|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pohrana matičnih stanica/ćelija
24.12.2011 8:44:04   
vjestica
IZVORNA PORUKA: animagical

IZVORNA PORUKA: gerberka

hvala na objašnjenju..svejedno mislim da je kod nas nemoguće insistirati da završi pulsiranje user posted image

moguce je,mom sinu su cekali...

e to sma i ja htjela da uradim, ali nažalost nisma na vrijeme rekla babici i ljekaru user posted image
došla sma u jakim bolovima konstantnim i nakon 14 sati istih sam jedva registrovala da su odmah prerezali pupčanu po porodu
to mi je žao, kao i to što nisam podojila odmah bebu kad su mi je stavili na grudi user posted image ali nakon takvog poroda sma bila jedva sretna što je dobro završilo
jesi li ti odmah kad si došla rekla da želiš da sačekaju da otpulsira ili kad si se porodila ?

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu animagical)
Neposredna veza do poruke: 351
24.12.2011 13:45:08   
gerberka
ja razgovarala sa tri dr , nevezano za kompaniju i interes za pohranjivanje MC i rekli su mi da to nema nikakve veze..kakve to bolesti mogu nastati nečekanjem da ispulsira..sva trojica su za pohranu MC.
uvijek se to brzo zavrsava osim ako neko insistira da se saceka, pa eto i sa i bez pohranjivanja MC ta djeca su zdrava i napredna. Ne trebalo nikom ali ko moze treba ih pohraniti.
Eto da prenesem

ako neko ko zagovara teoriju razvoja bolesti zbog brzog presjecanja pupcanice molim da potkrijepi to strucnom literaturom, da i mi znamo
s druge strane o znacaju MC i uspjesnosti lijecenja njima ima mnogo toga za citati pokusavam razmisljati logički...puseeee user posted image

ja sam za pohranu MC.ovo govorim uopšteno.na stranu zaposlenici pojedinih kompanija gdje sam dozivjela neugodnost!!!

< Poruku je uredio gerberka -- 24.12.2011 13:56:42 >

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)
10.02.2012 8:05 moja maca! Hvala Ti Gospodaru

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 352
24.12.2011 14:24:33   
animagical
IZVORNA PORUKA: vjestica

hvala na objašnjenju..svejedno mislim da je kod nas nemoguće insistirati da završi pulsiranje user posted image

e to sma i ja htjela da uradim, ali nažalost nisma na vrijeme rekla babici i ljekaru user posted image
došla sma u jakim bolovima konstantnim i nakon 14 sati istih sam jedva registrovala da su odmah prerezali pupčanu po porodu
to mi je žao, kao i to što nisam podojila odmah bebu kad su mi je stavili na grudi user posted image ali nakon takvog poroda sma bila jedva sretna što je dobro završilo
jesi li ti odmah kad si došla rekla da želiš da sačekaju da otpulsira ili kad si se porodila ?

cim sam dosla ali i masic je uredno ispostovao kad se beban konacno rodio...

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 353
24.12.2011 14:28:58   
gerberka
IZVORNA PORUKA: vjestica

vjestice bez brige, mojoj sestri odmah prerezali kao i 90% žena.evo je sjedi kod mene kaze nije joj bilo ni do čega od bolova user posted image a curice su super user posted image poslat cu ti pp u vezi dojenja da ne idem OT user posted image

"Gospodaru moj, pokloni mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš." (Ali Imran,38)

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 354
27.12.2011 10:16:49   
lana32
Pozdrav
I ja sam plaćala preko interneta ,i nije bilo nikakvih problema,inace sve račune plaćam preko internet bankarstva ,štedi mi vrijeme i hodanje i do sad nisam imala nekih problema,ali nije isključeno da se dese ovakve stvari jer u ovoj državi ionako što šta nije uređeno i organiozovano . Žao mi je što si imala takve neprilike.

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 355
27.12.2011 10:21:04   
lana32
Pozdrav
To je i ono što sam ja govorila u ranijim postovima,važna je stručnost doktora ili sestre koja uzima krv i pupčanik ,jer od njihovog rada zavisi kvalitet matičnih ćelija,a prilikom potpisivanja ugovora ,imate i papir da se medicinsko osoblje ograđuje ako nešto ne bude u redu . Važno je razgovarati s dr o tome prilikom prijema ,morate se samo pobrinuti za sve. Što se tiče štetnosti ili koristi ,postoje mnoga istraživanja o tome,činjenica je da ne treba previše rano rezati .

(odgovor članu nestoslobodno)
Neposredna veza do poruke: 356
4.1.2012 0:05:31   
nestoslobodno
Evo nadjoh ovaj clanak, pa mozda ce zanimati nekoga.

http://www.medindia.net/news/healthinfocus/Menstrual-Blood-Banking-Scope-and-Future-95616-1.htm

(odgovor članu lana32)
Neposredna veza do poruke: 357
24.1.2012 15:25:30   
Monaa
U fazi sam razmisljanja o pohrani maticnih celija, medjutim prilicno sam skepticna oko svega toga, ne znam sta da mislim. user posted image Iscitala sam dosta clanaka ali i dalje mi je sve to nekako u oblacima i nedovoljno dokazano. Ja dok nemam konkretan dokaz za nesto ne vjerujem u to. 
Zna li neko od vas konkretan slucaj da se dijete ili roditelj uspio izlijeciti na ovaj nacin? 

Neposredna veza do poruke: 358
24.1.2012 15:27:50   
gerberka
a to ti je kostana srž, amticne celije kostane srzi..da ne nabrajam sad ko se sve izlijecio transplatacijom kostane srži..samo sto ovako dođe jeftinije a veca sansa za kompatibilnoscu..ako mozes sto da ne..nikom ne trebalo

(odgovor članu Monaa)
Neposredna veza do poruke: 359
24.1.2012 15:30:49   
Monaa
Mogu finansijski, ali nesto imam osjecaj da je od toga vise napravljen biznis nego sto ima koristi. Bas sam nesto skepticna. user posted image

(odgovor članu gerberka)
Neposredna veza do poruke: 360
24.1.2012 23:21:50   
taurus
mene su baš danas prijatno iznenadili iz cryo-save
pošto je E rođendan za par dana, danas smo poštom dobili prelijepu čestitku, kalendar i presladak okvir za sliku na kojem piše njeno ime

user posted image user posted image user posted image

hvala cryo save

(odgovor članu Monaa)
Neposredna veza do poruke: 361
29.1.2012 11:04:56   
lana32
Pozdrav svima

Porodila sam se 19.01 carskim rezom , dr . Drljević me je porodio ,matične ćelije su uspješno pohranjene u Engleskoj , bili su iznenađeni količinom krvi i pupčanika ,te mi je rečeno da imam 3 doze posebno odvojeno za liječenje ,to jeste mogu ih iskoristiti u 3 puta za različito liječenje . Poslala sam ih preko Future Health . To je moje iskustvo oko matičnih ćelija.

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 362
29.1.2012 21:07:39   
Visnja RR

IZVORNA PORUKA: Monaa

U fazi sam razmisljanja o pohrani maticnih celija, medjutim prilicno sam skepticna oko svega toga, ne znam sta da mislim. user posted image Iscitala sam dosta clanaka ali i dalje mi je sve to nekako u oblacima i nedovoljno dokazano. Ja dok nemam konkretan dokaz za nesto ne vjerujem u to. 
Zna li neko od vas konkretan slucaj da se dijete ili roditelj uspio izlijeciti na ovaj nacin? 

Draga najbolje da odes u prostorije Cryo save i oni ce ti dati sve informacije o tome... imaces i primjere kome je sve pomoglo... uvjek je ziv razgovor mnogo bolji od onog sto citamo...pa eto...ili ako hoces da odfes na njihova organizovana druzenja pa sa jos trudnica ili majki koje zele biti uskoro trudnice razgovarati o svemu sto te zanima

Asja = duša duše moje :)
03.04.`08

(odgovor članu Monaa)
Neposredna veza do poruke: 363
2.2.2012 12:58:36   
KupusLivada
Zene koje rade potrebne testove ovih dana, gdje ste radile test na HIV? Na DIP-u navodno vise ne moze jer "mi to vise ne radimo, moracete negdje drugo, obo kod nas se sve zakomplikovalo sad..."

Na transfuzilogiji 50.40 KM, a primaju i u naturi (krv)...

(odgovor članu Visnja RR)
Neposredna veza do poruke: 364
2.2.2012 16:10:03   
mamina princeza
ja sam sve nalaze radila u al tawil poliklinici u importane centu.... 20 km svaki .. za vojnu bolnicu treba ih 6 znaci 120 KM budu gotovi za 20ak minuta ikoliko sam ja informisana trenutno su najisplativiji. sto se tice tetsiranja na hv to mislim da bi trebalo da se moze raditi na kosevu ko god zeli ... ili u onim nekim centrim a mislim i hepatitis . takod a sam ja isto razmisljala o tome mozda se moze ustediti, mada na krajunisam ni raspitivala defintivno.
bezveze mi je to so ne rade na dipu ili gdje vec na klinici jer znam da reagensa ima kad imas stelu .... bze veze a ovako kad nazoves i pitas ne moze.

Moja princeza 04.07.2008
Moj princ 26.02.2012

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 365
2.2.2012 16:27:35   
KupusLivada
ma ne bih sad komentarisala ko sta moze ako ima s kim / cim.

U centrima se hiv radi anonimno, mislim da ti nalazi nisu prihvatljivi u ove svrhe...

Probacu u toj poliklinici, hvala

(odgovor članu mamina princeza)
Neposredna veza do poruke: 366
2.2.2012 16:47:07   
rose

IZVORNA PORUKA: taurus

pošto je E rođendan za par dana, danas smo poštom dobili prelijepu čestitku, kalendar i presladak okvir za sliku na kojem piše njeno ime

hvala cryo save

aaaa a mi nismo dobili nista za rodjendan...jedino sto smo na njihovom kalendaru al to su nas kontaktirali da posaljemo sliku user posted image user posted image

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 367
2.2.2012 16:48:35   
rose
IZVORNA PORUKA: KupusLivada

Zene koje rade potrebne testove ovih dana, gdje ste radile test na HIV? Na DIP-u navodno vise ne moze jer "mi to vise ne radimo, moracete negdje drugo, obo kod nas se sve zakomplikovalo sad..."

meni kad je trebalo radila sam na DIP-u...na uputnicu...tada jedino nisu imali reagens na chlamidiu a onda sam to uradila privatno

nazovi sanasu ili neki privatni lab

< Poruku je uredio rose -- 2.2.2012 16:49:59 >

13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :)))

18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))

(odgovor članu KupusLivada)
Neposredna veza do poruke: 368
2.2.2012 22:00:19   
taurus

IZVORNA PORUKA: rose

IZVORNA PORUKA: taurus

hvala cryo save

aaaa a mi nismo dobili nista za rodjendan...jedino sto smo na njihovom kalendaru al to su nas kontaktirali da posaljemo sliku user posted image user posted image

i nama su poslali kalendar i prepoznala sam tvoju S user posted image
ali ja nisam bila voljna da šaljem sliku bebe kada su tražili

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 369
6.2.2012 12:39:44   
KupusLivada
IZVORNA PORUKA: rose

IZVORNA PORUKA: KupusLivada

meni kad je trebalo radila sam na DIP-u...na uputnicu...tada jedino nisu imali reagens na chlamidiu a onda sam to uradila privatno

nazovi sanasu ili neki privatni lab

zvala... cijene od 50 do 65 KM. Jedino ima neki brzi test za 15 km...

(odgovor članu rose)
Neposredna veza do poruke: 370
7.2.2012 17:36:49   
yasemin
evo nadjoh ovaj clanak, pa mozda ce zanimati nekoga.

http://www.medindia.net/news/healthinfocus/Menstrual-Blood-Banking-Scope-and-Future-95616-1.htm
ja nudim prevod
Ranije, krv iz pupkovine je smatran kao krajnji rezerve za matične stanice. Samo oni koji su rodile u bilo kojem trenutku svog života bili u stanju sačuvati matične stanice kao što su dobiveni iz pupkovine. No, znanstvenici su sada otkrili i uspješno beru matične stanice iz menstrualne krvi što je moguće za sve žene, uključujući one koji nikada nisu rodile sačuvati matične stanice za sebe. Otkriće matičnih stanica iz menstrualne krvi je dao novo značenje menstruacije u žena koje prije menstruacije smatra kao ništa, ali bolno i nužno zlo.

Matične stanice imaju jedinstvenu kvalitetu razlikovanja u bilo koji tip stanica. Kao ove stanice su imunološki nezrelo u prirodi, oni su u mogućnosti da doprinesu uspješno stanica preživljavanje nakon transplantacije. Istraživači su bere matične stanice iz menstrualne krvi u laboratorijskim uvjetima i bere stanice uspješno su podijeljeni u živčanim stanicama in vitro pod laboratorijskim uvjetima kulture koja su pod nadzorom. Kada su diferencirane stanice su unosi u životinjskom modelu moždanog udara, te kultivirani matične stanice smanjen bihevioralne poremećaje u modelu moždanog udara.

Sada je utvrđeno da endometrija zid maternice ima jedinstvenu kvalitetu regeneracije. Tu je debeli rast krvnih stanica, koje se raspršuje svaki mjesec i maternica priprema novu sluznicu endometrija te se priprema za trudnoću. Prolio krv sadrži različite stanice od kojih neki imaju regenerativna svojstva. Istraživači su pokušali saznati praktičnost i izvedivost prikupljanja menstrualnu krv kako bi žetve matične stanice. Oni obavljaju nekoliko vrsta analize krvi prolio i utvrdili da se ove stanice mogu ne samo bere, ali oni također razlikuju u specifične stanice poput hrskavice, živčanog tkiva ili masnog tkiva. Kada menstruacija matične stanice su prisiljena na adipogenic loze i chondrogenic ili osteogenog lozom, oni su pokazali histološke karakteristike kao što su prisutnost masti u vakuolama adipocitima ili depozite kalcija za kosti.

Menstrualnog Matične stanice (MESC-a) imaju veliku važnost za kliničku prijevoda regenerativnih terapija. Istraživanja pokazuju da su jedinstvena populacija stanica koje mogu biti sigurno izolirani i mogu da nam kažete proširiv izvor matičnih stanica iz ženama dok ne uđu u menopauzu. S obzirom na njihove relevantnosti i važnosti u liječenju rijetkih bolesti, uključujući određene neuro bolesti, to postaje presudno za žene sačuvati svoju menstrualnu krv u menstrualne krvi banke.

Menstrualnu krv bankarstvo omogućuje ženama da pohraniti svoje menstrualnu krv pod traženim uvjetima i sačuvati za budućnost. Te su banke naplaćuje minimalnu godišnju naknadu za skladištenje i čuvanje i omogućuje vam imati dugotrajne koristi od njih. Iako menstrualne krvi bankarstvo je još uvijek nova i mnogo istraživanja još uvijek ide na menstrualne krvi, ako su njegove prednosti iskoristiti, to može dokazati da bude vrlo koristan za sve žene koje žele sebi davati dar dobrog zdravlja. Postupak za prikupljanje menstrualne krvi je jednostavan, kao i tampon, silikonska čaša se umeće u vaginu na dan najveće toka. Šalice treba postaviti unutar vagine najmanje tri sata, tako da se prikupiti oko 20 mililitara krvi. To se zatim ulijeva u prikupljanju kit i poslan natrag u menstrualnog krvi banke laboratoriju gdje se obrađuju, zamrznuta i pohranjena. Ono što čini ovaj način user friendly je da je potpuno bezbolna i neinvazivna. Također, svaka žena koja želi sačuvati matične stanice za budućnost može učiniti bez čekanja za isporuku bebe.

Menstrualnu krv bankarstvo ima širok opseg kao potreba za regenerativnih terapija koji uključuju stanice koje mogu nakalemiti i razlikovati je golem. Iako Menstrualni Kljun Stanica Tehnologija je još da se koristi u ljudskim tretmana i terapija, istraživanje je utvrdilo blagotvorno svojstva ovih stanica i njihovu potencijalnu uporabu u liječenju nekoliko medicinskih stanja poput ateroskleroze, dijabetesa, moždanog udara, reumatoidni artritis, Parkinsonove bolesti i mnogo više. Pored toga, menstrualna krv može prevladati problem imunološkog odbacivanja tijekom transplantacije, čime se pacijentica koristiti vlastite matične stanice za liječenje. Dakle, može se reći da je menstrualne krvi bankarstvo ima široko područje u budućnosti, te je sljedeća velika stvar u medicinskom svijetu.

Referenca: Multipotent menstrualne krvi Stromalna Matične stanice: Izolacija, karakterizaciju, te diferencijaciju Prijateljstvo N. Patel, Eulsoon Park, Michael Kuzman, Federico Benetti, Francisco J. Silva i Julie G. Allickson.

Pročitajte više: menstrualne krvi bankarstva: Opseg i Budućnost | MedIndia

yasemin

Neposredna veza do poruke: 371
8.2.2012 22:12:37   
Alhemicarka
Ja na kraju ne skontah šta bi sa onom pričom oko čuvanja ms nakon 20 godina, je li moguće ili ne?

Ona neda da je slome, otima se i prkosi...

09. 04. 2012. Mamin Vrtirep

(odgovor članu yasemin)
Neposredna veza do poruke: 372
8.2.2012 22:28:00   
emma.L
Moguće je, ali nakon 20 godina kontaktiraju roditelje i obavijeste da ugovor ističe, a onda se vlasnik matičnih ćelija, tj. dijete pita hoće li ili ne nastaviti sa čuvanjem i na koji period. Koliko znam, moguće je onda produžavati godinu za godinom.

Ema, kokola i sreća najveća, 15.10.2008.
Timur, radost mamina, 9.10.2011.

(odgovor članu Alhemicarka)
Neposredna veza do poruke: 373
9.2.2012 0:35:04   
mamma mumi
Da li je neko uzimao kredit za placanje MC, ako jeste gdje i koji su povoljniji. Hvala

(odgovor članu emma.L)
Neposredna veza do poruke: 374
9.2.2012 1:42:15   
MajkaTereza
Ja sam pustila da odpulsira pupcana vrpca jer je to najprirodnija vrsta porodjaja. U prirodi svi sisari to rade, i zene su stotinama godina tako radile. Ta krv koja je u pupcanoj vrpci je puna korisnih anti-tijela i daje bebi jedan zadnji "push" pri dolasku na svijet. Na ta nacin beba dobija sve sto joj je potrebno, a anti-tijela primljena tada stite ga citav zivot, jer mu u startu ojaca imunitet koji ostane na visokom nivou zbog brojnih korisnih substansi. Bebe rodjene na taj nacin su daleko otpornije na neke bolesti, a one koje ih zakace brze prebrode. Ovo naravno ne znaci da ce sva djeca rodjena na drugi nacin biti jadna i slabasna, ishrana naravno puno utice, kao i briga o bebi, a i kasnije zivotne navike, samo meni nikad nije bilo aktuelno da cuvam nesto kako bi mogao imati ako se razboli, vise mi je nekako logicno da poduzmem preventivne mjere da se ne razboli, i da mu dam ono sto mu po prirodi pripada.. Drago mi je da cujem ovo za menstruaciju i maticne celije, super vijest. Mislim da ove firme exploatiraju ljude, uzimaju pare, a sa tim celijama ko zna sta rade, istrazuju, kloniraju, a nasim bebama sjecenjem vrpce oduzimaju vazne hranjive tvari, kako bi ih kasnije tim istim toboze lijecili. Ja se najezim kad pomislim na to sve, i drago mi je sto sam donijela ovakvu odluku. Ne osudjujem nikog, shvatam rezon iza toga, ali ja sam eto ovako...

(odgovor članu mamma mumi)
Neposredna veza do poruke: 375
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  13 14 [15] 16 17   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *