scarlett
|
Samo sa vas pozz i javim da je sarma uspjela, jela sam je sinoć, jela danas i spakovala u lednjak ostatak, jer MM nije baš ljubitelj filovanih jela. Zeljanica sa blitvom također bila ok. Sve u svemu sad kako sam bolje u odnosu na prvih par mjeseci, baš uživam u kuhanju, jer sam poželjela, nisam baš uspjevala kuhati dok su mučnine bile intenzivne. I dalje su prisutne i dalje povraćam, ali sada mogu sve da jedem. Ipak ono što mi nije jasno je da sam se već udebljala 2 kg, slatko ne jedem, hljeb crni, bijeli sam max. reducirala. Već imam 82 kg Obzirom da smo se selili, radila sam po kući, trošila energiju, ne kontam ... šta će tek biti od 5 mjeseca, ima da budem ko tenk. Vanchy mila, još jednom da ti od čestitam, neka ste sada sretno stigli kući pa polako, sve će biti ok ako Bog da. Ja ću ti napisati par stvari oko dojenja. U tvojim postovima čitam između redova da si pomalo ljuta na doktore tamo, ali pokušaj da gledaš to s pozitivine strane, jer ovdje kod nas je uglavnom obratna stvar, ni ne trude se da pomognu ženama oko dojenja, čak bukvalno "uvaljuju" određeni brend adaptiranog mlijeka i ubjeđuju žene da ga kupe, čak i tamo gdje nema potrebe. Čak i da ne uspiješ, nije kraj svijeta, za to i postoji adaptirano mlijeko, ali je potrebno da ga se uzima baš onako kako doktor odredi, a ne po vlastitom nahođenju. U pravilu, AD mlijeka bi se trebala kupovati samo u apotekama na recept doktora, ali nažalost njihov lobi je toliko jak da su se proširili na sve prodavnice i ljudi ih danas takoreći nekontrolisano kupuju i daju djeci. Ja bih zaista slušala šta doktori tamo savjetuju i ne bih poredila to s našom zemljom i onim što je kod nas uobičajeno. Ti ćeš naravno odlučiti za sebe. Šta su ti rekli danas u savjetovalištu? Ja nisam u toku kakva je tvoja dijagnoza i zašto kažu da možda nećeš imati mlijeka, ali rado bih ti napisala niz savjeta kako da povećaš količinu mlijeka i dojiš djete isključivo, bez obzira što je sada na flašici iako to može biti (ne mora biti) otežavajuča okolnost kod vraćanja djeteta samo na dojku. Da li si do sada uspjela išta izdojiti? Bar koju kap? Kako riješiti problem s ragadama, poslat ću ti na PP da ne zatrpavam previše ovu temu. Ovdje na forumu imaš super forum Dojenje i dodavanje, puno tema, a podrška žena s RRa je mene spasila odustajanja od dojenja, a na FB ti preporučujem grupu Dojenje je in. Jako je važno da se sada sa svojom bebicom opustiš, eto hvala Bogu opet nije gladan, ne fali mu ništa i nemoj da se oko toga sekiraš. Bilo bi dobro da i dalje pokušavaš izdajati i nuditi mu dojku, znači ne odustajati, ali se opusti i misli kako si mu ti najvažnija. Mazite se, što više kontakta koža na kožu, nudi svoju dojku umjesto dude varalice, ne samo kada je gladan, nego uz maženje. A onda kada mlijeko krene i on počne pravilno hvatati, vjeruj da se može ponovo vratiti samo na dojku. ALi kako već rekoh sada je najvažnije da se opustiš, jer stres koči refleks otpuštanja mlijeka. Neke žene doje djecu, pa se desi neka trauma i kažu da su preko noći izgubile mlijeko. To nije tačno, refleks otpuštanja mlijeka je zakočen, djete sisa, ali ništa se ne dešava i ako to potraje par dana, mlijeko se počne povlačiti. Znači, pokušaj kolikogod možeš sada samo da uživaš i radiš na svom opuštanju uz svoju bebicu da olakšaš svom refleksu da mlijeko krene.