zaledeno povrce (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


larina -> zaledeno povrce (5.3.2009 12:02:56)

posto ja svaki dan koristim razno povrce kad pravim rucak uvijek kupim u kesi razno povrce i drzim u zamrzivacu i uzimam ga po potrebi-kad mi se ne zadesi svjezeg povrca.stalno kupujem i svjeze,ali mi se nekad pokvari,pogotovo mrkva.sad sam odlucila da kupim raznog povrca,svjezeg da ga operem,posusim,izrezem i spakujem u kesice i zaledim-samo neznam je li se to tako radi,pa ako ste vi zamrzavali svjeze povrce pisite kako ste to odradili?




Lorna -> RE: zaledeno povrce (5.3.2009 19:31:04)

Ja samo zamrznem paprike, jer ih kupim puno, ne mogu da stoje i onda ih samo ocisitm i u zamrzivac kese (ja uvijek u duple kese stavljam) i u zamrzivac. Moja mama, recimo, je zamrzavala mahune (blansira, ohladi, pakuje i u zamrzivac), paradajz - nekad cio svjez, a nekad blansiran i oguljen, paprike isto kao i ja je zamrzavala, tikvice, tikvu za pitu (isjecka i u kese), karfio (ocisti cvejtove i u kese) i kukuruz (cio).
vise to ne radi, jer mozes kupiti povrce tokom cijele godine.




Amrino -> RE: zaledeno povrce (5.3.2009 20:04:02)

Samo da toplo preporucim zamrznuti grasak- Bonduelle- odlican je! Bude gotov za 5 minuta (za razliku od ostalih koje sam probala koji se  moraju duuuugo kuhati). Ja ga cak ni ne kuham nego ga jednostavno izdinstam u zaklopljenoj serpi ili tavi i - gotovo! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: zaledeno povrce (5.3.2009 20:35:54)

http://www.ringeraja.ba/forum/Zale%C4%91ena_hrana/m_143422/tm.htm

evo nekad smo pričale i na tu temu, pa ako želiš pogledaj.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




emma.L -> RE: zaledeno povrce (1.4.2009 10:38:33)

Zamrzavam sve, svježe i spremljeno već, pa kad nemamo vremena, samo ugrijemo.
Mrkvu isto izrežem i zamrznem, da se ne pokvari i onda to super ide u juhu. Jedino luk nisam nikada smrzavala [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image].
Peršin isto operem, isjeckam i zaledim u kockicama leda ili posušim u rerni i držim u teglici.
A super su i one bonduel bebi mrkvice zaleđene.




Leva -> RE: zaledeno povrce (1.4.2009 10:43:43)

Koristim ili svjeze povrce ili kupim Ledo smrznuto. Prakticno mi je cak izgleda svjeze kada se skuha. Preporucujem sve moguce mjesavine od proljetne, za juhu, meksicke, kineske...




larina -> RE: zaledeno povrce (17.2.2010 20:19:17)

da li je neko zaledivao sampinjone i da li se oni smiju lediti?




mama Nataša -> RE: zaledeno povrce (17.2.2010 22:38:36)

Evo ja sam zamrzavala gljive najnormalnije (opereš, očistiš, isjeckaš i staviš u friz u kesici).

Ja iskreno bez friza ne bih mogla da živim!

Ima jedna marka svega i svačeg smrznutog, ARDO ako se ne varam, imaju oni i gljive zamrznute, ja to u Merkatoru nabavljam i nije skupo uopšte[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]. Dobro im je sve što sam do sad probala, od gljiva do uobičajenih stvari poput buranije ili graška a imaju i špinat sjeckani koji je za 5[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ono što ja obično sama zamrzavam je mrkva (ogulim i prepolovim), korijen i list celera (na komadiće) i peršuna (kao mrkva), onda tikvice (na kriške) patlidžan (isto na kriške), karfiol, paprike, ama sve živo!

Friz je zakon[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]






Ilhana RR -> RE: zaledeno povrce (17.2.2010 22:49:36)


IZVORNA PORUKA: Shee

http://www.ringeraja.ba/forum/Zale%C4%91ena_hrana/m_143422/tm.htm

evo nekad smo pričale i na tu temu, pa ako želiš pogledaj.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]



Shee ja se evo ubi trazeci ovu temu al nema je nigdje a ni link nije nesto uredu...




magnolija* -> RE: zaledeno povrce (18.2.2010 12:40:53)

Ja u zamrzivac stavim svjeze ociscene paprike, mohune (pogotovo one ljetne siroke, kod nas ta vrsta zove - trešnja), patlidzane (blansirane), paradajz (cijeli neoguljen), zeleni kupus (rastika) takodje blansiram i zaledim za pirjan i japrak, mladu bižu.
Takodje zamrznem i  majdonos i celer, isjeckan, suhe paprike, patlidzane i mohune.
Probala staviti krompir, izrezan za pomfrit, ali pocrni. Tikva (crvena) iz leda mi je bila grozna, sva se u vodu pretvorila.

Inace kupujem zaledjeno carsko povrce, bižu, spanak, djuvec.

zaboravih jos dodati i friski kukuruz cijeli, ociscen zaledim i u sred zime ga skuham sebi jer ga pravo volim [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




magnolija* -> RE: zaledeno povrce (18.2.2010 12:42:41)

IZVORNA PORUKA: Lorna
tikvu za pitu (isjecka i u kese)


Ako se radi o onoj narancastoj tikvi, meni je bila grozna zaledjena, jel ima neki poseban postupak zaledjivanja?




ivanak -> RE: zaledeno povrce (18.2.2010 12:48:56)

Od povrća što stavim, prethodno blanširam pa zamrzavam. Recimo: kratko prokuham špinat i stavim ga kad se ohladi u zamrzivač. Tako može se raditi i sa ostalim povrćem. Još nikada nisam zaleđivala miks hrane, recimo čorbice...., jedino punjene paprike i sarme zaleđivam.
Nikad nemojte nešto zaleđivati što ima patata u sebi.... jer je to praktički više ne jestivo kad se odmrzne.





SailorMoon -> RE: zaledeno povrce (18.2.2010 12:55:47)

Ja vecinom kupujem zamrznuto povrce ala mrkva, grasak, i mjesano. Jer to mi je uvjek pri ruci, dali kao prilog, dali kao dio neke corbe itd.
Frisko samo kupujem salatu, paprike i gljive.
A u ostalom zamrznuto povrce ima vise vitamina nego frisko. Jer se ono cim se ubere zamrzne, znaci kada je bas frisko. A ovo ostalo sto se frisko kupi u hipermarketima nekad i danima stoji. A sve sto duze stoji, vise vitamina gubi.




larina -> RE: zaledeno povrce (18.2.2010 19:43:53)

evo vec sam sampinjone zaledila [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image],jer volim bas nekako da imama svega zaledenog spremnog za pecenje,gledala sam bas neku emisiju o povrcu tako da zaledeno povce ne gubi na kvalitetu,vitaminima a jos je prakticno i uvijek spremno za peci.kupovala sam i gotovo mijesano povrce u kesi,ali ja volim vise da rasporedim da je razdvojeno u kesicama(kesica mrkve,kesica tikvica,paprike itd.)Jedino kupujem spinat jer on je sam i bas je lijep za pitu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




larina -> RE: zaledeno povrce (18.2.2010 19:46:37)

IZVORNA PORUKA: ivanak
Nikad nemojte nešto zaleđivati što ima patata u sebi.... jer je to praktički više ne jestivo kad se odmrzne.
ivanak sta su to patate[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Ilhana RR -> RE: zaledeno povrce (18.2.2010 19:49:12)

Ja skoro sve zaledjavam, i uvijek kuham zaledjeno povrce...
Sampinjoni su najbolji kad ih isjeckam u tanko... paradajiz u cetvrt isjeckam, zeleni crveni zuti dobro za corbe ;) patlidzan takodjer...

Ja vam u zamrzivacu drzim cak i domace kukuruzno brasno ;)




larina -> RE: zaledeno povrce (22.2.2010 20:19:09)

sampinjoni koje sam zaledila bili puni vode i kad su se odledili bili su tamni-je li tako i kod vas?pravila sam pizzu i na mjestima gdje sam stavljala sampinjone imaju tamni tragovi..[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




Marija13 -> RE: zaledeno povrce (29.6.2013 22:17:34)

Planiram iskoristiti jeftine cijene i sezonsko povrce zamrznuti [sm=smiley1.gif] pa me zanima da li se mora blanširati, vidim da to svi pominju..šta se sve može zamrznuti? Kako smrznuti paradajz?




bebaa -> RE: zaledeno povrce (29.6.2013 22:41:56)

ja blanširam patlidzane...paradajz stavljam cijeli malo sitniji i što zreliji da nije oštećen....paprike bez peteljke i košpica....ja buraniju ne blanširam jer bude jaaako mlada pa nema potrebe.......




bebaa -> RE: zaledeno povrce (29.6.2013 22:43:01)

ali još ti je jako rano za spremanje zimnice,cijene su još visoke.....




Marija13 -> RE: zaledeno povrce (29.6.2013 23:03:19)

kako spremas patlidzane za zamrzavanje, nisam ni znala da mogu, na sta lice poslije?




bebaa -> RE: zaledeno povrce (29.6.2013 23:07:29)

kupim mlade patlidžane,ogulim,izrežem na kriške i potopim u vodu da proključa nekih 2 min....istresem u cjedilo i kad se dobro ocijedi redam sve u kesicu koliko ti otprilike komada traba.....kad ti zatreba izvadiš,odledi se i pripremaš sasvim normalno kao i sježe....naj bitnije je da ni u kom slučaju neće biti gorki jer su obareni....nemoj ih samo prekuhati jer će ti se raspasti.......




almondray -> RE: zaledeno povrce (30.6.2013 7:13:42)

Evo i mene tu [sm=smiley36.gif]
Kako tikvicu da zamrznem , i može li uopšte?Ja planiram iskoristit maminu bastu maksimalno ove godine.




ellene -> RE: zaledeno povrce (30.6.2013 7:50:34)

Oguli tikvicu, izreži na ploške ili kockice, kako voliš, upakuješ u kesice i to je to...[sm=smiley1.gif]




ellene -> RE: zaledeno povrce (30.6.2013 7:54:45)

Što se tiče mrkve i ja sam je zaleđavala onako cijele, očistim i zaledim i lako se sjeckaju. Ali rekla mi rvekrva da nemoram, jer ako svaku poseno umotam u foliju dugo traju u običnom frižderu, bitno je da se ne dodiruju. Znala sam i krumpir pripremiti za pomfrit malo pouljiti i zalediti super bude.




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>