Lejla Ka -> RE: Pohranjivanje majcinog mlijeka (12.2.2011 22:56:15)
|
Ovo se odavno kanim, ali ne stignem. Prevodim vam odlomke iz knjige Breastfeeding Answer Bok, od La Leche Ligue, autora Nancy Mohrbacher i Julie Stock: Istraživanja su pokazala do sad ne poznate antibakterijske zaštite humanog mlijeka. Ove studije pokazuju da humano mlijeko u frižideru može stajati i duže od do sad preporučenih 24, 48 ili 72h, a da mlijeko pohranjeno na temperaturi malo nižoj od sobne (u priručnom frižideru sa zaleđenom "ciglicom") može ostati svježe i do 24h. Pokazalo se i da mlijeko koje je stajalo 10 sati na sobnoj temperaturi nema značajno više bakterija nego ono pohranjeno u frižidru (eh ovo je sad neka nauka, i ja ne bih baš davala djetetu mlijeko koje je stajalo 10 sati na sobnoj temperaturi, op. prev.). U ovoj knjizi još piše da se zrelo majčino mlijeko na sobnoj temperaturi od oko 25C može držati 4-6 sati. Tako da helena, ako se mlijeko izdoji u dobro opranu posudicu, šteta je da ga preljevaš u termosicu i tako izlažeš mogućnosti dodatne kontaminacije. Ako vam na poslu na griju baš luđački do 25C, možeš slobodno dogurati do kuće da staviš mlijeko u frižider. Ili možda da posudicu sa izdojenim mlijekom nakon zatvaranja zamotaš u vlažnu hladnu krpu, i sve zajedno staviš u one termoizolacione torbice namjenjene specijalno za flašice? Tako će ipak biti na nešto nižoj temperaturi od sobne.
|
|
|
|