|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Tripl test
7.9.2011 14:58:45   
KupusLivada
Ma daj Ivanna, pa upravo zbog ovakvih situacija mi se i ne radi test, jer samo isprepada, a i ja ne bih amniocentezu trcala da radim... a kako sam navela gore, i ko što kažu i ostali, test je neprecizan i u velikom broju lažno pozitivan...opusti se i sacekaj mišljenje doktora, a ako ti se ne bude sviđalo, traži i drugo :D

teacher, jesam li dobro shvatila da si radila triple bez prethodnog 4d uz-a? btw, pola moje familije je dobilo djecu (prvo dijete) u tim godinama, uključujući moju babu, koja nit je radila UZ nit mono, double ili triple test,  i svi smo malo na svoju ruku ali ok :D

ma ništa, izvozali me prvo na koševu, od odvratne šalteruše ("taj vaš naakav doktor"), pa onda inžinjerka nije htjela da mi radi nalaz jer je 4d bio a) 7 dana ranije b) tada je gest. dob bila 14/15 sedmica c) u papiru je nuhalni nabor 0 d) nije upisana moja težina taj dan (koju imam na drugom nalazu) pa me je poslala da ponovo uradim UZ i pregled. U vojnoj naravno nisam uspjela uletiti taj dan, a medicinska sestra koja tamo prima knjižice i sl. mi je rekla da sve ovo nema veze i da se zapravo radi o tome da bih trebala ići privatno uraditi test pa mi onda neće praviti probleme. također, sestri u privatnoj ordinaciji koja mi je zakazivala termin također nije bilo jasno u čemu je problem. vidjećemo šta će moja doktorica reći, ali do tada će mi biti kasno i za test u za eventualnu amnicentezu, kako stvari stoje... eto, to je ukratko zašto sam "đabe" išla...

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 276
7.9.2011 15:34:39   
teacher75
ja nisam nikad ni radila triple test, kad sam bila trudna sa lanom imala sam 33 godine i niko mi nije rekao da treba da ga radim, a sada sa drugim djetetom imam 36 pa su mi rekli zbog godina da bih trebala

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 277
7.9.2011 15:47:08   
teacher75
mojoj kolegici nisu pravili nikakve probleme na salteru ali mi je naglasila da dobro pazim kad budem isla da mi citav formular bude uredno popunjen. jedino mi je cudno sto su joj rekli da je nalaz gotov tek za 10-14 dana a ovdje vidim da su svima bili gotovi za 5 danauser posted image

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

Neposredna veza do poruke: 278
7.9.2011 15:48:19   
teacher75
da li se podaci koji se upisuju na forumlar mogu dobiti i iz 3d ultrazvuka ili mora biti 4d?

Neposredna veza do poruke: 279
7.9.2011 15:52:20   
KupusLivada
to i ja čekam da mi doktorica javi, ali koliko sam vidjela potreban je 4dzbog mjerenja nuhalnog nabora i procjene gestacijeske dobi. trebaju me sutra zvati iz ordinacije, pa ti javim ako nije kasno???

Neposredna veza do poruke: 280
7.9.2011 16:13:38   
teacher75

IZVORNA PORUKA: KupusLivada

to i ja čekam da mi doktorica javi, ali koliko sam vidjela potreban je 4dzbog mjerenja nuhalnog nabora i procjene gestacijeske dobi. trebaju me sutra zvati iz ordinacije, pa ti javim ako nije kasno???

meni je prosli put radila 3d i samo malo ukljucila 4d da vidim kako se user posted image vrti ali mi je rekla da je nuhalni nabor ok, pa sad ne kontamuser posted image

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 281
7.9.2011 17:51:26   
ivannna
Za uzv mjerenje za triple dovoljan je i obični 2d uzv, jer se traži u onaj formular da se upiše samo mjera BPD (promjer glave), meni su ga na jezeru uradili i popunili, i cak doktor rekao "ovo moramo pedatno da popunimo inače vam neće htjeti vaditi krv" pa sam isti dan isla vaditi krv.
Da me neko opet pita rekla bih da neću da radim taj test, jer moze donjeti nepotreban stres i sekiraciju kao meni, pogotovo ako bi ste ako iako možete izbjegli amniocentezu.
Danas sam bila na 3d/4d doktor kaze da je na uzv sve super sa bebicom, da se fino vidi nosna kost (koja je mala ili je čak nema kod Down sindroma), da se beba super raste i razvija, i da se poklapa izračunata i ultrazvučna gestacijska dob (a ovi kad su mi radili triple rekli da je njihov software izračunao da je plod sedmicu stariji - pisala sam o tome)
Rizik da se prilikom amnio izgubi plod (obično zdrav) je kod nas 1:100, a meni je rizik za Down čak i ako je tačno izračunat 1:166, tu je računica za mene jasna, tri godine sam pokusavala zatrudniti, da bih sada se izložila takvom riziku.
U ponedjeljak cu ici jos kod svog doktora (Godinjaka), vidjet cu sta ce on reci, ali uglavnom predpostavljam da cu od svega pokušati da zaboravim da sam test uopšte radila, pogotovo sto ni jedan uzv biljeg ne ukazuje na bilo kakav poremećaj.
Naravno na svakom je da sam odluči, ipak treba živjeti sa tom odlukom...
Sretno

Neposredna veza do poruke: 282
7.9.2011 18:28:24   
merima_s
Meni je tripl isto pokazao povecan rizik, 1:68. Ja sam bila u soku prvih dana ali sam se vremenom smirila. Amniocentezu nisam htjela raditi jer bez obzira na rezultate ne bih isla na pobacaj. I ja sam kod prof.Godinjaka i kad sam mu na kontroli rekla za tu odluku on je samo rekao da je njemu bitno da ja znam o cemu se radi i da preuzimam odgovornost. To je sve. Dok me Idrizbegovic napao sto nisam radila i isla na pobacaj, sto ce mi to u zivotu.....user posted image user posted image user posted image . Ja se jos uvijek nadam da je taj tripl nepouzdan. I ja sam isla sa 15+1 raditi test ( a prema nekim kalendarima to je 14+3, sto sam tek kasnije skontala) pa su mi rekli da sam trebala sacekati ali eto izvadit ce mi krv....nuhalni nabor nije bio upisan...a na krajnjim rezultatima pise 16+3 iako nema sanse da je bila tolika trudnoca.  Helem ja cekam jos dva mjeseca da vidimo tacnost tripl testa...

Mamino srce kuca samo za vas dvoje....moje sve H&H

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 283
7.9.2011 21:58:01   
klemzi
Drage moje, čitam vas šta pišete i samo da vam kažem, nemojte se puno sikirati. Vidjet ćete da će to sve biti ok, akoBogda.  Ivannna, je li ti dr rekao kolika je dužina natkoljenice kod bebe? Ako je nosna kost ok, nuhalni nabor takođe, nemoj se uopće opterećivati.  

Ljubav mamina i babina,16.2.2010 - 10.4. 2010. :(
Uvijek ćemo te voljeti najviše na svijetu ljubavi naša najveća <3
Ljubav drugorođena, ljubav oduvijek,zauvijek... 08.11. 2013.

(odgovor članu merima_s)
Neposredna veza do poruke: 284
7.9.2011 21:58:26   
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: ivannna

IZVORNA PORUKA: merima_s

jer bez obzira na rezultate ne bih isla na pobacaj.

Mislim da su ovo osnovna pitanja od kojih treba poči kad se odlučuje da li u opće raditi ove testove.

Velika princeza E 2005
Maleni veseljak N 2008
I ovo su moja DjeCa pored djece,
i moje Dojenje nakon dojenja

(odgovor članu merima_s)
Neposredna veza do poruke: 285
7.9.2011 22:36:19   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: teacher75

ja nisam nikad ni radila triple test, kad sam bila trudna sa lanom imala sam 33 godine i niko mi nije rekao da treba da ga radim, a sada sa drugim djetetom imam 36 pa su mi rekli zbog godina da bih trebala

Jasam radila tripltest i sve ok bilo,tad mi je bilo 30godina....Mene su pitali da li zelim i ja sam pristala, a za starije preko 35 ja mislim daje obaveza,jer kako sam skontala da sto je zena starija vece su sanse ...E  sad da li je to tacno ne znam

Neposredna veza do poruke: 286
7.9.2011 22:39:10   
teacher75

IZVORNA PORUKA: MarinaDK

Jasam radila tripltest i sve ok bilo,tad mi je bilo 30godina....Mene su pitali da li zelim i ja sam pristala, a za starije preko 35 ja mislim daje obaveza,jer kako sam skontala da sto je zena starija vece su sanse ...E  sad da li je to tacno ne znam

ovdje nije obavveza vec preporucuju, ako ne zelim na amniocintezu, ne moram ni to ali sam cula da se negdje moram potipsati da sam odbila i da je to na moju odgovornost.ja najradije ne bih ni radila taj test, al kako je doktorica spomenula pred mm da bih trebala on navalio da ga uradim, kaze svezala mu neku suhvuuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 287
7.9.2011 22:42:58   
Anoniman

ovdje nije obavveza vec preporucuju, ako ne zelim na amniocintezu, ne moram ni to ali sam cula da se negdje moram potipsati da sam odbila i da je to na moju odgovornost.ja najradije ne bih ni radila taj test, al kako je doktorica spomenula pred mm da bih trebala on navalio da ga uradim, kaze svezala mu neku suhvuuser posted image

Sta znaci na nasem amniocinteza???user posted image user posted image Mislim da znamali necu da se prospemuser posted image

< Poruku je uredio MarinaDK -- 7.9.2011 22:43:37 >

Neposredna veza do poruke: 288
7.9.2011 22:46:38   
Malenaoduvijek

Za uzv mjerenje za triple dovoljan je i obični 2d uzv, jer se traži u onaj formular da se upiše samo mjera BPD (promjer glave), meni su ga na jezeru uradili i popunili, i cak doktor rekao "ovo moramo pedatno da popunimo inače vam neće htjeti vaditi krv" pa sam isti dan isla vaditi krv.
Da me neko opet pita rekla bih da neću da radim taj test, jer moze donjeti nepotreban stres i sekiraciju kao meni, pogotovo ako bi ste ako iako možete izbjegli amniocentezu.
Danas sam bila na 3d/4d doktor kaze da je na uzv sve super sa bebicom, da se fino vidi nosna kost (koja je mala ili je čak nema kod Down sindroma), da se beba super raste i razvija, i da se poklapa izračunata i ultrazvučna gestacijska dob (a ovi kad su mi radili triple rekli da je njihov software izračunao da je plod sedmicu stariji - pisala sam o tome)
Rizik da se prilikom amnio izgubi plod (obično zdrav) je kod nas 1:100, a meni je rizik za Down čak i ako je tačno izračunat 1:166, tu je računica za mene jasna, tri godine sam pokusavala zatrudniti, da bih sada se izložila takvom riziku.
U ponedjeljak cu ici jos kod svog doktora (Godinjaka), vidjet cu sta ce on reci, ali uglavnom predpostavljam da cu od svega pokušati da zaboravim da sam test uopšte radila, pogotovo sto ni jedan uzv biljeg ne ukazuje na bilo kakav poremećaj.
Sretno

ja sam stvarno za ovaj test cula od dr da je prilicno nepouzdan i sta ustvari dobijes kada ga uradis, ne kontam...
samo se bezveze nasekiras i nista drugo.

< Poruku je uredio MALA1994 -- 7.9.2011 22:49:00 >

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 289
7.9.2011 22:47:40   
klemzi
Marina, to je ono kad iglom izvuku malu količinu plodne vode i analiziraju je. To je jedini pouzdan test za hromosomske aberacije, spinu bifidu i još nešto, ali nisam sigurna šta. Mislim da urade kariotip bebe na osnovu te plodne vode. Test je pouzdan ali nosi i rizik sa sobom. Eto, valjda sam ti objasnila user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 290
7.9.2011 22:52:13   
Malenaoduvijek

Sta znaci na nasem amniocinteza???user posted image user posted image Mislim da znamali necu da se prospemuser posted image

to je pretraga plodne vode, punktiraju ti tankom iglom stomak ( uz prethodni UZV) i uzmu uzorak vode i to se onda  testira na razlicite hromozonske poremecaje( down sindrom, spina bifida i jos neki)

< Poruku je uredio MALA1994 -- 7.9.2011 22:54:01 >

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 291
7.9.2011 22:58:01   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: klemzi

Marina, to je ono kad iglom izvuku malu količinu plodne vode i analiziraju je. To je jedini pouzdan test za hromosomske aberacije, spinu bifidu i još nešto, ali nisam sigurna šta. Mislim da urade kariotip bebe na osnovu te plodne vode. Test je pouzdan ali nosi i rizik sa sobom. Eto, valjda sam ti objasnila user posted image

aaaa hvala znala sam to i ovdje to zovu amniocintesiss( sad sam gledala u rijecnik) samo to nisu kad sam ja isla na tripl test tako zvali pa me malo skrenulo....Samo su rekli da ako bude potrebe ide plodna voda na analizu, al reko da se uvjerim za svaki slucaj ...slabomi idu ovinasiizrazi user posted image  

(odgovor članu klemzi)
  Neposredna veza do poruke: 292
7.9.2011 23:03:01   
rose

Gotov mi je nalaz (u srijedu radila u ponedjeljak gotov), i naravno sekiracija, povećan rizik za Down sindrome, a statistički gledano to je 1:166, šta ću dalje nemam pojma, predpostavljam da će me poslati na amniocentezu, to mi se nikako ne radi,a vjerovatno bi me to jedino smirilo. Uglavnom znam da mi ovakva sekiracija sad nimalo nije trebala.
Usput na nalazu mi piše da sam 16+2 a ne 15+3 kako je stvarno, isla sam da pitam kažu tako računar izračuao kad smo unjeli sve vaše podatke, a po podacima sve ukazuje na tačno 15-tu sedmicu ili čak koji dan manje, a nikako čitavu sedmicu više, e hajd sad znaj, može biti i neka greška.

ja sam prosle godine dobila 1:150 rizik za down sy, preporuka amnio, taj dan umrla i ozivjela, odradila amnio, traumirala se 3 sedmice, nalaz uredan i hvala Bogu, moja S, ziva i zdrava...rodila sam je 2 dana prije 34 rodjendana a tripl je normalan test u tridesetim a amnio obavezan preko 35 ili 37 (i imala jednu anembrionalnu trudnocu - blighted ovum)...naravno niko te ne moze natjerati na to ali ja sam ga uradila radi svog mira..amnio moze ukazati samo na par genetskih greski, ne na sve tako da nije garant za zdravo potomstvo...ali bar ove 3 koje se gledaju saznas i ako je sve OK, budes mirna do kraja trudnoce ...usput na masu foruma sam citala da se amnio ne treba raditi ako ne znate sta bi ucinile u slucaju loseg rezultata...ja nisam znala ali sam opet uradila amnio

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 293
7.9.2011 23:04:25   
rose

Gotov mi je nalaz (u srijedu radila u ponedjeljak gotov), i naravno sekiracija, povećan rizik za Down sindrome, a statistički gledano to je 1:166, šta ću dalje nemam pojma, predpostavljam da će me poslati na amniocentezu, to mi se nikako ne radi,a vjerovatno bi me to jedino smirilo. Uglavnom znam da mi ovakva sekiracija sad nimalo nije trebala.
Usput na nalazu mi piše da sam 16+2 a ne 15+3 kako je stvarno, isla sam da pitam kažu tako računar izračuao kad smo unjeli sve vaše podatke, a po podacima sve ukazuje na tačno 15-tu sedmicu ili čak koji dan manje, a nikako čitavu sedmicu više, e hajd sad znaj, može biti i neka greška.

sad si me bas isprepadalauser posted image ja sam mislila raditi taj test u 16.sedmici, a ne bih da radim amniocintezu. pa kako oni racunaju taj rizik, ako je 1:166, zar je to povecan rizik???

ticherko to je statisticki podatak kao i 1:10000 ali nazalost neko od nas uvijek moze biti taj 1 user posted image

Neposredna veza do poruke: 294
7.9.2011 23:07:08   
rose

da li se podaci koji se upisuju na forumlar mogu dobiti i iz 3d ultrazvuka ili mora biti 4d?

mogu...ja nisam uradila ni jedan 4d UZ tokom trudnoce prosle godine

Neposredna veza do poruke: 295
7.9.2011 23:14:05   
klemzi
ticherko to je statisticki podatak kao i 1:10000 ali nazalost neko od nas uvijek moze biti taj 1

Eh, ovo je najgora stvar. U mojim godinama, čitala sam, rizik za rođenje djeteta sa Down sy je 1:300, i ja sam bila taj 1.
Kad sam poslije toga imala spontani, razlog, nedostatak vitamina A, možete misliti, vitamin koji je toliko "nepotreban" u trudnoći, statistika 1:2000.Ja opet bila taj 1user posted image
Tako da treba odlučiti, ne obazirući se na statistiku. Ne uvjeravam nikoga ni u šta, samo osvrt na ovo "naprema"

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 296
7.9.2011 23:18:38   
teacher75
mene je strasno strah i ne znam sta da radim. procitah da je kod nas rizik od spontanog nakon amnio cak 1:100 sto je jako veliki rizik!!! ne znam ni kako bih se odlucila na abortus u slucaju nedajboze loseg rezultata, strah me i postupka amnio i abortusa, ali nisam ni psihicki spremna da ostatak zivota nedajboze odgajam dijete sa downovim sindromomuser posted image

(odgovor članu klemzi)
Neposredna veza do poruke: 297
7.9.2011 23:29:10   
taurus
teacher prošle godine u ovo doba isto sam razmišljala kao i ti
čovjek nikako ne može biti pametan u takvim situacijamauser posted image

ja sam se na kraju odlučila da ne radim tripl test, jer sam zaključila da ne bih mogla pristati na abortus
moja logika je da je sve od Boga, ma šta god to bilo

na kraju krajeva tripl je statistički test i izračunava samo vjerovatnoću za pojavu neke nepravilnosti tj, sindroma
a par mjeseci prije moje odluke dobra prijateljica je radila test, bila je velika vjerovatnoća za Down-a, rađena amnio nakon toga i sve bilo ok, rodila zdravu djevojčicu hvala Bogu
tako da je i to bio jedan od razloga za NE

Neposredna veza do poruke: 298
7.9.2011 23:29:42   
Malenaoduvijek
tiki
ja sam radila amnio i sjecam se da na onom obrascu sto potpisujes da je pisalo da je 1% mogucnost da ces dozivjeti podbacaj.
mene nije bilo toliko strah, o svemu sam bila informisana.samo ti je moj savjet ako se odlucis radi je sto je ranije moguce jer sam ja cekala rezultate skoro 4 sedmice i ako mozes trazi da radis kod mehmedbasica preko osiguranja da ne ides kod onih mesara na kosevo (jezero)

Neposredna veza do poruke: 299
7.9.2011 23:31:33   
Hanady RR

niti je obavez nit se šta porpisuješ ako ne radiš...
tvoja vršnjakinja koju poznaješuser posted image nije radila niti jedna od tih testova...
doktor joj spomenuo d abi kao trebala...mis jeli i kosnatli čemu ta sikiracija....ona nije bila psihički spremna za taj stres od testova i sara se rodila kao što znaš a da njena mama ije potpisala nikakav papir da odbija raditi te testoveuser posted image

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

Neposredna veza do poruke: 300
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *