mišur
|
Luka će imati 25 mjeseci kad dobije batu ili seku...I naravno da mu već pričamo o bebi, on mazi moj stomak i zove "bebo" , ali mislim da je on još malen da bi shvatio šta se dešava... Kako će sve biti kad stigne beba, nema pojma...Nekako ćemo u hodu sve učiti, šta bi drugo..Znam da mora postojati određena doza ljubomora od strane Luke, ali i to je normalna reakcija na tu, za njega jako stresnu situaciju... Od kako sam ostala trudna samo razmišljam kako ćemo njega pripremiti da za njega ude što bezbolnije i što Amrino reče, nekada mi ga bude žao zbog svega...Mada je to divna stvar, opet mislim kako će njemu biti, kako više neće biti u centru pažnje, kako će naučiti dijeliti ljubav koja je do tada bila samo njegova, kako će se osjećati... Nekada mi bude žao ove bebe u stomaku, i ne pomislim na nju/njega , već na ovo starije govance... Pošto ne radim zbog čuvanja trudnoće, trudim se da se što više mazim sa njim, da mu se što više posvetim, i kao da me grize savjest što će beba uskoro doći i što će se on osjećati kao da više nema moju apsolutnu ljubav... I kao i svim mamama koje već imaju jedno dijete, najgori strah mi je šta ću i kako ću bez njega tih par dana nakon porođaja...Ovdje je praksa da se tek treći dan nakon prirodnog porođaja izlazi kući, i već mi se srce stegne kad pomislim da neću biti s njim tri dana Sa druge strane, mene opterećuje još jedan problem..Kako organizovati spavanje??? Luka ima svoju sobu koja se koristi kao njegova igraonica, a on još spava sa nama u sobi u svom krevetiću... Razmišljali smo da njemu napravimo sobu i da ga prebacimo tamo, ali je meni žao da spava sam... Opet, u našoj spavaćoj sobi bi mogli nekako uglaviti još jedan krevetac, ali mislim kako će beba smetati Luki, obzirom da u početku samo plače, jede, nosa se...naravno uz upaljenu lampu ili slično, a mi sad spavamo u mraku...Nemam pojma kako ćemo se organizovati po tom pitanju.... Imam prijateljicu koja ima dva sina između kojih je razlika oko dvije godine...Prvog je prebacila u njegovu sobu i ona je tamo prešla sa njim, a malađi je ostao sa tatom u spavaćoj...Ona je po cijelu noć prelazila tamo amo, da doji malenog, pa se vraća starijem..Stariji se u početku budio jer je bio ljubomoran, ali mu je onda pokazala kako doji bracu i njemu je to bilo fuj, pa se više nije ni budio zbog toga Šta kažu iskusnije mame? Kako ste se vi podijelili i organizovali? baš me zanimaju vaša iskustva....
< Poruku je uredio mišur -- 20.11.2009 14:18:03 >
|