lavlav -> RE: Klomifen/Clomid (25.2.2011 12:38:13)
|
Cao Vjestice Pomalo sam istrazivala o lijeku koji sam unosila u organizam... Indukcija ovulacije Klomifenom započinje se sa 50 mg/d kroz 5 dana (započinje se od trećeg do petog dana ciklusa) što u gotovo 50% slučajeva dovede do ovulacije. Kako u 50% žena ne dođe do ovulacije, češće se započinje sa dozom od 100 mg/dan (2 tablete na dan, odjednom). Iznimno se u jako osjetljivih žena može započeti sa 25 mg/d. Ultrazvučno je potrebno pratiti ženu bar jedan ciklus, dok ne utvrdimo odgovor jajnika, dolazi li do ovulacije ili ne, i da li sluznica maternice reagira stanjenjem. Dozu klomifena može se dizati do 150 mg/d, eventualno do 250 mg/d, iza čega više nema kliničke koristi. Indukcija se može provoditi kroz 3-6 ciklusa, tri ako je zbog antiestrogenog djelovanja (tanke sluznice maternice) trudnoća neizgledna, šest ukoliko žena ovulira. Ako nakon 3 mjeseca žena nije trudna može se učiniti postkoitalni test (PCT) jer CC mijenja cervikalnu sluz, pa je daljnja indukcija bez intrauterine inseminacije (IUI) uzaludna. Kako je klomifen na tržištu već dugi niz godina, dobro poznajemo i prednosti i nedostatke ovakvog načina liječenja. Klomifen naime u velikom broju žena dovede do ovulacije, ali velik broj žena koje ovuliraju ne ostanu trudne. Razlozi tome mogu biti visok LH, antiestrogeni efekt (tanka sluznica maternice, promijenjena cervikalna sluz), i loš utjecaj na jajnu stanicu. Zatim, 10-30% pacijentica bit će rezistentno (neće ovulirati) na CC nakon 6 mj terapije. Uz KLOMIFEN se spominje i veća stopa pobačaja. Problem su i višeplodne trudnoće, jer je npr. incidencija petorki nekoliko miliona puta veća nego u prirodi, što samo naglašava potrebu UZV monitoringa. Ukoliko žena reagira sa razvojem više folikula, bolje je odustati od tempiranog odnosa taj mjesec, a slijedeći smanjiti dozu klomifena.Ne bih imenovala dr,neka ostane ovako...ja sam se nekako izvukla sa Klomifenom...zao mi je one koji ce pristajati, kao sto sam i ja zbog velike zelje za[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] na sve...cesto je kontraproduktivno...Mislim da uvijek treba cuti vise misljenja...jer se udje u zacarani krug terapija i nezeljenih dejstava...Dr mi je preporucila nakon 2 mjeseca insemenaciju, naravno opet sa Klomifenom, odbila sam...jer u tadasnjem psihickom stanju i strahu ne znam da li bi imalo uspjeha... Kasnije sam potrazila strucna misljenja drugih ljekara...koji su smatrali da sam pocela sa prejakom dozom...Ovo je moje iskustvo...svi smo razliciti...ali ipak svoj zivot u svoje ruke...Ne bih da se vise eksperimentise samnom...Ljubim vas
|
|
|
|