|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  336 337 [338] 339 340   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
22.2.2012 14:58:18   
mimikimi
IZVORNA PORUKA: bambi7

Hej zenske, kad ste vi djeci pocele davati monte i jogobelu?

jogobelu sam vrlo rano sa 6 tj vocne jogurte i to svakakve i svi su joj super jede ih nakon slanog obroka
eh a monte ne dajem nikako

*mamin zvrk* 13.03.2011

(odgovor članu bambi7)
Neposredna veza do poruke: 8426
22.2.2012 15:11:00   
bellla
Evo da se i ja oglasim na ovoj temi,moja curica jede sve uglavnom,a dala sam joj da proba zumace ,tako ga je ispljunula da sam se pukla smijati,jer je inace poguzija i sve je dosada jela bez problema,prva kasica joj je bila sa brokulom i rizom,tako nesto,od Hippa,ma ne da je probala kasikicu,cijelu teglicu je smazala,a sad joj je najdraza palenta sa spinatom i mladim sirom.E sad mene zanima taj zumanjak,da li vi nesto dodajete ili ga samo onako isprzite?

inace joj ne dajem slatko,a ni ne solim joj nista.,kuham samo na mesnim telecim/pilecim vodama

< Poruku je uredio bellla -- 22.2.2012 15:13:24 >

Be happy,it drives people crazy!

(odgovor članu mimikimi)
Neposredna veza do poruke: 8427
22.2.2012 15:15:38   
Lady26
Bella ako ga nece samog, pomijesaj sa doruckom ili ruckom...
Mada moja Lana ne zna sta je zumance user posted image  mi smo odmah cijelo jaje user posted image

(odgovor članu bellla)
Neposredna veza do poruke: 8428
22.2.2012 15:40:55   
Malenaoduvijek
bella zumanjak kad se sam daje jaje se kuha,barem se tako preporucuje.a mozes ga pomijsati sa spinatom i pavlakom i mladim sirom ako to jede

Ne pokusavaj me shvatiti samo me voli!

(odgovor članu bellla)
Neposredna veza do poruke: 8429
23.2.2012 0:48:36   
saritaa
bebix mozes griz praviti na mesnoj vodici, moja Sarah bi tako pojela punu zdjelicu.

Ako te jednog dana sustigne bijeda, ti ne govori Stvoritelju o tome kako imas jako veliki problem.Okreni se svojoj bijedi i reci joj da ti imas jako mocnog Stvoritelja.

mamina princeza 25.02.2008.
mamin princ 01.10.2011

(odgovor članu Malenaoduvijek)
Neposredna veza do poruke: 8430
23.2.2012 8:19:37   
emma.L
Mi za vikend počinjemo drugi krug dohrane, tj. opet sam skinula 3 tablice nadohrane i opet krećemo s jabukom rendanom nekoliko dana. Prvi put smo izgleda sve dobro odradili jer nije bilo alergija i uz neka mala razdoblja odbijanja hrane, uglavnom je uvijek dobro i sve jela. E da vidimo hoćemo li i s ovim biti te sreće user posted image .
Ali ne uživam pri pomisli da ću opet morati smišljati raznovrsne kombinacije od nekoliko namirnica.

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu saritaa)
Neposredna veza do poruke: 8431
23.2.2012 9:50:07   
bebix
Hvala vam na receptimauser posted image , jako je tesko smisliti raznovrsne obroke od nekoliko povrckica i vockicauser posted image

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 8432
24.2.2012 9:06:10   
Lavić
Mi u utorak išli primiti vakcinu, pa malo pričali sa pedijatricom na temu hrane.
Moram priznati da sam zatajila neke namirnice... Ona je sva po propisima, ja spomenula tarhanu a ona kaže da to ne može user posted image  Uglavnom, pedijatrica nam je super, ali ja te striktne tablice ne mogu poštovati 100% i smatram da je sve individualno, isto kao i tablice težine.
Uglavnom, mi smo jučer probali Lino frutolino (sa glutenom) i mali se naručao pravo, baš mu se svidjelo. Eto drage mame, probajte! 

Lavić nam je stigao 1. augusta 2011. godine

(odgovor članu bebix)
Neposredna veza do poruke: 8433
24.2.2012 9:24:59   
animagical
frutolino osim glutena sadrzi cini mi se i soju kao jak alergen, te punomasno kravlje mlijeko i narandzu...ja ne bih bas tek tako savjetovala-eto, probajteuser posted image a za gluten ti je dr mozda i pogrijesila, po novim istrazivanjima, on moze oko 6 mjeseca, tj kada je dojenje najintezivnije...ja nisam striktno za tablice, ali do navrsene godine, a mozda i poslije ne mislim nuditi kivi,bjelance, med, jagode, gljive, mlijeko, slatkise...

(odgovor članu Lavić)
Neposredna veza do poruke: 8434
24.2.2012 9:25:03   
djoisa
kako se manifestuje reakcija na gluten?

(odgovor članu Lavić)
Neposredna veza do poruke: 8435
24.2.2012 9:28:31   
animagical

IZVORNA PORUKA: ĐoIsA

http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=12972

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 8436
24.2.2012 9:30:32   
palachinken

Celijakija i gluten
user posted image
user posted image

Prehrana i dojenje - Dohrana beba

prof.dr.sc. Sanja Kolaček

Znate li zašto bebama treba oprezno uvoditi žitarice u prehranu i paziti na namirnice s glutenom? Razlog je Celijakija - bolest intolerancije na gluten, bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu.
Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži, ječmu. Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.
Celijakija
Celijakija se najčešće priumjeti već kod dojenčadi, kad dijete počne uzimati hranu koja sadrži gluten.
Najčešće vidljivi znakovi celijakije su:

povraćanje,
povećan trbuh,
proljev,
obilna sjajna i zaudarajuća stolica,
mrzovoljnost,
mlitava muskulatura,
umor.

Kod djece starije dobi simptomi mogu još biti težina tijela ispod norme starosti i mala tjelesna visina.
Celijakija se može pojaviti i u odrasloj dobi. Vanjski znakovi bolesti često su skriveni iza raznih drugih bolesti koje nisu tipične za celijakiju. Osobe su slabokrvne, prisutna je bolest kostiju, problemi probavnog trakta, napinjanje i bolesti trbuha.
Dijagnosticiranje
Jedina sigurna pretraga koja dijagnosticira celijakiju sa sigurnošću je biopsija tankog crijeva. Po uzorku dijela tankog crijeva dokazano je da je sluznica karakteristično promijenjena: resice tankog crijeva nestanu, sluznica postane tanka, atrofična.
Celijakija je doživotna nepodnošljivost na gluten. Kod rijetkih primjera do ozdravljenja dođe u pubertetu. Najčešće su za celijakiju krivi geni daljih predaka. U skandinavskim zemljama celijakija je mnogo češća nego u Europi, a gotovo je nema u zemljama Azije i SAD-a.
Liječenje
Jedini lijek i prvo i osnovno pravilo kod celijakije je bezglutenska dijeta koja traje cijeli život. To znači da se iz prehrane izbacuju sve namirnice koje u sebi sadrže žitarice: pšenicu, raž, ječam. Najnovija istraživanja pokazuju da zob nije štetna za oboljele od celijakije.
Nužnost držanja dijete
Ako bi se slučajno ili namjerno uzeo gluten, može biti da duže vrijeme (godinama) neće biti nikakvih znakova da organizam reagira na nedopuštene proizvode. To je tzv. pritajeni, tihi oblik celijakije. Mnogi ljudi koji nemaju izrazite poteškoće ne žele držati dijetu. Često se događa da roditelj misli kako je njegovo dijete ozdravilo. Ukoliko nema reakcije organizma, to ne znači da se oboljeli može normalno hraniti!
Celijakija je doživotna nesnošljivost na gluten. I najmanja količina glutena djelovat je štetno. Dijeta je potrebna jer se neliječenoj celijakiji pridružuju razne bolesti koje je teže izliječiti, a nakon nekog vremena posljedica može biti kancerogeno oboljenje. Rak probave i maligni limfon je čest kod bolesnika s celijakijom koji bezglutenskoj dijeti ne posvećuju posebnu pozornost.
DOZVOLJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:

sve vrste voća: svježeg, kandiranog*, suhog
žitarice: riža, kukuruz, proso, heljda, soja, sezam
sve vrste povrća uključujući krumpir, grahorice, rižu, leću, salate itd.
sve vrste mesa, ribe, jaja
mlijeko, margarin, vrhnje*, jogurt, sir*
gljive
šećer, čaj, crna kava, kakao, đem, med, pekmez*
čisti sladoled, čista čokolada, kavovina
škrob, uključujući i pšenični škrob
ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac, mirodije*

* označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno
ZABRANJENA HRANA ZA OSOBE S CELIJAKIJOM:

PŠENICA, RAŽ, JEČAM i sve njihove prerađevine i proizvodi koji sadrže ove žitarice i u tragu
pšenične klice, mekinje, krupica od nezrela žita
sladno pivo, bijela kava, viski
kupovni kruh od kukuruznog brašna (uvijek sadrži bijelo brašno)
gotove juhe, gotova hrana, umaci, instant krumpir
suhe smokve - bijeli prah na njima često je brašno
suhomesnati proizvodi poput salama, kobasica, hrenovki, pašteta - pretežno sadrže brašno

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 8437
24.2.2012 9:31:44   
palachinken

IZVORNA PORUKA: animagical

Istu stvar smo pejstale hahaha

Somewhere along the way, we all go a bit mad. So burn, let go and dive into horror, because maybe it's the chaos which helps us find where we belong

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 8438
24.2.2012 9:33:12   
djoisa
hvala objema user posted image

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 8439
24.2.2012 9:34:23   
animagical

IZVORNA PORUKA: palachinken

Istu stvar smo pejstale hahaha

user posted image

(odgovor članu palachinken)
Neposredna veza do poruke: 8440
24.2.2012 10:25:10   
Emica_sa

frutolino osim glutena sadrzi cini mi se i soju kao jak alergen, te punomasno kravlje mlijeko i narandzu...ja ne bih bas tek tako savjetovala-eto, probajteuser posted image a za gluten ti je dr mozda i pogrijesila, po novim istrazivanjima, on moze oko 6 mjeseca, tj kada je dojenje najintezivnije...ja nisam striktno za tablice, ali do navrsene godine, a mozda i poslije ne mislim nuditi kivi,bjelance, med, jagode, gljive, mlijeko, slatkise...

Ja sam sve to dala prije godine,pa cak i med sa 11 mjeseci i nistauser posted image Jaje smo jeli vec sa 8,kiwi sa 10,jagode sa 8 u vocnom jogurtu,mlijeko sa 7 u cokolinu probali,gljive neki dan,slatkise vise puta jeli,uglavnom kinder cokoladica,monte,puding,ali ne jede cesto..

Hello, it's me...

Neposredna veza do poruke: 8441
24.2.2012 15:55:14   
bebix
Da vas pitam mamice da li ste vi davale svojim bebama crvenu lecu, cula sam da je bas zdrava, samo neznam od kad se moze davati i kako se moze spremiti..

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 8442
24.2.2012 16:02:28   
Malenaoduvijek

IZVORNA PORUKA: Emica_sa

Ja sam sve to dala prije godine,pa cak i med sa 11 mjeseci i nistauser posted image Jaje smo jeli vec sa 8,kiwi sa 10,jagode sa 8 u vocnom jogurtu,mlijeko sa 7 u cokolinu probali,gljive neki dan,slatkise vise puta jeli,uglavnom kinder cokoladica,monte,puding,ali ne jede cesto..

emice vi ste imali srecu,a to ne znaci da se sutra ne mogu osuti od jagoda ili npr paradajza.
L.je jeo jagode u kasicama hipp i kad sam mu sa 2 godine dala svejeze dijete se svo osulo.

a gljive se ne preporucuju do 5 godina jer djeca mogu reagovati povracanjem jer ne mogu da ih provare.

a ja kivi ne dajem svojima jer je vecinom prskan i ne pada mi na pamet da im dajem jer kako su osjetljivi odmah bi im nesto bilo.

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 8443
24.2.2012 16:05:18   
Malenaoduvijek
bebix
kad i grah mislim sa 8 mjeseci.dobro je iskuhaj samo i dodaj mrkvu,krompiric ili nesto sto je beba probala.

(odgovor članu bebix)
Neposredna veza do poruke: 8444
24.2.2012 16:10:32   
bebix

IZVORNA PORUKA: MALA1994

bebix
kad i grah mislim sa 8 mjeseci.dobro je iskuhaj samo i dodaj mrkvu,krompiric ili nesto sto je beba probala.

i mislila sam da je tako nekakouser posted image hvalauser posted image

Neposredna veza do poruke: 8445
24.2.2012 16:14:59   
Malenaoduvijek

IZVORNA PORUKA: bebix

bebix

i mislila sam da je tako nekakouser posted image hvalauser posted image

evo sad procitah u RR kalendaru dohrane da se grah daje sa 12 mj kad i leca a meni nesto ostalo u glavi 8 mj.ali ako je probala beba grah isto je to mozes slobodno dati

(odgovor članu bebix)
Neposredna veza do poruke: 8446
24.2.2012 16:19:28   
Emica_sa

emice vi ste imali srecu,a to ne znaci da se sutra ne mogu osuti od jagoda ili npr paradajza.
L.je jeo jagode u kasicama hipp i kad sam mu sa 2 godine dala svejeze dijete se svo osulo.

a gljive se ne preporucuju do 5 godina jer djeca mogu reagovati povracanjem jer ne mogu da ih provare.

a ja kivi ne dajem svojima jer je vecinom prskan i ne pada mi na pamet da im dajem jer kako su osjetljivi odmah bi im nesto bilo.

Ma znam,ja sam puno vise sa Alanom pazila,a sad sa Farah sam imala sindrom drugog dijetetauser posted image ,sve nekako na brzinu..

Od gljiva jedemo samo sampinjone,a i njih smo jeli 2 puta po malo u sosu,a kiwi imam domaci iz Mostarauser posted image user posted image

Ja sam ti inace poznata po tome da ne kupujem voce na pijaci,osim banana,meni kad neko kaze ja volim dati svijeze voce,kupila na pijaci,umijesto Hipp kasice,hoce nesto da mi bude,jer to isto voce sa pijace je tretirano 3654 puta..

Ja sam bila puno slobodnija inace jer ni ja,a ni muz nemamo nekih poznatih alergija na hranuuser posted image

< Poruku je uredio Emica_sa -- 24.2.2012 16:23:52 >

Hello, it's me...

Neposredna veza do poruke: 8447
24.2.2012 16:29:04   
Malenaoduvijek
Ja sam ti inace poznata po tome da ne kupujem voce na pijaci,osim banana,meni kad neko kaze ja volim dati svijeze voce,kupila na pijaci,umijesto Hipp kasice,hoce nesto da mi bude,jer to isto voce sa pijace je tretirano 3654 puta..

to si u pravu,a to sa sindromom drugog djeteta si u pravu ali kod mene ima puno alergicara u porodici i sa jedne i sa druge strane pa zaista moram paziti.

jagode i paradajz su mi najgore,jedne godine ih L.jeo dogodine se sav osuo tako da cemo to zaboraviti.

a da mi je domace to bi bilo famozno.ja sam jedino imala domace sljive i jabuke od tetke nepraskane a ovo ostalo je sve upitno kakvo je i kojeg porijekla.

a kako se od banane moze nastradati to je malo poznato,od moje mame prijateljica dobila amebu koja se krije u zelenim bananama i u zelenoj salati

< Poruku je uredio MALA1994 -- 24.2.2012 16:30:32 >

(odgovor članu Emica_sa)
Neposredna veza do poruke: 8448
24.2.2012 16:42:33   
animagical

neko rizikuje, pa ima nafaku i ne bude nista...ja ne bih da rizikujem, tako da cemo alergene itekako izbjegavati...a po meni, nece nista propustiti i bez tih desetak namirnica u prvoj godini...user posted image

Neposredna veza do poruke: 8449
24.2.2012 16:48:10   
Emica_sa
Moze se od svega iskreno nastradati,jer kad covjek pocne citati i razmisljati,prestala bi jesti,sve je na neki nacin postalo sumnjivo.Banane i salata amebe,meso se uvozi iz argentine,sve zivo se prska,GMO hrana na svakom cosku,ma katastrofa,ali sta ces zivit se mora

Ja ljeti imam stvarno povrca i voca domaceg,mama kupi od provjereni ljudi pa posalje,a zimi jedemo sto jedu i sviuser posted image

Hello, it's me...

Neposredna veza do poruke: 8450
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  336 337 [338] 339 340   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  336 337 [338] 339 340   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *