lepetetka
|
IZVORNA PORUKA: UPPUKS Jedan od naših prioriteta i ciljeva radu je omogućavanje predškolskoj djeci igru i odrastanje u adekvatnim institucijama sa stručnim licima koja znaku implementirati pravilu edukaciju i kognitivi razvoj. To jedino djeca predškolci mogu dobiti u ustanovama koje su pod nadzorom i koje svoje ativnosti izvode u skladu sa programima rada nadležnih obrazovnih institucija. Što se tiče osnivanja vrtića (ustanove), nije uopće problem osnovati ustanovu, naravno morate uložiti određeni kapital cca 100.000 KM ali to nije kraj, očekuju vas kontinuirani mjesečni izdaci tipa (plaće, doprinosi i porezi za stučni kadar i pomoćno osoblje, mjesečne analize hrane, opreme, prostora, igračaka, mjesečne i svakodnevne dezeinfekcije prostora, deratizacije, dezinsekcije, godišnji seminari stručnog kadra i pomoćnog osoblja... sve to itekako košta, ništa od toga nemaju niti rade tkz. vrtići koji rade na divljaka - crno bez odobrenja nadležnog ministarstva, nisu ludi, ovako ostvaruju extra profite. Najtragičnije u svemu je da dezvuišu svoje korisnike kojekakvim potvrdama, rješenjima i sl. ali ovdje u cilju sigurnosti djece skrećemo pažnju roditeljima da prilikom upisa djeteta u bolo koji objekat bio on legalan ili ne traže na uvid RJEŠENJE MINISTARSTVA ZA OBRTAZOVANJE, NAUKU I MLADE KANTONA SARAJEVO. Poštovani, ja Vas opet pitam, jer vidim da ste upućeni, koja to odobrenja i potvrde vrtići moraju dobiti od Ministarstva i Općine za legalan rad? Koji su uslovi za otvaranje ustanove, naročito oni koji su obavezujući i koji se ni u kom slučaju ne smiju zaobići? Vi meni pišete o 100 000 uloga, to me ne interesuje, ne mislim otvarati vrtić, ali želim znati da li su legalni vrtići "legalno" dobili potrebna uvjerenja, odnosno kada budem upisivala dijete u vrtić a trebam uskoro da znam na šta trebam obratiti pažnju, kao i drugi roditelji.. Meni, "sa oproštenjem", to Rješenje Ministarstva ništa ne znači kada znam na koji se način sve dolazi do tih rješenja, kada znam da poštenim ljudima sa dobrim namjerama i idejama su podmetali noge i nisu im dali da idu naprijed. A Vi mi se upravo zaobilazeći ova bitna pitanja ne doimate nikakvim udruženjem, uz izvinjenje ako griješim, već upravo jednom takvom ustanovom koja bi da pomete sve oko sebe a totalno bespotrebno jer bar u SA kantonu uvijek fali vrtića, trebalo bi ih biti još više, nikako manje..