kolacic -> RE: Grčevi (kolike) kod beba (8.10.2010 1:40:31)
|
Iscitala sam sve skoro postove mama koje su imale problema s grcicima kod bebama i evo kako ja to vidim: postoje dvije skupine: 1. one koje panice i koriste sve moguce kapi, cajeve, sirupe, i time samo svoju bebu iscrpljuju jer ona je mrva mala i njen organizam ne podnosi tolike promjene 2. one koje nosaju dijete i masiraju, stavljaju na stomacic, koriste sva druga sredstva osim hemije. a evo mog (ne)iskustva: ja imam neke prijateljice koje isto tako koriste kapi, sirupe, i mene nagovaraju, a ja ti fino nazovem jednu staru poznatu iskusnu zenu koja je po struci pedijatar, i ona meni kaze da samo majka svoje dijete svojom blizinom i toplotom moze smiriti. i ja uradim sljedece sto se pokazalo super stvar, moja beba nema skoro nikako grceve: nakon hranjenja bebe, uzmem je da podrigne, i nakon toga je drzim uz sebe iako joj je tijelo opusteno, nekad se zgrci i onda je masiram po guzi i ledjima tako, potom, stavim je na koljeno, drzim je ispod stomaka na koljenu, stavim da joj je toplo i masiram je po ledjima.. budem sigurno pola sata tako s njom i eto najboljeg i najednostavnijeg rjesenja za grceve. i da ne zaboravim, kamilica rjedja je stari dobri lijek, a svi ostali za mene nista ne predstavljaju osim glupih hemikalija koje unistavaju organizam nasim malim bebicama. ako vam dijete vristi, to je zato sto NISTE prije toga nakon obroka, masirali i bili uz dijete, nije dovoljno samo da podrigne, potrebno je i da ga zagrijete svojim tijelom... eto, danas je recimo imala grceve i ja sam je kruznim pokretima masirala uljanom gazom zagrijanom na peci, to je dobar lijek za grceve.
|
|
|
|