RE: Surogat majka (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem

Poruka

Bella30 -> RE: Surogat majka (9.12.2011 16:17:18)

Ja se borim sa neplodnoscu i nema toga sto nisam u stanju napravit da bi imala svoju bebu,nije bitno tko ce me osudjivati ako budem imala surogat majku uopce me drugi ne zanimaju i ja sam zasluzila da imam svoju obitelj.Zato zbilja morate biti u ovoj situaciji u kojoj se nalazim ja i milion drugih zena koje nece nikad osjetit bebu u svom trbuhu niti doziviti sam porodjaj da bi nas mogle osudjivati.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

ksena -> RE: Surogat majka (17.1.2012 21:39:28)

Ne razumijem zašto bi neko napadao i vrijeđao osobu koja se svim silama trudi da ostvari isto što i ona koja napada? Niko od nas ne zna kako je u cipelama drugog. Žao mi je što naš zakon ne dozvoljava donacije polnih ćelija, niti surogat materinstvo. Bez problema bih bila surogat majka bilo kome, a posebno nekome meni bliskom. Ima li veće radosti nego podariti nekome najveći dar od svih, dijete? Mada, u svijetu postoje i slučajevi surogat materinstva iz čiste obijesti, u fazonu, nemam vremena za biti trudna. To mi je ogavno. Ali pomoći nekome ko nema jajnih ćelija, ili ne može iznijeti trudnoću zbog raznoraznih razloga, po meni, je pohvalno. Opet ponavljam, žao mi je što kod nas to nije moguće. Mislim da bi Bih bila bogatija za dosta veselih i sretnih beba.

Visnja RR -> RE: Surogat majka (25.9.2013 13:58:33)

ima li neko informaciju o surogat majkama u BiH... trebam hitno informacije

minja_ -> RE: Surogat majka (25.9.2013 14:03:44)

ja koliko znam, to je, nazalost, jos uvijek ilegalno kod nas.

minja_ -> RE: Surogat majka (25.9.2013 14:07:56)

a novi zakon bavi se samo vjestackom oplodnjom parova u bracnoj ili vanbracnoj vezi. Surogat majcinstvo se ni ne spominje.

Super Beba -> RE: Surogat majka (25.9.2013 14:09:45)

Ja vjerujem da Leva i druge trudilice sa teme o medicinski potpomognutoj oplodnji mogu reći više o ovome.

Ja koliko znam, kod nas ova oblast uopće nije regulisana zakonom (tek sada je u formi nacrta zakon u FBiH, u RS postoji nešto malo više regulisano, ali se u većoj mjeri odnosi na finansiranje potpomognute oplodnje)...

Tako da pravno gledajući, ako su moja saznanja ispravna, surogat majčinstva nisu ni legalna ni ilegalna....E jedino, ne znam kako procedura ide u tom slučaju, tj. kako klinike koje se bave potpomognutom oplodnjom gledaju na to...

Skvo RR -> RE: Surogat majka (25.9.2013 14:18:42)

surogat majcinstvo nije  legalno u nasoj drzavi.

Visnja RR -> RE: Surogat majka (25.9.2013 14:35:07)

ok..hvala [sm=smiley1.gif]

Pingvina -> RE: Surogat majka (25.9.2013 14:53:36)

Prije par dana smo diskutovali o ovoj temi. Gospodja iz Mostara je na ovaj nacin dobila dijete...ali u USA. Kod nas je ilegalno kako mi ona rece. Ili ako vec nije ilegalno, ona i njen muz to nisu kod nas mogli ostvariti. Uglavnom, nakon puuuuno...puuuno godina vode svoje pile i sretni su.

Lulu_ -> RE: Surogat majka (25.9.2013 17:57:21)

mislim da se neke mame ovdje previse "naginju kroz prozor" izjavam JA TO NE BIH NIKAD MOGLA ili NE BIH DOZVOLILA DA MOJE DJETE I OD MM NETKO DRUGI DONESE NA SVIJET.
Hvala Bogu pa nemate Problem tako da ne mozete znati sta biste dopustile. Postoje zene Koje toliko silno zele dijete da im je to ok. A sto se tice Toga da ne bih mogla...mogla bih. Za svoju sestru npr. bih mogla sve! Pa i nosati necaka ili necakinju 9 mjeseci i ne bi mi bio Problem...tako da po meni uvijek postoji ono "ali" zbog kojeg ne treba na startu odmah reci ne bih ja ovo nikad mogla ili to ne bih uradila NIKADA. Meni je to jako humano i sasvim ok tko oze da se nosi sa tim.

Super Beba -> RE: Surogat majka (25.9.2013 20:41:12)

Ja pokušavam da nađem, ali ne mogu nikako - gdje je propisano da je surogat majčinstvo zabranjeno u BiH?
Ima u ovom nacrtu Zakona, ali on još nije usvojen, te samim tim i nije stupio na snagu. Je li ima kakva odluka, i sl.?

animagical -> RE: Surogat majka (25.9.2013 20:49:56)

IZVORNA PORUKA: Super Beba

Ja pokušavam da nađem, ali ne mogu nikako - gdje je propisano da je surogat majčinstvo zabranjeno u BiH?
Ima u ovom nacrtu Zakona, ali on još nije usvojen, te samim tim i nije stupio na snagu. Je li ima kakva odluka, i sl.?

ja koliko se sjecam od pretprosle godine, indirektno je zabranjeno...sad sam pokusala da nadjem u porodicnom zakonu iz 2005. i jedino sto nalazim je cl. 53 koji kaze- djetetova majka je zena koja ga je rodila, sto je odmah sasvim kontra sa surogat majcinstvom.

ena** -> RE: Surogat majka (1.6.2015 16:00:43)

Evo da malo ozivim temu.... Ja sam upravo u postupku da postanem surogat majka. Dakle zabranjeno jeste ali ko hoce i zeli nadje način

vila_7 -> RE: Surogat majka (6.6.2015 8:52:50)

IZVORNA PORUKA: ena**

Evo da malo ozivim temu.... Ja sam upravo u postupku da postanem surogat majka. Dakle zabranjeno jeste ali ko hoce i zeli nadje način

A ja da ti kažem svaka cast , ma sva sam se najezila čitajući! Divna si i to što ćeš uraditi je po meni toliko veliko da ne znam s čim bih to usporedila i mogu samo zamisliti koliko su ti budući roditelji zahvalni!
Takvo plemenito srce i hrabrost rijetko ko ima!
Da sve prođe u najboljem redu želim ti od sveg srca

kokouli -> RE: Surogat majka (6.6.2015 14:12:43)

Ako dobro shavatam ,a mozda i ne shvatam ,surogat majka je kad posudis matericu za embrion dvoje ljudi ...ili imas sex sa necijim muzem ...mala razlika u odnosuu na donaciju jajne stanice ...cin sam po sebi je vrlo plemenit nema govora ,i zasluzuje sve pohvale .Ja licno ne bih pristala na to ,kao sto ne bih isla ni na donaciju jajnih stanica ,ali to je moj licni stav i odnos prema tome ,a borim se sa sterilitetom poprilicno dugo .

ena** -> RE: Surogat majka (6.6.2015 19:50:55)

Vila hvala, kokuli imas 2 vrste surogat majke 1 je gestacijska i 2 je tradicionalna. Gestacijska je gdje surogat mama nosi dijete za drugu zenu(posudba samo maternice) a tradicionalna je gdje surogat mama daje i svoje jajne stanice i nosi tu bebu, ni u kom slucaju nema sexa sa tudjim muzem jer se sve odradjuje medicinski. U mom slucaju je gestacijski surogat u pitanju, idem na umjetnu oplodnju u Prag gdje ce u moju maternicu staviti embrion buducih roditelja. Pozz

maja78 RR -> RE: Surogat majka (6.6.2015 20:16:30)

ena [sm=bravo.gif]

svaka cast

kokouli -> RE: Surogat majka (6.6.2015 20:18:26)

Super ena ,sve je to divno ,al ja ne bih licno .[sm=smiley1.gif][sm=smiley13.gif]

irenaSA -> RE: Surogat majka (6.6.2015 20:44:31)

Gesta je plemenita i divna ali ja ne znam kako bih se odvojila od te bebice kada bih je rodila...možda sam sentimentalna..možda i tradicionalna..možda neko to protumači i kao moralisanje ali onaj pogled, dodir, okice, toplina...prvog susreta..tijelo moga tijela...ne znam...ne bih je dala nizašta na svijetu...maleno srce koje kuca ispod moga...prvi dodiri..micanje...ma za to treba biti stijena...koliko god sam odvažna i jaka žena ne znam da li bi to mogla...

rose -> RE: Surogat majka (6.6.2015 21:34:43)

u eninom slucaju ova beba nije tijelo njenog tijela...genetski nema nikakve veze sa njom ...e vec onaj nacin gdje dajes i svoju jajnu celiju je diskutabilniji

aidana -> RE: Surogat majka (6.6.2015 21:56:26)

ena svaka tebi cast, ali ni ja to ne bih mogla. Tu drugu opciju ni u kojem slucaju, niti da ja doniram svoju jajnu celiju i nosim svoje dijete koje na kraju dam drugom niti bih u slucaju steriliteta htjela tako nesto zahtjevati od druge zene.
Ovo sto ces ti raditi je vec malo drugacije, ali mislim da ni to ne bih mogla sa emocionalne strane podnijeti. Da bebu nosim u sebi, pazim, gledam kako napreduje, osjetim prve pokrete i onda tek tako predam poslije poroda. Svejedno sto nema bioloske veze, to bice raste u tebi i razvija se emocionalna veza.
Tebi u svakom slucaju sretno [sm=smiley1.gif] Promijenices zivote i ucinices dvoje ljudi jako sretnim

Galicia -> RE: Surogat majka (6.6.2015 22:36:46)

Dobar je to biznis. Surogat zene ovdje naplate i preko 10 hiljada za nosenje bebice.
Samo bih za sestru mozda uradila inace ne.

kokouli -> RE: Surogat majka (7.6.2015 11:18:40)

Galicia sve se to placa ,i donirana jajna stanica neke zene i donirana sperma i donirani embrion pa i materica ,sve to ima cjenovnik .Opet kazem ,ja ne bih ,sve dok mogu ganjati svoju jajnu stanicu i hvala bogu materica je ok ,o varijanti donacije niti ne pomisljam ,a sterilitet je uzasno teska situacija sve je to mucno ,licno imam granice sto se tice MPO ,e sad stvarno druga je prica kad zena nema matericu ili ima s njom neki problem da se beba u njoj razvija ali ja ne bih posudivala .

ena** -> RE: Surogat majka (7.6.2015 11:36:18)

U mom slucaju nije nikakav biznis u pitanju, jer to onda ne bi bio human cin prema buducim roditeljima. Na njima je samo da snesu troskove MPO i ostale troskove za vrijeme trudnoce. Sada ne vih ulazila u diskusiju oko toga ko bi mogao ko ne, ja samo znam da je meni mojih 3 donijelo previse srece u zivotu i ako vec moje tijelo moze pomoci nrkome drugom da osjeti istu tu srecu onda zasto ne. Lijep pozdrav drage dame

Visnja RR -> RE: Surogat majka (7.6.2015 12:30:21)

IZVORNA PORUKA: irenaSA

Gesta je plemenita i divna ali ja ne znam kako bih se odvojila od te bebice kada bih je rodila...možda sam sentimentalna..možda i tradicionalna..možda neko to protumači i kao moralisanje ali onaj pogled, dodir, okice, toplina...prvog susreta..tijelo moga tijela...ne znam...ne bih je dala nizašta na svijetu...maleno srce koje kuca ispod moga...prvi dodiri..micanje...ma za to treba biti stijena...koliko god sam odvažna i jaka žena ne znam da li bi to mogla...

ovako i ja razmisljam... ja nakon svega toga ne bih bila normalna osoba...

al hB ima žena koje su dovoljno jake da to mogu...pogotovo kad je u pitanju pomoć bliskim članovima porodice

Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 6 [7] 8   Sljedeća stranica >   >>