Visnja -> RE: Tripl test (5.8.2009 22:34:21)
|
IZVORNA PORUKA: Visnja RR IZVORNA PORUKA: Visnja cure, molim vas za odgovor. Vidim da dr. divanovic kod svake trudnice uvijek zahtijeva radjenje tripl testa, medjutim da li je to zaista potrebno ako su ostali svi nalazi uredu. cak je radjen neki test na te kromosomske anomalije i bio je negativan, nuhalni nabor je 1mm, a nosna kost 1,2 mm. bebica sasvim uredu, trenutno sam u 14 sedmici trudnoce, i vec iduce sedmice bi trebala da radim taj test ali iskreno ne radi mi se kad procitam da nije pouzdan. AKo je to samo praksa divanovica da bi sebe zastitio onda ga zaista nebih ni radila. Koliko vas ima da ga nije radilo? ja sam radila sve sto se moglo uraditi... i duble, i tripl, i amniocintezu... cak i da sam mladja opet bih... tripl test nije strasan ...obicno vadjenje krvi... nalaz za 7 dana... a jesi li pitala sta je razlog za tripl? da li zbir tvojih i muzevih godina prelazi broj 72? da li u porodici ima slucajeva down? i na kraju: u zadnje vrijeme je u laganom porastu broj down-a kod vrlo mladih trudnica pa je to razlog sto vas doktori zele kontrolisati.... pozdrav Visnji od Visnje [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] draga Visnja, znam da tripl test nije strasan, ali smatram da ga ne trebam raditi jer su mi svi nalazi dobri. Dr. divanovic mi je radio test koji svima radi a to je test na kromosomske anomalije koji je bio negativan, nuhalni nabor je bio u 11-oj sedmici negdje oko 1mm a nosna kost 1,2. Imam 31 godinu i suprug isto toliko sto znaci da ne prelazim brojku 72, nema mi niko u familiji ni slicnih slucajeva? Razlog za tripl je njegova uobicajena praksa da trazi od trudnica, trazi od svake, a sto sam mogla procitati ovdje na forumu. Razlog zbog kojeg ja nebih radila nije novcane prirode, jest da je skupo ali nije to razlog. najvise bi mi bilo tesko da kazu da postoji rizik i da se mora raditi amnioc... a ja na amnioc.. nikad nebi pristala jer sam citala da bi to moglo ugroziti plod. i pitam se gdje su nase majke bile i da li su one radile tripl.. Ja zaista volim kad je dr. detaljan i kad posveti vremena pacijentu, ali od previse nalaza covjek se moze opteretiti i moze mu biti jos gore :(
|
|
|
|