Lejla Ka -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.3.2011 10:24:55)
|
Ja sam od uvijek znala da ću imati više od jednog djeteta. Zapravo, bolje rečeno od uvijek sam željela više od jednog. Tri mi je bila neka idealna cifra. E tu su mi se malo poremetili planovi, jer nije išlo po planu i u roku (kao i fax [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]), pa smo malo okasnili. Šta bih htjela reči, ja sam prvo dijete rodila zbog sebe, a zatim sam i drugo dijete rodila zbog sebe. Nije istina da nisam mislila i o tome da će ostala djeca biti društvo prvom, niti da nisam razmišljala kako će E prihvatiti dolazak novog člana, ali prije svega sam ja htjela još djece, i ja sam rodila prvenstveno sebi i mužu. Ni jednog trenutka nisam bila u dilemi da li da rodim još djece zbog E. Oni su moja djeca, ja ih volim istom količinom na drugačiji način jer su drugačiji, jer zahtjevaju drugačije ljubavi i drugačiji pristup, ja ih upučujem jedno na drugo da budu nježni i brižni jedno prema drugom kao i prema ostalim ljudima. Oni to prihvataju prema svom karakteru i prema svom uzrastu. Ni jednog trenutka nisam pomislima da rađam N da bi E imala nekoga i da nebi bila sama. Troje djece želim prvo da ih ja imam, a tek onda da oni imaju jedno drugo. I još jedna stvar, nemojte se bojati da će starijem djetetu faliti pažnje i ljubavi, jer rađa se nova osoba da doda svoju ljubav na ukupnu ljubav prema starijem djetetu. Mlađe dijete voli bezuslovno svoje najbliže, i tu spada i bart ili sestra. Jedini je problem nedostatak interakcije na samom početku kad je beba još malena da može očito pokazati neku komunikaciju sa starijim djetetom. Ja sam stalno pokušavala tumačiti E N-ove pokrete i zvukove kao reakcije na njeno prisustvo, ona je najviše voljela postaviti svoje čelo ispred njegovih golih nogica dok se presvlači i onda bi je on dodirivao dok se koprca, pa smo primicali njegova mala stopala na njene obrve, a on bi refleksno stisnuo prstiće i uhvatio obrvu. To je u njoj izazivalo ushićenje. Bilo joj je potrebno da dobije povratnu reakciju od njega, pa smo radili stvari na koje će on odreagovati makar i refleksno prema njoj. Nemojte zaboraviti na tu njihovu međusobnu ljubav kad računate, sabirate i dijelite ukupni skor ljubavi u porodici kod planiranja proširenja.
|
|
|
|