bilo i tad smo isle dr)
Dala sam joj fenistil kapi jer vidim da se pocela cesati,a cekam da je usoavam pa da namazem bepanten+afloderm kako mi je i prosli put dr.rekla da uradim.

Biste li mi vi savetovale da idem na hitnu? Posto je noc,i bojim se da ne otekne dok bude spavala[sm=smiley19.gif]

Da napomenem,ona se fino ponasa,igra se,sve kao uobicajeno.

jutros sam joj dala malo fila iz sirnice,par [puta uzela,nije uopce nista puno,obzirom da jaja nije dosad probala,je li moguce da je od jaja? To je jela oko 10-11h,cudi me da onda osip nije odmah tada buknuo,nego tek nakon 5 sati[sm=zmeden.gif]

Vrlo je moguce, tako je i moj maleni od jogurta. Samo sto je to biko strasno, nije bilo cm koze da nije bio osip. Neka si dala fenistil, ali pazi sa Aflodermom, jer je to kortikosteroid :( A kako reaguje na mlijeko kravlje?
Prati stanje, mada bi se trebalo povuci od fenistila, bar je nama uvijek tako bilo.
A mene bas ovi nasi dr nerviraju, uvijek daju KS a da ne ispitaju detaljno od cega je. Propisuju ih kao vitamine.

emči -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (19.3.2015 21:59:40)

joj i mi smo dobili afloderm da mazemo ali sa pantenolom i pedijatar nista nije posebno naglasio.
moja curica je bas mala i tako me strah mazati ali moram jer to bude hrapavo i crveno uzas.
evo Bbubica mi rece da ne smije afloderm na otvorenim ranama a to nisam znala a oma kad se cese ponekad malo zguli [sm=smiley13.gif]

sara123 -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (19.3.2015 22:44:30)

Isli smo dr.
uputila nas je sutra alergologu.
Bas se cudno osjecam,tesko mi je. Na hajr aBd.

minie,inace dojim i nisam davala kravlje,tek skoro,prije par dana napravila sutliju s mlijeko i grizom,i davala joj,nije bilo reakcije.

sad su mi rekli da izbjegavam jaje dok se ne ustvrdi od cega je alergija.

minie -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (19.3.2015 22:52:08)

Isli smo dr.

minie,inace dojim i nisam davala kravlje,tek skoro,prije par dana napravila sutliju s mlijeko i grizom,i davala joj,nije bilo reakcije.

Koliko je bebici? Mi smo sa godinu dana radili alergotestove, jedan totalni promasaj (zao mi sto su ga bezveze boli i vadili mu krv) a drugi je pokazao mlijeko i jaje :(
Dr kazu da alergotestovi nisu vjerodostojni prije 3. godine, a inace sa alergijama samo nagadjaju :(
Pokusaj sto vise afloderm izbjegavati. Jedes li ti jaja, mozda joj smetaju i kroz tvoje mlijeko pa ima taj osip. Ja kad sam izbjegavala jaja (a maleni je dojio) nestao je i osip. Nisam jela kolace sa puno jaja, onda jaja ni przena ni kuhana, samo npr ako je u vecoj kolicini tijesta jedno.
Probaj izbaciti jedno vrijeme iz svoje ishrane, pa onda opet polako probajte. Nama je alergija na mlijeko davno prosla, a i jela sa jajima sad normalno jede, samo se jos nisam usdila da mu dam samo jaje.

sara123 -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (21.3.2015 15:46:06)

Isli smo dr.

Koliko je bebici? Mi smo sa godinu dana radili alergotestove, jedan totalni promasaj (zao mi sto su ga bezveze boli i vadili mu krv) a drugi je pokazao mlijeko i jaje :(
Dr kazu da alergotestovi nisu vjerodostojni prije 3. godine, a inace sa alergijama samo nagadjaju :(
Pokusaj sto vise afloderm izbjegavati. Jedes li ti jaja, mozda joj smetaju i kroz tvoje mlijeko pa ima taj osip. Ja kad sam izbjegavala jaja (a maleni je dojio) nestao je i osip. Nisam jela kolace sa puno jaja, onda jaja ni przena ni kuhana, samo npr ako je u vecoj kolicini tijesta jedno.
Probaj izbaciti jedno vrijeme iz svoje ishrane, pa onda opet polako probajte. Nama je alergija na mlijeko davno prosla, a i jela sa jajima sad normalno jede, samo se jos nisam usdila da mu dam samo jaje.

hvala ti,umiri me, ako bude alergija na jaja da znam da prolazi..bude lakse.
nisam jela jaje bas samo,ali u kolacima,tijestu,itd.jesam.
sad sam izbacila skroz,a svakako njoj ne planiram vise.

a bebi je godinu dana,ja ne znam hoce li test biti validan,zato ni ne insistiram na njemu
ne znam.
je li puno krvi uzmu radi analize?

sara123 -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (21.3.2015 16:01:03)

Pitanje za sve mame

Cime mazete kad se koza peruta?

Moja je bila crvena po licu,mazala sam afloderm+bepanten+gintamicin,i odmah je splasnula crvenilo,onaj otok isto, ali sad su ostale fleke,koje nisu strasno vidljive, ali se koza peruta, brada i obrascici
Mazem joj Pavlovicevom, grijesim li?
Ona mi nekako masna,ali brzo joj upije to.

I pojavila se jedna gnojna tacka na bradi.

Sedina 30 -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (21.3.2015 16:24:54)

Sara 123
Bepanten, dr pasha, kokosovo ulje sve to moze a meni najbolje pomaze dr pasha kada mi je suha koza. Najbolje upije. Sada je potrebno vitaminsku kremu koza da se nahrani, jer kortikosteroidi je doslovno uniste.

minie -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (21.3.2015 21:04:50)

Isli smo dr.

hvala ti,umiri me, ako bude alergija na jaja da znam da prolazi..bude lakse.
nisam jela jaje bas samo,ali u kolacima,tijestu,itd.jesam.
sad sam izbacila skroz,a svakako njoj ne planiram vise.

a bebi je godinu dana,ja ne znam hoce li test biti validan,zato ni ne insistiram na njemu
ne znam.
je li puno krvi uzmu radi analize?

Njemu su uzeli jednu onu epruvetu, i to su mu vadili krv iz sake (sa gornjeg dijela), ali smo bas dugo cekali na rezultate, jer nisu imali reagense :(

emči -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (21.3.2015 21:18:32)

IZVORNA PORUKA: Sedina 30

Sara 123
Bepanten, dr pasha, kokosovo ulje sve to moze a meni najbolje pomaze dr pasha kada mi je suha koza. Najbolje upije. Sada je potrebno vitaminsku kremu koza da se nahrani, jer kortikosteroidi je doslovno uniste.

molim te reci mi koja je to krema dr pasha i ja bih svojoj curici namazala nekom kremom jer alfodermom kad joj namazem pomogne joj u odredjenoj mjeri ali bas se vidi je koza isusena pa da joj mazem tom kremom.

Sedina 30 -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (21.3.2015 21:24:47)

Dr pasha ona za bebe. Imas u svim vecim samoposlugama, dm-u.

emči -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (21.3.2015 21:39:40)

e hvala ti, znam koja je vidjala sam je [sm=smiley1.gif]

BBubica -> RE: Pričajmo o ekcemu - dermatitisu i osvojite CortinaT kremu (23.3.2015 17:02:44)

Pozdrav svim mamama [sm=smiley1.gif]

Prvo o CortinaT-definitivno nam nije smanjila svrbez, ali je koza puno bolja na mjetima gdje sam mazala i tanice fino zarastaju. meni licno je malo prejak miris-ne znam od cega je, bas je jak !? (ili sam ja vec navikla na kreme bez ikakvih mirisa...)
Uglavnom, ova krema mi je bolja definitivno od Mustela i Adermi svih oblika ...

Sto se tice kortica-niti jedan se ne smije nanositi na otvorene rane, ogrebotine. Ionako su jako opasni (naravno da ce vecina doktora to negirati) , a dok su na otvorenim ranama-mogu samo zamisliti..
Negdje sam vec pisala cim zaustavljamo curenje limfe koje je znalo biti strasno..Sjecam se da je u jednom periodu toliko curila ta limfa s nogica da je bukvalno kapalo , uzas. Anicim ne mozes zamotati jer se zalijepi..A ne mozes ostaviti otvoreno jer kaplje i cese..To je bio period ludila..
Dakle-crvena tekucina eosin 1-2%, prije toga ocistiti nekim antiseptikom-mi smo rivanolom...Ostaviti da se osusi , poslije se moze zamotati (ne znam za vas ostale, al mi smo zivjeli u zavojima i gazama jako dugo)

Prije koji dan smo probali brckanje u vodi sa Garra rufu ribicama. Ribice tacno dolaze na oboljela mjesta i skudaju kozu. Medjutim koza mora biti sanirana-bez rana..Ostavili smo da isprobamo tretman s tim ribicama koji traje 21 dan..
Svidjele su mu se pa je u bazencic gdje se inace stave samo noge on cio usao i uzivao :)

Stranica: <<   < Prethodna stranica  8 9 [10] 11 12   Sljedeća stranica >   >>