reneee -> RE: daljinski, telefon...i sve ono što netreba (22.9.2014 13:13:03)
|
citam vase postove i prilicno sam sokirana...jedna se hvali kako udara dijete sipkom po golim nogama jer dira stvari sa stola,druge jos pisu da im je to smijesno. zao mi je sto niste uvidjele koliko stete nanosite svojoj djeci tako. mom djecaku je bilo dovoljno objasniti,cak i dok je imao godinu dana,zaboga. nikad u zivotu ga nisam ni po rukici udarila,niti se itko ima pravo derati na njega. a vjerujte mi na rijec-sa svojim djetetom mogu otici bilo kamo i prije toga mu je samo dovoljno reci neke osnovne stvari-gdje idemo,zasto idemo,tko tu zivi i sto ne smijemo raditi da teta ili ciko ne budu tuzni. da,puno je lakse nista ne objasniti nego ga sokirati,skinuti i udarati. recite sto god hocete,ja kad vidim to u javnosti prijavljujem svakoga. dijete vas zeli samo oponasati,tako se razvija i uci. nije pohvalno to sto imate staklene stvari na dohvat ruke dok su vam djeca mala,jer ste ih tako isprepadali da ih ne smiju pipnuti. dijete je maleno nekoliko godina,zar ne biste kao pripremu za trudnocu trebali i vas dom pripremiti za malog puzaca i hodaca,da slobodno istrazuje? djeca su prestravljena udaranjem i vikanjem,i umrla bi od srama kad bi me se vlastito dijete bojalo! drago mi je da cujem od drugih ljudi kako imam razumnom trogodisnjaka,ljudi odmah shvate da je njemu dovoljno samo reci pravi razlog i on odustaje od neceg sto ne smije. jeste li ikad pomislile koliko su grijesile starije generacije,zar ne vidite horde psihickih bolesnika oko sebe,ili mislite da se slucajno takav postane? ovo vam kazem kao majka sa iskustvom,kao pedagog kojeg djeca obozavaju,i nikad se ne bune,uvijek samo pitaju. meni nije problem odgovarati ni po cijeli dan,ni svom a ni tudjoj djeci. zar nikad niste pomislile na strah kojeg vas maleni dvogodisnjak dozivljava kad zna da bi mu mama mogla nanijeti takvu bol?zar vam nije zao sto nece nikad imati povjerenja u ljude,sto ce autoritet za njega uvijek biti strasan,sto ce mu bilo tko na visem polozaju od njega biti bog i batina,i nece znati zauzeti stav? jer ste ga naucili da autoritet ima pravo povrijediti,ima pravo na niske udarce,na nelogicne stvari,samo jer je autoritet? zar ne zelite dijete koje ce u skoli znati se usprotiviti,pitati za razloge ili zelite dijete koje se pusti ko riba niz vodu,pa kako bude? jer ga to ucite na takve nacine. ja zelim samosvjesnu osobu,koja ce uvijek znati izraziti svoje misljenje,svoj stav,pred bilo kim na ovom svijetu,koje ce znati da je vrijedno onakvo kakvo je,koje se nece utopiti u masu nego biti posebna osoba s manama i vrlinama,jednistven. zelim kad ga netko povrijedi a mene nema tu,da mi moze odmah doci i reci,a ne strahovati da cu njega kriviti za sve lose sto se dogadja. ne zelim manipulatora kojem ce strah od kazne biti veci nego zelja da mi se otvori kad ima problem.pa kakav god da bude. greske su pozeljne,tako svi ucimo,i njega ucim da kad grijesi uci da drugi put napravi bolje,ili pokusa bolje. sve sto cinite do trece godine zivota ce obiljeziti vase dijete za zauvijek. i nas su obiljezile te rane godine,samo neki ce priznati,neki nece,a neki toliko zakivaju u zvijezde vlastite roditelje i opravdavaju njihove nelogicne postupke da ne znaju zivjeti bez njihova uplitanja u zivote. pokusajte koji put jednostavno ispricati pricu-nemoj uzimati smece s ulice,na njemu zive male baje koje se zavuku po rukicama i onda to svrbi. nemoj lupati po tastaturi jer ce nam otpasti tipke pa necemo moci gledati crtic na njemu. ne biste vjerovali koliku bi uslugu napravili i sebi i svom djetetu.dugorocno.
|
|
|
|