koka i po
|
IZVORNA PORUKA: Farah12 Drage mame, pomozite, utjesite, posavjetujte.. Da li je neko imao slicna iskustva s djecom, kako se zavrsilo? Kcerka mi puni 3 godine za par dana i ovakva je situacija. Vec sa godinu i po govor nije bio "kao po knjigama", ne sjecam se jel i jednu rijec tada znala reci. Sto se tice ostalog razvoja mislim da je jako napredna - fizicki, motoricki (sitna i krupna motorika) i intelektualno. Ali govor - slabo, jako slabo! Onomatopejski se izrazavala za apsolutno sve zivotinje tad sa 1,5 godinu, a i sad sa 3 joj je cuko -av av, maca mjau....., voz je tu tu, sova uuuuu. Kad nesto hoce dovede vas do toga i pokaze prstom, a cini mi se da mi svi prije i nego pomisli znamo sta hoce i da to dobije. Komplikovane zahtjeve odradjuje takodje od vrlo ranog uzrasta, danas slaze puzle, zna boje, prepoznaje dosta slova, ali crvena joj je ci, bijela bi, sjedi je sje, bo je boli, pi je piski, vo vode... Zna reci mama, tata, nana, jaja, bebe, papa -sve rijeci u kojima se ponavlja isti slog dva puta i toa(auto) za mnozinu tauti. i DA - zna reci jasno i glasno NECU i to jako cesto koristi :) Rijetko sstavi po dvije uzastopne te svoje nazovi rijeci. Sa 1,5god sam se obratila pedijatru koji mi je rekao da tek sa 2god ako ne bude napretka odemo logopedu a da je upisemo u vrtic ne bil djeca potakla taj govor. U vrtic ide vec godinu dana (krenula dakle prije nego joj je bilo 2 godine) i tete u vrticu kazu da se odmah odlicno uklopila tipa da je znala kad je vrijeme za dorucak, kad za pjesmu, gdje stoji kada pjevaju, fino se igra s djecom.... bili kod logopeda (na dip-u) kad joj je bilo 2,5god koji nije ustanovio nikakav problem, dg.napisao - zakasnjeli razvoj govora, a nama (roditeljima) rekao da radimo na fondu rijeci. Kako kad nece da ponovi niti jednu rijec?! Vodila sam je i u EDUS (nevladina org.za pomoc djeci sa poteskocama u razvoju, najvise sa autisticnom djecom) - oni imaju defektologe, logopede, psihologe - i od njih je odgovor da je sve ok. Sve ok - ali moje dijete ne progovara. Kad odem po nju u vrtic cujem drugu djecu isto iz jaslica kao sto je i ona kako prepricavaju sta su jeli, sta su radili, ali meni moje dijete i sto bi - ne zna i ne moze. Neki dan kad sam dosla s posla kuci ona mi dotrici pred vrata puna zelje da mi isprica nesto i ushicena govori "mama nana jaja njam njam, mama nana jaja njam njam" - i MM mi kaze bila je kod nane, nana joj kupila kinder jaja i jela ih. Imam i kcerku kojoj je 17 godina. Pa da li to sve moze biti od prevelike umazenosti, od toga sto osjeti da je glavna i centar paznje svima? Ja stvarno ne znam gdje vise da se obratim da pomognem prije svega svom djetetu a i sebi. Nisam rekla da ima jako uvecan 3.krajnik i ceste upale usiju, srednje uho povremeno ima vode.. - ali to drzimo stalno pod ljecnickim nadzorom - ako se uspije prevladati bez operacije. Bili smo i kod Geze - on nije spomenuo niti slab sluh (a ja iz njenog ponasanja znam da odlicno cuje) niti tu resicu pod jezikom s kojom su neka od vase djecice imala problem. Znam da sam preopsirna, ali ako je iko iscitao do kraja - molim vas da li ko ima neki prijedlog, savjet komentar, istu pricu... Bilo sta! Hvala! Jako sam zabrinuta! draga mama... isti slucaj imam u svom komsiluku s tim da je djecak star cetiri godine. njegovi roditelji ulazu sve napore da govor koliko toliko napreduje . svaki dan to gledam. nemam ti nesto pametno za reci ali ako ti moze pomoci....pokusaj djevojcicu privoliti da izgovara rijec na slogove...npr.....re-ci.....je-la itd...tako da dijete uz pomoc izgovori kompletnu rijec. tako rade roditelji ovog djecaka...pa pokusaj...mozda pomogne