|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  287 288 [289] 290 291   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
28.3.2011 17:27:41   
bebacha
Alen pru jede od 6-tog mjesca a griza od 6,5.palentu pravim na vodi pa dodam abc ili jogurt,sir a griz pravim na kravljem mlijeku pa dodam neku vocku ili vocnu kasicu

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 7201
28.3.2011 17:28:47   
vjestica
puru sam joj uvela sa 6 mjeseci, a griz sa 8
sve pravim na običnoj vodi

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

Neposredna veza do poruke: 7202
28.3.2011 17:32:31   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Iman83

E to me baš zanima, dajte mi savjet:

Htjela bih praviti iman griz i puru pa me zanima da li je pravite na vodi ili mlijeku! Koliko je bebi bilo mjeseci kad ste uveli palentu i griz? Mojoj je 6,5 mjeseci, za sad ima jedan obrok, koji je super prihvatila, al bi joj htjela uvesti i gore navedeno,al me strah da nije rano!

Dženana, jel ti oduvijek Nejli praviš griz na kravljem mlijeku ili samo kako si joj uvela flašicu?

ja bih prije pocela s purom...unutra fino stavis mladog sira...a pura se svakako kuha na vodiuser posted image ..griz za mene samo goji...ne vjerujem da u njemu ista imauser posted image

vjestice...zob se mora dugo kuhati i mijesati da pusti sluz...mozda je mozes kasnije blendirati...ne znam...a mozda i ne moras

ne znam da li ste probale suhi grasak...on ne nadima...a odlicna kasa od njega moze ispasti...za 15 min. u pretisu dobijete kremastu juhu...eto...probajte je sebi prvo napraviti da vidite...mi je svi volimo...svi sem A.user posted image a radi njega vazda kuhamuser posted image

Neposredna veza do poruke: 7203
28.3.2011 17:41:46   
Dzenana_G
Ja sam uvela palentu sa 6 mjeseci. Puru neznam da napravim, pa ja to meni i njoj palentu lakse mi je. Nakon 15-ak dana sam pocela sa grizo, tako je prvi put probala gluten. I od pocetka joj pravim sa kravljim mlijekom.

11.05.2010. Princeza
20.06.2014. Princ

"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body"

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7204
28.3.2011 17:44:51   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Dzenana_G

Ja sam uvela palentu sa 6 mjeseci. Puru neznam da napravim, pa ja to meni i njoj palentu lakse mi je. Nakon 15-ak dana sam pocela sa grizo, tako je prvi put probala gluten. I od pocetka joj pravim sa kravljim mlijekom.
pura = palenta user posted image koliko ja znamuser posted image

samo sto palenta kazu dalmatinci tj. hrvati...opet...ja mislim

(odgovor članu Dzenana_G)
  Neposredna veza do poruke: 7205
28.3.2011 17:52:19   
Dzenana_G
IZVORNA PORUKA: dadada

Pura je nesto sto se pravi od pravog kukuruznog brasna, dugo se kuha, a samim tim i dugo mjesa. palenta je nesto sto je skoro kao instant, kuha se par minuta.

11.05.2010. Princeza
20.06.2014. Princ

"Making the decision to have a child is momentous. It is to decide forever to have your heart go walking around outside your body"

(odgovor članu Anoniman)
Neposredna veza do poruke: 7206
28.3.2011 18:00:32   
Anoniman

Pura je nesto sto se pravi od pravog kukuruznog brasna, dugo se kuha, a samim tim i dugo mjesa. palenta je nesto sto je skoro kao instant, kuha se par minuta.

postoji instant pura/palenta...i prava pura/palenta...a to je istouser posted image

Neposredna veza do poruke: 7207
28.3.2011 18:01:24   
HAHA

Jeste Dzenana i malo ko je zna napraviti,ja jednom imala domaće kukuruzno brašno i probala,samo probala-nisam uspjelauser posted image .A palentu sam Hamzi pravila na vodi omjer 1:2,5,a onda dodavala svoje uzdojeno mlijeko.

Harun 27.11.2010. Hamza 23.08.2006.

Neposredna veza do poruke: 7208
28.3.2011 18:04:04   
Anoniman
U mojim krajevima pura je pura, s tim da se pura moze praviti sa kukuruznim brasnom i sa palentom. ali oboje ima isto ime. Mi smo puru poceli negdje sa sest i po i pravila sam sa vodom i dodavala malo jogurta. I danas je pravim na vodi sa malo putera, dodam kasicicu kajmaka i jogurt, a dok je bila manja dodavala sam mladi sir.

(odgovor članu HAHA)
  Neposredna veza do poruke: 7209
28.3.2011 18:04:12   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: HAHA

Jeste Dzenana i malo ko je zna napraviti,ja jednom imala domaće kukuruzno brašno i probala,samo probala-nisam uspjelauser posted image .A palentu sam Hamzi pravila na vodi omjer 1:2,5,a onda dodavala svoje uzdojeno mlijeko.

ama zene drage...to je isto...evo udaram glavom u ziduser posted image user posted image ...kad biste dosle u dalmaciju i trazile puru ljudima bi upitnik ko kuca bio iznad glave...jer oni znaju samo za palentu...i isto se domaca kuha satima...ko i purauser posted image user posted image

(odgovor članu HAHA)
  Neposredna veza do poruke: 7210
28.3.2011 18:05:05   
Dzenana_G
Mene moja mama ovako naucila, e sad jel tacno ili nije nemam pojma. Ali mislim da jeste

11.05.2010. Princeza
20.06.2014. Princ

(odgovor članu HAHA)
Neposredna veza do poruke: 7211
28.3.2011 18:10:30   
Anoniman
evo vam http://www.zupa-svkriz.hr/zdravlje/palenta.htm palenta je talijanski naziv za puru...u doba kolumba sigurno nije postojala instantuser posted image

Neposredna veza do poruke: 7212
28.3.2011 18:11:11   
HAHA
Ma nema veze kako god user posted image samo da ispadne ukusna.Mm i ja puno istih stvari zovemo različito,ali se razumijemo,a već za Hamzu će nam još malo riječnik trebati,dijete čisti hrvatski govori.

Harun 27.11.2010. Hamza 23.08.2006.

Neposredna veza do poruke: 7213
28.3.2011 18:13:55   
Dzenana_G
Bas kao sto HAHA  kaze iz razlicitih krajeva ljudi razlicite nazive za ista jela imaju. Mm je iz Sjenice i kad njegova mama kaze pravim maslenicu, ja ocekujem pitu sa korama, a izmedju puter ili eventualno kajmak, ona nama iznese uljevak user posted image To je samo jedan od brdo primjera.

11.05.2010. Princeza
20.06.2014. Princ

(odgovor članu HAHA)
Neposredna veza do poruke: 7214
28.3.2011 18:20:04   
Anoniman
pa upravo...pura/ palent instant ili prava...bitno je da se radi o istoj namirnici

moja mama je ko mala govorila himber za sok...i onda jos kaze himber od malina...sto bi u prevodu znacilo...maline od malinauser posted image

ja samo zelim reci da se radi o istom...dzenana...nacicu ti puru na kojoj pise instantuser posted image

Neposredna veza do poruke: 7215
28.3.2011 18:26:03   
Anoniman
Žganjci, palenta ili pura razlikuju se po pripremi, ali su u biti slično jelo, što se ne bi moglo reći i za nazive. Više od trideset_ak naziva tog jednostavnog jela zabilježeno je na prostorima Bosne i Hercegovine. Tako se pura još zove bota, cicvara, gloda, greba, jaglji, kaša, palenta, polenta, prpa, pula, pulenta, pura, žganci, žganjci. I to su samo neka od imena.user posted image
tako kaže čika google

< Poruku je uredio Breskva -- 28.3.2011 18:27:49 >

Neposredna veza do poruke: 7216
28.3.2011 18:34:37   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Breskva

Žganjci, palenta ili pura razlikuju se po pripremi, ali su u biti slično jelo, što se ne bi moglo reći i za nazive. Više od trideset_ak naziva tog jednostavnog jela zabilježeno je na prostorima Bosne i Hercegovine. Tako se pura još zove bota, cicvara, gloda, greba, jaglji, kaša, palenta, polenta, prpa, pula, pulenta, pura, žganci, žganjci. I to su samo neka od imena.user posted image
tako kaže čika google

ja puru ili ti palentu...pripremam istouser posted image ...onako kako kaze nacin pripreme na kesiuser posted image ...a znam da ima i instant "pura"...sad mi je u kuci "palenta"...a sljedeci put cu maksuz kupiti instant "puru"user posted image ...i znam da u dalmaciji...ako odete u onaj neki "seoski" restoran i narucis palentu ...bogami cete se nacekatiuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 7217
28.3.2011 18:37:59   
Anoniman
i ja pripremam isto...nikakva nauka zamuti u ključaloj vodi i to je to...zato me i zainteresovalo gdje je razlika odo još da čitam nisam ja neki kuharuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 7218
   [Obrisana poruka]
28.3.2011 18:58:00   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Anoniman)
  Neposredna veza do poruke: 7219
28.3.2011 18:59:56   
bebacha
jogurt od 6 mjeseci obicni,od 7 vocni

"Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti."

Neposredna veza do poruke: 7220
28.3.2011 19:01:21   
lejla_r
mi u 125 mL vode dodamo 2 kafene kasicice griza, a kad pravimo sa mlijekom onda jednu kasicicu, ne bude previse gusto, taman da se sa vocem lijepo pomijesa.

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što nešto sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli nešto provjeri, kudi prije nego se u nešto uvjeri. - arapska poslovica

Neposredna veza do poruke: 7221
   [Obrisana poruka]
28.3.2011 19:06:45   
Brisani uporabnik

(odgovor članu lejla_r)
  Neposredna veza do poruke: 7222
28.3.2011 21:20:21   
teacher75
IZVORNA PORUKA: Iman83

Bebacha, lejla hvala vam puno!
Sutra ćemo palentu s jogurtom aBd!!!!user posted image user posted image user posted image

ja stalno pravim puru od domaceg brasna, kuham u uzavrelom mlijeku 15ak minuta na laganoj vatri i stalno mijesam, prethodno u mlijeko dodam malo putera a pred kraj mladog sira ili pavlake. lana pravo voli, jede svaki 2. ili 3. dan za dorucak. i griz pravim na mlijeku i isto dodam mladog sira ili abc sira. moja lana nece da pije mlijeko, tako da ja njoj oboje pravim na mlijeku da bi vise mlijeka unijela u organizam

< Poruku je uredio teacher75 -- 28.3.2011 21:21:39 >

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

Neposredna veza do poruke: 7223
   [Obrisana poruka]
28.3.2011 21:27:00   
Brisani uporabnik

(odgovor članu teacher75)
  Neposredna veza do poruke: 7224
31.3.2011 0:26:47   
Idina mama
IZVORNA PORUKA: bebacha

jogurt od 6 mjeseci obicni,od 7 vocni

Samo da napomenem: procitajte sastav jer vocni jogurti obicno sadrze puno secera i puno hemije.
Pa, mozete i sami napraviti vocni jogurt: u obicni dodati voce :-)

Inace, mlijeko moze od 6. mjeseca do 200 ml, medjutim, sa sirom treba sacekati do 10. mjeseca, jer je koncentracija bjelancevinaveca nego u mlijeku. Koliko sira se moze napraviti od 200 ml mlijeka? Inace u mladom siru nema puno kalcijuma (onako usput kazem). Ima ga najvise u tvrdom siru, edameru, npr. Ali za tvrdi sir trebalo bi sacekati bar do 10. 12. mjeseca.

Sto se tice griza, dadada rece da goji. Ne, ako je integralni. Izuzetno su dobre sve zitne pahuljice (zitarice) ali ako su od cjelovitog zrna (integralne). Tako i griz. Pokusajte nabaviti i kukuruzni griz (polentu) ili kukuruzno brasno od cjelovitog zrna. I rizine baby pahuljice neka su integralne. Takve baby instant pahuljice proizvodi Hipp. Toliko su fine da su poput praha. Dobre su i Alnatura pahuljice. Izgledaju kao pahuljice u müsliju, samo za manje bebe se moraju miksati.
zitarice su neophodne za razvoj mozga i inace su hranjive i imaju visoko vrijedne sastojke. Cak kad beba odraste i postane dijete neka ostane navika da jede zitarice navece ili ujutro.
Usput, radi svpg djeteta (kad pocne da jede hljeb) i sebe neka vam je hljeb bar 50% od integralnog brasna.

< Poruku je uredio Idina mama -- 31.3.2011 0:32:18 >

(odgovor članu bebacha)
Neposredna veza do poruke: 7225
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  287 288 [289] 290 291   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  287 288 [289] 290 291   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *