Cickolini -> RE: Sunet / cirkumcizija (9.6.2013 9:03:35)
|
E evo i mog iskustva... Datum: 01.06.2013. godine Dob: 5 mj i 3 sedmice Dvoumila sam se i brinula kao i sve druge mamice, ali eto odlucih smo se da i to zavrsimo sto prije to bolje. Mi smo sunet obavili u Holandiji na istom principu kao i kod nas samo uz malo drugacije savjete koju su se u nasem slucaju pokazali kao odlicni. Po savjetu dr dali smo bebcu sat prije zahvata jedan paracetamol cepic 120mg. Kad je stigao tamo dobio je jos jedan isti i cetri inekcije oko cundarice. Tata ga je drzao,a ja zacepila usi da ga ne cujem kako place. Vrisnu jeste, ali i odmah prestao. Onda smo se malo igrali 5 min i presli u salu. Zahavt su obavili jedan dr i asisten. K je lageo na sto, moj muz je sjedio pored njega ako pocne da se vrti da ga moze zabaviti, ali nije bilo potrbe jer je on bio bas raspolozen i zaigran. Pustili su bebi muziku poceli. Ja sam se krila iza kamere jer nisam smjela da pridjem. Prvo su mu ocistili i testirali da li nista ne osjeti... Kad sam vidjela da to tako fino ide i sama sam prisla. Vidjela apsolutno sve i nije nista strasno. Mozda zato je je K bio miran i veseo. Sve se zavrsilo za 10 min. Poslije op cundarica je bila super. Nije krvarila, nisu se vidjeli ni konci. Glavic je bio crveniji u odnosu na danas, ali dr kaze da je to normalno jer je tek ugledao svjetlo dana hahaha Ovdje je osnovni savjet Bijeli vazelin. Dr su nakon sto su ocistili stavili bijeli vazelin i gazu preko. Onda su stavili dvije pelene. Jedna pelena za pisu i druga za zastitu da se ne povrijedi. Pitala sam za Knatarionovo ulje, ali oni ne savjetuju uospte jer od ulja se stvaraju bakterije i idealno je za infekciju. Mi poslusali... Njihovi savjeti su paracetamol cepic svaka 4 sata po potrebi (mi smo samo jos jedan stavili poslije operacije bez potrebe doduse), 7 dana bijeli vazelin na gklavic i pelenu (ja sam malo pretjerivala i potrosila 3 tube od 100gr vazelina za 7 dana), dvije pelene 7 dana zbog gore navedenih razloga, prvi dan poslije operacije bez kupanja, narednih 7 dana svaki dan 15 min topla kupka u cistoj vodi. Uzi bodi da cuva cunu jer sto je cundarica slobodnija to se vise leta po peleni i nadrazuje i boli. To 100% istina osjetila na sebi poslije CR. I mi smo ponjeli siri bodi, a ispostavilo se da treba uzi. Vazelin ne da da se zaljepi tako samo slobodno. Kako anestezija prestaje djelovati nakon 20-30 minuta bebac je od momenta kad smo ga stavili u autosjedalicu poceo da nervoza i kenjka. To je sve trajalo 10 min. Nije ni flasicu popio zaspao je u autu. Dosli kuci on kao da nije nista bilo. Nismo mogli vjerovati. Pkusavala sam skoro dva sata da mu ne dam da se okrene na stomak, ali onda sam odustala i on se super igrao na stomaku . Bez ikakvih problema. Nikako nije vise ni plakao ni imao problema. Kad se ukaki (cega je mene najvise bilo strah) od vazelina kaka samo sklizne sa cune i mi maramicama ocistimo ostalo i onda malom vodom speremo cunu. Moram da kazem da je vazelin najbolja stvar na svijetu. Danas je 7 dana kako se sve to zavrsilo i stvarno mogu reci da smo prosli savrseno... DR nam je naglasio da ukoliko dodje do temp 2 ili treci dan da se javimo je li to moze ukazivati na infekciju. I ukoliko bude krvarilo u kapljicama. Mislim da sam sve napisala, ali ako ima neko nesto da pita... tu sam. Malo sam opsirna, ali ja volim detalje procitati kad me nesto zanima pa sam tako i ja napisala. I da sunet je obavljen normalno, a ne laserski.
|
|
|
|