|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Tripl test
8.9.2011 21:35:13   
Visnja RR
IZVORNA PORUKA: teacher75

uh, bas se nasekirah, necu moci zaspatiuser posted image muka mi je od same pomisli na sve touser posted image imam intuiciju da je sve ok, al ipak nisam spremna za odgajanje djeteta sa sindromom, pa me strah sta ako me intuicija varauser posted image a isto tako ne znam kako bih prezivjela i podnijela psihicki nedajboze taj provocirani porod u 20.sedmici u najgorem slucaju ili spontani uzrokovan amniouser posted image

jooooj zeno...
kao prvo imas djete koje je zdravo , ti imas 36 a TM 39 to je skupa 75 al nije to neki sad velik zbir... u porodici vjerovatno nemate slucajeva downa... dakle imas sve razloge da su ti nalazi odlicni... samo se nerviras nepotrebno...
a cak i da se odlucis na amnio ti ne smijes tako reagovati i nervirati se...jer i za amnio moras biti smirena , opustena i misliti pozitivno... jer i od te safdasnje sekiracije mozes sebi naskoditi...razmisli!!! glavu gore...u tibi imas zsravu bebicu i tako ce biti...a sve nalaze koje zelis uraditi su eto samo da ti to i dokazu...sretno user posted image

< Poruku je uredio Visnja RR -- 8.9.2011 21:36:02 >

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 351
8.9.2011 21:35:30   
ivanasa
evo da i ja napisem nesto na ovu temu..ja sam isto morala raditi tripl test ne zato sto sam presla 30tu nego zato sto sam prije toga imala spontani a muz mi je prosao netom prije trudnoce silne hemoterapije i zracenja..ja sam se isto tako plasila i Boga molila da bude sve ok i sa strahom iscekivala nalaz. Takodje sam odlucila ma koliko to nekima i grozno zvucalo roditi tu zeljno cekanu bebu po svaku cijenu (iako je to mozda sebicno)..hvala Bogu na kraju je oispalo sve kako treba i rodila se beba ziva i zdrava..znam da ste u strahu ali pokusajte ne biti..samo cete sebi i tom malenom bicu vecu nervozu stvoriti mozda i bezpotrebno..tako da uzivajte u bebacu,pricajte mu,milkite pupu i nemojte o tome uopste misliti..

Moj andjeo maleni Filip Noa rodio se 13.01.2010

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 352
8.9.2011 21:35:55   
klemzi
Ma hoće Tičerko, ne sikiraj se toliko. Ja mislim da već sad može dr izmjeriti dužinu natkoljenice. Pogledaj u nalazima koje imaš, možda je več i mjerio. Mislim da se ta kost zove femur. Pogledaj temu Detalji sa UZV pregleda, tamo ćeš naći tačno kako se označava i uporedi. to je zaista "vjerovatan"pokazatelj, jer djeca sa Down sy imaju vidljivo kraću natkoljenicu. I ne sikraj se više, molim te. user posted image user posted image

Ljubav mamina i babina,16.2.2010 - 10.4. 2010. :(
Uvijek ćemo te voljeti najviše na svijetu ljubavi naša najveća <3
Ljubav drugorođena, ljubav oduvijek,zauvijek... 08.11. 2013.

Neposredna veza do poruke: 353
8.9.2011 21:46:38   
teacher75
pa ako se to moze vidjeti na UZ, zasto onda ikako salju na tripl test i amnio?

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 354
8.9.2011 21:49:27   
klemzi

Pa nije jedini marker, i ne mora značiti samo Down. Možda samo nešto s nogom nije ok, a možda je, i kao što su meni govorili, sitna beba. Znaš i sama, samo amnio može potvrditi genetičke aberacije.

Neposredna veza do poruke: 355
8.9.2011 21:50:27   
Visnja RR
ako je duble i tripl test dobar obicno se ne salje osim ako ne trazis... al cesto kad ova dva nisu ok to ne znaci da se ima down nego da je pogresno izracunata sedmica trudnoce...jako jako rijetko je down u pitanju...pa da bi se bilo sigurno ide se na amnio

03.04.`08

Neposredna veza do poruke: 356
8.9.2011 21:50:34   
Lejla Ka
Teacher, ja ti od srca preporučujem da privatno odeš nekom dobrom na 3D UZV. Ako bude postojala ikakva indicija da nešto ne štima razmisli o amniocentezi. Tvoje godine nisu same po sebi indikacija. Ne znam šta se ovo uzdiglo, pa problem je predstavljala prva trudnoća iza 35, a sad sa 36 godina ženu koja je prije rađala proglašavaju rizičnom. Tripl izgleda spominu svakom, a redovno nasekiraju i trudnicu i cijelu familiju.

I još da napomenem, amniocenteza kod nas se radi samo na najpoznatije tj. najčešće poremećaje, neki rjeđi se ne ispituju. I amniocenteza daje lažno pozitivne rezultate u nekom manjem procentu pa su se i poslije lošeg nalaza amniocenteze rađala (a i bila pobačena) potpuno zdrava djeca.

Znam da nije red, ali na Višnjin komentar da ne zna nikog ko je ostao bez bebe poslije amnio želim odgovoriti da ja znam i da je potvrđeno da je bila ljekarska greška.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 357
8.9.2011 21:51:15   
teacher75
IZVORNA PORUKA: klemzi

Pa nije jedini marker, i ne mora značiti samo Down. Možda samo nešto s nogom nije ok, a možda je, i kao što su meni govorili, sitna beba. Znaš i sama, samo amnio može potvrditi genetičke aberacije.

mislila sam sta uraditi u slucaju da je na UZ sve ok a, recimo, posalju na amnio zbog toga sto je tripl test pokazao povecan rizikuser posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 358
8.9.2011 21:52:51   
Leena
Teacherko, pa ja nisam ni znala da si trudna! Cestitam, draga! Zelim ti prvo da se prestanes sekirati bez razloga, a onda da sve bude u redu i da ti se user posted image rodi ziva i zdrava! Nemoj se, zeno, opterecivati sa sta bi bilo kad bi bilo! Traze ti tripl samo zbog godina i tvoje je da odlucis sta ces, ali ne sa mislima "nesto mozda nije ok", nego da je sve ok, a to je samo procedura koja se radi kada trudnica ima preko 35, i nema potrebe da brines nikakve!user posted image

<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)

*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)

Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)

All I ever wanted
All I ever needed
Is here in my arms

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 359
8.9.2011 21:56:25   
Visnja RR
ljudska greska je nesto drugo...mislila sam na sam cin amnio koji je uradjen kako treba...jer ljudksu gresku mozemo imati u svemu

03.04.`08

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 360
8.9.2011 21:58:34   
teacher75
IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

Teacher, ja ti od srca preporučujem da privatno odeš nekom dobrom na 3D UZV. Ako bude postojala ikakva indicija da nešto ne štima razmisli o amniocentezi. Tvoje godine nisu same po sebi indikacija. Ne znam šta se ovo uzdiglo, pa problem je predstavljala prva trudnoća iza 35, a sad sa 36 godina ženu koja je prije rađala proglašavaju rizičnom. Tripl izgleda spominu svakom, a redovno nasekiraju i trudnicu i cijelu familiju.

I još da napomenem, amniocenteza kod nas se radi samo na najpoznatije tj. najčešće poremećaje, neki rjeđi se ne ispituju. I amniocenteza daje lažno pozitivne rezultate u nekom manjem procentu pa su se i poslije lošeg nalaza amniocenteze rađala (a i bila pobačena) potpuno zdrava djeca.

Znam da nije red, ali na Višnjin komentar da ne zna nikog ko je ostao bez bebe poslije amnio želim odgovoriti da ja znam i da je potvrđeno da je bila ljekarska greška.

ja idem na 3D UZ privatno kod dobre doktorice- poznata je kao dobar dijagnosticar, ona mi je prije 12.sedmica predlozila tripl zbog mojih i mm godina, i d bih izbijegla amnio koju sada masovno preporucuju. rekla sam da nisam sigurna da li da ga radim a ona je onda rekla da cemo sacekati 12.sedmicu da vidimo nuhalni nabor. otisla sam u 12.sedmici i sve je bilo super, beba napredna i ziva, motorika super, sto je dobar pokazatelj i tada nije spomenula tripl. naredna kontrola je u 16.sedmici, ja ipak sada razmisljam da za svaki slucaj uradim tripl, al me malo strah sta ako pokaze neki rizik jer sam cula da zna biti lazan.

(odgovor članu Lejla Ka)
Neposredna veza do poruke: 361
8.9.2011 22:01:45   
klemzi

mislila sam sta uraditi u slucaju da je na UZ sve ok a, recimo, posalju na amnio zbog toga sto je tripl test pokazao povecan rizikuser posted image
Ne bih voljela da na bilo koji način utičem na tvoju odluku, ali da sam ja na tvom mjestu, ja ne bih radila tripl ako je UZ uredu. Kao što Lejla Ka reče, tebi su jedina indikacija godine, ništa više. A nije ti prva trudnoća, rodila si zdravo dijete, zdrava si, mislim da se stvarno džaba sikiraš i nerviraš.

Ali, znaš i sama, bilo koju odluku donosite ti i tvoj muž. Šta god odlučili želim vam puno sreće.

Neposredna veza do poruke: 362
8.9.2011 22:03:52   
teacher75
bas me zanima me koji je procenat tripl testova koji su ok u odnosu na one koji pokazu rizik.

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 363
8.9.2011 22:04:45   
Visnja RR
ticerko ja cu tebe majke mi mile banovati dok se ne poorodis user posted image same se bona sekiras nepotrebno

< Poruku je uredio Visnja RR -- 8.9.2011 22:05:02 >

03.04.`08

Neposredna veza do poruke: 364
8.9.2011 22:21:22   
rose
IZVORNA PORUKA: Mamalica

Moze li nam neko, ko je vec radio amniocentezu, objasniti proceduru: gdje je radio/kod kojeg dokt., da li se prethodno vade neki nalazi, da li se treba dugo cekati kada se narucis, treba li uputnica i koja.... sto detaljnije molim vas jer ne znam kome da se drugo obratim a hitno mi trebaju ove inf. user posted image

ne znam jel ti vec neko odgovorio al evo ja cu

procedura je slijedece od dr koji te vodi dobijes preporuku...u mom slucaju me je privatna dr uputila jednom doktoru na kosevu koji je napisao na nalazu da se preporucuje amnio zbog rizika na down 1:150, otisla s tim u skerlicevu i mada tamo nemam kartona trazila od njih veliku uputnicu i dali mi, s tim otisla u ponedjeljak na kosevo (tada su radili amnio samo ponedjeljkom)...tad je bilo na staroj ocnoj i cekala svoj red, dobila izjavu da potpisem, popila apaurin i cekala cini mi se dobra 2 sata da dodjem na red ako ne i vise...usla unutra, dr. (mislim da je Nidzara) upalila UZ da vidi polozaj bebe, odredila mjesto uboda, osjetis samo malo jaci pritisak, uzela uzorak i kuci na mirovanje (sve traje mozda par minuta)...savjetujem ti da povedes nekoga sa sobom...moj muz je bio sa mnom i cekao me ispred vrata, kuci mirovala 7 dana a rezultate cekala 3 sedmice

< Poruku je uredio rose -- 8.9.2011 22:22:12 >

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu Mamalica)
Neposredna veza do poruke: 365
8.9.2011 22:23:34   
Visnja RR
i nakon amnio se odmara na krevetu u sobi pored , pola sata do sat

03.04.`08

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 366
8.9.2011 22:25:05   
rose

a u kojoj sedmici se moze vidjeti ta natkoljenica? ja sam bila na UZ u 12.sedmici zadnji put, gledala mi je nuhalni nabor i sve je bilo ok, rekla je i da je beba napredna za svoju sedmicu i ziva- vrtila se sve vrijeme, motorika joj bila dobra, reagovala na dodir po stomaku...sada sam 14. sedmica i iduca kontrola i UZ mi je u 16.sedmici kada sam kontala da uradim i tripl test. molim boga da sve bude ok

natkoljenica (femur) se mjeri od momenta kada se bebi formiraju udovi te na osnovu obima glave i duzine natkoljenice odredjuju da li su u skladu sa sedmicama...meni su cijelo vrijeme govorili da je beba sitna i na kraju se rodila 51 cm i 3400 gr...ona i sada ima krace nogice od vecine beba koje vidim ili mi se to samo tako cini jer je buca

Neposredna veza do poruke: 367
8.9.2011 22:26:24   
rose

danas mi je kolegica ispricala kako njenoj rodici nije bio ok tripl test pa su je poslali na amnio, rezultat je dobila tek u 6.mjesecu, i rekli su joj nakon amnio da isto postoji mogucnost da nesto nije ok, ali je njoj tada bilo kasno da ista ucini i odlucila je da ipak riskira i rodila sasvim zdravu i normalnu user posted image stvarno covjek ne zna sta da radi, sto se vise informisem, vise se sekiram, a ne mogu da cooliramuser posted image

postoji mogucnost ali da bude neka anomalija koju nisu mogli identifikovati a amnio identifikuje cini mi se samo down, edwards i spinu bifidu

Neposredna veza do poruke: 368
8.9.2011 22:28:38   
rose

sam triple test ukljucuje UZ pregled i analizu krvi...oboje se radi isti dan ili najdalje 1 dan razmaka

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 369
8.9.2011 22:32:30   
rose
IZVORNA PORUKA: Visnja RR

ja nisam odmarala...odmah izasla i kuci...to mozda kod mehmedbasica...na kosevu nisu to praktikovali

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 370
8.9.2011 22:35:11   
Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

ja idem na 3D UZ privatno kod dobre doktorice- poznata je kao dobar dijagnosticar, ona mi je prije 12.sedmica predlozila tripl zbog mojih i mm godina, i d bih izbijegla amnio koju sada masovno preporucuju. rekla sam da nisam sigurna da li da ga radim a ona je onda rekla da cemo sacekati 12.sedmicu da vidimo nuhalni nabor. otisla sam u 12.sedmici i sve je bilo super, beba napredna i ziva, motorika super, sto je dobar pokazatelj i tada nije spomenula tripl. naredna kontrola je u 16.sedmici, ja ipak sada razmisljam da za svaki slucaj uradim tripl, al me malo strah sta ako pokaze neki rizik jer sam cula da zna biti lazan.

Suviše je nepouzdan i ne precizan da bi ga radila "za svaki slučaj". Evo ja ti kažem, nemoj "za svaki slučaj". Ako je doktorica dobar UZV dijagnostičar vjeruj joj.

Nemaš rizika u porodici?
Vi niste stari roditelji!
Nisi imala problema tipa ponavljanih spontanih prije ove trudnoće?

Ti jednostavno nemaš predispozicija za nekakve komplikacije, ti to i sama znaš, ali te opet jede preveliko znanje. Odmakni se malo od ovih tema i pokušaj se posvetiti drugim temama. Ako ne možeš drugačije, otiđi toj svojoj doktorici stručnjaku ranije i otvoreno joj iznesi bojazni. Pitaj je misli li da ima ikakve indicije da se trebaš brinuti.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

Neposredna veza do poruke: 371
8.9.2011 22:35:58   
teacher75
neko ovdje napisa da amnio kod mehmedbasica pokriva socijalno, jel to tacnouser posted image

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 372
8.9.2011 22:39:56   
Visnja RR

IZVORNA PORUKA: rose

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

ja nisam odmarala...odmah izasla i kuci...to mozda kod mehmedbasica...na kosevu nisu to praktikovali

ne kod mehemedbasica ...vec na kosevu...lezala sam u sobi pored ...imaju dva kreveta za odmor ...bilo je to 2007 pred kraj..

03.04.`08

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 373
8.9.2011 22:40:45   
mama75
Joj Tiki draga, vidim da si se pravo opteretila ovim user posted image Posto trudnocu vodis kod Maje ( i meni je vodila obje user posted image ) najbolje ti je da s njom lijepo porazgovaras i objasnis joj da se bojis posljedica koje amnio moze da donese. Meni je ona rekla da je 4D pouzdan isto kao tripl, tj da nema potrebe raditi oboje, mada ti mozes uraditi oboje, cisto radi sebe, pa ako bude potrebe onda i amnio. Mislim da se kod Mehmedbasica nalazi ne cekaju tako dugo kao na GAK-u, pa mozda da pokusas dobiti onu uputnicu da to radis kod njih ako bas budes morala raditi. I da: po navodima same dr Maje ona jos nije imala nijednu komplikaciju kod trudnica kojima je radila amnio.
E sada za one godine: mene muzic vadi, pa nam je zbir bio 68 kada sam radjala 2. dijete user posted image Vidite da je nekada dobro putera pokupiti user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 374
8.9.2011 22:41:50   
mama75
Lejla Ka user posted image

(odgovor članu mama75)
Neposredna veza do poruke: 375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *