adissa_ -> RE: sunet muškog djeteta (18.9.2009 12:10:05)
|
IZVORNA PORUKA: emma.L Može li jedno pitanje? Nemojte misliti da je zlonamjerno, zaista (još uvijek me je strah da će mi netko zamjeriti a to bih zadnje željela). Sve mame plaču i stavljaju ove neke uplakane likove kad pišu o obrezivanju, što u potpunosti razumijem. Znam i da je to dio tradicije nekih ljudi, i to poštujem. Ali zar bi zaista bilo jako strašno to ne uraditi? Pridržavate li se svih propisa Islama, pa onda i to radite kao pravi vjernici, ili samo jer je to tradicija (što je po meni velika razlika). I treće- vidjela sam dijete čija majka mi je pričala da se mjesecima poslije budio vrišteći i u znoju. Zašto to raditi djetetu? Može li se sačekati da odraste bar do nekih 10-ak godina, odgajati ga u vjeri, a odluku prepustiti njemu? Piše li to igdje? Ponavljam, molim vas, ovo je čisto jer sam neinformirana, i jer nikada to ne bih uradila. Da se razumijemo, ja sam vjernik, krštena sam, ali mislim da su moji roditelji trebali meni preppustiti odluku u šta ću vjerovati a izložiti me informacijama, kako bi ta odluka bila ispravna za mene. I da, znam da pola civiliziranog svijeta to radi i sve- moja pitanja nemaju veze s tim. Razumijem pitanje i postujem tvoj stav,ali sunet nikome nije ucinio zlo :) vjeruj mi,djetetu koje dolazi iz bosnjacke nacije je vece zlo biti neosunecen..znam jednog(on je iz mjesanog braka doduse,otac musliman ),citavo djetinstvo je patio od kompleksa jer nije osunecen,uvijek je to sakrivao od djece,jos gore je bilo kada je postao momak(ne mozes od svakoga kriti da si neosunecen haha),na kraju se kao momak osunetio sam..a krivio je oca sto ga nije osunetio ranije.a i otac kaze..pogrijesio sam neke stvari se rade jer su dio tradicije i ne mozes djete izbaciti iz okruzenja jer imas tamo neki svoj princip,imas kcerku kako vidim,,ipak vjerovatno postoje neki obicaji koje namjeravas ispuniti bez obzira sto je ona jos mala
|
|
|
|