lirio -> RE: Stitna zlijezda (26.1.2011 23:34:27)
|
IZVORNA PORUKA: Aquarius lirio dok ti se Višnja javi, prenijet ću ti svoja iskustva. Poslije poroda su mi podivljali hormoni, a i prije sam imala dijagnosticiranu hiotireozu ( usporen, umanjen rad štitnjače ). Doktorica je posumnjala ha Hashimoto, i poslala me na ultrazvuk i da uradim antitijela, jer su ona prvi pokazatelj bolesti. Srećom i hvala Bogu, kod mene je sve bilo OK a evo 3 mjeseca poslije poroda su se hormoni počeli stabilizovati, pa je doktorica zaključila da se radilo o privremenom poremećaju uzrokovanom porodom. Inače svi problemi sa štitnjačom se vrlo lako mogu otkriti. Potrebno je uraditi krvne pretrage preko kojih se određuu hormoni TSH, T3 i T4, i po potrebi antitijela ako se sumnja na to. Dakle samo je potrebno dati krv i nalazi budu brzo gotovi. I uz to još uraditi UZ vrata, što je potpuno bezbolno i također brzo. Evo još nekih podataka koje sam našla na internetu: Tireoiditis ( upala štitnjače ) Tireoiditis štitnjače , stvara prolaznu hipertireozu nakon koje može uslijediti prolazna hipotireoza ili ne dolazi uopće do promjene funkcije štitnjače. Poznate su tri glavne vrste upale štitnjače,najčešći Hašimotov tiroiditis, subakutni granulomatozni tireoiditis i nijemi limfocitni tireoiditis. Hašimotov tiroiditis ( Thyroiditis Hashimoto)-Hašimotova, autoimuna bolest štitnjače Hašimotov tiroiditis je , kako je već napisano , najčešći uzrok hipotireoze u svijetu. Ova autoimuna bolest je dobila naziv po liječniku Dr Hakaru Hashimoto koji je prvi opisao ovaj poremećaj rada i bolest štitnjače, 1912 godine. Bolest se ubraja u grupu upalnih boelsti štitnjače ali autoimunih, jer iz nama nepoznatih razloga tijelo se okreće protiv sebe , stvarajući antitijela protiv tkiva, odnosno stanica štitnjače u kojima se sintetizira hormon štitnjače i na taj način dolazi do promjene strukture štitnjače i njene poremećene funkcije. Ova vrsta tiroiditisa najčešća je u starijih žena, a 8 puta je češća u žena bilo koje dobi nego u muškaraca. [image]http://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/neck5.gif[/image] Ova bolest kako se ubraja u skupinu autoimunih bolesti ponekad je povezana s nekim drugim autoimunim bolestima kao perniciozna anemija ( pogubna autoimuna anemija-slabokrvnost), Sjogrenov sindrom ( autoimuna reumatska bolest-suhoća slunica oka, rodnice, žlijezda slinovnica, upalne bolesti zglobova) ili sistemni Lupus eritematodes ( autoimuna bolest stvaranja imunih kompleksa koji dovode do upla u malim krvnim žilicama, bubrega, kože, mozga, testisa i drugih organa), Adisonova bolest ( prekomjerno žeđanje , pijenje tekućine i mokrenje- poremećaj rada nadbubrežne žlijezde). Mnogi oboljeli imaju i šećernu bolest ili slabije aktivne paratioidne žljezde.Hašimotov tiroiditis prisutan je i kod ljudi s kromosomskim urođenim anomalijama ( poremećajima) kao što su Downov sindrom, Turnerov sindrom, Klinfelterov sindrom.) Ova bolest , Hašimotov tiroiditis najčešće se nakon simptoma koji upućuju na bolest otkriva ultrazvučnim pregledom štitnjače ili laboratorijskim pretragama krvi , odnosno slučajnim pregledom vrata ultrazvukom zbog drugih poremećaja kod pregleda karotida ili žljezda slinovnica. Hašimotov tiroiditis može se početi manifestirati urednim izgledom vrata bez povećanja žljezde kliničkim pregledom na vratu ili prisutnim nekim od simptoma koji su prethodno navedeni. Ukoliko bolest počinje uvećanjem štitnjače , ono je najčešće bezbolno, gotovo neprimjetno s osjećajem punoće u vratu.neki od boelsnika osjećaju stezanje u vratu ( kao da ih netko ili nešto davi u vratu), zatim otežanim gutanjem ( bolesnici osjećaju kako krutu hranu tablete lili lijekove teže mogu progutati). Kod oboljelih može i ne mora ništa pipati na vratu. Rekla bih kako češće oboljeli imaju poremećaj rada štitnjače ali bez vidljivih i opipljivih promjena na vratu, Kod otkrivanja bolesti u oko 20 % oboljelih dijagnosticira se slabiji rad štitnjače a u preostalih 80 % iako postoji anatomski ultrazvučno promijenjena štitnjača ili oteklina na vratu štitnjača uredno funkcionira. hvala aquarius na pomoci[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley31.gif[/image]...kod mene ipak nije stitna u pitaju...vadila nalaze hormona-uredu su...radila uzv stitnjace, blago je uvecana al nista strasno...a vrat i daljeboli, tacnije mjesto oko grkljana, nesto me steze i pecka..uzv vrata ok...mozda je od stresa ili sl...
|
|
|
|