Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2013 23:00:30
Apotekarka
IZVORNA PORUKA: Visnja RR
Asja (6,5 m) 9 h - 120 ml AD
11 h - kasica od rize i mladog povrca Hipp ( 5 kasicice) pomjesano sa 5 kasicice rizinih i kukuruznih pahuljica
13 h - 3-4 kasicice kasice jabuka-kruska pomjesano sa 3-4 kasicice rizinihi kukuruznih pahuoljica Nestle
14 h 120 ml AD
16 h 10 kasicica vocne kasicice pomjesane sa 5 kasicica Nestle rizine i kukuruzne pahuljice...
18:30 90 ml AD
I evo cekamo kupanje pa da nakon 21 h papamo 120 ml i da zzzzzzz
ovih dana cu izbaciti jednu AD dohranu a postepeno pojacati kasice... Ubaciti sokic (mada ne bih svaki dan) ...caj pije svaki dan oko 100 ml
Nadjoh ovaj post i jos ovakvih postova iz 2009 zar se nesto mijenjalo vidim da su i tad bebe pile otprilike 600 ml,neker manje,neke vise a starosne dobi kao moja Ana i imale suz 2 kruta obroka a neka cak i 3
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2013 23:12:13
Malenaoduvijek
apotekarko ako mislis da joj je malo mlijecnih obroka probaj joj dati uz jedan krute hrane one kasice sto se mijesaju sa vodom a imaju ad u sebi,tako ce ti pojesti i mlijeko i krutu hranu,
a svako dijete je drugacije,moj stariji je obozavao one hipp kasice sto se mute i u njih sam mogla ubaciti sve a mladji nije htio da ih pomirise ,
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.10.2013 23:19:40
Apotekarka
s prvim djetetom sam sve isla po propisima,cak i kupovala kasice sad joj pravim kasice s povrcem i vocem i bas kontam da joj mozda pravim one zitarice kukuruzne s mlijekom ujutro ili keksolino i sl
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.10.2013 1:19:55
Neca xxx
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Apotekarko, mislim da je njoj rano za dva obroka druge hrane i da bi trebala piti vise mlijeka. Mozda da joj umjesto jednog od ovih obroka ostavis mlijeko. A zasto ste tako rano poceli sa dohranom? Ja sam prvoj kcerki pocela polako uvoditi drugu hranu tek sa 6 mjeseci i to je bilo svega po nekoliko kašikica. Tako planiram i sa drugom djevojčicom. Ipak je njima mlijeko osnovna hrana barem do 10 mjeseci života.
Zato sto ne dojim a i malom sam pocela s 4,5-5 mjeseci s dohranom i u ovom je periodu imao 2 obroka ali se ne sjecam koliko je mlijeka pio negdjew sam citala da je 500ml minimalna doza....Probala sam joj ubaciti i cetvrtu bocu mlijeka ali povrati ili popije skroz malo....
Sjecam se da je meni pedijatrica rekla da djeca i žene treba da piju minimalno 500 ml mlijeka dnevno. Doduše, ovo mi je rekla kada je moja L imala godinu dana, tako da ne znam da li ista minimalna "mjera" važi i za mlađe bebe.
A ne pametujem nego odgovaram na Apotekarkino pitanje da li mislimo da li je to dovoljna količina mlijeka za njenu djevojčicu. I dala sam svoje mišljenje i navela kako sam ja radila.
Ali naravno, svako najbolje poznaje i prati svoje dijete.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.10.2013 9:17:16
Alannah
IZVORNA PORUKA: Sedina 30
može li se hrana malo soliti, par zrnaca? Ili Je rano za bebu od 7 mj? Kako da mu za prvi put supu napravim? I usput hvala na prijašnjim odgovorima.
Nema potrebe da solis,stavljas secer i slicno.Bebi tako opterecujes bubrege( i sa najmanjom kolicinom soli),a njima nije nista bljutavo kaoo nama.Oni tek spoznaju prave okuse hrane.Mi smo prosli godinu,ponekad malo posolim,ako isto jedemo,a secer nije ni probao jos uvijek. Supicu skuhaj od povrca koje je vec probala beba,ako ste probali i piletinu vec,stavi da se iskuha,na kraju povrce,izmiksaji to je to.Mozes dodati i malo prosa u supicu da se kuha.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.10.2013 22:32:14
Vinetu
IZVORNA PORUKA: Neca xxx
IZVORNA PORUKA: I love youu
Od kad cvekla ide i kako pravite? Dajete li luk bebama s povrcem
E ja se juce raspitivala oko cvekle. Ona moze odma na pocetku dohrane ali ako je domaca, ako nije od 8mj. A moze se i kuhati i peci u foliji pa blendati.
Znači cvekla može odmah na početku. Ja imam domaće cvekle, pa sam skontala da je skuham, izblendam i zamrznem. Da ima domaće povrće kada počnemo sa dohranom. Da li je neko zamrzavao mrkvu i ako jeste da li ste je blanširali ili samo zamrzli sirovu? Malo googlam pa negdje pročitah da se mrkva ne smije zamrzavati, pa sam malo zbunjena.
Ja sam vam samozvani ekspert u zamrzavanju hrane za bebača: ) Mrkva se može zamrznuti i izblendana i u komadima i skuhana i sirova. I cvekla, također, kuhana i izblendana. Imam link stranice na kojoj piše šta se i kako može zamrznuti, ali ne znam smijem li ga postaviti ovdje, pa ako koga zanima poslat ću mu na pp
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.10.2013 14:18:31
Sedina 30
Kako se priprema amarant, i sa čime ga je najbolje kombinovati. Imamo 7 mj. koliko je otprilike grama dovoljno za jedan obrok, čini mi se da bi moj jeo ne bi prestajao?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.10.2013 14:56:21
Marija13
Kako se priprema amarant, i sa čime ga je najbolje kombinovati. Imamo 7 mj. koliko je otprilike grama dovoljno za jedan obrok, čini mi se da bi moj jeo ne bi prestajao?
Kuhaš ga kao i proso, kad voda prokuha stavim jednu kašiku amarantha, i mora se češće mješati, lako se zalijepi, moj D ga nije nikako prihvatio s voćem, ali u povrću ga jede, dodam prilikom kuhanja mesa, jer se i amaranth mora duže kuhati (35-40min) uz stalno mješanje.. Vidjet ćeš kad je kuhan, masa postane ljepljiva i pretvori se u balončiće
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.10.2013 15:24:06
I love youu
IZVORNA PORUKA: Marija13
Kuhaš ga kao i proso, kad voda prokuha stavim jednu kašiku amarantha, i mora se češće mješati, lako se zalijepi, moj D ga nije nikako prihvatio s voćem, ali u povrću ga jede, dodam prilikom kuhanja mesa, jer se i amaranth mora duže kuhati (35-40min) uz stalno mješanje.. Vidjet ćeš kad je kuhan, masa postane ljepljiva i pretvori se u balončiće
Izvinite sto upadam al jel zajedno kuhas amarant sa mesom ili odvojeno?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.10.2013 7:28:33
Arminaa
Juce sam obarila blitvu i izblendala je. Jedan dio blitve je pojeo sa mladim sirom i jogurtom, a drugi dio sam stavila u zdjelicu, pa u frizider, kontam za danas. Smijem li mu dati tu blitvu danas buduci da je prenocila u frizideru, odnosno nije svjeze pripremljena? Nadam se da ce mi neko odgovoriti do 3 sata, u suprotnom, blitva ide u kantu za smece .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.10.2013 20:53:28
Alannah
Hajd nadam s da si je bacila. Zbog prelaska nitrata u nitrite blitvu i spinat ne smijes podgrijavati,ako je bilo u frizideru moras podgrijati sto znaci nije upotrebljivo. Probaj kad obaris blitvu,zamrznuti ostatak u male paketice,pa onda imas uvijek pri ruci.
< Poruku je uredio Alannah -- 22.10.2013 20:54:35 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.10.2013 13:05:34
SREĆNA
IZVORNA PORUKA: Vinetu
IZVORNA PORUKA: Neca xxx
IZVORNA PORUKA: I love youu
Od kad cvekla ide i kako pravite? Dajete li luk bebama s povrcem
E ja se juce raspitivala oko cvekle. Ona moze odma na pocetku dohrane ali ako je domaca, ako nije od 8mj. A moze se i kuhati i peci u foliji pa blendati.
Znači cvekla može odmah na početku. Ja imam domaće cvekle, pa sam skontala da je skuham, izblendam i zamrznem. Da ima domaće povrće kada počnemo sa dohranom. Da li je neko zamrzavao mrkvu i ako jeste da li ste je blanširali ili samo zamrzli sirovu? Malo googlam pa negdje pročitah da se mrkva ne smije zamrzavati, pa sam malo zbunjena.
Ja sam vam samozvani ekspert u zamrzavanju hrane za bebača: ) Mrkva se može zamrznuti i izblendana i u komadima i skuhana i sirova. I cvekla, također, kuhana i izblendana. Imam link stranice na kojoj piše šta se i kako može zamrznuti, ali ne znam smijem li ga postaviti ovdje, pa ako koga zanima poslat ću mu na pp
Daj taj link ovdje javno.
Kakvi se sve linkovi postvaljaju i korisni i beskorisni i mimo teme, a taj link nam svima može dobro doći.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.10.2013 19:20:09
Marija13
Vinetu super stranica
Zna li neko kada se uvode raznorazni začini i travke; kurkuma, kari, origano, mažuran, bosiljak itd...mi ih dosta koristimo pa jedva čekam da i D počnemo kombinovati?? I kako se uvodi bjelance? To nas uskoro čeka, a nisam ništa našla na netu..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.10.2013 21:30:48
Alannah
Sve nabrojano poslije godinu dana.Bjelance takodje s punih godinu,das vrlo malo da proba,npr kuhanog.Pratis reakcije,ako je sve ok,ponovis za nekoliko dana samalo vecom kolicinom.Mi smo vec treci put pojeli citavo jaje. Od zacina smo poceli stavljati malo origana,lovor kad kuham grah ili lecu,vlasac i sol. Karidaj sto kasnije,on je ipak jak.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.10.2013 21:50:19
Lalali
Mi smo nekidan probali bjelance, sutradan se pojavio manji osip po predjelu ramena i stomaka i nestao ubrzo. Da li je moguce da je od bjelanceta, sad me strah ponovo dati
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.10.2013 18:16:12
Lalali
i ja koliko znam da se alergija na bjelance jace manifestuje. Kad sam vec tu, kad se moze dati kivi, sad je sezona a stalno se vrtimo u krug, jabuka-banana-kruska. I moze li sad nar i kako ga davati'
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 1.11.2013 9:28:42
Arminaa
IZVORNA PORUKA: Alannah
Zbog prelaska nitrata u nitrite blitvu i spinat ne smijes podgrijavati,ako je bilo u frizideru moras podgrijati sto znaci nije upotrebljivo. Probaj kad obaris blitvu,zamrznuti ostatak u male paketice,pa onda imas uvijek pri ruci.
Ovo sam uradila, a kako sad da je koristim, buduci da se ne smije podgrijavati?