Blue rose RR -> RE: Privatni vrtici u SA (4.3.2011 13:54:05)
|
Ovako, ja sam bila u vrtiću "Wog" da bih iz prve ruke vidjela kako i šta. S obzirom da moramo u predškolsko da se javimo od septembra ove godine, odlučili smo da je dajemo na proljeće ove godine, i da pauziramo preko zime, zbog virusa. U Wog-u radi teta/djevojka koja je prije radila u igraonici, i moja mala se super slagala sa njom (što opet ništa ne mora da znači), tako da je meni sa te strane bilo drago što ćemo imati poznatu facu. Bili smo u obilasku vrtića, i meni se kao majki svidjelo: novo, čisto, lijepo uređeno. Ogroman prostor za igru, osvijetljen dnevnim svjetlom. Kupaonica i toalet uredni, čisti i prilagođeni djeci (mislim da se to može vidjeti na njihovoj web-stranici). Imaju izlaske u prirodu, učenje dva stran ajezika (njemački i engleski) kroz igru, a što se tiče sekcija, i u drugim vrtićiam se posebno plaća-koliko sam ja upoznata. Što se tiče činjenice da se ovaj vrtić ne nalazi na famoznoj listi Ministarstva, to ništa ne znači. Ppovodom moje zabrinutosti u vezi opredjeljenja u koji vrtić upisati kada je u pitanju obavezno predškolskog obrazovanja, uputila sam mail PPZSA, (Prosvjetno-pedagoški zavod Kantona Sarajevo) od čije direktorice prof. Dine Borovine sam dobila odgovor : "... obavještavamo Vas da imate pravo izbora predškolske ustanove pri upisu djeteta u Obavezni program u godini pred polazak u školu u skladu sa Zakonom o predškolskom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo (član 13. stav 1.). Također, važeći zakon u slučaju sukoba prava , prednost daje onom pravu, tumačenju ili djelovanju koje će najviše koristiti interesu djeteta (član 8. stav 1. i 2.). " Iz čega (nadam se ispravno ) zaključujem da mogu se svojevoljno opredijeliti za vrtić koji meni odgovara. Samo mislim da djeci koji krenu u vrtić koji se nalaze na listi Ministarstva, se participiraju troškovi boravka u vrtićima, od strane općine.
|
|
|
|