Aminad -> RE: Jevmu - Ašure (4.1.2009 22:12:11)
|
Triplemama ašura je zapravo nešto kao kompot samo sa velikim brojem sastojaka. Možeš praviti onako kako praviš i kompot obični ali one sastojke koji se duže kuhaju pripremaš odvojeno i malo duže pa onda sastaviš s ostalim npr. grah, kukuruz isl. Ja ću u jednu veliku šerpu staviti da mi se kuhaju jabuke, mrkva i ostal sl.voće. Tu ću dodati šećera i dodavati ostalo voće isto kao kad pravim kompot npr. maline dodajem na kraju da se ne rasapadnu kuhanjem isl. a možeš i onako u agdi kako je pisala Maida. Posebno ću kuhati grah, posebno kukuruz pa kad bude kuhano samo ću dodato jabukama i ostalom voću isto tako je i sa ostalim sastojcima, suho voće ću isto tako samo dodati. Znači kad svi sastojci budu spremni sve ću sastaviti i pustiti da prokuha ili da "prebaci ključ". i to je to. Mislim da je to to[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Evo jedan tekst o pripremanju našla sam ga na : http://www.coolinarika.com/recept/hasure-bosanska-sofra Ako sam šta pogriješila neka me Maida i one koje su već pravile isprave ja sam gledala kako moja mama pravi pa je ovo po sjećanju. "...Ovo je recept za sve one koji bi hašure željeli praviti na Dan hašure, ali ne znaju kako :) Hašure (ili Ašure) je miješani kompot od mnogo vrsta voća i zrnatog povrća Treba biti najviše 70 vrsta, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta. One vrste voća i povrća koje se teže kuhaju (riža, zob, ječam, kukuruz, badem, orah…) trebaju se posebno kuhati i ta se voda ocijedi i malo propere. Ili se samo natope u vodi preko noći. Zatim se sastave sa ostalim vrstama i kuhaju. Različito voće se može kuhati sve zajedno u jednom loncu ili svaka vrsta posebno, pa da se poslije sve sastavi, uz dodatak šećera. U toku kuhanja se dodaju cimet i karanfilčić i ko želi malo, vrlo malo soli. U pravilu se ne smije raspadati (a mora biti kuhana) ni jedna vrsta voća, odnosno povrća. Ukoliko ne želite da vam hašure bude tamno onda trebate izbjegavati da stavljate bobičasto, crveno voće, ponajprije mislim na borovnice. Agrume, naranča, limun, grejfut – ako su neprskani, treba skuhati sa korom u jakoj agdi..." A šta sa koštunjavim voćem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
|
|
|
|