ElmaB -> Zacece blizanaca! (25.2.2009 9:20:12)
|
Vjerovatno ste se zapitale kako dobiti blizance? Kada sam ja ostala trudna sa blizancima, raspitivala sam se da li je ikada iko u mojoj ili u porodici moga muza imao blizance. I odgovor je bio: NE!!! Bila sam zbunjena, jer sam sve do tada mislila da to mora biti nasljedno. Medjutim, moj primjer pokazuje da ne mora. To mi je potvrdio i moj ginekolog. Rekao mi je da ima masu faktora koji uticu na zacece blizanca, a jedan je meni bio presudan. Poslije prve trudnoce dvije godine sam pila tablete za kontracepciju. U aprilu sam ih prestala piti, a vec u julu ostala trudna sa dvojkama. U upustvu tih tableta pise da nakon visegodisnje upotrebe postoji mogucnost, u koliko odmah po prestanku koristenja istih ostanete u drugom stanju, trudnoca bude visestruka!!!! I kod mene je zaista tako i bilo! Tj. pise da se ponekad tablete za kontracepciju upotrebljavaju i kao vrsta podpomognute oplodnje! Evo jedan tekst u kojem pise koji sve faktori mogu uticati na zacece blizanaca. Zanimljiv je, pa procitajte! Blizanci se mogu pojaviti na dva načina. U jednoj trećini slučajeva oplođeno je samo jedno jajašce koje se kasnije razvija u dvije odvojene stanice, a svaka stanica raste u pojedinačni fetus što rezultira jednojajčanim blizancima. U ostale dvije trećine slučajeva kod ovulacije dolazi do otpuštanja dva jajašca koja oplođuju dva različita spermija i tako nastanu neidentični blizanci. Neidentični blizanci (dvojajčani ili dizigotni) nisu ništa drugačiji od bilo koje druge braće ili sestara. Ti su blizanci začeti u isto vrijeme ili odmah jedno za drugim unutar jednog menstrualnog ciklusa, tako da teoretski neidentični blizanci mogu imati i različite očeve. Neidentični blizanci dijele, u prosjeku, samo pola svojih gena, tako da mogu biti jako slični jedni drugima ili pak sasvim različiti. Ne postoji isključivi razlog zašto dolazi do ovakvog tipa blizanačke trudnoće, ali postoji nekoliko faktora koji se s tim povezuju: Rasna pripadnost – blizanci su vrlo uobičajeni među Nigerijcima, a vrlo rijetki među Japancima Obiteljska povijest s majčine strane – očev doprinos je manje vjerojatan Dob – žene u kasnim tridesetima puno češće imaju blizance Ako već imate djecu – vjerojatnost se povećava s brojem djece koju već imate Identični blizanci (jednojajčani ili monozigotni) se pojavljuju kada se iz nepoznatog razloga oplođeno jajašce podijeli tijekom prvih 14 dana, a svaki blizanac dobije istu genetičku "sliku". U posljednje je vrijeme primijećeno kako se identični blizanci rađaju nakon što je majka primala lijekove koji potiču ovulaciju – taj tretman daje veću vjerojatnost da će se vanjski sloj jajašca podijeliti.
|
|
|
|