Esmica
|
Eh zenice,treba mi vas savjet.Imam sina uskoro ce mu pet punih godina.Imam jos dvoje djece pored njega,al savjet mi treba u vezi njega,pa ovo drugo dvoje necu spominjati. Recite mi iskreno gdje grijesim,jer sam vise skroz isgubljena. Ne znam kako da postupim,imam osjecaj da nisam dobra majka,i stalno razmisljam o tome.Gresku pravim i sto ga poredim s drugom djecom,znam,al sta cu kad bih zeljela kao i svaka majka da moje djete bude dobro i poslusno. Prvo on je puno ljut deckic.Ne mogu mu reci da danas nije slusao,ljuti se zbog toga,baca naokolo igracke.Tuce mladje sestre,i nemaju mira od njega.Za jelom ih carka stalno,ma koliko puta mu rekli da ih pusti na miru,kako bi njemu bilo da ga stalno neko ezijeti. Nekako razmisljam on je vec veliki,i treba to da shvati.Sestrama nista od igracaka neda,dok drugoj djeci daje sve,i uopste ne pazi na svoje igracke kad je vani. Najvise od svega me nervira sto ne slusa sta govorim,gleda u mene,al je u mislima daleko.S ovim cu povezati primjer kad je vani s djecom,mi mu nedamo da jede po ulici,a posebno da jede kod nekoga nesto.Zna se kad je jelo,i samo se u kuci jede (djeca po ulici stalno piju coca cole,jedu cipsove,sladolede).Ako nesto zeli,vidio je na ulici,ako mozemo priusticemo mu to.Medjutim koliko god puta rekli,on prekrsi pravilo.Uvijek jede s drugom djecom,kad god mu neko nesto da,on jede.Mi se stvarno trudimo da uvijek imaju nesto zanimljivo,ja mnogo kuham kiflice,nekakve keksice koje oni jedu i vole,onda pravim bas cesto domaci sladoled,kupimo kornete,bas zbog njih,i bez obzira sto to sve pojede u kuci,kad je vani s djecom nema naseg pravila.Isto kad nam neko dodje,on prekrsi sva pravila.Ne smije paliti kompjuter,on odmah upali.Igracke razvaljuje.Jednostavno,gleda da sto vise gluposti napravi. U obdanistu nista ne zeli da uci,samo trazi djecu koja skacu i prave gluposti,a izbjegava one koji pisu i rade neke kreativnije stvari. Dok je bio manji,naucio je slova,na kompjuteru zna svasta da radi,super crta,boji,igra se s zivotinjama,pravo je kreativan,i svasta zna od kockica da napravi.Nikad nisam vidjela na njemu neke znakove ljubomore prema sestrama.Pitam se da ovo sad njegovo ponasanje nije ustvari ljubomora.Ili je mozda u pitanju drustvo,jer smo se tek doselili,i moram vam priznati da mi se ne svidja okolina,a posebno djeca ovdje.Kradu mu igracke,on opet iznosi druge. Onda imamo i problem zbog mokrenja.Inace je rano naucio ici na wc.Super sve,medjutim sad ide uvijek u zadnjem trenutku,i mnogo puta i ne stigne do wc/a.I to nije ono klasizno trcanje na wc,vec on toliko place,vristi trceci,jer vidi da nece stici do wc/a.I koliko god puta ponavljala da ide na vrijeme u wc,on bez obzira na to opet po starom. Jos gore to izgleda zato sto je on visok,i bas djeluje kad djecak koji ide u skolu.Svi ga pitaju koji je razred.Al njegovo ponasanje je kao kod djeteta od 2 godine.On jos uvijek zna kad nesto zeli,a ne moze to dobiti da se baca na pod,vristi i dere se da bi to dobio. Sta kazete majke na ovo,kako trebam postupati? Kad ga kaznim,recimo kad vani napravi neki prekrsaj,ulazi u kucu.Mora da sjedi sam u sobi.Ja udjem u dnevni boravak,cujem ga da lupa djeci kroz prozor.A ja se prije toga toliko izgalamila,na kraju sve dzaba pricala.On jednostavno kao da nista nije cuo,opet po starom. Nisam vise pametna...
|