|
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 21.10.2009 21:57:05
|
|
|
|
medigirl
|
I mi smo u fazi uvodjenja mlijecnih proizvoda. Na jednom hr forumu sam nasla ovaj clanak o jogurtu, a ima i recept za domaci - pa ko voli nek' izvoli. mislim da je zanimljivo. nama je pedijatrica rekla da ne bi preporucila gotove vocne jogurte jer "pitanje je kojeg je porijekla voce koje stavljaju u jogurt". bolje je praviti domaci. slazem se, nije ni izbliza ukusan kao kupovni - ali da li je zdrav za dijete? EVO CLANKA: "Što je jogurt Tradicionalni jogurt sadrži isključivo kulture Streptococcous thermophilus i Lactobacillus bulgaricus. Mliječne kulture tipično se još dobivaju pomoću L. acidophilus, L. casei, L. reuteri i Bifidobacterium bifidum i još ponekima, a popularno se zovu probioticima. SVE mliječne kulture zasnovane su na jednoj ili više ovih bakterija, pa kako god se one zvale. Kefirna zrnca su kolonije nekolicine različitih kultura, LGG je soj L. casei, ABC stimulans i AB kultura su ista stvar samo različitih trgovačkih naziva. Zajedničko svim ovim proizvodima je da se u njima nalaze živi organizmi i to ih čini djelotvornima. Što nije jogurt Pasterizirane mliječne kulture se ne mogu zvati jogurtom ili bilo čime drugim – to je mrtva bijela tvar kiselog okusa, upitne prehrambene vrijednosti, često "oplemenjena" želatinom i drugim strahotama. Recimo od Actimel-a nisam uspio dobiti jogurt, zapravo mi se mlijeko u koje sam ga stavio nije čak ni pokvarilo – dakle sasvim sigurno nema učinke iz reklame. Ako se od nekakvog kupovnog "jogurta" ne može dobiti jogurt, onda to sigurno nije živo i dobro je za izbjegavanje. Tko voli kiselo neka radije pije limunadu. Zdravija je. Voćni jogurt Jogurt se sam po sebi jako teško kvari, što nije slučaj ako mu se doda voće. Voće u kupovnim jogurtima je zapravo kompot, jer se jedino tako može duže držati. Dakle, bolje je u čisti jogurt natrpati pravo voće i to pomlatiti odmah. Prebiotici su tvari koje povećavaju učinak probiotika. Komercijalno je to inulin, a u domaćim uvjetima to je med, kruške, posije, žitne pahuljice i slično. Dakle, nije neka pamet, samo se zvučno zove. Zašto je jogurt dobar Sve jogurtne kulture bez iznimke sprječavaju razvoj štetnih mikroba putem kompetitivne kolonizacije, protubakterijskim djelovanjem i snižavanjem pH. Poboljšavaju imunitet, sprječavaju nastanak tumora, smanjuju kolesterol. Poboljšavaju razlaganje i apsorpciju hranjivih tvari i minerala. Obitelj bifidobacterium osim svega ovoga još proizvodi B-kompleks vitamina. Obitelj acidophilus posebno je djelotvorna u borbi protiv gljivica. Ono što ove kulture traže za uzvrat je laktoza, pa je zato u jogurtu ima puuuno manje nego u mlijeku, a to je opet dobro. Od kakvog mlijeka se jogurt radi Skuhanog. Mlijeko kada iziđe van iz krave isto je tako živa tvar. Osim kravinih matičnih stanica, mliječnih kultura i poneke patogene bakterije, u njemu se nalaze i antitijela od kojih jogurt hoće ispasti gorak ili čudnog okusa. Pasteriziranjem se antitijela ne suzbijaju, dakle ostaje kuhanje. Zapravo se jogurt može dobiti i iz mlijeka u prahu, a najjednostavnije za pripremu jogurta je trajno mlijeko. Jogurt i bebe Mliječne kulture razlažu mliječne bjelančevine na probavljive aminokiseline. Alergijske reakcije izazivaju bjelančevine, a ne aminokiseline. Netoleranciju laktoze izaziva hrana bogata laktozom, a jogurt to nije. Dakle, u dohrani jogurt dolazi puno prije kravljeg mlijeka. Bebe preko majčinog mlijeka dobivaju Bifidobacterium infantis koji kolonizira i štiti mala crijeva. (To se ne dogodi ako je mama pod antibioticima ) Za dojenu djecu je dovoljno da mama mlati jogurtnu kulturu pa beba može imati od toga koristi i puno prije dohrane. Kako se jogurt pravi u fušu Ima puno različitih pristupa, a vjerujem da je moj najjednostavniji. Potrebni su: 1. plastična termosica od dvije (i pol) litre 2. dvije litre trajnog mlijeka po vlastitom izboru 3. mali jogurt (zapravo kultura) iz dućana, takozvani starter, po vlastitom izboru 4. mikrovalna pećnica 5. lijevak, manja grabilica, prazna i oprana PET boca od dvije litre Mlijeko se strpa u termosicu, baci se u mirkovalnu na 3-3,5 minute (ovisno o snazi pećnice) tako da se mlijeko zagrije na 37-40 celzijevavca, uz miješanje se doda starter, poklopi se i odloži na 6 do 8 sati. Jogurt je to kiseliji što je mlijeko bilo toplije i što se duže čeka. Termosica se zatim otvori, jogurt se promiješa i grabilicom i lijevkom strpa u PET bocu, a potom u frižider. Takav može komotno čučati oko dva tjedna bez straha od kvarenja. Važno je istaknuti da su higijenski uvjeti apsolutno nužni u cijelom postupku do trpanja u frižider. Ovdje napominjem da ne prihvaćam kritike usmjerene na recikliranje PET ambalaže, jer ponovna upotreba JE recikliranje, a na ovaj način se ova ambalaža ponovno koristi – za čuvanje jogurta."
|
|
|